(أقم الصَّلاة لذکری)(1) (نماز رابه یاد من به پای دارید). نماز تنها در شریعت اسلام تشریع نشده است بلکه این عبادت در ادیان پیشین نیز به شکل‌های مختلفی وجود داشت. قرآن مجید، آن را از وصایای چند تن از پیامبران(2) و امام صادق‌علیه السلام، آن را آخرین و مهم‌ترین سفارش‌های پیامبران دانسته است.(3) نماز ستون دین و مهم‌ترین و با ارزش‌ترین عبادت‌ها است که اگر در درگاه خداوند پذیرفته شود، عبادت‌های دیگر نیز قبول می‌شود و اگر پذیرفته نشود، اعمال دیگر نیز ارزش نخواهد داشت. از این رو ترک آن، از بزرگ‌ترین گناهان کبیره است. پیامبرصلی الله علیه وآله فرمود: (کسی که به نماز اهمیت ندهد و آن را سبک بشمارد، سزاوار عذاب آخرت است). نماز دارای آثار و برکاتی است از جمله: 1. احیای ذکر خدا در فرد و جامعه (أقم الصَّلاة لذکری) 2. کسب آرامش درونی (ألا بذکر اللَّه تطمئنُّ القلوب) 3. بهترین عامل باز دارنده از فحشا و منکر (إنَّ الصَّلاة تنهی عن الفحشاء و المنکر) 4. بهترین وسیله تقوا و پرهیزکاری (یا أیُّها النَّاس اعبدوا لعلَّکم تتَّقون). نماز یازده جزء واجب دارد: نیت، تکبیرة الاحرام، قیام (ایستادن هنگام تکبیرة الاحرام و قیام متصل به رکوع)، رکوع، سجود، قرائت، ذکر، تشهد، سلام، ترتیب، موالات. بعضی از این اجزا رکن نماز محسوب می‌شود یعنی، اگر انسان آنها را به‌جا نیاورد یا در نماز اضافه کند، نمازش باطل می‌شود خواه از روی عمد باشد یا به طور اشتباه (پنج مورد اول) بر خلاف باقی اجزا که اگر انسان آنها را از روی اشتباه و فراموشی به‌جا نیاورد یا اضافه کند، نمازش باطل نمی‌شود. رعایت بعضی از امور نیز حضور قلب را زیاد می‌کند و در نتیجه نماز در پیشگاه حق پذیرفته‌تر خواهد بود مانند: الف. نمازگزار چشم‌ها را نبندد. ب. با انگشتان، دست‌ها و موی سر یا صورت بازی نکند. ج. در هنگام خواندن حمد یا سوره و یا ذکر، برای شنیدن حرف کسی سکوت نکند. د. از هر کاری که خضوع و خشوع را از بین می‌برد، اجتناب ورزد. نماز یک ترکیب و هیئت خاصی دارد که اگر نمازگزار به شکل و صورت آن خلل وارد سازد، نماز از بین رفته و در نتیجه باطل می‌شود. این موارد عبارت است از: سخن گفتن، خندیدن با صدا (نه لبخند)، گریستن برای کار دنیایی، روی از قبله بر گرداندن، خوردن و آشامیدن، بر هم زدن صورت نماز و کم و زیاد کردن ارکان نماز. اینها را مبطلات نماز نیز می‌گویند. پی‌نوشت‌ (1) طه (20)، آیه 14. (2) پیامبران یاد شده عبارت‌اند از: اسماعیل، لقمان، موسی، عیسی و پیامبر اسلام. (3)) احبُّ الاعمال الی اللَّه عزَّ وجلَّ الصَّلاة و هی آخر وصایا الانبیاء (: کافی، ج 3.
(أقم الصَّلاة لذکری)(1) (نماز رابه یاد من به پای دارید).
نماز تنها در شریعت اسلام تشریع نشده است بلکه این عبادت در ادیان پیشین نیز به شکلهای مختلفی وجود داشت. قرآن مجید، آن را از وصایای چند تن از پیامبران(2) و امام صادقعلیه السلام، آن را آخرین و مهمترین سفارشهای پیامبران دانسته است.(3) نماز ستون دین و مهمترین و با ارزشترین عبادتها است که اگر در درگاه خداوند پذیرفته شود، عبادتهای دیگر نیز قبول میشود و اگر پذیرفته نشود، اعمال دیگر نیز ارزش نخواهد داشت. از این رو ترک آن، از بزرگترین گناهان کبیره است. پیامبرصلی الله علیه وآله فرمود: (کسی که به نماز اهمیت ندهد و آن را سبک بشمارد، سزاوار عذاب آخرت است). نماز دارای آثار و برکاتی است از جمله:
1. احیای ذکر خدا در فرد و جامعه (أقم الصَّلاة لذکری)
2. کسب آرامش درونی (ألا بذکر اللَّه تطمئنُّ القلوب)
3. بهترین عامل باز دارنده از فحشا و منکر (إنَّ الصَّلاة تنهی عن الفحشاء و المنکر)
4. بهترین وسیله تقوا و پرهیزکاری (یا أیُّها النَّاس اعبدوا لعلَّکم تتَّقون).
نماز یازده جزء واجب دارد: نیت، تکبیرة الاحرام، قیام (ایستادن هنگام تکبیرة الاحرام و قیام متصل به رکوع)، رکوع، سجود، قرائت، ذکر، تشهد، سلام، ترتیب، موالات. بعضی از این اجزا رکن نماز محسوب میشود یعنی، اگر انسان آنها را بهجا نیاورد یا در نماز اضافه کند، نمازش باطل میشود خواه از روی عمد باشد یا به طور اشتباه (پنج مورد اول) بر خلاف باقی اجزا که اگر انسان آنها را از روی اشتباه و فراموشی بهجا نیاورد یا اضافه کند، نمازش باطل نمیشود. رعایت بعضی از امور نیز حضور قلب را زیاد میکند و در نتیجه نماز در پیشگاه حق پذیرفتهتر خواهد بود مانند:
الف. نمازگزار چشمها را نبندد.
ب. با انگشتان، دستها و موی سر یا صورت بازی نکند.
ج. در هنگام خواندن حمد یا سوره و یا ذکر، برای شنیدن حرف کسی سکوت نکند.
د. از هر کاری که خضوع و خشوع را از بین میبرد، اجتناب ورزد.
نماز یک ترکیب و هیئت خاصی دارد که اگر نمازگزار به شکل و صورت آن خلل وارد سازد، نماز از بین رفته و در نتیجه باطل میشود. این موارد عبارت است از: سخن گفتن، خندیدن با صدا (نه لبخند)، گریستن برای کار دنیایی، روی از قبله بر گرداندن، خوردن و آشامیدن، بر هم زدن صورت نماز و کم و زیاد کردن ارکان نماز. اینها را مبطلات نماز نیز میگویند.
پینوشت
(1) طه (20)، آیه 14.
(2) پیامبران یاد شده عبارتاند از: اسماعیل، لقمان، موسی، عیسی و پیامبر اسلام.
(3)) احبُّ الاعمال الی اللَّه عزَّ وجلَّ الصَّلاة و هی آخر وصایا الانبیاء (: کافی، ج 3.
- [سایر] درباره وجوب نماز و فواید آن توضیح دهید؟
- [سایر] فواید نماز شب چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید نماز جماعت در چیست؟
- [سایر] درباره نماز شب و فواید ان و نحوه خواندن ان راهنمایی بفرمایید
- [سایر] فواید قرآن چیست؟
- [سایر] فواید فرجاماندیشی چیست؟
- [سایر] فواید فرجام اندیشی چیست؟
- [سایر] اهداف و فواید نبوت چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید تیمم چیست؟
- [سایر] فواید سوره یوسف چیست؟
- [آیت الله مظاهری] نمازهای واجب، پنج نماز است: اوّل: نمازهای یومیّه. دوّم: نماز آیات. سوم: نماز میّت. چهارم: نماز طواف واجب کعبه. پنجم: نماز قضای پدر و مادر که بر پسر بزرگتر واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که نمازِ قضای روزی که می خواهد نماز اداء را بخواند بر او واجب باشد، احتیاط واجب تقدیم نماز قضاء بر نماز اداء همان روز است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز آیات بر مستحاضه واجب است و بنابر احتیاط واجب باید برای نماز آیات نیز اعمالی را که برای نمازهای واجب روزانه گفته شد، انجام دهد و اگر در وقت نماز واجب روزانه، نماز آیات بر مستحاضه واجب شود، گرچه بخواهد هر دو را پشت سر هم بجا آورد، احتیاط واجب آن است که برای نماز آیات نیز تمام اعمالی را که برای نماز روزانه بر او واجب است انجام دهد و هر دو را با یک غسل و وضو بجا نیاورد.
- [امام خمینی] نمازهای واجب - نمازهای واجب شش است: اول: نماز یومیه. دوم: نماز آیات. سوم: نماز میت. چهارم: نماز طواف واجب خانه کعبه. پنجم: نماز قضای پدر که بر پسر بزرگتر واجب است. ششم: نمازی که به واسطه اجاره و نذر و قسم و عهد واجب می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازهای واجب شش نماز است: 1 نمازهای یومیه، 2 نماز طواف واجب خانه خدا، 3 نماز آیات، 4 نماز میت، 5 نماز قضای پدر و مادر که بر پسر بزرگتربه شرحی که می آید واجب است، 6 نماز نافله ای که به واسطه نذر و عهد و قسم واجب شده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .برگرداندن نیّت از نماز مستحب به نماز واجب و از نماز واجب به نماز مستحب, جایز نیست, مگر برای ادراک نماز جماعت.
- [آیت الله وحید خراسانی] نمازهای واجب شش است اول نماز یومیه که از انهاست نماز جمعه دوم نماز ایات سوم نماز میت بنابر این که اطلاق نماز بر ان به نحو حقیقت باشد هر چند در هر صورت واجب است چهارم نماز طواف واجب خانه کعبه پنجم نماز قضای پدر که بر پسر بزرگتر واجب است ششم نمازی که به واسطه اجاره و نذر و قسم و عهد و شرط در ضمن عقد واجب می شود
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب برای یاد دادن احکام واجبِ نماز مزد نگیرند و مسئول اموال بیت المال باید نیاز یاد دهنده احکام واجب نماز را برطرف نماید. دریافت مزد برای یاد دادن احکام مستحبِ نماز, جایز است.
- [آیت الله سیستانی] اگر نماز احتیاط ، و دو سجده سهو بر او واجب شود ، باید اول نماز احتیاط را بجا آورد ، و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر نماز احتیاط و قضای سجده بر او واجب شود .
- [آیت الله بروجردی] در زمان حضور امام عَلَیْهِ السَّلَام واجب است انسان در روز جمعه به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند، ولی در این زمان اگر کسی نماز جمعه بخواند، احتیاط واجب آن است که نماز ظهر را هم بخواند.