انضباط از مادۀ ضبط، به معنای نیکو انجام دادن، استحکام بخشیدن ، دقت و حفظ است.[1] از نظر شرعی، کار می تواند هر یک از احکام پنج گانۀ واجب، مستحب، مباح، حرام و کراهت را داشته باشد و انضباط کاری نیز به لحاظ منشاء التزام به آن، احکام متفاوتی را دارا باشد.[2] تعارفات از ماده عرف، به معنای نیکی، نیکوکاری، خوبی، رسم و رسوم است،[3] تعارفات اجتماعی به معنای بایدها و انتظارات و مطلوباتی است که یک جامعه، به آن معتقد است. منشأ یک تعارف و انتظار اجتماعی، گاه می تواند فطرت مشترک همۀ آدمیان باشد، یا یک دین خاص تحریف نشده یا تحریف شده باشد، و گاه منشأ آن فرهنگ قوم خاص و یا یک خرافه باشد. از این رو؛ تعارفات اجتماعی از نظر شرعی می تواند هر یک از احکام پنج گانه واجب، مستحب، مباح، حرام و مکروه را داشته باشد. در نتیجه، نه می توان گفت که در هر حال، باید انضباط کاری داشت و نه می توان گفت که در هر حال باید ملتزم به تعارفات اجتماعی بود. اگر کاری واجب ولی تعارف اجتماعی مستحب باشد، در اینجا باید ملتزم به انضباط کاری بود و اگر کاری مستحب ولی تعارف اجتماعی واجب باشد در اینجا تعارف اجتماعی مقدم است. بنا براین، باید سلسلۀ مراتب احکام را در هر امری رعایت کرد، از باب مثال برای انجام کار مستحب نمی شود از انجام کار واجب دوری کرد، یا برای ترک کار مکروه، نمی شود مرتکب حرام شد. علاوه میان دو واجب یا مستحب و... هم مراتب وجود دارد، یک واجب اهمیتش بیشتر از واجب دیگری است، اگر امر دایر شد بین انجام یکی از این دو واجب، باید آن واجبی را انجام داد که اهمیتش بیشتر است. خلاصه این که در مورد تزاحم انضباط کاری با تعارف اجتماعی، ابتدا باید حکم شرعی هر کدام را دانست، بعد اهمیت آن دو را به هم سنجید و آن که اهمیتش بیشتر است مقدم داشت و اگر تزاحم نداشتند و قابل جمع بودند هر دو را انجام داد. پی نوشتها: [1] فرهنگ جدید عربی – فارسی، ماده ضبط. [2] زیرا گاهی قرارداد با دولت یا شرکت یا فرد خاصی، انضباط کاری را اقتضاء می کند و گاهی این گونه نیست و صرفا یک وظیفۀ انسانی است. [3] همان، ماده عرف. http://farsi.islamquest.net
انضباط از مادۀ ضبط، به معنای نیکو انجام دادن، استحکام بخشیدن ، دقت و حفظ است.[1]
از نظر شرعی، کار می تواند هر یک از احکام پنج گانۀ واجب، مستحب، مباح، حرام و کراهت را داشته باشد و انضباط کاری نیز به لحاظ منشاء التزام به آن، احکام متفاوتی را دارا باشد.[2]
تعارفات از ماده عرف، به معنای نیکی، نیکوکاری، خوبی، رسم و رسوم است،[3] تعارفات اجتماعی به معنای بایدها و انتظارات و مطلوباتی است که یک جامعه، به آن معتقد است.
منشأ یک تعارف و انتظار اجتماعی، گاه می تواند فطرت مشترک همۀ آدمیان باشد، یا یک دین خاص تحریف نشده یا تحریف شده باشد، و گاه منشأ آن فرهنگ قوم خاص و یا یک خرافه باشد.
از این رو؛ تعارفات اجتماعی از نظر شرعی می تواند هر یک از احکام پنج گانه واجب، مستحب، مباح، حرام و مکروه را داشته باشد.
در نتیجه، نه می توان گفت که در هر حال، باید انضباط کاری داشت و نه می توان گفت که در هر حال باید ملتزم به تعارفات اجتماعی بود. اگر کاری واجب ولی تعارف اجتماعی مستحب باشد، در اینجا باید ملتزم به انضباط کاری بود و اگر کاری مستحب ولی تعارف اجتماعی واجب باشد در اینجا تعارف اجتماعی مقدم است.
بنا براین، باید سلسلۀ مراتب احکام را در هر امری رعایت کرد، از باب مثال برای انجام کار مستحب نمی شود از انجام کار واجب دوری کرد، یا برای ترک کار مکروه، نمی شود مرتکب حرام شد.
علاوه میان دو واجب یا مستحب و... هم مراتب وجود دارد، یک واجب اهمیتش بیشتر از واجب دیگری است، اگر امر دایر شد بین انجام یکی از این دو واجب، باید آن واجبی را انجام داد که اهمیتش بیشتر است.
خلاصه این که در مورد تزاحم انضباط کاری با تعارف اجتماعی، ابتدا باید حکم شرعی هر کدام را دانست، بعد اهمیت آن دو را به هم سنجید و آن که اهمیتش بیشتر است مقدم داشت و اگر تزاحم نداشتند و قابل جمع بودند هر دو را انجام داد.
پی نوشتها:
[1] فرهنگ جدید عربی – فارسی، ماده ضبط.
[2] زیرا گاهی قرارداد با دولت یا شرکت یا فرد خاصی، انضباط کاری را اقتضاء می کند و گاهی این گونه نیست و صرفا یک وظیفۀ انسانی است.
[3] همان، ماده عرف.
http://farsi.islamquest.net
- [سایر] چگونه می توان انضباط کاری را با تعارفات اجتماعی جمع کرد؟
- [سایر] بهترین سن آموزش انضباط به کودکان چه زمانی است؟
- [آیت الله بهجت] شرکت زن در مجامع کاری، اداری و امور اجتماعی جایز است یا نه؟
- [سایر] کادر رهبری و بعد فرهنگی انضباط نظامی را در قرآن بیان کنید؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] اگر به هنگام تربیت و یاد دهی انضباط بچه ها عصبانی شدند چه کار باید بکنم؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] مشکلم اینه که ترس حضور در جمع یا حرف زدت یا انجام کاری در جمع دارم لطفا کمک کنید.
- [سایر] آیا فاصله گرفتن از معنویت را می توان یکی از عوامل پیدایش بحران های اجتماعی در جامعه دانست؟
- [آیت الله اردبیلی] اقدام به تأسیس مجامع فرهنگی یا نشر کتب و نشریات مفید یا تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و مشابه آن که موجب تقویت پایههای عقیدتی، اخلاقی و عملی و یا رشد افکار و بالا رفتن سطح معلومات اجتماعی و دینی مردم میشود، از وظایف مهمّی است که شایسته است افراد به اندازه قدرت و توان خود به آن عمل نمایند و ممانعت از آن جایز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار جماع حرام کند و بعد با حلال خود جماع نماید یک کفارة جمع و یک کفارة غیر جمع که یکی از سه چیز است را باید بجابیآورد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان لازم است که حقوق و روابط اجتماعی خود را طبق احکام اسلام، مرتب و منظم کنند و از بدع و سنت های بیگانگان، جداً پرهیز نمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کفالت را می توان با صیغه لفظی ادا کرد، مثلاً کفیل به طلبکار بگوید من ضامنم هر وقت بدهکار را بخواهی به دست تو دهم و طلبکار هم قبول نماید، یا کاری انجام دهند که معنی این صیغه لفظی را برساند خواه از طریق امضاء سندی باشد یا غیر آن، کفالت صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار زنا کند و بعد با حلال خود جماع نماید یک کفّاره جمع کافی است.
- [آیت الله مظاهری] اگر به چیز حرامی روزه خود را باطل کند اگر آن چیز ذاتاً حرام باشد مثل شراب و زنا، کفّاره جمع )گرفتن دو ماه روزه که سی و یک روزِ آن پی در پی باشد و اطعام شصت فقیر( بر او واجب میشود و چنانچه کفّاره جمع برایش ممکن نباشد هر کدام را که ممکن است باید انجام دهد و اگر ذاتاً حرام نباشد بلکه به جهتی حرام شده باشد مثل نزدیکی کردن با عیال خود در حال حیض، کفّاره جمع ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر نسبت دهد، بنابر احتیاط واجب کفّاره جمع بر او واجب میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کاری کند که معلوم شود از وصیت خود برگشته یا کاری کند که با وصیت او منافی باشد وصیت باطل می شود
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند با قسم خوردن، انجام کاری را که مطلوب شارع است و یا ترک کاری را که نهی شده است، بر خود واجب کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار جماع حرام کند و بعد با حلال خود جماع نماید یک کفّاره جمع بر او واجب است.