انگشت مکیدن کودک طبیعی است و بررسی‌ها نشان می‌دهد که گاهی جنین نیز در رحم مادر انگشت می‌مکد و علت این رفتار، نیاز غریزی شیرخواره به مکیدن است؛ البته این نیاز در کودکان یکسان نیست و علت آن تا 6 ماهگی، گرسنگی نوزاد و عدم ارضای مکیدن است. کودک از 6 ماهگی به بعد، برای آرامش، انگشت می‌مکد؛ زیرا از فضای رحم، وارد دنیای خارج شده و به سبب عدم همگونی این دو فضا، تا مدتی دچار فشار روحی است. علل انگشت مکیدن فرزند 3 ساله‌ی شما چنین است: 1. عدم استفاده از شیر مادر: چه بسا دوران شیرخوارگی، به طور کامل از شیر مادر استفاده نکرده است. 2. تسکین و دلداری: او با این رفتار، خاطره‌های خوش دوران نوزادی را زنده می‌کند و تسکین می‌یابد. این علت در صورتی اهمیت بیشتری می‌یابد که خداوند، اخیرا به شما فرزند دیگری عطا کرده باشد. 3. فضای ناآرام خانه: فشارهای روحی ناشی از فضای ناآرام خانه )اختلاف والدین، آزار اطرافیان و...( می‌تواند عامل مؤثری در انگشت مکیدن او باشد. 4. خجالتی بودن: کودکان خجالتی )ر. ک: ص 126(، زمانی که بازی و فعالیت‌های گروه همسالان را می‌بینند و به جهت کمرویی در آن فعالیت‌ها شرکت نمی‌کنند، انگشت می‌مکند. چند توصیه أ. به فرزند خود بیشتر توجه کنید و نیازهای او را برآورید. در آغوش کشیدن، سخن گفتن، آواز خواندن، بازی کردن و...، نشانه‌های توجه افزون‌تر است. ب. در برابر این مسأله، حساسیت فراوانی نشان ندهید؛ چرا که ممکن است راهی برای جلب توجه شود یا او را به موضع لجبازی بکشاند. ج. او را به ویژه برای این مسأله کتک نزنید و با خشونت برخورد نکنید. د. او را به تنبیه بدنی یا قطع علاقه و محبت، تهدید نکنید. ه. فلفل زدن به انگشت یا باندپیچی آن، کار جالبی نیست. و. او را با اسباب‌بازی سرگرم کنید تا دستانش مشغول باشد و کمتر به سمت دهان ببرد. سعی کنید با راه کارهای پیش گفته، این رفتار را از بین ببرید؛ زیرا در مهد کودک، آمادگی و دبستان، سبب تمسخر همسالان می‌شود و آثار منفی روحی خواهد داشت؛ افزون بر این، انگشت مکیدن دراز مدت، روی دندان‌ها و تکلم کودک، اثر منفی می‌گذارد و در جویدن، دچار مشکل خواهد شد. به این نکته هم توجه داشته باشید که 50 درصد کودکان، این رفتار را تا 5 سالگی، و بقیه تا 8 سالگی ترک می‌کنند و در تعداد بسیار اندکی، بیش از این سن ادامه می‌یابد. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
انگشت مکیدن کودک طبیعی است و بررسیها نشان میدهد که گاهی جنین نیز در رحم مادر انگشت میمکد و علت این رفتار، نیاز غریزی شیرخواره به مکیدن است؛ البته این نیاز در کودکان یکسان نیست و علت آن تا 6 ماهگی، گرسنگی نوزاد و عدم ارضای مکیدن است.
کودک از 6 ماهگی به بعد، برای آرامش، انگشت میمکد؛ زیرا از فضای رحم، وارد دنیای خارج شده و به سبب عدم همگونی این دو فضا، تا مدتی دچار فشار روحی است.
علل انگشت مکیدن فرزند 3 سالهی شما چنین است:
1. عدم استفاده از شیر مادر: چه بسا دوران شیرخوارگی، به طور کامل از شیر مادر استفاده نکرده است.
2. تسکین و دلداری: او با این رفتار، خاطرههای خوش دوران نوزادی را زنده میکند و تسکین مییابد. این علت در صورتی اهمیت بیشتری مییابد که خداوند، اخیرا به شما فرزند دیگری عطا کرده باشد.
3. فضای ناآرام خانه: فشارهای روحی ناشی از فضای ناآرام خانه )اختلاف والدین، آزار اطرافیان و...( میتواند عامل مؤثری در انگشت مکیدن او باشد.
4. خجالتی بودن: کودکان خجالتی )ر. ک: ص 126(، زمانی که بازی و فعالیتهای گروه همسالان را میبینند و به جهت کمرویی در آن فعالیتها شرکت نمیکنند، انگشت میمکند.
چند توصیه
أ. به فرزند خود بیشتر توجه کنید و نیازهای او را برآورید. در آغوش کشیدن، سخن گفتن، آواز خواندن، بازی کردن و...، نشانههای توجه افزونتر است.
ب. در برابر این مسأله، حساسیت فراوانی نشان ندهید؛ چرا که ممکن است راهی برای جلب توجه شود یا او را به موضع لجبازی بکشاند.
ج. او را به ویژه برای این مسأله کتک نزنید و با خشونت برخورد نکنید.
د. او را به تنبیه بدنی یا قطع علاقه و محبت، تهدید نکنید.
ه. فلفل زدن به انگشت یا باندپیچی آن، کار جالبی نیست.
و. او را با اسباببازی سرگرم کنید تا دستانش مشغول باشد و کمتر به سمت دهان ببرد. سعی کنید با راه کارهای پیش گفته، این رفتار را از بین ببرید؛ زیرا در مهد کودک، آمادگی و دبستان، سبب تمسخر همسالان میشود و آثار منفی روحی خواهد داشت؛ افزون بر این، انگشت مکیدن دراز مدت، روی دندانها و تکلم کودک، اثر منفی میگذارد و در جویدن، دچار مشکل خواهد شد.
به این نکته هم توجه داشته باشید که 50 درصد کودکان، این رفتار را تا 5 سالگی، و بقیه تا 8 سالگی ترک میکنند و در تعداد بسیار اندکی، بیش از این سن ادامه مییابد.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] دختر 3 سالهام به شدت به من وابسته است. برای قطع این وابستگی چه کنم؟
- [سایر] مادری هستم که دختر 15 سالهام را خود به مدرسه می برم. آیا این رفتار من اشکال دارد؟
- [سایر] مادری هستم که دختر 15 سالهام را خود به مدرسه میبرم. آیا این رفتار من اشکال دارد؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] برای فرزند 3 سالهام چه بازیهایی مناسب و مطلوب است؟
- [سایر] برای فرزند 3 سالهام چه اسباببازیهایی مناسب است؟
- [سایر] برای فرزند 3 سالهام چه اسباببازیهایی مناسب است؟
- [سایر] پسر 11 سالهام بسیار ولخرج است. علت چیست و چگونه میتوان این رفتار را اصلاح کرد؟
- [سایر] دختر 3 ساله ام، دختر خاله 2/5 ساله اش را کتک می زند. برای از بین بردن این رفتار کمکم کنید.
- [آیت الله سبحانی] یک قسمت از چهار قسمت سر، که مقابل پیشانی است جای مسح می باشد. احتیاط لازم آن است که از درازا به اندازه درازای یک انگشت و از پهنا به اندازه پهنای سه انگشت بسته مسح نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لازم نیست پسر بزرگتر وارث میّت باشد، بنابراین حتی اگر از ارث به یکی از اسباب منع مانند قتل یا کفر، ممنوع باشد، قضا واجب است.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط لازم آن است که به اندازه پهنای سه انگشت بسته مسح نماید، و بهتر از آن مسح تمام روی پا و دو برآمدگی در دو طرف است.
- [آیت الله سیستانی] در سجده باید دو انگشت بزرگ پاها را بر زمین بگذارد ، ولی لازم نیست که سر دو انگشت را بر زمین بگذارد بلکه گذاشتن پشت یا روی آنها نیز کفایت میکند . و اگر انگشت بزرگ را نگذارد و انگشتهای دیگر پا یا روی پا را بر زمین بگذارد ، یا بواسطه بلند بودن ناخن ، شست به زمین نرسد نماز باطل است ، و کسی که از روی تقصیر و ندانستن مسأله نمازهای خود را اینطور خوانده ، باید دوباره بخواند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان حالی دارد که در آب کشیدن چیز نجس یقین پیدا نمی کند، همانند عرف مردم رفتار نماید و یقین برای او لازم نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .جای پیشانی نمازگزار و زانوها و جای انگشتان پای او نباید بیش از چهار انگشت بسته بلندتر یا پستتر باشد و همسطح بودن سایر اعضای سجود با هم و نیز نسبت به جای پیشانی و نیز ملاحظه تفاوت چهار انگشت بسته, لازم نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جلوگیری از معصیت توقف داشته باشد بر حبس نمودن معصیت کار، در محلی یا منع نمودن از آنکه به محلی وارد شود، واجب است، با مراعات مقدار لازم و تجاوز ننمودن از آن.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه فرزند نذری کند اگر چه بدون اجازه پدر باشد باید به آن نذر عمل نماید و چنانچه بعد از نذر پدر او را منع کند وفاء بنذر لازم نیست.
- [امام خمینی] اگر جلوگیری از معصیت توقف داشته باشد بر حبس نمودن معصیت کار، در محلی یا منع نمودن از آن که به محلی وارد شود، واجب است، با مراعات مقدار لازم و تجاوز ننمودن از آن.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر و جدّ پدری غائب باشند و دختر نیز احتیاج به تزویج داشته باشد یا دختر باکره نباشد، اجازه پدر وجدّ لازم نیست.