قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به کدام یک از شیوه های رایج تدوین قانون اساسی، تدوین و تصویب شد؟
شیوه ی تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی، منطبق با هیچ کدام از سه شیوه ی قبل نیست؛ بلکه شیوه ی چهارمی است که می توان نام آن را (قانون اساسی ناشی از شریعت) گذارد و آن را چنین تعریف کرد: قانون اساسی، مجموعه ی قوانین و مقرراتی است در باره ی ماهیّت دولت، حکومت و حقوق ملّت که مبتنی بر شرع مقدّس تدوین شده است. در مورد تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی، از اوایل انقلاب، دو دیدگاه متفاوت وجود داشت: اوّل، دیدگاه مهندس بازرگان و طیف هم فکر او؛ آن ها در صدد تدوین قانون اساسی دموکراتیک و مردم سالار بودند. در آغاز پیروزی انقلاب، بنا به مصلحت اندیشی حضرت امام قُدّس سرّه الشریف شورای انقلاب تشکیل شد. دولت موقّت، گروهی به نام (شورای طرح های اصلی انقلاب) تشکیل داد. این کمیته پیش نویسی تحت عنوان پیش نویس قانون اساسی تهیه کرد و یکی از برنامه های دولت موقت این بود که مجلسی به نام (مجلس بررسی نهایی قانون اساسی) تشکیل دهد و بنا بر این بود که اعضای این مجلس وارد مباحث محتوایی نشوند و در نهایت، همین پیش نویس، به عنوان قانون اساسی تصویب شود و بعد، این قانون اساسی به همه پرسی گذارده شود و به تأیید نهایی ملّت برسد؛ به عبارت دیگر این ها می خواستند شیوه ی سوم تدوین قانون اساسیِ نظام مردم سالار را اجرا کنند که عبارت بود از پیش نویس، به اضافه ی مجلس بررسی نهایی (مجلس مؤسسان)، به علاوه ی همه پرسی. دوم، دیدگاه امام قُدّس سرّه الشریف بود که عملاً وارد یک مبارزه ی سیاسی و قانونی در برابر اندیشه ی دولت موقت شده بودند و سرانجام نیز در این مبارزه پیروز شدند. منبع: قانون اساسی و ضمانت های اجرای آن ، گفتگو با حجت الاسلام عباس کعبی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1380) .
عنوان سوال:

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به کدام یک از شیوه های رایج تدوین قانون اساسی، تدوین و تصویب شد؟


پاسخ:

شیوه ی تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی، منطبق با هیچ کدام از سه شیوه ی قبل نیست؛ بلکه شیوه ی چهارمی است که می توان نام آن را (قانون اساسی ناشی از شریعت) گذارد و آن را چنین تعریف کرد: قانون اساسی، مجموعه ی قوانین و مقرراتی است در باره ی ماهیّت دولت، حکومت و حقوق ملّت که مبتنی بر شرع مقدّس تدوین شده است.
در مورد تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی، از اوایل انقلاب، دو دیدگاه متفاوت وجود داشت: اوّل، دیدگاه مهندس بازرگان و طیف هم فکر او؛ آن ها در صدد تدوین قانون اساسی دموکراتیک و مردم سالار بودند. در آغاز پیروزی انقلاب، بنا به مصلحت اندیشی حضرت امام قُدّس سرّه الشریف شورای انقلاب تشکیل شد. دولت موقّت، گروهی به نام (شورای طرح های اصلی انقلاب) تشکیل داد. این کمیته پیش نویسی تحت عنوان پیش نویس قانون اساسی تهیه کرد و یکی از برنامه های دولت موقت این بود که مجلسی به نام (مجلس بررسی نهایی قانون اساسی) تشکیل دهد و بنا بر این بود که اعضای این مجلس وارد مباحث محتوایی نشوند و در نهایت، همین پیش نویس، به عنوان قانون اساسی تصویب شود و بعد، این قانون اساسی به همه پرسی گذارده شود و به تأیید نهایی ملّت برسد؛ به عبارت دیگر این ها می خواستند شیوه ی سوم تدوین قانون اساسیِ نظام مردم سالار را اجرا کنند که عبارت بود از پیش نویس، به اضافه ی مجلس بررسی نهایی (مجلس مؤسسان)، به علاوه ی همه پرسی.
دوم، دیدگاه امام قُدّس سرّه الشریف بود که عملاً وارد یک مبارزه ی سیاسی و قانونی در برابر اندیشه ی دولت موقت شده بودند و سرانجام نیز در این مبارزه پیروز شدند.
منبع: قانون اساسی و ضمانت های اجرای آن ، گفتگو با حجت الاسلام عباس کعبی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1380) .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین