خیر. بدون تردید، مهریه‌های سنگین نمی‌تواند تضمینی برای ازدواج پایدار و زندگی آرام و سعادتمند باشد؛ زیرا اگر چنین می‌بود، جمله )مهرم حلال و جونم آزاد( را نمی‌شنیدیم. مرد اگر در زندگی زناشویی به بن‌بست برسد، آن‌قدر همسرش را می‌آزارد تا او را وادارد از مهرش بگذرد و خود را رها سازد که البته این رفتار بر اساس روایات دینی، بسیار ناشایست و ناجوانمردانه است. رسول خدا )صلی الله علیه وآله( فرمود: خداوند از مردی که همسرش را می‌آزارد تا از مهر خود بگذرد، همان‌قدر خشمگین می‌شود که از گریه یتیم به خشم می‌آید. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 15، ص 380 مهریه به معنای صداق و نشانه راستی و درستی است؛ به همین دلیل قرآن کریم از واژه )صدقه( استفاده کرده است )و اتوا النساء صدقاتهن نحلة(. ) نساء)4(،4 وقتی مرد، چیزی را با این عنوان به زن می‌دهد، یعنی علاقه من به تو راستین است و دروغین نیست و اگر مرد مجبور شود بیشتر از توان خود بپردازد، به طور قطع دیگر نمی‌تواند نشانه صداقت او باشد؛ بنابراین به دختر و خانواده او توصیه می‌کنیم به علل واهی و غیرمنطقی )چشم و هم‌چشمی، فخرفروشی، مقایسه، رقابت، فزون‌طلبی و...(مهریه‌های سنگین را بر همسر آینده دخترشان تحمیل نکنند و متوجه پیامدهای منفی آن باشند. مهریه بالا به طور قطع نشانه شخصیت والای دختر نیست.
خیر. بدون تردید، مهریههای سنگین نمیتواند تضمینی برای ازدواج پایدار و زندگی آرام و سعادتمند باشد؛ زیرا اگر چنین میبود، جمله )مهرم حلال و جونم آزاد( را نمیشنیدیم.
مرد اگر در زندگی زناشویی به بنبست برسد، آنقدر همسرش را میآزارد تا او را وادارد از مهرش بگذرد و خود را رها سازد که البته این رفتار بر اساس روایات دینی، بسیار ناشایست و ناجوانمردانه است.
رسول خدا )صلی الله علیه وآله( فرمود: خداوند از مردی که همسرش را میآزارد تا از مهر خود بگذرد، همانقدر خشمگین میشود که از گریه یتیم به خشم میآید. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 15، ص 380
مهریه به معنای صداق و نشانه راستی و درستی است؛ به همین دلیل قرآن کریم از واژه )صدقه( استفاده کرده است )و اتوا النساء صدقاتهن نحلة(. ) نساء)4(،4
وقتی مرد، چیزی را با این عنوان به زن میدهد، یعنی علاقه من به تو راستین است و دروغین نیست و اگر مرد مجبور شود بیشتر از توان خود بپردازد، به طور قطع دیگر نمیتواند نشانه صداقت او باشد؛ بنابراین به دختر و خانواده او توصیه میکنیم به علل واهی و غیرمنطقی )چشم و همچشمی، فخرفروشی، مقایسه، رقابت، فزونطلبی و...(مهریههای سنگین را بر همسر آینده دخترشان تحمیل نکنند و متوجه پیامدهای منفی آن باشند.
مهریه بالا به طور قطع نشانه شخصیت والای دختر نیست.
- [سایر] آیا مهریه های سنگین می تواند ضامن بقا و دوام زندگی باشد؟
- [آیت الله نوری همدانی] امروزه متأسفانه خانوادهها با قرار دادن مهریههای سنگین برای دختران خود مانع از ازدواج جوانان پسر و دختر میشوند. و این کار خانوادهها باعث میشود که جوانان پسر و دختر نتوانند با هم ازدواج کنند و در نتیجه به راههای گناه و خلاف شرع مقدّس اسلام کشیده شوند. ولی خانوادهها با قرار دادن مهریههای کم میتوانند این مانع را از جلوی پای جوانان بردارند تا آنها بتوانند ازدواج کنند اکنون با توجه به مطالب فوق خواهشمند است بیان فرمائید از نظر شرعی و فقهی قرار دادن مهریههای سنگین و زیاد چه صورتی دارد؟
- [سایر] آیا برای بقا و زندگی ما اختیاری داریم یا اینکه جبر بر ما حاکم است، و راه نجاتی نیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر سیم جرثقیل هنگام جابه جایی محموله های سنگین قطع شود و بر اثر آن فردی مصدوم یا کشته شود، ضامن چه کسی است؟
- [سایر] نامزدم میگوید مهریه سنگین پیشنهادی خانوادهاش را بپذیرم تا بعد از ورود به زندگی مشترک، آن را ببخشد. آیا این کار درست است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ضامن میتواند به مضمون له بگوید: (فلان شخص را استخدام کن، اگر خرابی به بار آورد من ضامن هستم) آیا این ضمانت معتبر است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ضامن میتواند ضمانت خود را بدون رضایت طلبکار فسخ نماید؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج)، میتواند به صورت یک فرد ناشناس در میان مردم زندگی کند؟ در این صورت مسکن و محل زندگی او کجا است؟!
- [سایر] هیچگونه میلی به جنس مخالف ندارم. آیا این مسأله میتواند مشکلی در زندگی زناشویی ایجاد کند؟
- [سایر] آیا رهبر میتواند با «ولایت مطلقه» اش، در زندگی شخصی افراد جامعه دخالت کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان در موقعی که ضامن میشود، نتواند طلب طلبکار را بدهد وطلبکار در آن وقت نداند و بعد ملتفت شود، میتواند ضامن بودن او را به هم بزند، ولی اگر پیش از آن که طلبکار ملتفت شود، ضامن قدرت پیدا کرده باشد چنانچه بخواهد ضامن بودن او را به هم بزند، اشکال دارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان در موقعی که ضامن میشود نتواند طلب طلبکار را بدهد و طلبکار در آن وقت نداند و بعد ملتفت شود، میتواند ضامن بودن او را به هم بزند، ولی اگر پیش از آن که طلبکار ملتفت شود، ضامن قدرت پیدا کرده باشد، چنانچه بخواهد ضامن بودن او را به هم بزند اشکال دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر طلا ونقره را عاریه نماید وشرط کند که اگر تلف شود ضامن نباشد، چنانچه تلف شود ضامن نبودن محلّ اشکال است ولی میتواند شرط سقوط یا اسقاط ما فی الذّمه نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان هنگامی که ضامن میشود، نتواند طلب طلبکار را بدهد و طلبکار در آن وقت نداند و بعد متوجّه شود، میتواند ضامن بودن او را به هم بزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر طلبکار طلب خود را به ضامن ببخشد یعنی ذمّه او را برئ کند، ضامن نمیتواند از بدهکار چیزی بگیرد و اگر مقداری از آن را ببخشد میتواند آن مقدار را مطالبه نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ضامن شدن بر دو قسم است: قسم اوّل: ضامن بدون هیچ شرطی تعهّد میکند که طلب دیگری را بپردازد، در این صورت بدهکار بریالذمّه شده و ضامن بدهکار میشود، بنابراین طلبکار نمیتواند طلب خود را از بدهکار اوّلی مطالبه کند، این قسم بدون اشکال صحیح است. قسم دوم: ضامن از هم اکنون تعهّد میکند که اگر بدهکار طلب خود را ندهد، او بدهد، بعید نیست که این قسم هم صحیح باشد و طلبکار در صورت ندادن بدهکار، میتواند از ضامن مطالبه کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر طلبکار طلب خود را به ضامن ببخشد ، ضامن نمیتواند از بدهکار چیزی بگیرد ، و اگر مقداری از آن را ببخشد نمیتواند آن مقدار را مطالبه نماید ، ولی اگر همه آن را یا بخشی از آن را هبه کند ، یا از باب خمس ، یا زکات ، یا صدقات و امثال آن حساب کند ، ضامن میتواند از بدهکار مطالبه نماید .
- [آیت الله علوی گرگانی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست ویاد گرفتن او هم محتاج به مدّت زیادی نباشد، میتواند با گرفتن زکاْ زندگی کند تا وقتی مشغول یادگرفتن است، میتواند زکاْ بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی انسان میتواند ضامن شود که طلبکار و بدهکار و جنسِ بدهی معیّن باشد، یعنی مبهم یا مردّد نباشد؛ پس اگر دو نفر از کسی طلبکار باشند و انسان بگوید: (من ضامن هستم که طلب یکی از شماها را بدهم) چون معیّن نکرده که طلب کدام را بدهد، ضامن شدن او باطل است و نیز اگر کسی از دو نفر طلبکار باشد و انسان بگوید: (من ضامن هستم که بدهی یکی از آن دو نفر را به تو بدهم) چون معیّن نکرده که بدهی کدام را میدهد، ضامن شدن او باطل میباشد و همچنین اگر کسی از دیگری مثلاً ده من گندم و هزار تومان پول طلبکار باشد و انسان بگوید: (من ضامن یکی از دو طلب تو هستم) و معیّن نکند که ضامن گندم است یا ضامن پول، ضمانت صحیح نیست.
- [آیت الله بروجردی] در صورتی انسان میتواند ضامن شود که طلبکار و بدهکار و جنس بدهی همه معین باشد، پس اگر دو نفر از کسی طلبکار باشند و انسان بگوید:من ضامن هستم که طلب یکی از شماها را بدهم، چون معین نکرده که طلب کدام را میدهد ضامن شدن او باطل است و نیز اگر کسی از دو نفر طلبکار باشد و انسان بگوید:من ضامن هستم که بدهی یکی از آن دو نفر را به تو بدهم، چون معین نکرده که بدهی کدام را میدهد، ضامن شدن او باطل میباشد و همچنین اگر کسی از دیگری مثلاً ده مَن گندم و صد تومان پول طلبکار باشد و انسان بگوید:من ضامن یکی از دو طلب تو هستم و معین نکند که ضامن گندم است یا ضامن پول، صحیح نیست.