اخلاق و تهذیب نفس،که از برجستهترین برنامههای آموزنده اسلام است، دارای دو بخش است: بخش نظری و ارائه راه فکری؛ بخش عملی و ارائه عینی راه پرورش و اصلاح روح. هرگز با بخش نخست همه قسمتهای مربوط به تعلیم حکمت پایان نمیپذیرد؛ زیرا تنها با آشنا شدن به آیین نامه تزکیه و بخشنامه تهذیب روح، صفای ضمیر حاصل نمیشود، همانند علم طبّ که بدون تجربه عملی سودمند نیست. گرچه ممکن است صرف تعلیم، بعضی از منافع حکمت عملی را به همراه داشته باشد، لکن بدون رهبری عملی معلّم حکیم، به ثمر نهایی خود نخواهد رسید. وجود گرامی رسول الله(ص) مبیّن همه ابعاد قرآن بود، هم در بخش نظر، هم در بخش عمل. در بخش نظر معلّم کامل بود که: (به غمزه مسئلهآموز صد مدرّس شد) در مسئله عمل هم مدرّس بود؛ با یک سیر، مزکّی صدها عارف واصل گردید. هم نگاری بود که مکتب نرفته با یک غمزه، آموزگار صدها مدرس شد، و هم دلداری بود بدون آموختن راه از دیگران و نرفتن بدنبال کسی صدها هزار سالک واصل را به دنبال خود کشاند. با یک غمزه برای حکما و علما و فقها کوشش فکری ایجاد کرد و میکند، با یک نگاه برای عرفا، اولیا، زهاد، نسّاک و عبّاد کشش قلبی ایجاد کرد و میکند. گرچه راههای دعوت حضرت رسول اکرم(ص) به سوی پروردگار، گاهی با حکمت، و زمانی با موعظه، و گاهی با جدال احسن است، لیکن نحوه این دعوتها همواره یکسان نیست؛ زیرا دعوت عملی و اجرای برنامه تهذیب نفس نه در توان الفاظ است و نه در قدرت مفاهیم و نه در استطاعت تصور و نه در استعداد تصدیق ذهنی. پی نوشت: 1. آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیره رسول اکرم(ص) در قرآن) منبع: www.payambarazam.ir
اخلاق و تهذیب نفس،که از برجستهترین برنامههای آموزنده اسلام است، دارای دو بخش است:
بخش نظری و ارائه راه فکری؛ بخش عملی و ارائه عینی راه پرورش و اصلاح روح.
هرگز با بخش نخست همه قسمتهای مربوط به تعلیم حکمت پایان نمیپذیرد؛ زیرا تنها با آشنا شدن به آیین نامه تزکیه و بخشنامه تهذیب روح، صفای ضمیر حاصل نمیشود، همانند علم طبّ که بدون تجربه عملی سودمند نیست. گرچه ممکن است صرف تعلیم، بعضی از منافع حکمت عملی را به همراه داشته باشد، لکن بدون رهبری عملی معلّم حکیم، به ثمر نهایی خود نخواهد رسید.
وجود گرامی رسول الله(ص) مبیّن همه ابعاد قرآن بود، هم در بخش نظر، هم در بخش عمل. در بخش نظر معلّم کامل بود که: (به غمزه مسئلهآموز صد مدرّس شد) در مسئله عمل هم مدرّس بود؛ با یک سیر، مزکّی صدها عارف واصل گردید. هم نگاری بود که مکتب نرفته با یک غمزه، آموزگار صدها مدرس شد، و هم دلداری بود بدون آموختن راه از دیگران و نرفتن بدنبال کسی صدها هزار سالک واصل را به دنبال خود کشاند. با یک غمزه برای حکما و علما و فقها کوشش فکری ایجاد کرد و میکند، با یک نگاه برای عرفا، اولیا، زهاد، نسّاک و عبّاد کشش قلبی ایجاد کرد و میکند.
گرچه راههای دعوت حضرت رسول اکرم(ص) به سوی پروردگار، گاهی با حکمت، و زمانی با موعظه، و گاهی با جدال احسن است، لیکن نحوه این دعوتها همواره یکسان نیست؛ زیرا دعوت عملی و اجرای برنامه تهذیب نفس نه در توان الفاظ است و نه در قدرت مفاهیم و نه در استطاعت تصور و نه در استعداد تصدیق ذهنی.
پی نوشت:
1. آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیره رسول اکرم(ص) در قرآن)
منبع: www.payambarazam.ir
- [سایر] برای تهذیب نفس چه باید بکنیم؟
- [سایر] کتب اربعه (کافی، تهذیب، استبصار، و من لایحضره الفقیه) معتبرترین کتب احادیث شیعه است؛ علت این اعتبار در نزد علمای شیعه چیست؟
- [سایر] آیا امکان فراگیری منطق و فلسفه و تهذیب نفس و اخلاق بدون استاد و با تکیه بر خواندن کتب معتبر امکان پذیر می باشد؟ (چون درس حوزوی که نمی خوانیم.)
- [سایر] آیا عقل نظری بدون تهذیب نفس، میتواند به مراحل عالی کشف حقیقت برسد؟
- [سایر] آیا عقل نظری بدون تهذیب نفس، میتواند به مراحل عالی کشف حقیقت برسد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا صرف علم قاضی برای اثبات جرم، کافی است؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم آیا عفاف بدون حجاب برای اخلاق کافی است؟
- [سایر] من از چهره ی ظاهری خودم رضایت کافی رو ندارم برای همین باعث شده اعتماد به نفس کافی نداشته باشم لطفا من رو راهنمایی کنید
- [سایر] نقش عشق و محبت به اولیای الهی را در تهذیب نفس بیان کنید؟
- [سایر] راههای که یک انسان واقعا در درس و تهذیب نفس موفق شود چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .آب لوله های شهری, اگر متصل به جاری باشد, حکم جاری را دارد و اگر متصل به کُر باشد, حکم کُر را دارد و صِرف جریان آب در لولهّ حمام و مانند آن, برای صدقِ آب جاری, کافی نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دستور سر بریدن حیوان آن است که چهار رگ بزرگ گردن آن را به طور کامل ببرند و اگر آنها را بشکافند کافی نیست. و معروف این است که بریدن این چهار رگ در خارج واقع نمی شود مگر اینکه از زیر برآمدگی گلو ببرند. و آن چهار رگ عبارت است از مجرای نفس و مجرای خوردن و دو رگ کلفتی که در دو طرف مجرای نفس می باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [امام خمینی] است، ولی اگریکی از آنان جواب دهد کافی است.
- [آیت الله بهجت] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [امام خمینی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد، کافی نیست.