دین هرگز تک بُعدی و ‌یک ضلعی و ناقص نیست. دین، وقتی کامل است که برای تعلیم و تزکیه انسان باشد و انسان نیز حقیقتی ‌سائر و سالک است که از نشئه (تراب) به سوی نشئه (لقاء رب الارباب) میرود: ”یا أیها الإنسان إنّک کادحٌ ‌إلی ربّک کدحاً فملاقیه“(انشقاق/6) و دین باید این انسان کادح و سائر را در همه نشئآت تغذیه کند و ذات اقدس اله که ‌دنیا و آخرت از آنِ اوست: ”فللّه الاخرة والاولی“(نجم/25)، دینی فرستاده است که هم دنیای انسان را تأمین میکند ‌و هم آخرت او را. خدای سبحان، دعا و درخواست مردانی که حسنه دنیا و حسنه آخرت را با یکدیگر ‌میخواهند تأیید میفرماید: ”ومنهم من یقول ربنا اتنا فی الدنیا حسنة وفی الاخرة حسنة وقنا عذاب النار“(بقره/201)؛ ‌چرا که دنیا، مزرعه آخرت است: (الدنیا مزرعة الاخرة)(بحار؛ ج 67، ص 225 ،باب 54) و بدون (حسنه دنیا) نمیتوان به (حسنه آخرت) ‌رسید.‌ بنابراین، دین الهی، به دنیا توجّه دارد ولی این توجه داشتن به دنیا غیر از دنیایی شدن دین است. دنیائی ‌محض بودن نکوهیده است؛ چنانکه در آیه ”فمن الناس من یقول ربنا اتنا فی الدنیا وما له فی الاخرة من ‌خلاقٍ“(بقره/200)، به مذمّت آن اشاره شده. ( آیةالله جوادی آملی )
لازمه حکومت داشتن دین، دنیایی کردن دین است که با زُلالی و قداست دین نمیسازد. به این شبهه پاسخ بدهید.
دین هرگز تک بُعدی و یک ضلعی و ناقص نیست. دین، وقتی کامل است که برای تعلیم و تزکیه انسان باشد و انسان نیز حقیقتی سائر و سالک است که از نشئه (تراب) به سوی نشئه (لقاء رب الارباب) میرود: ”یا أیها الإنسان إنّک کادحٌ إلی ربّک کدحاً فملاقیه“(انشقاق/6) و دین باید این انسان کادح و سائر را در همه نشئآت تغذیه کند و ذات اقدس اله که دنیا و آخرت از آنِ اوست: ”فللّه الاخرة والاولی“(نجم/25)، دینی فرستاده است که هم دنیای انسان را تأمین میکند و هم آخرت او را. خدای سبحان، دعا و درخواست مردانی که حسنه دنیا و حسنه آخرت را با یکدیگر میخواهند تأیید میفرماید: ”ومنهم من یقول ربنا اتنا فی الدنیا حسنة وفی الاخرة حسنة وقنا عذاب النار“(بقره/201)؛ چرا که دنیا، مزرعه آخرت است: (الدنیا مزرعة الاخرة)(بحار؛ ج 67، ص 225 ،باب 54) و بدون (حسنه دنیا) نمیتوان به (حسنه آخرت) رسید. بنابراین، دین الهی، به دنیا توجّه دارد ولی این توجه داشتن به دنیا غیر از دنیایی شدن دین است. دنیائی محض بودن نکوهیده است؛ چنانکه در آیه ”فمن الناس من یقول ربنا اتنا فی الدنیا وما له فی الاخرة من خلاقٍ“(بقره/200)، به مذمّت آن اشاره شده. ( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] اختلاف قرائتها و گوناگونی برداشتها از دین به تنازع منتهی میشود؛ پس مناسب با قداست دین، عدم دخالت در مسائل حکومت است!
- [سایر] روش تشخیص قلمرو دین، به ویژه در امور دنیایی، چیست؟ آیا می توان از طریق متون دینی به این مسئله پاسخ گفت؟
- [سایر] اهل سنت قائلند که اگر حدیث جابر صحیح باشد پیامبر اکرم(ص) یک حکومت ظالمانه ایجاد کرده چون حق رای از مردم گرفته شده. پاسخ این شبهه چیست؟
- [سایر] اگر دین بخواهد قانونی اجرایی و حکومتی وضع کند، خود آن قانون نیز قانونی اجرایی میخواهد و تسلسل پیش میآید. پاسخ این شبهه چیست؟
- [سایر] پاسخ ملا صدرا به شبهه آکل و مأکول چیست؟
- [سایر] سلام حاج آقا عبادات قبول حق بعد از مراسم دعای کمیل مسجد ارک دیدمتون قول دادید حتما پاسخ بدهید. قبلا چند پیام در مورد توقعات پدر و مادرم نوشته بودم منتظر هستم. لطفا حتما پاسخ بدهید. باتشکر جلال حقوقی
- [سایر] معنای حکومت دینی چیست؟ حاکمیت متدینان؛ اجرای احکام دینی یا برآمدن همه ارکان حکومت از دین؟
- [سایر] آیا دین، تابعی از حکومت است؟
- [سایر] عصمت امامان(ع) در اختیارات حکومتی آنها چه نقشی دارد؟ و اگر مقام عصمت لازمه حکومت است پس چگونه در زمان غیبت به غیر معصوم اعتماد کنیم؟
- [سایر] پاسخ شبهه دور در نظارت مجلس خبرگان بر ولی فقیه چیست؟ آیا در کشورهای دیگر نیز چنین شبهه ای در انتخاب عالی ترین مقام حکومتی وجود دارد؟