گاهی دیگران )اولیای خانه، مدرسه، رسانه‌ها و...( سبب اضطراب کودک می‌شوند و گاهی عامل اضطراب، خود کودک است. 1. بی‌برنامگی: در روز جمعه یا یک روز تعطیل، کودک از صبح بازی کرده؛ تلویزیون دیده و به دیگر فعالیت‌های جنبی پرداخته و اکنون که روز به پایان رسیده است، تکالیف مدرسه مانده؛ برای امتحان روز بعد مطالعه نکرده؛ به نظافت شخصی )استحمام، ناخن گرفتن، کوتاه کردن مو و...( نرسیده و وظایفی را که در منزل به عهده دارد )خرید نان، سبزی و...( انجام نداده است؛ بدین سبب دچار اضطراب می‌شود؛ زیرا باید در خانه و مدرسه پاسخگو باشد. برای پیشگیری از چنین حالتی، والدین باید در فرصت‌های مناسب، با بیانی نرم و حساب شده، برنامه‌های او را به وی گوشزد کنند و اگر کودک با این موقعیت مواجه شد، در انجام کارهای عقب مانده به او کمک کنند تا این اضطراب از بین برود. پیشنهاد می‌شود با کمک خود کودک، تمام کارهایی را که باید انجام شود، براساس اولویت فهرست کنید و کارهایی را که اگر آن روز انجام نشوند، اشکال چندانی ایجاد نمی‌کنند، در پایان فهرست قرار دهید و از فرزند خود بخواهید، از ساده‌ترین کارها آغاز کند. طبیعی است که با انجام یک کار، روحیه می‌گیرد؛ سردرگمی‌اش کمتر می‌شود و با انجام هر کار، از اضطراب او کاسته خواهد شد. 2. مسؤولیت پذیری: گاهی کودک با پذیرفتن مسؤولیت، زمینه‌ی اضطراب خود را فراهم می‌سازد. نگرانی او بدین جهت است که نمی‌داند موفق خواهد شد یا نه. در چنین حالتی، اولیای خانه و مدرسه می‌توانند با برخورد سنجیده، در تخفیف اضطراب او مؤثر باشند؛ بدین گونه که برایش تبیین کنند مسؤولیتش تمرینی است و انتظار توفیق کامل او را ندارند. والدین می‌توانند با نقل خاطره‌های دوران کودکی خود و عدم کامیابی در مسؤولیت‌ها یا توفیق تدریجی آنان، در کاهش اضطراب کودک مؤثر باشند. گفتن جمله‌هایی از قبیل این که )مطمئن هستم در کارت موفق خواهی شد(، اضطراب‌آور است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
گاهی دیگران )اولیای خانه، مدرسه، رسانهها و...( سبب اضطراب کودک میشوند و گاهی عامل اضطراب، خود کودک است.
1. بیبرنامگی: در روز جمعه یا یک روز تعطیل، کودک از صبح بازی کرده؛ تلویزیون دیده و به دیگر فعالیتهای جنبی پرداخته و اکنون که روز به پایان رسیده است، تکالیف مدرسه مانده؛ برای امتحان روز بعد مطالعه نکرده؛
به نظافت شخصی )استحمام، ناخن گرفتن، کوتاه کردن مو و...( نرسیده و وظایفی را که در منزل به عهده دارد )خرید نان، سبزی و...( انجام نداده است؛ بدین سبب دچار اضطراب میشود؛ زیرا باید در خانه و مدرسه پاسخگو باشد.
برای پیشگیری از چنین حالتی، والدین باید در فرصتهای مناسب، با بیانی نرم و حساب شده، برنامههای او را به وی گوشزد کنند و اگر کودک با این موقعیت مواجه شد، در انجام کارهای عقب مانده به او کمک کنند تا این اضطراب از بین برود.
پیشنهاد میشود با کمک خود کودک، تمام کارهایی را که باید انجام شود، براساس اولویت فهرست کنید و کارهایی را که اگر آن روز انجام نشوند، اشکال چندانی ایجاد نمیکنند، در پایان فهرست قرار دهید و از فرزند خود بخواهید، از سادهترین کارها آغاز کند. طبیعی است که با انجام یک کار، روحیه میگیرد؛ سردرگمیاش کمتر میشود و با انجام هر کار، از اضطراب او کاسته خواهد شد.
2. مسؤولیت پذیری: گاهی کودک با پذیرفتن مسؤولیت، زمینهی اضطراب خود را فراهم میسازد. نگرانی او بدین جهت است که نمیداند موفق خواهد شد یا نه. در چنین حالتی، اولیای خانه و مدرسه میتوانند با برخورد سنجیده، در تخفیف اضطراب او مؤثر باشند؛ بدین گونه که برایش تبیین کنند مسؤولیتش تمرینی است و انتظار توفیق کامل او را ندارند.
والدین میتوانند با نقل خاطرههای دوران کودکی خود و عدم کامیابی در مسؤولیتها یا توفیق تدریجی آنان، در کاهش اضطراب کودک مؤثر باشند. گفتن جملههایی از قبیل این که )مطمئن هستم در کارت موفق خواهی شد(، اضطرابآور است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] اضطراب پدر و مادر یا اطرافیان تا چه حد میتواند بر اضطراب کودک اثر بگذارد؟
- [سایر] چرا مدرنیته باعث بوجود آوردن یاس و ناامیدی و اضطراب های اجتماعی شده است ؟
- [سایر] با سلام وخسته نباشید بنده مدتی احساس می کنم اضطراب واسترس دارم تاحدی که نفسم بالانمیاد ، عواملی که باعث این اضطراب شده رفع شده ولی متأسفانه ازذهنم خارج نمی شود ویک مسئله کوچک باعث می شود تمام مسائل رامرور کنم خواهش میکنم کمکم کنید .
- [سایر] سلام و خسته نباشد من حدود 5 سال هستش دچار اضطراب شدم و این اضطراب بدون هیچ دلیلی هست و همیشه نگرام هستم . مدام پاهام رو تکان میدم چون دست خودم نیست . تا موضوعی پیش مییاد یک جا نیمتونم بشینم و خیلی راه میرم و اضطراب نمیزاره خوب فکر کنم . این موضوع باعث شده که در زندگی اجتماعی دچار مشکل بشم . نمیتونم ارتباط خوب بر قرار کنم .لطف کنید کمکم کنید که چگونه بر این اضطراب قلبه کنم چون داره زندگیمو خراب میکنه
- [سایر] مدتی است که عروسی کردیم و من آشپزی بلد نیستم. ممکن است این موضوع ، باعث کاهش محبت همسرم نسبت به من بشود ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً نظر مبارک را نسبت به تقسیم گوشت قربانی بیان فرمایید و هم اکنون که خوردن گوشت قربانی ممکن است باعث پدید آمدن بیماریهای میکروبی بشود، تکلیف چیست؟
- [سایر] با سلام من دانشجوی ترم 2 ارشد ریاضی هستم ترم قبل به خاطر اضطراب شدید و بی رحمی استاد برای 0.25مشروط شدم و این باعث شده اضطراب من افزایش یابد تا جایی که حالم خیلی بد میشه وموقع امتحان حس میکنم نمیتونم موفق شوم درضمن استادهای من خیلی سختگیر و بد نمره میدهند و من دائم فکر نمره هستم لطفا مرا راهنمایی کنید
- [سایر] مدتی است که از سفر میترسم و استرس دارم که نکند این سفر باعث مرگ عزیزانم شود و به همین دلیل با فکر کردن به راه و جاده دچار اضطراب شدیدی می شوم لطفا کمکم کنید.
- [سایر] معنای اضطراب در سند و اضطراب در متن روایت چیست؟ برای هر کدام مثالی بزنید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مادری برای سقط بچه اش کاری انجام ندهد، ولی با مراعات نکردن موارد لازم و تهیه نکردن شرایط لازم برای حفظ جنین، باعث سقط بچه بشود، آیا حرام است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنان چه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد. ولی احتیاط برای اهل علم نگرفتن زکات است مگر در صورتی که از تحصیل مخارج عاجز باشند ولکن جایز است اشتغال به تحصیل علم هر چند باعث عجز از تحصیل نفقه بشود.
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] باید مهریّه برای طرفین عقد (زن و شوهر) به نحوی که رفع جهالت بشود، معلوم باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسجد خراب هم بشود نمی توانند آن را بفروشند، یا داخل ملک و جاده نمایند.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مادر از حقّ حضانت خود بگذرد و به گونهای باشد که حقّ کودک از بین نرود و در تربیت و نگهداری کودک اهمال نشود، پدر نمیتواند او را به حضانت مجبور نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کودکی از زنا متولد شود. الف: اگر زن و مرد هر دو زنا کار باشند نه آنهااز کودک ارث میبرند ونه کودک از آنهاارث میبرد ب: اگر یکی از آن دو زنا کار باشند ولی دیگری فکر میکرده که حلال است کودک و زانی از همدیگر ارث نمیبرند ولی کودک نسبت به فردی که فکر میکرده حلال است ولد شبهه محسوب میشود و ازیکدیگر ارث میبرند. ج: اگر ولد الزنا ازدواج کند زن و فرزندان او طبق احکام ارث از او ارث میبرند.