با توجه به این که ممکن است افراد در گفت‌وگوها صداقت نداشته باشند و واقعیت را نگویند، گفت‌وگو چه فایده‌ای دارد؟
برای تشخیص صداقت در گفت‌وگوی ازدواج، راهکارهایی وجود دارد )ر.ک: ص 181 - 178(؛ اما اگر شخص دروغ هم بگوید، خود گفت‌وگو فوایدی دارد که نباید از آن گذشت: 1. آشکار شدن مطالب درونی: با صحبت می‌توان به تناقض‌های گفتاری شخص پی برد. امام علی )علیه‌السلام( می‌فرماید: ما اضمر احد شیئا الا ظهر فی فلتات لسانه و صفحات وجهه. ) نهج‌البلاغه، کلمات قصار، 26 انسان هر چه را در دل پنهان کند، از لغزش‌های زبان و حالات چهره‌اش آشکار می‌شود. 2. تشخیص میزان رشد عقلانی: با گفت‌وگو می‌توان تا حدودی به میزان رشد عقلانی و هوش بهر شخص دست یافت. 3. ایجاد تعهد: گفتن مطالب حتی اگر غیرواقعی باشد،نوعی تعهد ایجاد می‌کند و شخص را وامی‌دارد تا به گفته‌های خود عمل کند. 4. اتمام حجت: وقتی مطالبی را که برایتان مهم است در جلسات گفت‌وگو مطرح کنید، در حقیقت نوعی اتمام حجت کرده‌اید و بعدا نمی‌تواند بگوید نپرسیدی و اگر می‌پرسیدی مشکلاتم را می‌گفتم. 5. تحمل بهتر مشکلات: در صورتی که گفت‌وگو صورت پذیرد و مشکلات دو طرف گفته شود، شخص راحت‌تر می‌تواند با آن مشکلات کنار بیاید؛ زیرا آگاهانه پذیرفته است. مواجهه با مشکلاتی که انتظارش را نداریم، شوک وارد می‌کند و زندگی را با مشکل روبه‌رو می‌سازد. 6. استقلال و استبداد رأی: با سخن گفتن می‌توان تا حدودی فهمید که شخص، استقلال رأی )ر.ک: ص 193 و 194( یا استبداد رأی )ر.ک: ص 195( دارد یا نه. 7. تعادل روحی - روانی: گفت‌وگوها راهکار مناسبی برای تشخیص تعادل روحی - روانی طرف است )ر.ک: ص 187(. افزون بر این فواید، در گفت‌وگو می‌توان با لهجه طرف آشنا شد و به ادب و متانت او، اضطراب‌های غیر عادی )ر.ک: ص 105( و حتی مشکلات جسمی‌اش )رنگ‌پریدگی، ضعف فراوان و...( نیز پی برد.
عنوان سوال:

با توجه به این که ممکن است افراد در گفت‌وگوها صداقت نداشته باشند و واقعیت را نگویند، گفت‌وگو چه فایده‌ای دارد؟


پاسخ:

برای تشخیص صداقت در گفت‌وگوی ازدواج، راهکارهایی وجود دارد )ر.ک: ص 181 - 178(؛ اما اگر شخص دروغ هم بگوید، خود گفت‌وگو فوایدی دارد که نباید از آن گذشت:
1. آشکار شدن مطالب درونی: با صحبت می‌توان به تناقض‌های گفتاری شخص پی برد. امام علی )علیه‌السلام( می‌فرماید:
ما اضمر احد شیئا الا ظهر فی فلتات لسانه و صفحات وجهه. ) نهج‌البلاغه، کلمات قصار، 26
انسان هر چه را در دل پنهان کند، از لغزش‌های زبان و حالات چهره‌اش آشکار می‌شود.
2. تشخیص میزان رشد عقلانی: با گفت‌وگو می‌توان تا حدودی به میزان رشد عقلانی و هوش بهر شخص دست یافت.
3. ایجاد تعهد: گفتن مطالب حتی اگر غیرواقعی باشد،نوعی تعهد ایجاد می‌کند و شخص را وامی‌دارد تا به گفته‌های خود عمل کند.
4. اتمام حجت: وقتی مطالبی را که برایتان مهم است در جلسات گفت‌وگو مطرح کنید، در حقیقت نوعی اتمام حجت کرده‌اید و بعدا نمی‌تواند بگوید نپرسیدی و اگر می‌پرسیدی مشکلاتم را می‌گفتم.
5. تحمل بهتر مشکلات: در صورتی که گفت‌وگو صورت پذیرد و مشکلات دو طرف گفته شود، شخص راحت‌تر می‌تواند با آن مشکلات کنار بیاید؛ زیرا آگاهانه پذیرفته است. مواجهه با مشکلاتی که انتظارش را نداریم، شوک وارد می‌کند و زندگی را با مشکل روبه‌رو می‌سازد.
6. استقلال و استبداد رأی: با سخن گفتن می‌توان تا حدودی فهمید که شخص، استقلال رأی )ر.ک: ص 193 و 194( یا استبداد رأی )ر.ک: ص 195( دارد یا نه.
7. تعادل روحی - روانی: گفت‌وگوها راهکار مناسبی برای تشخیص تعادل روحی - روانی طرف است )ر.ک: ص 187(.
افزون بر این فواید، در گفت‌وگو می‌توان با لهجه طرف آشنا شد و به ادب و متانت او، اضطراب‌های غیر عادی )ر.ک: ص 105( و حتی مشکلات جسمی‌اش )رنگ‌پریدگی، ضعف فراوان و...( نیز پی برد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین