خداوند متعال یکی از صفات مؤمنان را پرهیز و دوری از لغو و بیهودگی میداند: "وَ الَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ ;(مؤمنون،3) و آنها که از لغو و بیهودگی روی گردانند." سخن لغو در آیه مذکور هر گفتار بیفایدهای را شامل میشود، البته لغو در آیه یاد شده شامل هر گونه لغو اعم از گفتار و کردار (عمل) و افکار لغو میشود. برخی از مفسران لغو را به باطل، تمام معاصی، دروغ، غنا، لهو و لعب، شرک و... تفسیر کردهاند که البته موارد مذکور از مصداقهای جامع و کلی لغو هستند. بنابراین، لغو هر گونه سخن، فعل و فکر بیهوده و بیپایه که انسان را از یاد خدا غافل و از تفکر صحیح باز میدارد و به خود مشغول میسازد، را شامل میشود.(ر.ک: تفسیر راهنما، ج 12، ص 15 و 16، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.) eporsesh.com
خداوند متعال یکی از صفات مؤمنان را پرهیز و دوری از لغو و بیهودگی میداند: "وَ الَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ ;(مؤمنون،3) و آنها که از لغو و بیهودگی روی گردانند."
سخن لغو در آیه مذکور هر گفتار بیفایدهای را شامل میشود، البته لغو در آیه یاد شده شامل هر گونه لغو اعم از گفتار و کردار (عمل) و افکار لغو میشود.
برخی از مفسران لغو را به باطل، تمام معاصی، دروغ، غنا، لهو و لعب، شرک و... تفسیر کردهاند که البته موارد مذکور از مصداقهای جامع و کلی لغو هستند.
بنابراین، لغو هر گونه سخن، فعل و فکر بیهوده و بیپایه که انسان را از یاد خدا غافل و از تفکر صحیح باز میدارد و به خود مشغول میسازد، را شامل میشود.(ر.ک: تفسیر راهنما، ج 12، ص 15 و 16، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.)
eporsesh.com
- [سایر] چگونه به ائمه متوسل شویم؟
- [سایر] فحش دادن به مؤمن چه گناهی است؟
- [سایر] آیا به عنوان مثال امام جواد متوسّل به امام حسین(ع) یا حضرت محمد(ص) میشدند؟ یا حضرت محمد(ص) متوسّل به حضرت ابراهیم(ع) میشدند؟ لطفاً هر دو مورد را کامل توضیح دهید.
- [سایر] آیا متوسل شدن به ائمه اطهار(ع) برای رفع حاجت و مانند آن به نوعی به اصطلاح عامیانه (پارتی بازی) محسوب نمیشود؟ و اصولاً چرا باید به آنها متوسل شد؟
- [سایر] چرا حضرت علی(ع) برای گرفتن حق خود متوسل به قیام مسلحانه نشد؟
- [سایر] آیا جایز است که مخالفان حق را با تهمت و فحش، مفتضح کنیم؟
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است سب (فحش و ناسزا) نمودن و توهین نمودن اهل بدع و ریب را؟
- [سایر] سلام علیکم...خسته نباشید خواب دیدم در حرم یکی از ائمه شما به من گفتید برای رفع مشکلم به امام هادی(ع)متوسل بشم.نمی دونم چه طوری با چه دعایی و در حقیقت با چه رویی به ایشون متوسل بشم هر چند شبهای چهارشنبه در مجلس دعای توسل به همه ائمه در باره مسایل دنیوی و اخروی متوسل میشم.اما توسل خاصی به امام هادی (ع)پیدا نکردم...لطفاراهنماییم کنید...ممنونم
- [سایر] ضرورت و حکمت توسّل چیست؟ چرا در حالی که خدا وجود دارد، به پیامبر و امام متوسل میشویم؟
- [سایر] چرا علما برای درمان به بیمارستان ها می روند، حال آنکه عوام به امام زاده ها متوسل می شوند؟
- [آیت الله مظاهری] در توبه از فحش، علاوه بر پشیمانی و تصمیم بر ترک، باید کسی را که به او فحش داده است راضی کند، ولی اگر راضی نشد یا دسترسی به او نداشت و یا مفسدهای مترتّب بر آن باشد، گرچه لازم نیست، ولی باید جبران آن اهانت را به وسیله تعریفنمودن او در میان مردم و بهواسطه دعا و استغفار برای او بنماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پسر بزرگتر از دنیا برود بر سایر پسران تکلیفی نیست.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر ارتکاب معصیت مثل فحش و دروغ و اهانت جایز نیست مگر آنکه آن معروف یا منکر اهم از آن معصیت باشد نظیر ترک نماز و تجاوز به عرض یا ناموس کسی.
- [آیت الله مظاهری] اگر در فحش نسبت ناروایی باشد نظیر اینکه به کسی بگوید ولدالزنا، گرچه حدّ قذف را ندارد، زیرا معنای مطابقی و واقعی لفظ را اراده نکرده است، ولی حرمت آن قطعی و از گناهان بزرگ است.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر نذر کند که دختر خود را به سید ، یا کس دیگری شوهر دهد ، نذر آنان نسبت به دختر اعتبار ندارد و تکلیفی بر او ثابت نمیکند .
- [آیت الله اردبیلی] برای جلوگیری از معصیت، ارتکاب معصیت دیگر، مثل فحش و دروغ و اهانت جایز نیست، مگر آن که معصیت، از چیزهایی باشد که مورد اهتمام شارع مقدس باشد و به هیچ وجه به آن راضی نباشد؛ مثل قتل نفس محترمه که در این صورت باید به هر نحو ممکن از آن جلوگیری نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جایز نیست برای جلوگیری از معصیت، ارتکاب معصیت مثل فحش و دروغ و اهانت، مگر آنکه معصیت، از چیزهایی باشد که مورد اهتمام شارع مقدس باشد و به آن راضی نباشد، مثل قتل نفس محترمه، در این صورت باید جلوگیری کند به هر نحو که ممکن است.
- [آیت الله نوری همدانی] جایز نیست برای جلوگیری از معصیت ، ارتکاب معصیت مثل فحش ودروغ واهانت ، مگر آنکه معصیت ، از چیزهائی باشد که مورد اهتمام شارع مقدّس باشد وراضی نباشد به آن به هیچ وجه، قتل نفس محترمه ، در این صورت باید جلوگیری کند به هر نحو ممکن است .
- [امام خمینی] جایز نیست برای جلوگیری از معصیت، ارتکاب معصیت مثل فحش و دروغ و اهانت، مگر آن که معصیت، از چیزهایی باشد که مورد اهتمام شارع مقدس باشد و راضی نباشد به آن به هیچ وجه، مثل قتل نفس محترمه، در این صورت باید جلوگیری کند به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله اردبیلی] بر هر مکلفی واجب است تکالیف شریعت اسلام را آن چنانکه متوجه او میباشد انجام دهد. شرایط تکلیف چند چیز است: الف (بلوغ)؛ نشانه بالغ شدن دختر یا پسر یکی از سه چیز است: اوّل:روییدن موی زبر و درشت زیر شکم و بالای عورت. دوم: بیرون آمدن منی در خواب یا بیداری. سوم:برای پسر تمام شدن پانزده سال قمری هر چند وقتی سیزده سال او تمام شد، خوب است بنابر احتیاط مستحب واجبات را بجا آورد و از کارهای حرام اجتناب کند و زنهای نامحرم نیز خودشان را از او بپوشانند و برای دختر تمام شدن نه سال قمری، و اگر سن دختر معلوم نباشد و آبستن شود یا خونی ببیند که صفات حیض را داشته باشد، حکم میشود که قبلاً بالغ شده است. ب (عقل)؛ پس دیوانه تکلیفی ندارد. ج (توانایی انجام تکلیف و اختیار)؛ پس شخصی که به طور کلّی از انجام وظایف خود عاجز است، تکلیفی ندارد.