اگر پدر به وظیفه خود عمل نکنند، فرزند چه وظیفه در قبال آنان دارد؟
اگر پدر به وظیفه خود عمل نکنند، فرزند چه وظیفه در قبال آنان دارد؟ وظیفه فرزند احسان به پدر و مادر و خوش‌رفتاری با آنان است. خداوند متعال در چهار آیه قرآن، پس از دعوت مردم به عبادت خویش، آنان را به احسان و نیکی به پدر و مادر فرمان داده است، و در سه آیه دیگر سفارش به احسان به پدر و مادر نموده است. بقره ، آیه 83نساء ، آیه 36انعام ، آیه 151اسراء ، آیه 23 عنکبوت ، آیه 8لقمان ، آیه 14احقاف ، آیه 15 در سوره اسراء فرموده است: و خدای تو حکم فرموده که جز او هیچ کس را نپرستید و درباره پدر و مادر نیکویی کنید و اگر یکی یا هر دو پیر و سالخورده شوند، کلمه‌ای که آنان را رنجیده خاطر کند بر زبان نیاورید و کمترین آزاری به آنها نرسانید و با ایشان با اکرام و احترام سخن بگویید و همواره بال و پر تواضع و تکریم را با کمال مهربانی نزدشان بگستران و بگو: پرودگارا ! همانگونه که پدر و مادر مرا از کودکی به مهربانی بپروردند، تو در حق آنها رحمت و مهربانی فرما. و در سوره لقمان فرموده است: ... شکر من و شکر پدر و مادرت را به جای آور ... و اگر آنها تو را به شرک دعوت کردند، در این صورت از آنان اطاعت مکن، ولی در دنیا با آنها به حسن خلق مصاحبت کن‌. تنها اطاعت از والدین در جهت معصیت خدا جایز نیست، ولی احترام و خوش‌رفتاری با آنان همواره لازم است. مهم‌ترین وظیفه در مورد پدر و مادر، شناخت حقوق آنها و دقت در ادای آن حقوق است. امام سجاد(ع) در رساله حقوق می‌فرمایند: و اما حق ابیک فتعلم انه اصلک و انک فرعه و انک لولاه لم تکن فمهما رأیت فی نفسک مما یعجبک فاعلم ان ایاک اصل النعمة علیک فیه واحمداللَّه واشکره علی قدر ذلک ولاقوه الا باللَّه‌؛ حق پدرت بر تو آن است که بدانی او اصل تو و تو فرع اویی. اگر پدرت نبود تو نبودی؛ پس هرگاه در دلت خودپسندی راه یافت، بدان که پدرت ریشه نعمت‌هایی است که از آن برخورداری. خدای را سپاس گزار و شکر به جای آور، (بحارالانوار، ج 10، ص 74). امور دیگری که برای احسان به پدر و مادر ذکر شده عبارت است از: 1-تواضع و خوشخویی و گشاده‌رویی در برابر آنان، 2-تلاش برای تأمین حوایج و نیازهای آنان پیش از استمداد آنها، 3-اطاعت از فرمان‌های ایشان. پدر و مادر و فرزندان از نظر اسلام هر کدام حقوقی نسبت به یکدیگر دارند که اگر رعایت نکنند شرعاً مسؤول هستند. وظیفه پدر و مادر عبارت است از: 1-تربیت صحیح فرزندان و راهنمایی آنان به وظایف دینی واجتماعی و... 2-انتخاب نام خوب برای آنها. 3-تعلیم و تعلم آنها مخصوصاً آشنا کردن آنان با قرآن. 4-فراهم نمودن مخارج معمولی زندگی فرزندان در حد توان. وظیفه فرزندان نیز عبارت است از؛ احترام به پدر و مادر و تواضع در مقابل آنها و قدردانی از زحمات آنان. حال اگر هر کدام از این‌ها وظیفه خود را انجام نداد، سبب نمی‌شود که دیگری هم انجام وظیفه نکند. بنابراین اگر فرضاً پدر شما وظیفه‌اش را نسبت به شما انجام نمی‌دهد و آن‌طور که نوشته‌اید نسبت به شما قصوری از او سر زده است، این دلیل نمی‌شود که شما نسبت به او بی‌احترامی کنید و در انجام وظایف خود کوتاهی نمایید. بنابراین بهتر است به وسیله شخص دیگری که هم سن و سال ایشان هست یا روحانی محل و...، ایشان را نسبت به وظایفش آگاه سازید و در هر صورت با زبان نرم و برخورد محترمانه نظر ایشان را به خودتان جلب نمایید.
عنوان سوال:

اگر پدر به وظیفه خود عمل نکنند، فرزند چه وظیفه در قبال آنان دارد؟


پاسخ:

اگر پدر به وظیفه خود عمل نکنند، فرزند چه وظیفه در قبال آنان دارد؟

وظیفه فرزند احسان به پدر و مادر و خوش‌رفتاری با آنان است. خداوند متعال در چهار آیه قرآن، پس از دعوت مردم به عبادت خویش، آنان را به احسان و نیکی به پدر و مادر فرمان داده است، و در سه آیه دیگر سفارش به احسان به پدر و مادر نموده است. بقره ، آیه 83نساء ، آیه 36انعام ، آیه 151اسراء ، آیه 23 عنکبوت ، آیه 8لقمان ، آیه 14احقاف ، آیه 15 در سوره اسراء فرموده است: و خدای تو حکم فرموده که جز او هیچ کس را نپرستید و درباره پدر و مادر نیکویی کنید و اگر یکی یا هر دو پیر و سالخورده شوند، کلمه‌ای که آنان را رنجیده خاطر کند بر زبان نیاورید و کمترین آزاری به آنها نرسانید و با ایشان با اکرام و احترام سخن بگویید و همواره بال و پر تواضع و تکریم را با کمال مهربانی نزدشان بگستران و بگو: پرودگارا ! همانگونه که پدر و مادر مرا از کودکی به مهربانی بپروردند، تو در حق آنها رحمت و مهربانی فرما. و در سوره لقمان فرموده است: ... شکر من و شکر پدر و مادرت را به جای آور ... و اگر آنها تو را به شرک دعوت کردند، در این صورت از آنان اطاعت مکن، ولی در دنیا با آنها به حسن خلق مصاحبت کن‌. تنها اطاعت از والدین در جهت معصیت خدا جایز نیست، ولی احترام و خوش‌رفتاری با آنان همواره لازم است. مهم‌ترین وظیفه در مورد پدر و مادر، شناخت حقوق آنها و دقت در ادای آن حقوق است.
امام سجاد(ع) در رساله حقوق می‌فرمایند: و اما حق ابیک فتعلم انه اصلک و انک فرعه و انک لولاه لم تکن فمهما رأیت فی نفسک مما یعجبک فاعلم ان ایاک اصل النعمة علیک فیه واحمداللَّه واشکره علی قدر ذلک ولاقوه الا باللَّه‌؛ حق پدرت بر تو آن است که بدانی او اصل تو و تو فرع اویی. اگر پدرت نبود تو نبودی؛ پس هرگاه در دلت خودپسندی راه یافت، بدان که پدرت ریشه نعمت‌هایی است که از آن برخورداری. خدای را سپاس گزار و شکر به جای آور، (بحارالانوار، ج 10، ص 74).
امور دیگری که برای احسان به پدر و مادر ذکر شده عبارت است از:
1-تواضع و خوشخویی و گشاده‌رویی در برابر آنان،
2-تلاش برای تأمین حوایج و نیازهای آنان پیش از استمداد آنها،
3-اطاعت از فرمان‌های ایشان. پدر و مادر و فرزندان از نظر اسلام هر کدام حقوقی نسبت به یکدیگر دارند که اگر رعایت نکنند شرعاً مسؤول هستند.
وظیفه پدر و مادر عبارت است از:
1-تربیت صحیح فرزندان و راهنمایی آنان به وظایف دینی واجتماعی و...
2-انتخاب نام خوب برای آنها.
3-تعلیم و تعلم آنها مخصوصاً آشنا کردن آنان با قرآن.
4-فراهم نمودن مخارج معمولی زندگی فرزندان در حد توان.
وظیفه فرزندان نیز عبارت است از؛
احترام به پدر و مادر و تواضع در مقابل آنها و قدردانی از زحمات آنان. حال اگر هر کدام از این‌ها وظیفه خود را انجام نداد، سبب نمی‌شود که دیگری هم انجام وظیفه نکند. بنابراین اگر فرضاً پدر شما وظیفه‌اش را نسبت به شما انجام نمی‌دهد و آن‌طور که نوشته‌اید نسبت به شما قصوری از او سر زده است، این دلیل نمی‌شود که شما نسبت به او بی‌احترامی کنید و در انجام وظایف خود کوتاهی نمایید. بنابراین بهتر است به وسیله شخص دیگری که هم سن و سال ایشان هست یا روحانی محل و...، ایشان را نسبت به وظایفش آگاه سازید و در هر صورت با زبان نرم و برخورد محترمانه نظر ایشان را به خودتان جلب نمایید.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین