شما باید از هم اکنون جلو این رفتار را بگیرید؛ زیرا ممکن است در آینده نیز توان مدیریت پول (عقل معاش) را نیابد و در زندگی خانوادگی‌اش دچار مشکل شود. برای اصلاح این رفتار به نکات ذیل توجه کنید: 1. اصلاح الگوها: به نقش الگویی خود توجه داشته باشید. فرزندان، این گونه رفتارها را به طور معمول از الگوها می‌گیرند؛ بنابراین اگر در دخل و خرج خود مدیریتی ندارید، آن را اصلاح کنید. در صورتی که به جهت چشم و هم چشمی، مخارج بیهوده‌ای را در زندگی متحمل می‌شوید، آن را محدود کنید؛ یکی از آثار منفی آن همین است که فرزندتان نیز به ولخرجی روی می‌آورد. ممکن است بین نزدیکان، الگویی وجود دارد که خود را با او همانند می‌سازد. در این صورت، ارتباط خود را با او محدود کنید. 2. محدودیت مالی: از دادن پول توجیبی زیاد به فرزندتان بپرهیزید. پول توجیبی فراوان، افزون بر ولخرج کردن فرزند، مشکلات فراوان دیگری را نیز در پی خواهد داشت. یادمان باشد که اگر انسان احساس بی‌نیازی کند، طغیان خواهد کرد: ان الانسان لیطغی أن رآه استغنی. (1) پول توجیبی فراوان، روز به روز بر خواسته‌ها و تمایلات او می‌افزاید و از طرفی، انگیزه‌اش را برای کسب درآمد در تعطیلات دراز مدت مدرسه می‌گیرد. فرزند ما گاهی به پول بیشتری نیاز دارد که پول توجیبی، آن نیاز را بر نمی‌آورد. برای پاسخ به این گونه نیازها می‌توانید در مقابل کاری که افزون بر وظیفه روزانه‌اش در منزل انجام می‌دهد، به او دستمزد بپردازید؛ کارهایی که برای انجام آن‌ها به دیگران پول می‌دهید. اعطای وام و کسر کردن اقساط آن از پول توجیبی در دراز مدت نیز راه دیگری برای برآوردن نیازهای موردی فرزند است. 3. پول توجیبی روزانه: اگر پول توجیبی ماهیانه یا هفتگی که رقم قابل توجهی می‌شود، فرزندتان را به ولخرجی می‌کشاند، پول توجیبی‌اش را روزانه بدهید؛ البته امتیاز پول توجیبی ماهیانه یا هفتگی این است که باعث تمرین مدیریت پول (عقل معاش) در فرزند می‌شود. 4. آموزش بودجه‌بندی: به فرزند خود، بودجه‌بندی پول را بیاموزید. به او بیاموزید که قسمتی از پول خود را برای خود و قسمتی را برای دوستان و همسالان خرج کند و قسمتی را نیز پس‌انداز کند. پس از مدتی می‌توانید حسابی بانکی برایش بگشایید و هر از چند گاهی مبلغی را به حسابش واریز کنید. داشتن پس‌انداز، ارزش پول را برایش محسوس‌تر می‌کند و در کاهش ولخرجی او مؤثر خواهد بود. بودجه‌بندی پول را می‌توانید به شکل عملی به فرزندتان بیاموزید. وقتی حقوق خود را دریافت می‌کنید، آن را جلو فرزندتان برای نیازهای زندگی تقسیم کنید. 5. خرید مشترک: تا مدتی بکوشید خریدهایتان را با فرزند خود به صورت مشترک انجام دهید و در صورت خرید منطقی و پرهیز از ولخرجی، تشویقش کنید. بد نیست رسیدهای خرید شما را ببیند تا متوجه شود که چگونه برای تأمین زندگی، از پولتان به بهترین شکل استفاده می‌کنید. پی نوشت: 1. علق، 6 و 7. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
شما باید از هم اکنون جلو این رفتار را بگیرید؛ زیرا ممکن است در آینده نیز توان مدیریت پول (عقل معاش) را نیابد و در زندگی خانوادگیاش دچار مشکل شود.
برای اصلاح این رفتار به نکات ذیل توجه کنید:
1. اصلاح الگوها: به نقش الگویی خود توجه داشته باشید. فرزندان، این گونه رفتارها را به طور معمول از الگوها میگیرند؛ بنابراین اگر در دخل و خرج خود مدیریتی ندارید، آن را اصلاح کنید.
در صورتی که به جهت چشم و هم چشمی، مخارج بیهودهای را در زندگی متحمل میشوید، آن را محدود کنید؛ یکی از آثار منفی آن همین است که فرزندتان نیز به ولخرجی روی میآورد. ممکن است بین نزدیکان، الگویی وجود دارد که خود را با او همانند میسازد. در این صورت، ارتباط خود را با او محدود کنید.
2. محدودیت مالی: از دادن پول توجیبی زیاد به فرزندتان بپرهیزید. پول توجیبی فراوان، افزون بر ولخرج کردن فرزند، مشکلات فراوان دیگری را نیز در پی خواهد داشت.
یادمان باشد که اگر انسان احساس بینیازی کند، طغیان خواهد کرد:
ان الانسان لیطغی أن رآه استغنی. (1)
پول توجیبی فراوان، روز به روز بر خواستهها و تمایلات او میافزاید و از طرفی، انگیزهاش را برای کسب درآمد در تعطیلات دراز مدت مدرسه میگیرد.
فرزند ما گاهی به پول بیشتری نیاز دارد که پول توجیبی، آن نیاز را بر نمیآورد. برای پاسخ به این گونه نیازها میتوانید در مقابل کاری که افزون بر وظیفه روزانهاش در منزل انجام میدهد، به او دستمزد بپردازید؛ کارهایی که برای انجام آنها به دیگران پول میدهید.
اعطای وام و کسر کردن اقساط آن از پول توجیبی در دراز مدت نیز راه دیگری برای برآوردن نیازهای موردی فرزند است.
3. پول توجیبی روزانه: اگر پول توجیبی ماهیانه یا هفتگی که رقم قابل توجهی میشود، فرزندتان را به ولخرجی میکشاند، پول توجیبیاش را روزانه بدهید؛ البته امتیاز پول توجیبی ماهیانه یا هفتگی این است که باعث تمرین مدیریت پول (عقل معاش) در فرزند میشود.
4. آموزش بودجهبندی: به فرزند خود، بودجهبندی پول را بیاموزید. به او بیاموزید که قسمتی از پول خود را برای خود و قسمتی را برای دوستان و همسالان خرج کند و قسمتی را نیز پسانداز کند.
پس از مدتی میتوانید حسابی بانکی برایش بگشایید و هر از چند گاهی مبلغی را به حسابش واریز کنید. داشتن پسانداز، ارزش پول را برایش محسوستر میکند و در کاهش ولخرجی او مؤثر خواهد بود.
بودجهبندی پول را میتوانید به شکل عملی به فرزندتان بیاموزید. وقتی حقوق خود را دریافت میکنید، آن را جلو فرزندتان برای نیازهای زندگی تقسیم کنید.
5. خرید مشترک: تا مدتی بکوشید خریدهایتان را با فرزند خود به صورت مشترک انجام دهید و در صورت خرید منطقی و پرهیز از ولخرجی، تشویقش کنید.
بد نیست رسیدهای خرید شما را ببیند تا متوجه شود که چگونه برای تأمین زندگی، از پولتان به بهترین شکل استفاده میکنید.
پی نوشت:
1. علق، 6 و 7.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] پسر 6 سالهام اسباببازیهایش را خراب میکند. علت چیست و چگونه میتوان این رفتار او را اصلاح کرد؟
- [سایر] پسر 6 سالهام اسباببازیهایش را خراب میکند. علت چیست و چگونه میتوان این رفتار او را اصلاح کرد؟
- [سایر] پسر 6 سالهام به آتشبازی علاقه فراوانی دارد. با توجه به خطرناک بودن این رفتار، چه پیشنهادی دارید؟
- [سایر] پسر 9 سالهام را فراوان کتک زدهام. آیا برای از بین بردن آثار منفی این رفتار، راهی هست؟
- [سایر] پسر 4 سالهام در برابر دستشویی رفتن مقاومت میکند. علت چیست و چگونه میتوان این مشکل را برطرف کرد؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] دختر 11 سالهام به شدت از مدرسه میترسد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] فرزند 12 سالهام کابوس میبیند. علل آن چیست و چگونه میتوان آن را از بین برد؟
- [سایر] مادری هستم که دختر 15 سالهام را خود به مدرسه می برم. آیا این رفتار من اشکال دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد، سهم پسر میّت را میبرد ونوه دختری او اگرچه پسر باشد، سهم دختر میّت را میبرد مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود ویک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر ودو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر میت، اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد سهم پسر میت را میبرد، و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود، و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند؛ یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [امام خمینی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را میبرد و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد مثلًا اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله بروجردی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوهی پسری او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را میبرد و نوهی دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله سبحانی] اگر پسر بزرگتر پیش از آنکه نماز و روزه پدر را قضا کند بمیرد; بر پسر دوم چیزی واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پسر بزرگتر پیش از ان که نماز پدر را قضا کند بمیرد بر پسر دوم چیزی واجب نیست
- [امام خمینی] اگر پسر بزرگتر پیش از آنکه نماز و روزه پدر را قضا کند بمیرد بر پسر دوم چیزی واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که دریازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام این یازده مورد صلح را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که در یازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام آن یازده مورد، اجاره را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله سیستانی] مسافر میتواند در تمام شهر مکه و مدینه و کوفه و در حرم حضرت سیدالشهداء علیهالسلام تا مقدار 5/11 متر تقریباً از اطراف قبر مقدس ، نمازش را تمام بخواند .