در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درباره ولی فقیه گفته شده است. ولی فقیه را چه کسانی انتخاب می کنند؟
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درباره ولی فقیه گفته شده است. ولی فقیه را چه کسانی انتخاب می کنند؟ در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ( اصل یکصدوهفتم ) انتخاب ولی فقیه به دلیل تخصصی بودن تشخیص مصداق رهبری و لزوم استفاده از کارشناسان ، به صورت ( انتخابات دو درجه ای و غیر مستقیم ) انجام می شود و این کارویژه بر عهده ( مجلس خبرگان رهبری) می باشد ، بدین صورت که ابتدا مردم کارشناسان خبره در شرایط و صلاحیتهای رهبری را انتخاب نموده و سپس در مرحله دوم کارشناسان (نمایندگان مردم در ملس خبرگان رهبری ) پس از تحقیق و جستجو بهترین گزینه را برای رهبری انتخاب می نمایند . توضیح این که : تعیین رهبر در زمان حضور امام معصوم (ع) ، بر مبنای ( نصّ الهی) صورت می پذیرد که به صورت دقیق فرد واجد شرایط را به مردم معرفی می کند ؛ اما در زمان غیبت - چون نصب فقها برای ولایت ، به صورت (عام) بوده و ناظر به فرد خاصی نمی باشد - با ( انتخاب مردم) است . لذا با استفاده از شیوه انتخاب مردمی ، باید فردی را که دارای صفات لازم برای رهبری است ، تعیین نمود.[1] علامه طباطبایی در این باره می نویسد : ( پس از رسول خدا ، جمهور از مسلمین ، تعیین خلیفه را به (انتخاب مسلمانان ) می دانستند و شیعه معتقد بود که خلیفه از جانب خدا و پیامبر ( منصوص) بوده و امامان دوازده گانه معین شده اند ، ولی به هر حال در عصر غیبتِ امام و در زمان حاضر ، تردیدی وجود ندارد که حکومت اسلامی بر عهده (مسلمانان) بوده و آنان ، خود باید بر مبنای کتاب خدا ، فرمانروای جامعه را بر اساس سیره رسول اکرم ، تعیین کنند. )[2] بر این اساس اصل یکصدوهفتم قانون اساسی مقرّر می دارد : (...تعیین رهبر به عهده خبرگان منتخب مردم است. خبرگان رهبری درباره همه فقهای واجد شرایط مذکور در اصل پنجم و یکصدونهم بررسی و مشورت می‌کنند. هرگاه یکی از آنان رااعلم به احکام و موضوعات فقهی یا مسائل سیاسی و اجتماعی یا دارای مقبولیت عامه یاواجد برجستگی خاص در یکی از صفات مذکور در اصل یکصدونهم تشخیص دهند، او را به‌رهبری انتخاب می‌کنند و در غیر این صورت، یکی از آنان را به عنوان رهبر انتخاب ومعرفی‌می‌کنند...). بدیهی است انتخاب غیر مستقیم و استفاده از کارشناسان در تعیین بالاترین مقامات سیاسی سایرکشورها نیز وجود دارد نظیر ؛ انتخاب رئیس جمهوری آمریکا ، انتخاب رئیس جمهور و صدر اعظم جمهوری فدرال آلمان ، انتخاب رئیس جمهور ایتالیا ، انتخاب بالاترین مقام سوئیس ، انتخاب رئیس جمهور هند و... جهت آشنایی بیشتر ر. ک : مجلس خبرگان رهبری ، علیرضا محمدی ، قم : نشر معارف ، 1385 . [1] - ر. ک : امام خمینی (ره) ، صحیفه امام ، ج 10 ، صص 308 و 526 ؛ امام خمینی (ره) ، کتاب البیع ، ج 2 ،ص 624 و 692. [2] - علامه طباطبایی ، تفسیر المیزان ، ج 4 ، ص 125 . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 10/200717)
عنوان سوال:

در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درباره ولی فقیه گفته شده است. ولی فقیه را چه کسانی انتخاب می کنند؟


پاسخ:

در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درباره ولی فقیه گفته شده است. ولی فقیه را چه کسانی انتخاب می کنند؟

در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ( اصل یکصدوهفتم ) انتخاب ولی فقیه به دلیل تخصصی بودن تشخیص مصداق رهبری و لزوم استفاده از کارشناسان ، به صورت ( انتخابات دو درجه ای و غیر مستقیم ) انجام می شود و این کارویژه بر عهده ( مجلس خبرگان رهبری) می باشد ، بدین صورت که ابتدا مردم کارشناسان خبره در شرایط و صلاحیتهای رهبری را انتخاب نموده و سپس در مرحله دوم کارشناسان (نمایندگان مردم در ملس خبرگان رهبری ) پس از تحقیق و جستجو بهترین گزینه را برای رهبری انتخاب می نمایند .
توضیح این که :
تعیین رهبر در زمان حضور امام معصوم (ع) ، بر مبنای ( نصّ الهی) صورت می پذیرد که به صورت دقیق فرد واجد شرایط را به مردم معرفی می کند ؛ اما در زمان غیبت - چون نصب فقها برای ولایت ، به صورت (عام) بوده و ناظر به فرد خاصی نمی باشد - با ( انتخاب مردم) است . لذا با استفاده از شیوه انتخاب مردمی ، باید فردی را که دارای صفات لازم برای رهبری است ، تعیین نمود.[1]
علامه طباطبایی در این باره می نویسد : ( پس از رسول خدا ، جمهور از مسلمین ، تعیین خلیفه را به (انتخاب مسلمانان ) می دانستند و شیعه معتقد بود که خلیفه از جانب خدا و پیامبر ( منصوص) بوده و امامان دوازده گانه معین شده اند ، ولی به هر حال در عصر غیبتِ امام و در زمان حاضر ، تردیدی وجود ندارد که حکومت اسلامی بر عهده (مسلمانان) بوده و آنان ، خود باید بر مبنای کتاب خدا ، فرمانروای جامعه را بر اساس سیره رسول اکرم ، تعیین کنند. )[2] بر این اساس اصل یکصدوهفتم قانون اساسی مقرّر می دارد : (...تعیین رهبر به عهده خبرگان منتخب مردم است. خبرگان رهبری درباره همه فقهای واجد شرایط مذکور در اصل پنجم و یکصدونهم بررسی و مشورت می‌کنند. هرگاه یکی از آنان رااعلم به احکام و موضوعات فقهی یا مسائل سیاسی و اجتماعی یا دارای مقبولیت عامه یاواجد برجستگی خاص در یکی از صفات مذکور در اصل یکصدونهم تشخیص دهند، او را به‌رهبری انتخاب می‌کنند و در غیر این صورت، یکی از آنان را به عنوان رهبر انتخاب ومعرفی‌می‌کنند...).
بدیهی است انتخاب غیر مستقیم و استفاده از کارشناسان در تعیین بالاترین مقامات سیاسی سایرکشورها نیز وجود دارد نظیر ؛ انتخاب رئیس جمهوری آمریکا ، انتخاب رئیس جمهور و صدر اعظم جمهوری فدرال آلمان ، انتخاب رئیس جمهور ایتالیا ، انتخاب بالاترین مقام سوئیس ، انتخاب رئیس جمهور هند و...
جهت آشنایی بیشتر ر. ک :
مجلس خبرگان رهبری ، علیرضا محمدی ، قم : نشر معارف ، 1385 .

[1] - ر. ک : امام خمینی (ره) ، صحیفه امام ، ج 10 ، صص 308 و 526 ؛ امام خمینی (ره) ، کتاب البیع ، ج 2 ،ص 624 و 692.
[2] - علامه طباطبایی ، تفسیر المیزان ، ج 4 ، ص 125 . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 10/200717)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین