چگونه انسانی به حقیقت واقعی و کمال تمام دست پیدا می کند و می تواند دنیایی معنوی را با تمام وجود خود دریابد؟
در این مسیر دو کوشش به طور موازی و همزمان باید انجام پذیرد: الف) جهاد علمی: در این راستا انسان باید آگاهی و معارف خویش را با مطالعات دینی در بعد عقاید، اخلاق، احکام و دستورات الهی افزون سازد، تا با بصیرت و شناخت و آگاهی در راه خداوند قدم نهد و در صراط مستقیم گام بردارد. ب) جهاد عملی: در این زمینه انسان باید: 1- در وهله اول بکوشد واجبات الهی را بدون اندک کم و کاست انجام دهد و از محرمات و معاصی با تمام وجود چشم پوشد. 2- در مرتبه دوم به مستحبات و نوافل بپردازد و از مکروهات دوری گزیند. 3- در مرتبه سوم تمامی اوصاف رذیله را از خویش دور سازد و خود را به زیور اخلاق حسنه وملکات فاضله بیاراید. 4- در مرحله چهارم باید از آنچه او را از خدا دور می‌دارد - هر چند مباح باشد. دوری گزیند و سراپای وجود خویش و همه اعمال خود را الهی کند. حتی خواب و خوراک و لباس خویش را برای خدا وطبق آنچه او می‌پسندد انجام دهد. برای انجام این امور اولین چیزی که سالک نیاز دارد تنبه و بیداری وتوجه و مراقبت دائمی نسبت به خود و افعال و احوال خویش و از همه مهمتر حضور قلب و توجه به معبود در نماز است. همچنین برای تمرین و ممارست برای رسیدن به کمال و آزادی درونی، رعایت ضوابط شرعی بسیار مناسب است پیشنهاد می شود که هر عملی - بیرونی و درونی - را چهل روز تمرین کنید. مثلا چهل روز تمرین کنید که نماز خود را در اول وقت بجا بیاورید. چنانکه پیامبر اکرم(ص) فرمود: من اَخلَص للّه اربعین صباحا جرت ینابیع الحکمة من قلبه الی لسانه. مقصود از این سخن آن است که اگر کسی در چهل روز تمام رفتار و فعالیت‌ها واندیشه‌هایش را برای رضای خدا و در راستای خشنودی او انجام دهد و نه تنها هیچ گناهی انجام ندهد، بلکه هیچ سخنی و کاری بدون قصد قربت نداشته باشد، پاداشی که خداوند به او عنایت می‌کند آن است که پرده‌ها و حجاب‌ها را از مقابل دیده و گوش او بر خواهد داشت تا حقایق عالم را بشنود و ببیند، و هنگامی که حقایق عالم و حکمت‌های خلقت را شناخت، قلب او آیینه حکمت الهی می‌شود و آن حکمت همچون آب زلال کوثر بر زبان او جاری شده و دیگران را از عطش معنوی نجات خواهد داد. آب کم‌جو تشنگی آور به دست تا بجوشد آبت از بالا و پست تو به هر حالی که باشی می طلب آب می جو دائما ای خشک لب کان لب خشکت گواهی می‌دهد کو به آخر بر سر منبع رسد www.morsalat.coma
عنوان سوال:

چگونه انسانی به حقیقت واقعی و کمال تمام دست پیدا می کند و می تواند دنیایی معنوی را با تمام وجود خود دریابد؟


پاسخ:

در این مسیر دو کوشش به طور موازی و همزمان باید انجام پذیرد:

الف) جهاد علمی: در این راستا انسان باید آگاهی و معارف خویش را با مطالعات دینی در بعد عقاید، اخلاق، احکام و دستورات الهی افزون سازد، تا با بصیرت و شناخت و آگاهی در راه خداوند قدم نهد و در صراط مستقیم گام بردارد.

ب) جهاد عملی: در این زمینه انسان باید:

1- در وهله اول بکوشد واجبات الهی را بدون اندک کم و کاست انجام دهد و از محرمات و معاصی با تمام وجود چشم پوشد.

2- در مرتبه دوم به مستحبات و نوافل بپردازد و از مکروهات دوری گزیند.

3- در مرتبه سوم تمامی اوصاف رذیله را از خویش دور سازد و خود را به زیور اخلاق حسنه وملکات فاضله بیاراید.

4- در مرحله چهارم باید از آنچه او را از خدا دور می‌دارد - هر چند مباح باشد. دوری گزیند و سراپای وجود خویش و همه اعمال خود را الهی کند. حتی خواب و خوراک و لباس خویش را برای خدا وطبق آنچه او می‌پسندد انجام دهد. برای انجام این امور اولین چیزی که سالک نیاز دارد تنبه و بیداری وتوجه و مراقبت دائمی نسبت به خود و افعال و احوال خویش و از همه مهمتر حضور قلب و توجه به معبود در نماز است.

همچنین برای تمرین و ممارست برای رسیدن به کمال و آزادی درونی، رعایت ضوابط شرعی بسیار مناسب است پیشنهاد می شود که هر عملی - بیرونی و درونی - را چهل روز تمرین کنید. مثلا چهل روز تمرین کنید که نماز خود را در اول وقت بجا بیاورید. چنانکه پیامبر اکرم(ص) فرمود: من اَخلَص للّه اربعین صباحا جرت ینابیع الحکمة من قلبه الی لسانه. مقصود از این سخن آن است که اگر کسی در چهل روز تمام رفتار و فعالیت‌ها واندیشه‌هایش را برای رضای خدا و در راستای خشنودی او انجام دهد و نه تنها هیچ گناهی انجام ندهد، بلکه هیچ سخنی و کاری بدون قصد قربت نداشته باشد، پاداشی که خداوند به او عنایت می‌کند آن است که پرده‌ها و حجاب‌ها را از مقابل دیده و گوش او بر خواهد داشت تا حقایق عالم را بشنود و ببیند، و هنگامی که حقایق عالم و حکمت‌های خلقت را شناخت، قلب او آیینه حکمت الهی می‌شود و آن حکمت همچون آب زلال کوثر بر زبان او جاری شده و دیگران را از عطش معنوی نجات خواهد داد.

آب کم‌جو تشنگی آور به دست
تا بجوشد آبت از بالا و پست
تو به هر حالی که باشی می طلب
آب می جو دائما ای خشک لب
کان لب خشکت گواهی می‌دهد
کو به آخر بر سر منبع رسد

www.morsalat.coma





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین