از طریق روشهای سازنده تربیتی می توان از بیماریهای شخصیتی، افسردگی و تعارضات خانوادگی در کودکان و نوجوانان جلوگیری کرد. دکتر شوشتری فوق تخصص رمان پزشکی کودک و نوجوان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران افزود: والدین از طریق روش های تربیتی خود می توانند باعث ارتقا رشد کودک شوند آنان باید از انواع روش های تربیتی سازنده و عوامل مرتبط با آنها آگاه باشند. وی گفت: روش های سازنده ای در تربیت وجود دارند که می توانند در تربیت سالم فرزندان مفید باشند، پاسخ دهی حساس یا پاسخ دهی سریع به نیازها، نارحتی ها و رفتارهای کودکان در کمک به کودک برای حل تعارضات بین فردی به ویژه در سال اول زندگی یکی از ارکان اصلی فرزند پروری حساس است که پاسخ دهی باید بر اساس مراحل رشدی کودک و هماهنگ با آن باشد. وی تصریح کرد: روش دیگر کیفیت دلبستگی کودک به مادر است که طی یک فرایند در یک سال اول زندگی شکل می گیرد و نقش مهمی در رشد هیجانی و اجتماعی کودک بازی می کند. وی ادامه داد: دلبستگی کودک به مادر یک جزء انتقال بین نسلی دارد که در تفسیر مادر از رفتارهای کودک و روش پاسخ دهی وی نقش مهمی را ایفا می کند. همچنین دکتر شهشهانی متخصص کودکان در ادامه افزود: وابستگی می تواند در بروز استعداد ژنتیکی کودک و یا در پیشگیری از بروز این استعداد نقش به سزایی داشته باشد مشکلات محیطی به ویژه مشکلات اقتصادی در ایجاد روش های خشن و بی ثبات تربیتی، دادن پیام های تحقیر آمیز و استفاده کم از تشویق نقش دارند. وی گفت: کودک به محرک های محیطی، حمایت عاطفی و پاسخ دهی حساس برای رشد شناختی سالم نیازمند است و بر اساس پژوهش های مختلف وجود بیماری روانی در والدین با مشکلات رفتاری در کودکان ارتباط قوی دارد. وی تصریح کرد: بیماریهای شخصیتی، افسردگی و تعارضات خانوادگی بیشترین اثر را در مشکلات روانی کودک دارند و مواجهه با رفتارهای خشن والدین در هر سنی می تواند آثار منفی بر کودکان بگذارد. وی گفت: وجود مشکلات در فرایند و محتوی فکر کودکان بزرگتر و خلق پایین والدین در رشد شناختی، هیجانی و اجتماعی کودکان شناخت و درمان زود رس این اختلالات در والدین می تواند فرایند رشد سالم را در کودک تسهیل کند.
از طریق روشهای سازنده تربیتی می توان از بیماریهای شخصیتی، افسردگی و تعارضات خانوادگی در کودکان و نوجوانان جلوگیری کرد.
دکتر شوشتری فوق تخصص رمان پزشکی کودک و نوجوان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران افزود: والدین از طریق روش های تربیتی خود می توانند باعث ارتقا رشد کودک شوند آنان باید از انواع روش های تربیتی سازنده و عوامل مرتبط با آنها آگاه باشند.
وی گفت: روش های سازنده ای در تربیت وجود دارند که می توانند در تربیت سالم فرزندان مفید باشند، پاسخ دهی حساس یا پاسخ دهی سریع به نیازها، نارحتی ها و رفتارهای کودکان در کمک به کودک برای حل تعارضات بین فردی به ویژه در سال اول زندگی یکی از ارکان اصلی فرزند پروری حساس است که پاسخ دهی باید بر اساس مراحل رشدی کودک و هماهنگ با آن باشد.
وی تصریح کرد: روش دیگر کیفیت دلبستگی کودک به مادر است که طی یک فرایند در یک سال اول زندگی شکل می گیرد و نقش مهمی در رشد هیجانی و اجتماعی کودک بازی می کند.
وی ادامه داد: دلبستگی کودک به مادر یک جزء انتقال بین نسلی دارد که در تفسیر مادر از رفتارهای کودک و روش پاسخ دهی وی نقش مهمی را ایفا می کند.
همچنین دکتر شهشهانی متخصص کودکان در ادامه افزود: وابستگی می تواند در بروز استعداد ژنتیکی کودک و یا در پیشگیری از بروز این استعداد نقش به سزایی داشته باشد مشکلات محیطی به ویژه مشکلات اقتصادی در ایجاد روش های خشن و بی ثبات تربیتی، دادن پیام های تحقیر آمیز و استفاده کم از تشویق نقش دارند.
وی گفت: کودک به محرک های محیطی، حمایت عاطفی و پاسخ دهی حساس برای رشد شناختی سالم نیازمند است و بر اساس پژوهش های مختلف وجود بیماری روانی در والدین با مشکلات رفتاری در کودکان ارتباط قوی دارد.
وی تصریح کرد: بیماریهای شخصیتی، افسردگی و تعارضات خانوادگی بیشترین اثر را در مشکلات روانی کودک دارند و مواجهه با رفتارهای خشن والدین در هر سنی می تواند آثار منفی بر کودکان بگذارد.
وی گفت: وجود مشکلات در فرایند و محتوی فکر کودکان بزرگتر و خلق پایین والدین در رشد شناختی، هیجانی و اجتماعی کودکان شناخت و درمان زود رس این اختلالات در والدین می تواند فرایند رشد سالم را در کودک تسهیل کند.
- [سایر] نقش تربیتی خانواده چقدر است؟
- [سایر] روشهای تشویق به استقلال در کودک چیست؟
- [سایر] نقش تربیتی ازدواج را بیان کنید؟
- [سایر] روشهای ایجاد هماهنگی در تربیت کودک را بیان نمائید؟
- [سایر] روشهای مقابله با اضطراب و فشار روانی مخصوصاً در درس خواندن و امتحان چیست ؟
- [سایر] عصر ظهور حضرت مهدی (علیه السلام) از حیث رشد تربیتی چگونه است ؟
- [سایر] آیا بازی کودک با کامپیوتر در طول روز 30 دقیقه از نظر تربیتی اشکالی دارد؟
- [سایر] مهمترین نیاز عاطفی و روانی کودک در محیط خانواده چیست؟
- [سایر] نقش تقوا در بهداشت جسمی و روانی چگونه است؟
- [سایر] تفاهم والدین چه نقشی در رشد وتربیت کودک دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] گفته شد که اگر کودکی یک شبانه روز شیر زنی را بخورد، باعث محرمیت میشود، این شیر خوردن باید به طور کامل باشد (یعنی در این مدت کودک گرسنه نماند و هر گاه نیاز به شیر خوردن داشت شیر بنوشد) و در این امر فرقی نمیکند که در هر بار به مقدار کامل بخورد یا شیر مورد نیاز را در چندین دفعه بخورد (یعنی مقداری شیر خورده و بعد از بازی یا استراحت یا خواب مختصر شیر خوردن خود را کامل کند) ولی باید در بین یک شبانه روز غذا یا شیر کس دیگری را نخورد. البتّه چیزهایی که خوردن آن در مدت شیر خوردن متعارف است؛ مثلاً مقدار مختصری عرق نعناع که برای جلوگیری از نفخ معده به کودک میدهند، اشکال ندارد. معیار دیگری که برای مقدار شیر خوردن گفته شد، پانزده مرتبه کامل بود، کودک نباید در بین پانزده مرتبه شیر زن دیگری را - ولو به طور ناقص - بخورد؛ ولی تغذیههای دیگر مانعی ندارد و در مورد معیار دیگر (یعنی شیر خوردن به مقداری که به طور محسوس موجب رشد گوشت کودک و محکم شدن استخوان او شود) خوردن غذاها یا شیر زن دیگر در اثنا مانعی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] شیر دادنی که علّت محرم شدن است ده شرط دارد: 1 - شیر، شیر کودک دایه باشد؛ پس اگر بدون بارداری شیر در سینه زنی جمع شود یا بر اثر بارداری شیر پیدا شده ولی کودک او به حدی نرسیده که از این شیر تغذیه کند یا تغذیه او مشکوک است، این شیر سبب محرمیت نمیشود؛ ولی اگر نزدیک تولد کودک است و حمل از آن تغذیه میکند به طوری که عرفاً این شیر، شیر آن کودک به حساب میآید، موجب محرمیت میشود. 2 - بچه شیر زن زنده را بخورد؛ پس اگر مقداری از رضاع معتبر را از پستان زنی که مرده است شیر بخورد، فایده ندارد. 3 - شیر آن زن از زنا نباشد؛ پس اگر شیر بچهای را که از زنا به دنیا آمده به بچه دیگری بدهند، به واسطه آن شیر بچه به کسی محرم نمیشود؛ ولی شیر مباشرت به شبهه و مباشرتی که از جهت دیگر حرام است؛ مانند مباشرت در حال احرام یا ضرر شدید یا حیض، سبب محرم شدن میشود. 4 - بچه شیر را مستقیم از سینه زن بنوشد؛ پس اگر شیر را بدوشند و به کودک بنوشانند، کافی نیست. 5 - باید شیر در دهان کودک از شیر بودن خارج نشود؛ پس اگر با مایعی مخلوط شود به طوری که دیگر به آن شیر نگویند، سبب محرمیت نمیشود. 6 - مقدار شیری که سبب محرمیت است از یک شوهر باشد؛ پس اگر زنی بچهای را از شیر مردی هفت مرتبه شیر بدهد و از شوهرش طلاق گرفته با مرد دیگری ازدواج کند و از شیر شوهر دوم هشت مرتبه به همان کودک شیر بدهد، آن بچه به کسی محرم نمیشود؛ اگر چه در این بین کودک از شیر زن دیگری تغذیه نکرده باشد. 7 - شیردهنده یک زن باشد؛ پس اگر مردی دو زن داشته باشد و یکی از آنها کودکی را مثلاً هفت مرتبه و دیگری هشت مرتبه شیر بدهد، آن بچه به کسی محرم نمیشود؛ اگر چه تمام شیرها مال یک شوهر باشد. 8 - بچه مقداری از شیر معتبر را قی نکند؛ ولی اگر کودک بعد از سیر شدن اضافه بخورد و آن اضافه را قی کند، مانعی ندارد. 9 - شیری که کودک میخورد در رشد او تأثیر محسوسی بگذارد به طوری که متعارف مردم بگویند از آن شیر استخوان او محکم شده و گوشت در بدنش روییده است، یا پانزده مرتبه کامل یا یک شبانهروز به طوری که در مسأله بعد گفته میشود، شیر بخورد؛ بلی اگر ده مرتبه به او شیر دهند و در بین آن، زن دیگری او را شیر ندهد، احتیاط مستحبّ آن است که کسانی که به واسطه شیر خوردن به او محرم میشوند، با او ازدواج نکنند و در نگاه کردن و دست دادن و مانند آن او را محرم ندانند. 10 - از ابتدای شیر خوردن بچه دو سال نگذشته باشد؛ بنابراین کودکی که در ابتدای ماه دوم تولد شروع به شیر خوردن کرده، چنانچه مقداری از شیر خوردن او بعد از ورود در ماه بیست و ششم از بدو تولد واقع شود، به کسی محرم نمیشود و اگر تمام مقدار معتبر را در ماه بیست و پنجم یا جلوتر بخورد محرم میشود. این امر در فرزند زن شیرده یا پیدایش شیر زن معتبر نیست؛ پس چنانچه از شروع شیر زن یا از شروع شیر خوردن کودک او بیش از دو سال گذشته باشد و با آن شیر کودک دیگری را با شرایط معتبر شیر بدهد، باعث محرمیت میگردد.