پیش از به کارگیری راهکارهایی برای از بین بردن ترس کودک، به چند نکته توجه کنید: 1. ترس خود از حیوانات را به کودک منتقل نسازید؛ 2. برای نزدیک نشدن او به گربه، مراقبت شدید نکنید؛ 3. وقتی گربه‌ای را می‌بینید، با هراس، او را به دور شدن از آن واندارید. برای از بین بردن ترس کودک از گربه، گاهی در بازی‌ها، نقش گربه را بازی و میومیو کنید. درباره‌ی زندگی گربه‌ها، کتاب‌های مصوری را تهیه کرده، در اختیار کودک بگذارید و درباره‌ی گربه‌ها قصه‌هایی خوب برایش بگویید. او را به باغ‌وحش ببرید تا با حیوانات بیشتر آشنا شود. پس از این مقدمات، باید کودک را با موقعیت ترس (گربه) مواجه کنید. این مواجهه باید به تدریج و کاملا حساب شده باشد. وقتی گربه‌ای خانگی را می‌بینید، آن را از دور به فرزند خود نشان دهید و جمله‌هایی را درباره‌ی ناز و ملوس بودن گربه‌ها بگویید. زمانی که گربه را به او نشان می‌دهید، خوراکی خوشمزه‌ای را در اختیار کودک قرار دهید و بدین صورت، محرک مطبوعی (خوراکی)را جانشین محرک نامطبوع (گربه)کنید. بعد خودتان (بدون فرزند)چند گام به سوی گربه بروید و به کودک پیشنهاد کنید که با شما همراه شود. در صورت مقاومت، هرگز از زور استفاده نکنید و مواجهه را به زمانی دیگر وانهید. در صورت تمایل، کاملا آرام و بدون شتاب به سوی گربه بروید و به فرزند خود بگویید میزان ترس خود را با شمارش از 1 تا 10 اعلام کند. اگر هنگام حرکت به سوی گربه، درجه‌ی ترس او به 10 نزدیک شد، یک دقیقه توقف کنید و دوباره در صورت تمایل کودک، حرکت را ادامه دهید و اگر درجه‌ی ترس او کاهش نیافت و به ادامه‌ی حرکت رغبت نشان نداد، طرح مواجهه را متوقف و زمانی دیگر با شیوه‌ی پیش گفته آغاز کنید. در صورت نزدیک شدن کامل کودک به گربه، او را از لمس و ناز کردن آن باز دارید؛ زیرا احتمال چنگ زدن گربه و تجربه‌ای ناخوشایند برای کودک وجود دارد. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
پسر 3 سالهام به شدت از گربه میترسد. برای از بین بردن ترس، چگونه عمل کنم؟
پیش از به کارگیری راهکارهایی برای از بین بردن ترس کودک، به چند نکته توجه کنید:
1. ترس خود از حیوانات را به کودک منتقل نسازید؛ 2. برای نزدیک نشدن او به گربه، مراقبت شدید نکنید؛ 3. وقتی گربهای را میبینید، با هراس، او را به دور شدن از آن واندارید.
برای از بین بردن ترس کودک از گربه، گاهی در بازیها، نقش گربه را بازی و میومیو کنید. دربارهی زندگی گربهها، کتابهای مصوری را تهیه کرده، در اختیار کودک بگذارید و دربارهی گربهها قصههایی خوب برایش بگویید. او را به باغوحش ببرید تا با حیوانات بیشتر آشنا شود.
پس از این مقدمات، باید کودک را با موقعیت ترس (گربه) مواجه کنید. این مواجهه باید به تدریج و کاملا حساب شده باشد.
وقتی گربهای خانگی را میبینید، آن را از دور به فرزند خود نشان دهید و جملههایی را دربارهی ناز و ملوس بودن گربهها بگویید. زمانی که گربه را به او نشان میدهید، خوراکی خوشمزهای را در اختیار کودک قرار دهید و بدین صورت، محرک مطبوعی (خوراکی)را جانشین محرک نامطبوع (گربه)کنید. بعد خودتان (بدون فرزند)چند گام به سوی گربه بروید و به کودک پیشنهاد کنید که با شما همراه شود. در صورت مقاومت، هرگز از زور استفاده نکنید و مواجهه را به زمانی دیگر وانهید.
در صورت تمایل، کاملا آرام و بدون شتاب به سوی گربه بروید و به فرزند خود بگویید میزان ترس خود را با شمارش از 1 تا 10 اعلام کند. اگر هنگام حرکت به سوی گربه، درجهی ترس او به 10 نزدیک شد، یک دقیقه توقف کنید و دوباره در صورت تمایل کودک، حرکت را ادامه دهید و اگر درجهی ترس او کاهش نیافت و به ادامهی حرکت رغبت نشان نداد، طرح مواجهه را متوقف و زمانی دیگر با شیوهی پیش گفته آغاز کنید.
در صورت نزدیک شدن کامل کودک به گربه، او را از لمس و ناز کردن آن باز دارید؛ زیرا احتمال چنگ زدن گربه و تجربهای ناخوشایند برای کودک وجود دارد.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] دختر 11 سالهام به شدت از مدرسه میترسد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] دختر 3 سالهام به شدت به من وابسته است. برای قطع این وابستگی چه کنم؟
- [سایر] پسر 9 سالهام را فراوان کتک زدهام. آیا برای از بین بردن آثار منفی این رفتار، راهی هست؟
- [سایر] دختر 8 ساله ام به شدت از دزد می ترسد. آیا راهکارهایی برای از بین بردن این ترس وجود دارد؟
- [سایر] پسر 7 سالهام به شدت به پول علاقهمند شده است و دائم پولهایش را میشمرد. آیا لازم است او را از این کار باز دارم؟
- [سایر] دختر 16 سالهام به جهت ضعف اعتماد به نفس، از سخن گفتن در مهمانیها و جمع دوستان و نزدیکان میترسد؛ چگونه اعتماد به نفس او را بالا ببرم؟
- [سایر] همسرم دائم با پسر 3 سالهام بازیهای ترسناک میکند و در بازی، نقش موجودات وحشتناک را به عهده میگیرد. آیا پیامد منفی نخواهد داشت؟
- [سایر] پسر 3 سالهام با اسباببازیهایش کمتر بازی میکند و بیشتر با وسایل منزل ور میرود. علت چیست و چه باید کرد؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [آیت الله بهجت] کسی که میترسد اگر وضو بگیرد مریض شود، یا اگر آب را به مصرف وضو برساند تشنه بماند، نباید وضو بگیرد، ولی اگر نداند که آب برای او ضرر دارد و ترس از استعمال آب هم نداشته باشد و وضو بگیرد، اگرچه بعد بفهمد ضرر داشته، وضوی او صحیح است. و اگر ترس ضرر را داشت، ولی به امید ضرر نداشتن، وضو گرفت و بعد فهمید ضرر نداشته وضویش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میترسد که اگر وضو بگیرد، مریض شود یا اگر آب را به مصرف وضو برساند ترس داشته باشد از تشنگی خودش یانفس محترم دیگری هلاک شود نباید وضو بگیرد، ولی اگر نداند که آب برای او ضرر دارد و وضو بگیرد، و بعد بفهمد ضرر داشته به احتیاط واجب وضو باطل است و به وظیفهاش که تیمم است عمل کند.
- [امام خمینی] کسی که نمی تواند غسل کند ولی تیمم برایش ممکن است، بعد از داخل شدن وقت نماز، بدون جهت با عیال خود نزدیکی کند، اشکال دارد. ولی اگر برای لذت بردن یا ترس از برای خودش باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیتواند غسل کند ولی تیمّم برایش ممکن است، اگر بعد از داخل شدن وقت نماز بدون جهت با همسر خود نزدیکی کند، اشکال دارد، ولی اگر برای لذت بردن یا ترس از برای خودش باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پدر یا جد پدری برای پسر نابالغ خود زن بگیرد پسر باید بعد از بالغ شدن خرج ان زن را بدهد و بنابر احتیاط واجب از خرج قبل از بلوغ در صورت تمکین زن و تمکن پسر از لذت بردن به صلح یا غیر ان یقین به برایت ذمه حاصل کند
- [آیت الله سیستانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد ، نوه پسری او اگر چه دختر باشد ، سهم پسر میّت را میبرد ، و نوه دختری او اگر چه پسر باشد ، سهم دختر میّت را میبرد ، مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود ، و یک دختر از پسرش داشته باشد ، مال را سه قسمت میکنند : یک قسمت را به پسرِ دختر ، و دو قسمت را به دخترِ پسر میدهند . و در ارث بردن نوهها ، نبودن پدر و مادر شرط نیست . ارث دسته دوم
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی را به اکراه وادار به جماع کنند، به گونه ای که به خاطر ترس تن به عمل دهد، روزه او باطل و باید قضا کند، هر چند گناه نکرده باشد. 3. استمناء
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میترسد در صورت وضو گرفتن مریض شود، یا بیماری او شدت یابد، یا زمان بهبودی او طولانیتر شود، یا درمان بیماری مشکل گردد به طوری که تحمّل آن برای وی سخت باشد و همچنین کسی که میترسد در صورتی که آب را به مصرف وضو برساند، دچار تشنگی شدید شود، میتواند تیمّم کند؛ ولی اگر بترسد که تشنگی شدید برای وی ضرر قابل توجهی داشته باشد، باید تیمّم کند و اگر نداند که آب برای او ضرر دارد و وضو بگیرد و بعد بفهمد که ضرر شدیدی که از نظر شرع حرام است داشته، وضوی او بنا بر احتیاط باطل است و در غیر این صورت صحیح میباشد، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با آن وضو نماز نخواند و تیمّم کند.
- [آیت الله بهجت] زن میتواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود باید آهسته بخواند، در صورتی که شنیدن صدای او حرام باشد، مثلاً ترس فتنه و لذت بردن در بین باشد؛ بنابر اظهر.
- [آیت الله سبحانی] اگر پدر بمیرد چهار چیز مال پسر بزرگ تر است: 1 قرآن 2 انگشتری 3 شمشیر 4 لباسی را که پوشیده یا برای پوشیدن گرفته و دوخته است، اگرچه نپوشیده باشد، و اگر میت از این چهار چیز بیشتر از یکی دارد، مثلاً دو قرآن یا دو انگشتر دارد، چنانچه مورد استعمال است، یا برای استعمال مهیّا شده، مال پسر بزرگتر است.