اگرچه توصیهای به انتخاب مرده شوری به عنوان شغل نشده است، اما برای غسل دادن میّت پاداشهایی بیان شده است که برای نمونه برخی از روایات ذکر میشود: 1. رسول خدا(ص) فرمود: (هیچ مؤمنی نیست که میّتی را غسل دهد، مگر اینکه حرارت آتش از او دور شود و خداوند مسیر عبور او از پُل صراط به مقداری که صدایش میرسد را وسعت بخشد و نوری به او میدهند که با آن به بهشت رسد).[1] 2. امام محمّد باقر(ع) فرمود: (مؤمنی نیست که جنازه مؤمنی را غسل دهد، و به هنگام پهلو به پهلو کردن او بگوید: اللَّهُمَّ إِنَّ هَذَا بَدَنُ عَبْدِکَ الْمُؤْمِنِ قَدْ أَخْرَجْتَ رُوحَهُ مِنْهُ وَ فَرَّقْتَ بَیْنَهُمَا فَعَفْوَکَ عَفْوَکَ‌؛ بار الها! این بدن بنده تو است که روح را از آن جدا کردی و در میان آن دو جدایی انداختی، پس او را بیامرز، او را بیامرز مگر اینکه خداوند گناهان یک سال او را –غیر از گناهان کبیره- می‌آمرزد).[2] 3. امام صادق(ع) فرمود: (کسی که جنازه مؤمنی را غسل دهد و حقّ امانت را درباره او ادا کند، خداوند او را میآمرزد). راوی پرسید: چگونه حق امانت را ادا کند؟! آنحضرت فرمود: (آنچه را که میبیند، فاش نکند).[3] البته با جستوجویی که در منابع روایی انجام گرفت؛ حدیثی را که دلالت بر توصیه به شستن مرده مؤمن حداقل ماهی یکبار کند نیافتیم. پی نوشت: [1]. (عَنْ رَسُولِ اللَّهِ (ص) فِی حَدِیثٍ أَنَّهُ قَالَ: مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یُغَسِّلُ مَیِّتاً إِلَّا یَتَبَاعَدُ عَنْهُ لَهَبُ النَّارِ وَ یُوَسِّعُ اللَّهُ عَلَیْهِ الصِّرَاطَ بِقَدْرِ مَا یَبْلُغُ الصَّوْتُ وَ یُعْطَی نُوراً حَتَّی یُوَافِیَ الْجَنَّةَ)؛ شیخ مفید، الاختصاص، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، محرمی زرندی، محمود، ص 40، المؤتمر العالمی لالفیة الشیخ المفید، قم، چاپ اول، 1413ق. [2]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 195، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق. [3]. همان، ص 196.
آیا مرده شوری شغل پسندیده ای است و آیا سفارشی از جانب امامان معصوم(ع) درباره شستن جنازه مؤمن شده است؟
اگرچه توصیهای به انتخاب مرده شوری به عنوان شغل نشده است، اما برای غسل دادن میّت پاداشهایی بیان شده است که برای نمونه برخی از روایات ذکر میشود:
1. رسول خدا(ص) فرمود: (هیچ مؤمنی نیست که میّتی را غسل دهد، مگر اینکه حرارت آتش از او دور شود و خداوند مسیر عبور او از پُل صراط به مقداری که صدایش میرسد را وسعت بخشد و نوری به او میدهند که با آن به بهشت رسد).[1]
2. امام محمّد باقر(ع) فرمود: (مؤمنی نیست که جنازه مؤمنی را غسل دهد، و به هنگام پهلو به پهلو کردن او بگوید: اللَّهُمَّ إِنَّ هَذَا بَدَنُ عَبْدِکَ الْمُؤْمِنِ قَدْ أَخْرَجْتَ رُوحَهُ مِنْهُ وَ فَرَّقْتَ بَیْنَهُمَا فَعَفْوَکَ عَفْوَکَ؛ بار الها! این بدن بنده تو است که روح را از آن جدا کردی و در میان آن دو جدایی انداختی، پس او را بیامرز، او را بیامرز مگر اینکه خداوند گناهان یک سال او را –غیر از گناهان کبیره- میآمرزد).[2]
3. امام صادق(ع) فرمود: (کسی که جنازه مؤمنی را غسل دهد و حقّ امانت را درباره او ادا کند، خداوند او را میآمرزد). راوی پرسید: چگونه حق امانت را ادا کند؟! آنحضرت فرمود: (آنچه را که میبیند، فاش نکند).[3]
البته با جستوجویی که در منابع روایی انجام گرفت؛ حدیثی را که دلالت بر توصیه به شستن مرده مؤمن حداقل ماهی یکبار کند نیافتیم.
پی نوشت:
[1]. (عَنْ رَسُولِ اللَّهِ (ص) فِی حَدِیثٍ أَنَّهُ قَالَ: مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یُغَسِّلُ مَیِّتاً إِلَّا یَتَبَاعَدُ عَنْهُ لَهَبُ النَّارِ وَ یُوَسِّعُ اللَّهُ عَلَیْهِ الصِّرَاطَ بِقَدْرِ مَا یَبْلُغُ الصَّوْتُ وَ یُعْطَی نُوراً حَتَّی یُوَافِیَ الْجَنَّةَ)؛ شیخ مفید، الاختصاص، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، محرمی زرندی، محمود، ص 40، المؤتمر العالمی لالفیة الشیخ المفید، قم، چاپ اول، 1413ق.
[2]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 195، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق.
[3]. همان، ص 196.
- [سایر] اینکه گفته میشود انسان مؤمن باید حداقل ماهی یکبار اقدام به شستن میت کند درست است؟ آیا سفارشی از جانب معصوم(ع) در اینباره شده است؟
- [سایر] امامان(ع) از نظر سیاسی چطور حکومت می کردند؟ روش های امامان(ع) برای رسیدن به حکومت چگونه بود؟
- [سایر] منشاء علم امامان(ع) چیست؟
- [سایر] برای غیبت امام مهدی علیه السلام چه زمینه سازی از جانب امامان انجام گرفت ؟
- [سایر] با توجه به اینکه امامان معصوم(ع) ما را می بینند و با توجه به زیارت جامعه و عقیده شیعه که امامان علم خدایی دارند و از آینده هر شخص خبر دارند پس چه دلیلی دارد که هر هفته اعمال ما به امام زمان(عج) عرضه شود و چه لزومی دارد که امام معصوم(ع) از اعمال ما ناراحت شود در حالی می داند ما نهایتا کافر می میریم یا مؤمن.
- [سایر] صفات و ویژگیهای امامان معصوم(ع) چیست؟
- [سایر] آیا علم امام معصوم(ع) شامل مسائل امروزی میشود؟
- [سایر] آیا توهین به اولاد غیر معصوم امامان(ع) کفر است؟
- [سایر] لباس امامان. چرا امام علی(ع) لباس وصله دار میپوشیدند؟
- [سایر] چرا پیامبران و امامان (ع) استغفار میکرده اند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .حرم مطهر پیامبر و امام معصوم (ع) ملحق به مسجد است و نجس کردن عمدی آن , حرام و تطهیر آن, واجب است. در این جهت, فرقی بین حرم معمور مانند عتبات عالیات و حرم مخروب مانند بقیع نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اموال کسانی که در برابر امام معصوم (ع)شمشیر کشیده اند و در جنگ با آن ها به دست می آید, حلال است و پس از پرداخت خمس، تصر?ف در آنها بنا بر اقوا جایز است.
- [آیت الله سیستانی] اگر در صحن یکی از امامان یا امامزادگان که سابقاً قبرستان بوده ، حوض یا نهری بسازند ، چنانچه انسان نداند که زمین صحن را برای قبرستان وقف کردهاند ، وضو گرفتن در آن حوض و نهر اشکال ندارد . شرط چهارم : آنکه أعضاء وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد ، هر چند در حال وضو آن را قبل از شستن یا مسح کردن تطهیر کند ، و اگر وضو گرفتن با آب کر و مانند آن باشد تطهیر قبل از شستن لازم نیست .
- [آیت الله جوادی آملی] .معادنی که در اعماق هزاران متری زمین وجود دارد مانند معادن نفت، گاز و مواد معدنی دیگر جزء انفال است و استخراج آنها منوط به اذن امام معصوم(ع) یا ولیّ فقیه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز جمعه در زمان حضور امام معصوم(ع) و منصوب خاص او , واجب تعیینی است؛ به این صورت که غیر آن صحیح نیست؛ ولی در زمان غیبت معصوم (ع) واجب تخییری است؛ یعنی کسی که در نماز جمعه شرکت کرده, لازم نیست نماز ظهرِ چهار رکعتی را هم به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی در ملک شخصی خود یا در ملک عمومی مانند زمینهای مفتوح العنوه یا در زمین انفال که ملک امام (ع) و دولت اسلامی است، معدنی را استخ راج کند , مالک ن خواهد شد، مگر به اذن امام معصوم(ع) یا نایبش که هر مقدار اجازه دادهاند, مالک خواهد شد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در صحن یکی از امامان یا امامزادگان که سابقاً قبرستان بوده حوض یا نهری بسازند، چنانچه انسان نداند که زمین صحن را برای قبرستان وقف کردهاند وضو گرفتن در آن حوض و نهر اشکال ندارد. شرط ششم آن که اعضأ وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد.