بهترین راه شناخت آثار و فواید قرآن کریم، مراجعه به خود قرآن و روایات امامان معصوم(علیهم السلام) است، که در این پاسخ، به گوشه محدودی از آنها اشاره میشود: الف قرآن 1. قرآن، کتاب هدایت است و به بهترین آیینها هدایت میکند:"قطعاً این قرآن به آیینی که خود پایدارتر است، هدایت مینماید."(اسرأ،9) 2.قرآن، نور و روشن کننده راه انسان است:"... قطعاً برای شما از جانب خدا نور[روشنایی] و کتابی روشنگر آمده است." (مائده،15) 3.قرآن ذکر و یادآوری است: "بیتردید، ما این ذکر]قرآن[ را به تدریج نازل کردهایم; و حتماً نگهبان آن خواهیم بود."(حجر،9) 4. قرآن، وسیله خروج انسان از تاریکیها و رسیدن او به نور:"او همان کسی است که بر بنده خود آیات روشنی فرو میفرستد تا شما را از تاریکیها به سوی نور بیرون کشاند و در حقیقت، خدا به شما سخت رئوف و مهربان است." (حدید،9) 5. قرآن، نسخهای شفابخش:"و ما آنچه را برای مؤمنان مایه شفا(درمان) و رحمت است، از قرآن نازل میکنیم، و ستمگران را جز زیان نمیافزاید."(اسرأ،82) ب روایات امامان معصوم(علیهم السلام) در باره آثار و فواید قرآن، روایات فراوانی از امامان(علیهم السلام) وارد شده، و در این جا برای جلوگیری از طولانی شدن سخن، فقط به قسمتی از خطبه 198 امیرالمؤمنین(علیه السلام) در نهجالبلاغه اشاره میشود: "... قرآن نوری است که خاموشی ندارد، چراغی است که درخشندگی آن زوال نپذیرد، دریایی است که ژرفای آن درک نشود، راهی است که رونده آن گمراه نگردد، شعلهای است که نور آن تاریک نشود، جداکننده حق و باطلی است که درخشش برهانش خاموش نگردد،... قدرتی است که یاورانش شکست ندارند، و حقی است که یاری کُنندگانش مغلوب نشوند. قرآن، معدن ایمان و اصل آن است، چشمههای دانش و دریاهای علوم است، سرچشمه عدالت و نهر جاری عدل است، دریایی است که تشنگان آن، آبش را تمام نتوانند کشید، و... و نجات دهنده است برای آن کس که حافظ آن باشد، و به آن عمل کند، و راهبر آن که آن را به کار گیرد، و نشانه هدایت است برای آن کس که در او بنگرد....( نهجالبلاغه، ترجمهمحمددشتی(ره)، خطبه،ص 418،و419،مؤسسه فرهنگی انتشاراتی زهد،چاپ سوم. ) eporsesh.com
فواید قرآن چیست؟
بهترین راه شناخت آثار و فواید قرآن کریم، مراجعه به خود قرآن و روایات امامان معصوم(علیهم السلام) است، که در این پاسخ، به گوشه محدودی از آنها اشاره میشود:
الف قرآن
1. قرآن، کتاب هدایت است و به بهترین آیینها هدایت میکند:"قطعاً این قرآن به آیینی که خود پایدارتر است، هدایت مینماید."(اسرأ،9)
2.قرآن، نور و روشن کننده راه انسان است:"... قطعاً برای شما از جانب خدا نور[روشنایی] و کتابی روشنگر آمده است." (مائده،15)
3.قرآن ذکر و یادآوری است: "بیتردید، ما این ذکر]قرآن[ را به تدریج نازل کردهایم; و حتماً نگهبان آن خواهیم بود."(حجر،9)
4. قرآن، وسیله خروج انسان از تاریکیها و رسیدن او به نور:"او همان کسی است که بر بنده خود آیات روشنی فرو میفرستد تا شما را از تاریکیها به سوی نور بیرون کشاند و در حقیقت، خدا به شما سخت رئوف و مهربان است." (حدید،9)
5. قرآن، نسخهای شفابخش:"و ما آنچه را برای مؤمنان مایه شفا(درمان) و رحمت است، از قرآن نازل میکنیم، و ستمگران را جز زیان نمیافزاید."(اسرأ،82)
ب روایات امامان معصوم(علیهم السلام) در باره آثار و فواید قرآن، روایات فراوانی از امامان(علیهم السلام) وارد شده، و در این جا برای جلوگیری از طولانی شدن سخن، فقط به قسمتی از خطبه 198 امیرالمؤمنین(علیه السلام) در نهجالبلاغه اشاره میشود:
"... قرآن نوری است که خاموشی ندارد، چراغی است که درخشندگی آن زوال نپذیرد، دریایی است که ژرفای آن درک نشود، راهی است که رونده آن گمراه نگردد، شعلهای است که نور آن تاریک نشود، جداکننده حق و باطلی است که درخشش برهانش خاموش نگردد،... قدرتی است که یاورانش شکست ندارند، و حقی است که یاری کُنندگانش مغلوب نشوند. قرآن، معدن ایمان و اصل آن است، چشمههای دانش و دریاهای علوم است، سرچشمه عدالت و نهر جاری عدل است، دریایی است که تشنگان آن، آبش را تمام نتوانند کشید، و... و نجات دهنده است برای آن کس که حافظ آن باشد، و به آن عمل کند، و راهبر آن که آن را به کار گیرد، و نشانه هدایت است برای آن کس که در او بنگرد....( نهجالبلاغه، ترجمهمحمددشتی(ره)، خطبه،ص 418،و419،مؤسسه فرهنگی انتشاراتی زهد،چاپ سوم. )
eporsesh.com
- [سایر] فواید سوره یوسف چیست؟
- [سایر] فوائد تلاوت قرآن چیست؟
- [سایر] معنای کل قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید تقسیمبندی قرآن به سورهها چیست؟
- [سایر] تعریف، پیشینه، اقسام، فواید و ویژگیهای تفسیر موضوعی چیست؟
- [سایر] اهداف و فواید وجودی آیات علمی قرآن چیست؟
- [سایر] فرق میان تفسیر و تأویل چیست؟
- [سایر] منظور از اصطلاح "تواتر قرائات" در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از محکم و مفصّل بودن قرآن چیست؟
- [سایر] ویژگیهای انسان احمق از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که دادن قرآن به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله بروجردی] اگر جلد قرآن نجس شود، در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.