برای تدوین قانون اساسی مردم سالار، سه شیوه وجود دارد: 1. شیوه ی اوّل این است که رهبران انقلاب و کودتا یا هر حرکت تحوّل انگیز و بنیادین، ابتدا پیش نویسی به نام پیش نویس قانون اساسی تهیه می کنند و بعد آن را به همه پرسی می گذارند؛ در صورت تأیید ملّت، قانون اساسی تلقّی می شود. بنا بر این در این روش، قانون اساسی، تشکیل شده از پیش نویس و همه پرسی است؛ 2. شیوه ی دوم این است که همانند روش قبل، رهبران انقلاب و کودتا یا هر حرکت تحول انگیز و بنیادین، یک پیش نویس تهیه می کنند؛ لیکن آن را در اختیار مجلس مؤسسان[1] قرار می دهند و هر چه مجلس مؤسسان آن را مورد تأیید قرار داد، همان می شود قانون اساسی؛ 3. شیوه ی سوم این است که رهبران انقلاب، کودتا و یا هر حرکت تحوّل انگیز و بنیادین، هم چون دو شیوه ی قبل، ابتدا یک پیش نویس به نام پیش نویس قانون اساسی تهیه کرده، آن را در اختیار مجلس مؤسسان قرار می دهند و اعضای این مجلس، مفادّ این پیش نویس را بررّسی و جرح و تعدیل می کنند؛ سپس متن مصوّب را به همه پرسی می گذارند و در نهایت هر چه ملّت تأیید کرد، قانون اساسی به شمار می آید. پی نوشت: [1]. به دنبال پیدایش کشوری جدید یا تغییر رژیم سیاسی اراده ی حاکم موجود در هر جامعه برای پایه گذاری و تأسیس پا به عرصه ی وجود گذارده، اساسی ترین قواعد و احکام را که در قانون اساسی متجلّی است به وجود می آورد. قوّه ی مؤسس به صورت های گوناگون از جمله (مجلس مؤسسان) ظاهر می گردد. (پیشین، ص 29). منبع: قانون اساسی و ضمانت های اجرای آن ، گفتگو با حجت الاسلام عباس کعبی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1380) .
شیوه های تدوین قانون اساسی مردم سالار چیست؟
برای تدوین قانون اساسی مردم سالار، سه شیوه وجود دارد:
1. شیوه ی اوّل این است که رهبران انقلاب و کودتا یا هر حرکت تحوّل انگیز و بنیادین، ابتدا پیش نویسی به نام پیش نویس قانون اساسی تهیه می کنند و بعد آن را به همه پرسی می گذارند؛ در صورت تأیید ملّت، قانون اساسی تلقّی می شود. بنا بر این در این روش، قانون اساسی، تشکیل شده از پیش نویس و همه پرسی است؛
2. شیوه ی دوم این است که همانند روش قبل، رهبران انقلاب و کودتا یا هر حرکت تحول انگیز و بنیادین، یک پیش نویس تهیه می کنند؛ لیکن آن را در اختیار مجلس مؤسسان[1] قرار می دهند و هر چه مجلس مؤسسان آن را مورد تأیید قرار داد، همان می شود قانون اساسی؛
3. شیوه ی سوم این است که رهبران انقلاب، کودتا و یا هر حرکت تحوّل انگیز و بنیادین، هم چون دو شیوه ی قبل، ابتدا یک پیش نویس به نام پیش نویس قانون اساسی تهیه کرده، آن را در اختیار مجلس مؤسسان قرار می دهند و اعضای این مجلس، مفادّ این پیش نویس را بررّسی و جرح و تعدیل می کنند؛ سپس متن مصوّب را به همه پرسی می گذارند و در نهایت هر چه ملّت تأیید کرد، قانون اساسی به شمار می آید.
پی نوشت:
[1]. به دنبال پیدایش کشوری جدید یا تغییر رژیم سیاسی اراده ی حاکم موجود در هر جامعه برای پایه گذاری و تأسیس پا به عرصه ی وجود گذارده، اساسی ترین قواعد و احکام را که در قانون اساسی متجلّی است به وجود می آورد. قوّه ی مؤسس به صورت های گوناگون از جمله (مجلس مؤسسان) ظاهر می گردد. (پیشین، ص 29).
منبع: قانون اساسی و ضمانت های اجرای آن ، گفتگو با حجت الاسلام عباس کعبی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1380) .
- [سایر] قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به کدام یک از شیوه های رایج تدوین قانون اساسی، تدوین و تصویب شد؟
- [سایر] شیوه تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چگونه بود؟
- [سایر] در دیدگاه تدوین کنندگان قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون اساسی شکلی مورد نظر بوده یا قانون اساسی ماهُوی؟[1]
- [سایر] ارکان تدوین قانون اساسی از دیدگاه امام خمینی(رحمت الله علیه) چیست؟
- [سایر] دیدگاه امام خمینی دربارهی قانون اساسی مشروطه چه بود؟ ایا آن قانون اساسی را قبول داشتند؟ نسبت قانون مشروطه و قانون اساسی جدید چیست؟
- [سایر] گذشته از ضمانت اجراهای هر یک از اصول و فصول قانون اساسی، ضامن اجرای کلیّت قانون اساسی چیست؟
- [سایر] سلام. قبل از انقلاب، قانون اساسی کشور برگرفته از قانون اساسی کدام کشورها بود و چه مشکلاتی داشت؟
- [سایر] از دیدگاه حقوق اساسی تطبیقی، شیوه عزل رهبری در ایران چه امتیازاتی بر شیوه عزل بالاترین مقامات سایر کشورها دارد؟
- [سایر] از دیدگاه حقوق اساسی تطبیقی، شیوه عزل رهبری در ایران چه امتیازاتی بر شیوه عزل بالاترین مقامات سایر کشورها دارد؟
- [سایر] قانون اساسی را تعریف کنید؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که مالی را پیدا کرده، اگر عمداً به شیوه ای که گفته شد اعلان نکند، گذشته از اینکه معصیت کرده، باز هم واجب است اعلان کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خودداری کردن از بول و غائط مکروه است و اگر موجب فساد بدن شود و ضرر اساسی داشته باشد، حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة اللّه العظمی برجرودی قدسسره به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیقه زده شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رسالههای بعدی تدوین گردید. حضرت آیة اللّه العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیهای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی قدسسره به علت این که رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند که چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلا، تغییر در ساختار شکلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و کثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید که رسالهای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوهای مناسبتر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذکر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازهای روانتر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسبتر شده و ابواب و مسائلی که مورد نیاز بوده، اضافه گردیده
- [آیت الله سبحانی] اگر حیوان حلال گوشت را به شیوه ای که بعداً گفته می شود سر ببرند: چه وحشی باشد و چه اهلی، بعد از جان دادن، گوشت آن حلال و بدن آن پاک است، ولی چهارپائی که انسان با آن نزدیکی کرده و حیوانی که نجاستخوار شده، و گوسفندی که شیر خوک خورده اگر به شیوه ای که شرع معین نموده است آن را استبراء نکرده باشند; بعد از سر بریدن گوشت آن حلال نیست.
- [آیت الله سبحانی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به شیوه ای که قبلاً گفته شد، استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجرا بیرون می آید.
- [آیت الله اردبیلی] در قرار سود که موجب رباست، فرقی نمیکند که صریحاً قرارداد شود یا بنای طرفین در حال قرض به گرفتن سود باشد؛ پس اگر قانون بانک آن باشد که برای قرضهایی که میدهند سود بگیرند و قرض مبنی بر این قانون باشد، حرام است.
- [امام خمینی] فرقی نیست در قرار نفع که موجب رباست بین آنها که صریحاً قرارداد شود یا بنای طرفین در حال قرض به گرفتن نفع باشد پس اگر قانون بانک آن باشد که به قرضهایی که میگیرد سود بدهد، و قرض مبنی بر این قانون باشد حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را نخراشد و به خود سیلی نزند و آسیب نرساند، بلکه اگر آسیب به نقص اساسی بدن بینجامد، حرام میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هیچ کس حق ندارد در مقدار قضاوت به استناد قانونی، غیر از قانون اسلام خواه از امور جزایی باشد یا حقوقی، کسی را محکوم یا حاکم سازد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر گناه از اموری است که جلوگیری از آن در نظر شارعمقدس از اهمیت ویژهای برخوردار است وگناهکار به هیچوجه حاضر به رها کردن گناه نیست، جلوگیری از آن به هر شیوه ممکن جایز بلکه واجب است. مثلاً اگر کسی قصد جان فردی را نماید که ریختن خون او جایز نیست، باید به هر شیوه ممکن از او جلوگیری شود; گرچه به کشتهشدن مهاجم منتهی شود; ودراین مورد اجازه حاکم شرع لازم نیست. ولی درصورتی که جلوگیری بهغیر از قتل مهاجم امکانپذیر است، باید بههمان اکتفا نماید; ودرهرحال اگر از حد لازم تجاوز کند معصیتکار است واحکام متجاوز بر او جاری میشود.