یکی از مؤثرترین راه‌ها در این باره آن است که بدی‌ها را به نیکی پاسخ دهیم. این جاست که شور و غوغایی از درون وجدان آن‌ها بر می‌ خیزد و شخص بدکار را به سرزنش و ملامت خود وامی‌دارد و حق را به طرف مقابل می‌ دهد. همین امر در بسیاری از موارد، سبب تجدید نظر شخص مزبور در برنامه‌ هایش می‌ گردد. خداوند می ‌فرماید: (ادفع بالتی هی احسن السیئة نحن اعلم بما یصفون؛ بدی را از راهی که بهتر است، دفع کن (و پاسخ بدی را به نیکی ده) ما به آنچه آن‌ها توصیف می‌ کنند، آگاه‌تریم.)، (سوره ‌ی مؤمنون، آیه ‌ی 96) قرآن بارها این امر را به عنوان یک اصل در مبارزه با بدی‌ها، به مسلمانان گوشزد می‌ کند و در آیه‌ ی 34 سوره فصّلت می‌ فرماید که نتیجه ‌ی این کار آن خواهد بود که دشمن سرسخت، دوست صمیمی شود (فاذا الّذی بینک و بینه عداوة کانّه ولی حمیم). البته باید توجه کرد که پاسخ بدی به نیکی در جایی منطقی است که کسی که ظلم کرده و حق دیگران را ضایع نموده است، از مرکب ظلم پیاده شود. و الا کسانی که با محبت و نیکی کردن به آن‌ها، در ظلم و کارهای بدشان جسورتر و جدی‌تر می‌ شوند، نباید مورد عفو و مهربانی قرار گیرند، باید در مقابل چنین افرادی ایستاد و با تلاش و کوشش، نگذاشت که حق را ضایع کنند (لا یُدرک الحق الا بالجّد؛ حق جز با تلاش و کوشش به دست نمی‌آید)، (نهج‌ البلاغه، خطبه 29) و افراد مختلفند، موضع ‌گیری‌ ها هم به نسبت لیاقت افراد باید متفاوت باشد. eporsesh.com
یکی از مؤثرترین راهها در این باره آن است که بدیها را به نیکی پاسخ دهیم. این جاست که شور و غوغایی از درون وجدان آنها بر می خیزد و شخص بدکار را به سرزنش و ملامت خود وامیدارد و حق را به طرف مقابل می دهد. همین امر در بسیاری از موارد، سبب تجدید نظر شخص مزبور در برنامه هایش می گردد. خداوند می فرماید: (ادفع بالتی هی احسن السیئة نحن اعلم بما یصفون؛
بدی را از راهی که بهتر است، دفع کن (و پاسخ بدی را به نیکی ده) ما به آنچه آنها توصیف می کنند، آگاهتریم.)، (سوره ی مؤمنون، آیه ی 96)
قرآن بارها این امر را به عنوان یک اصل در مبارزه با بدیها، به مسلمانان گوشزد می کند و در آیه ی 34 سوره فصّلت می فرماید که نتیجه ی این کار آن خواهد بود که دشمن سرسخت، دوست صمیمی شود (فاذا الّذی بینک و بینه عداوة کانّه ولی حمیم).
البته باید توجه کرد که پاسخ بدی به نیکی در جایی منطقی است که کسی که ظلم کرده و حق دیگران را ضایع نموده است، از مرکب ظلم پیاده شود. و الا کسانی که با محبت و نیکی کردن به آنها، در ظلم و کارهای بدشان جسورتر و جدیتر می شوند، نباید مورد عفو و مهربانی قرار گیرند، باید در مقابل چنین افرادی ایستاد و با تلاش و کوشش، نگذاشت که حق را ضایع کنند (لا یُدرک الحق الا بالجّد؛ حق جز با تلاش و کوشش به دست نمیآید)، (نهج البلاغه، خطبه 29) و افراد مختلفند، موضع گیری ها هم به نسبت لیاقت افراد باید متفاوت باشد.
eporsesh.com
- [سایر] وظیفه ما در قبال فلسطین چیست؟
- [سایر] اگر پدر به وظیفه خود عمل نکنند، فرزند چه وظیفه در قبال آنان دارد؟
- [سایر] اگر پدر به وظیفه خود عمل نکنند، فرزند چه وظیفه در قبال آنان دارد؟
- [سایر] وظیفة ما جوانان در قبال حوزه، روحانیّت، و انقلاب اسلامی چیست؟
- [سایر] وظیفه ما جوانان در قبال حوزه، روحانیّت، و انقلاب اسلامی چیست؟
- [آیت الله بهجت] وظیفه فرزند در قبال نماز نخواندن پدر در زمان حیات و پس از مرگ چیست؟
- [آیت الله بهجت] حکم خرید و فروش مشروبات الکلی در دانشگاه چیست؟ وظیفه ما در قبال آن کدام است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] وظیفه فرزندان در قبال والدینی که اهتمام در تکالیف دینیشان ندارند چیست؟
- [سایر] وظیفه ی والدین در قبال دنیای متفاوت دخترها و پسرها چیست؟
- [سایر] وظیفه والدین در قبال پرسش های کودکان درباره مسائل دینی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر عیب کسی را که گوینده و شنونده هر دو میدانند، بگویند، غیبت محسوب شده و حرام است، زیرا اسلام نخواسته است که مسلمانی به بدی یاد شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان احتمال بدهد که تا آخر وقت بتواند ایستاده نماز بخواند بنابر احتیاط لازم باید نماز را تأخیر بیندازد. پس اگر نتوانست بایستد، در آخر وقت مطابق وظیفه اش نماز به جا آورد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسائلی را که انسان احتمال عقلایی میدهد به آنها احتیاج پیدا کند و نتواند احتیاط کند، باید پیش از عمل آنها را یاد بگیرد تا در هنگام عمل برخلاف وظیفه شرعی خود رفتار نکند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان احتمال بدهد که تا آخر وقت بتواند ایستاده نماز بخواند ، بنابر احتیاط لازم نماز را تاخیر بیاندا زد ، پس اگر نتوانست بایستد مطابق وظیفه اش ، نماز بجا آورد .
- [آیت الله اردبیلی] در هر موردی که وظیفه انسان است که نماز خود را هم تمام و هم شکسته بخواند، باید روزه خود را نیز بگیرد و قضای آن را نیز بجا آورد.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه کسی درختهای میوه خود را به دیگری واگذار کند که در قبال دریافت سهمی از میوه باغ، در مقابل رسیدگی و آبیاری. این معامله را مساقات می گویند.
- [آیت الله مظاهری] قطع رحم (یعنی بریدن از خویشان) یکی از گناهان کبیره در اسلام است و قرآن شریف کراراً قاطع رحم را لعن فرموده است: (اولئِکَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَ لَهُمْ سُوءُ الدَّار)[1] (برای آنان لعنت و بدی سرای آخرت میباشد.)
- [آیت الله مظاهری] زن در تمام یا شکسته خواندن نماز تابع شوهر است، اگر وظیفه او تمام است وظیفه زن نیز تمام، و اگر وظیفه او شکسته است وظیفه زن نیز شکسته است، و همچنین است حکم هر کسی که تابع دیگری باشد مثل فرزندی که سرپرستی او با پدر اوست و پدر و مادری که سرپرستی آنها با فرزند آنهاست. ولی اگر مرد کثیرالسّفر است و تابع او کثیرالسّفر نیست، آن تابع باید به وظیفه خود عمل کند.
- [آیت الله سبحانی] زن مستحاضه اگر پیش از آن که خود را وارسی کند، مشغول نماز شود، چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلا استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده، نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه اش نباشد مثل آن که استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده، نماز او باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحاضه اگر پیش از آن که خود را وارسی کند، مشغول نماز شود چنان چه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده - مثلا: استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته، یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده مثل آن که، استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده - نماز او باطل است.