ثمرات شجاعت و دلیری را با توجه به روایات بیان نمایید.
شجاعت و دلیری (پُردلی) شجاعت و دلیری ضد تهوّر و جُبن است، و بسیار پسندیده و موجب سرفرازی و کمال و تمجید است و قوّه ی غضب از قوّه ی عاقله اطاعت می کند و نفس بر امور سخت و دشوار وادار می شود. هر کسی که فاقد شجاعت باشد از مردانگی به دور و به بعضی از زنان شبیه است. خداوند تبارک و تعالی می فرماید: (أَشِدّاءُ عَلَی الْکُفّارِ)[1]؛ یاران خوب پیامبر(صلی الله علیه وآله) با کافران سخت برخورد و شدیدند. و به نبی اکرم(صلی الله علیه وآله) می فرماید: (وَ اغْلُظْ عَلَیْهِمْ)؛[2] بر کفار سخت گیر باش. علی(علیه السلام) می فرماید: المؤمن نفسه اصلب من الصلد[3]؛ دل مؤمن از سنگ سخت تر است. امام صادق(علیه السلام) می فرماید: المؤمن اصلب من الجبل اذالجبل یستقل و المؤمن لا یستقلّ[4]؛ انسان با ایمان، از کوه استوارتر و سخت تر است؛ زیرا از کوه می توان چیزی کند، ولی از دین مؤمن چیزی گرفته نمی شود. امیرالمؤمنین(علیه السلام) در ضمن یکی از گفتارش می فرماید: (وَ الَّذِی نَفْسُ ابْنِ أَبِی طَالِب بِیَدِهِ لَأَلْفُ ضَرْبَة بِالسَّیْفِ أَهْوَنُ عَلَیَّ مِنْ مِیتَة عَلَی الْفِرَاشِ فِی غَیْرِ طَاعَةِ اللهِ)؛[5] سوگند به آن خدایی که جان پسر ابی طالب به دست اوست، هر آینه هزار ضربت شمشیر بر من آسان تر از مردن در رختخواب، در غیر طاعت خداست. و در نامه ی عثمان بن حنیف می فرماید: (وَ اللهِ لَوْ تَظَاهَرَتِ الْعَرَبُ عَلَی قِتَالِی لَمَا وَلَّیْتُ عَنْهَا)؛[6] به خدا سوگند اگر تمام عرب بر جنگ با من پشت به هم دهد از ایشان رو برنگردانم. پی نوشتها: [1]. سوره ی فتح، آیه ی 29. [2]. سوره ی توبه، آیه ی 73. [3]. معراج السعاده، ج 1، ص 195. [4]. معراج السعاده، ج 1، ص 195. [5]. نهج البلاغه، ج 1، ص 271. [6]. نهج البلاغه، ج 2، ص 962. منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
عنوان سوال:

ثمرات شجاعت و دلیری را با توجه به روایات بیان نمایید.


پاسخ:

شجاعت و دلیری (پُردلی)
شجاعت و دلیری ضد تهوّر و جُبن است، و بسیار پسندیده و موجب سرفرازی و کمال و تمجید است و قوّه ی غضب از قوّه ی عاقله اطاعت می کند و نفس بر امور سخت و دشوار وادار می شود. هر کسی که فاقد شجاعت باشد از مردانگی به دور و به بعضی از زنان شبیه است. خداوند تبارک و تعالی می فرماید:
(أَشِدّاءُ عَلَی الْکُفّارِ)[1]؛ یاران خوب پیامبر(صلی الله علیه وآله) با کافران سخت برخورد و شدیدند.
و به نبی اکرم(صلی الله علیه وآله) می فرماید:
(وَ اغْلُظْ عَلَیْهِمْ)؛[2] بر کفار سخت گیر باش.
علی(علیه السلام) می فرماید:
المؤمن نفسه اصلب من الصلد[3]؛ دل مؤمن از سنگ سخت تر است.
امام صادق(علیه السلام) می فرماید:
المؤمن اصلب من الجبل اذالجبل یستقل و المؤمن لا یستقلّ[4]؛ انسان با ایمان، از کوه استوارتر و سخت تر است؛ زیرا از کوه می توان چیزی کند، ولی از دین مؤمن چیزی گرفته نمی شود.
امیرالمؤمنین(علیه السلام) در ضمن یکی از گفتارش می فرماید:
(وَ الَّذِی نَفْسُ ابْنِ أَبِی طَالِب بِیَدِهِ لَأَلْفُ ضَرْبَة بِالسَّیْفِ أَهْوَنُ عَلَیَّ مِنْ مِیتَة عَلَی الْفِرَاشِ فِی غَیْرِ طَاعَةِ اللهِ)؛[5] سوگند به آن خدایی که جان پسر ابی طالب به دست اوست، هر آینه هزار ضربت شمشیر بر من آسان تر از مردن در رختخواب، در غیر طاعت خداست.
و در نامه ی عثمان بن حنیف می فرماید:
(وَ اللهِ لَوْ تَظَاهَرَتِ الْعَرَبُ عَلَی قِتَالِی لَمَا وَلَّیْتُ عَنْهَا)؛[6] به خدا سوگند اگر تمام عرب بر جنگ با من پشت به هم دهد از ایشان رو برنگردانم.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی فتح، آیه ی 29.
[2]. سوره ی توبه، آیه ی 73.
[3]. معراج السعاده، ج 1، ص 195.
[4]. معراج السعاده، ج 1، ص 195.
[5]. نهج البلاغه، ج 1، ص 271.
[6]. نهج البلاغه، ج 2، ص 962.
منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین