درباره وجوب نماز و فواید آن توضیح دهید؟
درباره وجوب نماز و فواید آن توضیح دهید؟ (أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْرِی )؛طه (20 )، آیه 14. ؛ (نماز را به یاد من به پای دارید). نماز تنها در شریعت اسلام تشریع نشده است ؛ بلکه این عبادت در ادیان پیشین نیز به شکل‌های مختلفی وجود داشت. قرآن مجید، آن را از وصایای چند تن از پیامبران پیامبران یاد شده عبارت‌اند از: اسماعیل، لقمان، موسی، عیسی و پیامبر اسلام. و امام صادق(ع)، آن را آخرین و مهم‌ترین سفارش‌های پیامبران دانسته است. (اَحَبُّ الْاَعْمالِ اِلَی اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ الصَّلاةُ وَ هِیَ آخِرُ وَصایا الْاَنْبِیاء): (کافی، ج 3 ). نماز ستون دین و مهم‌ترین و با ارزش‌ترین عبادت‌ها است که اگر در درگاه خداوند پذیرفته شود، عبادت‌های دیگر نیز قبول می‌شود و اگر پذیرفته نشود، اعمال دیگر نیز ارزش نخواهد داشت. از این رو ترک آن، از بزرگ‌ترین گناهان کبیره است. پیامبر(ص) فرمود: (کسی که به نماز اهمیت ندهد و آن را سبک بشمارد، سزاوار عذاب آخرت است). نماز دارای آثار و برکاتی است ؛ از جمله: 1. احیای ذکر خدا در فرد و جامعه (أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْرِی )؛طه (20 )، آیه 14. ؛ 2. کسب آرامش درونی (أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ )؛رعد (13)، آیه 28 . ؛ 3. بهترین عامل باز دارنده از فحشا و منکر (إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی‌ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ )؛عنکبوت (29)، آیه 45 . ؛ 4. بهترین وسیله تقوا و پرهیزکاری (یا أَیُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا... لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ )؛بقره (2)، آیه 21 .. نماز یازده جزء واجب دارد: نیت، تکبیرة الاحرام، قیام (ایستادن هنگام تکبیرة الاحرام و قیام متصل به رکوع )، رکوع، سجود، قرائت، ذکر، تشهد، سلام، ترتیب، موالات. بعضی از این اجزا رکن نماز محسوب می‌شود ؛ یعنی، اگر انسان آنها را به‌جا نیاورد یا در نماز اضافه کند، نمازش باطل می‌شود ؛ خواه از روی عمد باشد یا به طور اشتباه (پنج مورد اول ) ؛ بر خلاف باقی اجزا که اگر انسان آنها را از روی اشتباه و فراموشی به‌جا نیاورد یا اضافه کند، نمازش باطل نمی‌شود. رعایت بعضی از امور نیز حضور قلب را زیاد می‌کند و در نتیجه نماز در پیشگاه حق پذیرفته‌تر خواهد بود ؛ مانند: الف. نمازگزار چشم‌ها را نبندد. ب. با انگشتان، دست‌ها و موی سر یا صورت بازی نکند. ج. در هنگام خواندن حمد یا سوره و یا ذکر، برای شنیدن حرف کسی سکوت نکند. د. از هر کاری که خضوع و خشوع را از بین می‌برد، اجتناب ورزد. نماز یک ترکیب و هیئت خاصی دارد که اگر نمازگزار به شکل و صورت آن خلل وارد سازد، نماز از بین رفته و در نتیجه باطل می‌شود. این موارد عبارت است از: سخن گفتن، خندیدن با صدا (نه لبخند )، گریستن برای کار دنیایی، روی از قبله برگرداندن، خوردن و آشامیدن، بر هم زدن صورت نماز و کم و زیاد کردن ارکان نماز. اینها را مبطلات نماز نیز می‌گویند. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 106/500016)
عنوان سوال:

درباره وجوب نماز و فواید آن توضیح دهید؟


پاسخ:

درباره وجوب نماز و فواید آن توضیح دهید؟

(أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْرِی )؛طه (20 )، آیه 14. ؛ (نماز را به یاد من به پای دارید).
نماز تنها در شریعت اسلام تشریع نشده است ؛ بلکه این عبادت در ادیان پیشین نیز به شکل‌های مختلفی وجود داشت. قرآن مجید، آن را از وصایای چند تن از پیامبران پیامبران یاد شده عبارت‌اند از: اسماعیل، لقمان، موسی، عیسی و پیامبر اسلام. و امام صادق(ع)، آن را آخرین و مهم‌ترین سفارش‌های پیامبران دانسته است. (اَحَبُّ الْاَعْمالِ اِلَی اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ الصَّلاةُ وَ هِیَ آخِرُ وَصایا الْاَنْبِیاء): (کافی، ج 3 ).
نماز ستون دین و مهم‌ترین و با ارزش‌ترین عبادت‌ها است که اگر در درگاه خداوند پذیرفته شود، عبادت‌های دیگر نیز قبول می‌شود و اگر پذیرفته نشود، اعمال دیگر نیز ارزش نخواهد داشت. از این رو ترک آن، از بزرگ‌ترین گناهان کبیره است. پیامبر(ص) فرمود: (کسی که به نماز اهمیت ندهد و آن را سبک بشمارد، سزاوار عذاب آخرت است).
نماز دارای آثار و برکاتی است ؛ از جمله:
1. احیای ذکر خدا در فرد و جامعه (أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْرِی )؛طه (20 )، آیه 14. ؛
2. کسب آرامش درونی (أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ )؛رعد (13)، آیه 28 . ؛
3. بهترین عامل باز دارنده از فحشا و منکر (إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی‌ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ )؛عنکبوت (29)، آیه 45 . ؛
4. بهترین وسیله تقوا و پرهیزکاری (یا أَیُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا... لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ )؛بقره (2)، آیه 21 ..
نماز یازده جزء واجب دارد: نیت، تکبیرة الاحرام، قیام (ایستادن هنگام تکبیرة الاحرام و قیام متصل به رکوع )، رکوع، سجود، قرائت، ذکر، تشهد، سلام، ترتیب، موالات. بعضی از این اجزا رکن نماز محسوب می‌شود ؛ یعنی، اگر انسان آنها را به‌جا نیاورد یا در نماز اضافه کند، نمازش باطل می‌شود ؛ خواه از روی عمد باشد یا به طور اشتباه (پنج مورد اول ) ؛ بر خلاف باقی اجزا که اگر انسان آنها را از روی اشتباه و فراموشی به‌جا نیاورد یا اضافه کند، نمازش باطل نمی‌شود.
رعایت بعضی از امور نیز حضور قلب را زیاد می‌کند و در نتیجه نماز در پیشگاه حق پذیرفته‌تر خواهد بود ؛ مانند:
الف. نمازگزار چشم‌ها را نبندد.
ب. با انگشتان، دست‌ها و موی سر یا صورت بازی نکند.
ج. در هنگام خواندن حمد یا سوره و یا ذکر، برای شنیدن حرف کسی سکوت نکند.
د. از هر کاری که خضوع و خشوع را از بین می‌برد، اجتناب ورزد.
نماز یک ترکیب و هیئت خاصی دارد که اگر نمازگزار به شکل و صورت آن خلل وارد سازد، نماز از بین رفته و در نتیجه باطل می‌شود. این موارد عبارت است از: سخن گفتن، خندیدن با صدا (نه لبخند )، گریستن برای کار دنیایی، روی از قبله برگرداندن، خوردن و آشامیدن، بر هم زدن صورت نماز و کم و زیاد کردن ارکان نماز. اینها را مبطلات نماز نیز می‌گویند. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 106/500016)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین