جزیه مقدار معینی ندارد و تعیین آن برعهده ی حکومت اسلامی است که طبق شرایط و مصالح زمانی و مکانی و مقتضیات حال، مقدار آن را مشخص می کند.[1] جزیه مانند زکات، سالیانه است و اگر زمان خاصّی اول، وسط یا آخر سال تعیین نشده باشد، آخر هر سال دریافت می شود و چنانچه ذمّی قبل از پایان سال و یا قبل از ادای آن مسلمان شود، نباید جزیه بپردازد. در زمان ما در بلاد اسلامی از ذمیّون جزیه گرفته نمی شود و ممکن است توجیه شرعی آن این باشد که ذمّی ها مانند مسلمانان در دفاع از دار اسلام شرکت می کنند. و مایل اند که بین آنان و مسلمانان در این امر واجب، یعنی دفاع، فرقی گذاشته نشود.[2] پی نوشتها: [1]. شیخ محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج 21، ص 245. [2]. عبدالکریم زیدان، احکام الذمیین فی دارالاسلام، ص 132. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
جزیه مقدار معینی ندارد و تعیین آن برعهده ی حکومت اسلامی است که طبق شرایط و مصالح زمانی و مکانی و مقتضیات حال، مقدار آن را مشخص می کند.[1]
جزیه مانند زکات، سالیانه است و اگر زمان خاصّی اول، وسط یا آخر سال تعیین نشده باشد، آخر هر سال دریافت می شود و چنانچه ذمّی قبل از پایان سال و یا قبل از ادای آن مسلمان شود، نباید جزیه بپردازد. در زمان ما در بلاد اسلامی از ذمیّون جزیه گرفته نمی شود و ممکن است توجیه شرعی آن این باشد که ذمّی ها مانند مسلمانان در دفاع از دار اسلام شرکت می کنند.
و مایل اند که بین آنان و مسلمانان در این امر واجب، یعنی دفاع، فرقی گذاشته نشود.[2]
پی نوشتها:
[1]. شیخ محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج 21، ص 245.
[2]. عبدالکریم زیدان، احکام الذمیین فی دارالاسلام، ص 132.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [سایر] چرا در حکومت اسلامی باید از کافر جزیه دریافت کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] خرید وفروش بلیطهای بختآزمایی(لاتاری) درغرب و بلاد غیر اسلامی جائز است؟
- [سایر] آیا جزیه عقوبت کفر است؟
- [آیت الله خامنه ای] در مورد چرم و اجزای حیوانی که از بلاد غیر اسلامی تهیه شده، نظر مبارک را مرقوم فرمایید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمان در قبرستان غیرمسلمین دفن شود، آیا نبش قبر وانتقال جنازه جایز است؟
- [آیت الله نوری همدانی] ورود اهل کتاب به اماکن مقدسه (مشاهد مشرّفه - مساجد - مکّه مکرّمه و مدینه منوره) و دفن ایشان در بلاد اسلامی و قبرستان مسلمانان چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا قرارداد پرداخت جزیه با غیر مسلمین عادلانه است؟
- [سایر] چه گروه هایی از اهل ذمّه از پرداخت جزیه استثنا شده اند؟
- [سایر] چند نمونه تاریخی بر اثبات جزیه در برابر حمایت مسلمانان ذکر نمایید.
- [سایر] درحالیکه درپذیرش دین اجبار نیست چرا پیامبر از پیروان ادیان دیگر جزیه می گرفت؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با لباسهای چرمی که از بازار مسلمانان تهیه می شود می توان نماز خواند هرچند شک داشته باشد که از حیوانی است که ذبح شرعی شده یا نه، اما اگر یقین داشته باشد که چرم را از ممالک غیر اسلامی آورده اند و فروشنده یک انسان لاابالی است که درباره آن تحقیق نکرده نماز با آن جایز نیست و اگر نداند چرم از بلاد اسلامی است یا غیر بلاد اسلامی اشکالی ندارد.
- [آیت الله خوئی] جایز است بدن مرد کافر را تشریح کردن به تمام انواع تشریح و همین طور است اگر مردهای اسلام او مشکوک باشد و فرق نمیکند تشریح بدن کافر یا مشکوک الاسلام در بلاد اسلامی بوده باشد یا غیر اسلامی.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است بدن مرده کافر را تشریح کردن بتمام انواع تشریح وهمینطور است اگر مردهای اسلام او مشکوک باشد وفرق نمیکند که تشریح بدن کافر یا مشکوک الاسلام در بلاد اسلامی بوده باشد یا غیر اسلامی.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مسلمانان بترسند که اجانب نقشة استیلاء بر بلاد مسلمانان را کشیده اند چه بدون واسطه یا به واسطة عمال خود از خارج یا داخل ، واجب است دفاع از ممالک اسلامی کنند به هر وسیله ای که امکان داشته باشد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسافرت به بلاد کفار و نقاطی که انسان در آن نقاط نمی تواند وظایف اسلامی خود را انجام دهد جز در موارد ضرورت و ارشاد آنها، جایز نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمانان بترسند که اجانب نقشه استیلا بر بلاد مسلمین را کشیده اند چه بدون واسطه یا بواسطه عمال خود از خارج یا داخل واجب است از ممالک اسلامی به هر وسیله ای که امکان داشته باشد دفاع کنند.
- [امام خمینی] اگر مسلمانان بترسند که اجانب نقشه استیلا بر بلاد مسلمین را کشیدهاند چه بدون واسطه یا به واسطه عمال خود از خارج یا داخل واجب است دفاع از ممالک اسلامی کنند به هر وسیلهای که امکان داشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 19 فرقی میان بلاد کبیره و غیرکبیره نیست. بلاد کبیره شهرهایی است که هر محله آن برای خود شهر مستقلی باشد، اما مثل تهران و مانند آن جزء بلاد کبیره نیست و تمام آن از نظر قصد اقامه یا وطن بودن یک محل محسوب می شود.
- [آیت الله مظاهری] کنسرو ماهی که از بلاد کفر میآورند، حلال و خوردن آن مانعی ندارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر در شهری اول ماه ثابت شود، برای مردم شهر دیگر که به آن نزدیک است کفایت می کند و همچنین شهرهای دور دستی که افق آنها با هم متحد است و همچنین اگر ماه در بلاد شرقی مانند مشهد دیده شود برای کسانی که در بلاد غربی هستند، کفایت می کند. ولی رؤیت در بلاد غربی برای کسانی که در قسمت شرقی آن هستند کفایت نمی کند، مگر آن دو شهر با هم نزدیک باشند، یا انسان بداند که افق آنهایکی است.