دختر 3 ساله‌ام به شدت به من وابسته است. برای قطع این وابستگی چه کنم؟
برای قطع وابستگی او باید بکوشید؛ زیرا در صورت تداوم این حالت، در مرحله‌ی پیش دبستانی و دبستانی با مشکلاتی مواجه خواهید شد. برای قطع وابستگی، از راهکارهای ذیل استفاده کنید: 1. اجازه دهید در کارهای شخصی‌اش (پوشیدن لباس و کفش، خوردن غذا، استحمام با نظارت شما و...) مستقل باشد. اتاق مستقل نیز مؤثر است. 2. ارتباط او را با همسالان در منزل یا بیرون از منزل بیشتر کنید. 3. از بازی قایم‌باشک استفاده کنید (فاصله‌ی شما از کودک در این بازی، به میزان و شدت وابستگی او بستگی دارد؛ یعنی هر قدر وابستگی شدیدتر است، به گونه‌ای که دائم پای شما را می‌گیرد و لحظه‌ای از شما دور نمی‌شود، فاصله‌ی پنهان شدن شما باید کمتر باشد). 4. باید به مرور و به طور مقطعی از او جدا شوید (میزان جدایی باید با توجه به حد وابستگی کودک باشد). بکوشید آغاز جدایی شما از او با نزدیک‌ترین و محبوب‌ترین فرد به او (پدر، پدربزرگ، مادربزرگ و...) باشد. در صورت استفاده از دوست یا پرستار، بهتر است کسی باشد که کودک او را می‌شناسد و در صورت عدم آشنایی کودک با او، مطلوب است دست کم یک ساعت قبل از جدایی، در منزل شما حضور یابد. راهکار جدایی برای جدا شدن از فرزند، پیش از جدایی، بیشتر به او محبت کنید. در صورتی که به شما آویزان شد، با او برخورد بد و تند نکنید (او به احساس امنیت بیشتری نیاز دارد). هنگام جدایی، حتما خداحافظی کنید. جدایی پنهانی، آثار سویی دارد. برخی کودکان به خداحافظی دو مرحله‌ای علاقه دارند؛ در مرحله‌ی اول، بوسیدن و در آغوش گرفتن، و در مرحله‌ی دوم، دست تکان دادن از پنجره یا.... وقتی فرزند را ترک می‌کنید، به او بگویید کجا می‌روید و چه زمانی بر می‌گردید. بهترین زمان برای جدایی، زمان بازی کودک است؛ به ویژه اگر پرستار، برنامه‌ی جالبی را برایش طراحی کرده باشد. احساس گناه و عدم اطمینان مادر هنگام جدایی، آثار سویی بر کودک می‌نهد و جدایی بر او سخت می‌شود. اگر تصمیم گرفتید این طرح را اجرا کنید، اجازه ندهید هنگام جدایی، با گریه‌های سوزناکش شما را تحت تأثیر قرار دهد. اگر مایلید جدایی را از مهد کودک آغاز کنید، روز اول، خودتان نیز در مهد حضور داشته باشید و حدود 2 ساعت در آن جا با فرزندتان بمانید. مربی را از ویژگی‌های کودک آگاه کنید. سعی کنید برای رفتن به مهد کودک، برایش اسباب‌بازی جدیدی بخرید. در صورت همراهی و پذیرش مهد، از دادن جایزه و تشویق غافل نشوید. کودک شما به طور طبیعی، در روز دوم جدایی، قشقرق بسیاری راه خواهد انداخت؛ چون از روز قبل، تجربه‌ی ناخوشایندی دارد. اگر تسلیم شوید، زحماتتان هدر خواهد رفت؛ پس تحت تأثیر او قرار نگیرید. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

دختر 3 ساله‌ام به شدت به من وابسته است. برای قطع این وابستگی چه کنم؟


پاسخ:

برای قطع وابستگی او باید بکوشید؛ زیرا در صورت تداوم این حالت، در مرحله‌ی پیش دبستانی و دبستانی با مشکلاتی مواجه خواهید شد.
برای قطع وابستگی، از راهکارهای ذیل استفاده کنید:
1. اجازه دهید در کارهای شخصی‌اش (پوشیدن لباس و کفش، خوردن غذا، استحمام با نظارت شما و...) مستقل باشد. اتاق مستقل نیز مؤثر است.
2. ارتباط او را با همسالان در منزل یا بیرون از منزل بیشتر کنید.
3. از بازی قایم‌باشک استفاده کنید (فاصله‌ی شما از کودک در این بازی، به میزان و شدت وابستگی او بستگی دارد؛ یعنی هر قدر وابستگی شدیدتر است، به گونه‌ای که دائم پای شما را می‌گیرد و لحظه‌ای از شما دور نمی‌شود، فاصله‌ی پنهان شدن شما باید کمتر باشد).
4. باید به مرور و به طور مقطعی از او جدا شوید (میزان جدایی باید با توجه به حد وابستگی کودک باشد).
بکوشید آغاز جدایی شما از او با نزدیک‌ترین و محبوب‌ترین فرد به او (پدر، پدربزرگ، مادربزرگ و...) باشد. در صورت استفاده از دوست یا پرستار، بهتر است کسی باشد که کودک او را می‌شناسد و در صورت عدم آشنایی کودک با او، مطلوب است دست کم یک ساعت قبل از جدایی، در منزل شما حضور یابد.
راهکار جدایی
برای جدا شدن از فرزند، پیش از جدایی، بیشتر به او محبت کنید. در صورتی که به شما آویزان شد، با او برخورد بد و تند نکنید (او به احساس امنیت بیشتری نیاز دارد). هنگام جدایی، حتما خداحافظی کنید. جدایی پنهانی، آثار سویی دارد. برخی کودکان به خداحافظی دو مرحله‌ای علاقه دارند؛ در مرحله‌ی اول، بوسیدن و در آغوش گرفتن، و در مرحله‌ی دوم، دست تکان دادن از پنجره یا....
وقتی فرزند را ترک می‌کنید، به او بگویید کجا می‌روید و چه زمانی بر می‌گردید. بهترین زمان برای جدایی، زمان بازی کودک است؛ به ویژه اگر پرستار، برنامه‌ی جالبی را برایش طراحی کرده باشد.
احساس گناه و عدم اطمینان مادر هنگام جدایی، آثار سویی بر کودک می‌نهد و جدایی بر او سخت می‌شود. اگر تصمیم گرفتید این طرح را اجرا کنید، اجازه ندهید هنگام جدایی، با گریه‌های سوزناکش شما را تحت تأثیر قرار دهد.
اگر مایلید جدایی را از مهد کودک آغاز کنید، روز اول، خودتان نیز در مهد حضور داشته باشید و حدود 2 ساعت در آن جا با فرزندتان بمانید.
مربی را از ویژگی‌های کودک آگاه کنید. سعی کنید برای رفتن به مهد کودک، برایش اسباب‌بازی جدیدی بخرید. در صورت همراهی و پذیرش مهد، از دادن جایزه و تشویق غافل نشوید.
کودک شما به طور طبیعی، در روز دوم جدایی، قشقرق بسیاری راه خواهد انداخت؛ چون از روز قبل، تجربه‌ی ناخوشایندی دارد. اگر تسلیم شوید، زحماتتان هدر خواهد رفت؛ پس تحت تأثیر او قرار نگیرید.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین