1- مهرورزی و اظهار محبت؛ یکی از وظایف مردان نسبت به زنان دوست‌داشتن و اظهار محبت به اوست. پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: من از زندگی دنیا به سه موضوع علاقه‌مندم. مهرورزی به زنان، عطر و بوی خوش، نماز. محبت به تنهایی کافی نیست بلکه شوهر باید آن را بر زبان آورد و این سخن را به او بگوید. به فرموده پیامبر(ص) سخن شوهر به همسر خود که: تو را دوست دارم هرگز از یادش نمی‌رود. بنابراین هم باید همسر خود را به صورت واقعی عمقی و قلبی دوست داشت و هم این محبت واقعی را در زبان و عمل ابراز و اظهار کرد. 2- حمایت از همسر و ایجاد دلگرمی؛ با توجه به این که معمولاً زنان در مواردی از دوران زندگی دچار برخی اضطراب‌ها و بحران‌ها و نگرانی‌هایی می‌شود (مثل دوران بارداری، دوران قاعدگی و...) شوهر باید نقش حمایتی و دلگرم کنندگی خود را مضاعف کرده و مراقبت‌های بیشتری به عمل آورد و در رسیدگی به امور منزل تلاش بیشتری انجام دهد. 3- معاشرت خوب داشتن؛ نظیر این که با همسر مشورت و تبادل نظر کردن در زمینه وظایف و کارهای منزل و احترام گذاشتن به نظرات مشورتی وی و عدم تمسخر نسبت به وی، عفو و گذشت داشتن نسبت به خطاها و لغزش‌های او. 4- همانندی در زندگی؛ در امر پوشاک و لباس و نیز غذا آنچه برای خود تهیه و استفاده می‌کند برای همسر و شریک زندگی خود نیز فراهم نماید و از یک سطح تغذیه و پوشاک بهره‌مند شوند نه این که مرد در بیرون خانه از غذای بهتر و یا لباس گران‌تر استفاده کند و زن در خانه به کمتر از آن. 5- اختصاص وقت برای گفتگو و مراوده با همسر؛ گذراندن اوقات خاص در شبانه‌روز پس از اشتغالات روزانه و در کنار همسر و فرزندان و ایجاد ارتباط کلامی و توجه عاطفی و هم‌سخن شدن با همسر موجب ایجاد تفاهم، صفا، صمیمیت و دوستی بیشتر می‌شود. 6- توجه به حفظ پاک‌دامنی و عفت و آراستگی ظاهری؛ مردان نیز همچون زنان باید در حفظ پاکدامنی و عفت و آراستگی ظاهری و زیبایی خود در برابر همسران خویش کوشا باشند. بنابراین با زنان دیگر مخصوصا زنانی که همسرشان نسبت به آنها حساسیت دارند روابطی برقرار نکنند. از چشم‌چرانی و... خودداری نمایند. از زیبایی‌های زنان دیگر نزد او سخن نگویند. خود رابرای همسر خود بیاراید. با لباس بهتر سر و وضع کامل، آرایش بیشتر در برابر همسر خودحاضر شود. 7- داشتن سعه صدر در برابر کج‌خلقی‌ها و خطاهای همسر؛ روانشناسان معتقدند زنان در زندگی زناشویی شوهر خود را تنها یک شوهر نمی‌شناسند بلکه آرزو دارند در حقشان لطف پدری را هم مراعات کنند. بنابراین شوهر نسبت به مشکلات زندگی و کم و کاستی‌های آن و لغزش‌های همسر خود باید از سعه صدر کافی برخوردار باشد و با ملایمت و زبان خوش با آنها رفتار نمایند. به همین جهت است که علی(ع) نیز می‌فرماید: در همه حال با زنان مدارا کنید با آنها به زبان خوش سخن بگویید و در جایی دیگر علی(ع) زن را به شیشه‌ای تشبیه کرد که اگر رهایش کنند می‌شکند و اگر محکم و با شدت بخواهند نگاهش دارند باز هم می‌شکند. www.morsalat.com
شوهر در ارتباط با همسرش چه نکاتی را باید رعایت کند؟
1- مهرورزی و اظهار محبت؛ یکی از وظایف مردان نسبت به زنان دوستداشتن و اظهار محبت به اوست. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: من از زندگی دنیا به سه موضوع علاقهمندم. مهرورزی به زنان، عطر و بوی خوش، نماز. محبت به تنهایی کافی نیست بلکه شوهر باید آن را بر زبان آورد و این سخن را به او بگوید. به فرموده پیامبر(ص) سخن شوهر به همسر خود که: تو را دوست دارم هرگز از یادش نمیرود. بنابراین هم باید همسر خود را به صورت واقعی عمقی و قلبی دوست داشت و هم این محبت واقعی را در زبان و عمل ابراز و اظهار کرد.
2- حمایت از همسر و ایجاد دلگرمی؛ با توجه به این که معمولاً زنان در مواردی از دوران زندگی دچار برخی اضطرابها و بحرانها و نگرانیهایی میشود (مثل دوران بارداری، دوران قاعدگی و...) شوهر باید نقش حمایتی و دلگرم کنندگی خود را مضاعف کرده و مراقبتهای بیشتری به عمل آورد و در رسیدگی به امور منزل تلاش بیشتری انجام دهد.
3- معاشرت خوب داشتن؛ نظیر این که با همسر مشورت و تبادل نظر کردن در زمینه وظایف و کارهای منزل و احترام گذاشتن به نظرات مشورتی وی و عدم تمسخر نسبت به وی، عفو و گذشت داشتن نسبت به خطاها و لغزشهای او.
4- همانندی در زندگی؛ در امر پوشاک و لباس و نیز غذا آنچه برای خود تهیه و استفاده میکند برای همسر و شریک زندگی خود نیز فراهم نماید و از یک سطح تغذیه و پوشاک بهرهمند شوند نه این که مرد در بیرون خانه از غذای بهتر و یا لباس گرانتر استفاده کند و زن در خانه به کمتر از آن.
5- اختصاص وقت برای گفتگو و مراوده با همسر؛ گذراندن اوقات خاص در شبانهروز پس از اشتغالات روزانه و در کنار همسر و فرزندان و ایجاد ارتباط کلامی و توجه عاطفی و همسخن شدن با همسر موجب ایجاد تفاهم، صفا، صمیمیت و دوستی بیشتر میشود.
6- توجه به حفظ پاکدامنی و عفت و آراستگی ظاهری؛ مردان نیز همچون زنان باید در حفظ پاکدامنی و عفت و آراستگی ظاهری و زیبایی خود در برابر همسران خویش کوشا باشند. بنابراین با زنان دیگر مخصوصا زنانی که همسرشان نسبت به آنها حساسیت دارند روابطی برقرار نکنند. از چشمچرانی و... خودداری نمایند. از زیباییهای زنان دیگر نزد او سخن نگویند. خود رابرای همسر خود بیاراید. با لباس بهتر سر و وضع کامل، آرایش بیشتر در برابر همسر خودحاضر شود.
7- داشتن سعه صدر در برابر کجخلقیها و خطاهای همسر؛ روانشناسان معتقدند زنان در زندگی زناشویی شوهر خود را تنها یک شوهر نمیشناسند بلکه آرزو دارند در حقشان لطف پدری را هم مراعات کنند. بنابراین شوهر نسبت به مشکلات زندگی و کم و کاستیهای آن و لغزشهای همسر خود باید از سعه صدر کافی برخوردار باشد و با ملایمت و زبان خوش با آنها رفتار نمایند. به همین جهت است که علی(ع) نیز میفرماید: در همه حال با زنان مدارا کنید با آنها به زبان خوش سخن بگویید و در جایی دیگر علی(ع) زن را به شیشهای تشبیه کرد که اگر رهایش کنند میشکند و اگر محکم و با شدت بخواهند نگاهش دارند باز هم میشکند.
www.morsalat.com
- [سایر] با رعایت چه نکاتی از طبیب بی نیاز شویم؟
- [سایر] در استفاده قرص سرماخوردگی بزرگسالان چه نکاتی باید رعایت شود؟
- [سایر] چه نکاتی که والدین در غذا دادن به کودکان بدغذا و کم اشتها باید رعایت کنند؟
- [سایر] برای این که فرزند صالحی داشته باشم در دوران بارداری چه نکاتی را رعایت کنم؟
- [سایر] هنگام استحمام کودک خردسال، چه نکاتی را رعایت کنم تا برای فرزندم مشکلی پیش نیاید؟
- [سایر] آیا جلسه خواستگاری آداب خاصی دارد؟ چه نکاتی خوب است در آن رعایت شود؟
- [سایر] اگر بخواهیم شخصیت کودکانمان را درست پرورش دهیم، چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
- [سایر] حکمرانان در استخدام کارگزارن خود چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
- [سایر] در خرید اسباببازی، چه نکاتی را رعایت کنیم تا خطری برای فرزند ایجاد نشود؟
- [سایر] در خواستگاری رسمی چه نکاتی را باید رعایت کرد تا به شکلی مناسب برگزار شود؟
- [آیت الله مظاهری] هرگاه مرد حقوقی را که زن بر او دارد ترک نماید، رعایت حقوق شوهر بر زن لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شوهر مخارج همسرش را نمی پردازد، ولی زن می تواند از طریق حاکم شرع یا غیر او حق خود را بگیرد، چنین زنی نمی تواند از زکات استفاده کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زنی که میداند همسرش نیست زنا کند ، و زن بداند که آن مرد شوهر او نیست ، لازم نیست عدّه نگهدارد ، ولی اگر گمان کند که شوهرش میباشد ، احتیاط واجب آن است که عدّه نگهدارد .
- [آیت الله سیستانی] ابتدای عدّه وفات در صورتی که شوهر زن غائب یا در حکم غائب باشد ، از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود ، نه از زمان مرگ شوهر ، ولی این حکم در زنی که به سن بلوغ نرسیده ، و یا دیوانه میباشد . محل اشکال است ، و رعایت احتیاط ، واجب است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن یقین کند همسرش از دنیا رفته و عده وفات نگه دارد و بعداً شوهر کند، چنانچه معلوم شود شوهر او بعد مرده است، باید از شوهر دوم جدا شود و احتیاط واجب آن است که اگر باردار است به مقداری که در عده طلاق گفته شد برای شوهر دوم عده طلاق نگه دارد و بعد از آن برای شوهر اول چهار ماه و ده روز عده وفات نگه دارد و اگر باردار نیست برای شوهر اول عده وفات نگه دارد و بعد برای شوهر دوم عده طلاق.
- [آیت الله بهجت] اگر پدر، فرزند را از قسم خوردن نهی کند و یا شوهر، همسرش را از قسم خوردن نهی نماید، قسم آنان صحیح نیست، بلکه اگر پسر بدون اذن پدر، و زن بدون اذن شوهر قسم بخورد، قسم آنان نیز منعقد نخواهد شد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب حاضرین باید به خطبهها گوش دهند و سکوت نمایند و از خواندن نماز در حال خطبه بپرهیزند. همچنین بنابر احتیاط به طرف خطیب نشسته و مثل حال نماز باشند و به راست و چپ نگاه نکنند و جابجا نشوند، ولی پس از پایان خطبهها صحبت کردن و جابجا شدن و نگاه به چپ و راست کردن اشکال ندارد و اگر نکاتی که گفته شد رعایت نکنند، خلاف احتیاط عمل کردهاند، ولی نماز جمعه آنان صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شوهر در حال بیماری، همسرش را طلاق دهد و پیش از گذشتن یک سال(قمری) از دنیا برود، زن با سه شرط از او ارث می برد: (اول) این که شوهر در همان مرض از دنیا برود. (دوم) این که زن بعد از طلاق و گذشتن عده، شوهر نکند. (سوم) آن که طلاق به رضایت زن نباشد و اگر با رضایت او باشد، ارث بردنش مشکل است.
- [آیت الله سیستانی] نذر زن بدون اذن قبلی ، یا اجازه بعدی شوهر در آنچه با حقّ استمتاع او منافات دارد ، صحیح نیست ، حتی اگر قبل از ازدواج نذر کرده باشد . و صحت نذر زن در اموالش بدون اجازه شوهر محل اشکال است ، پس باید رعایت احتیاط شود ، مگر در حج و زکات و صدقه و احسان به پدر و مادر و صله ارحام .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد؛ اگر بخواهد شوهر کند؛ چنانچه باکره باشد؛ باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد و اجازه مادر و برادر لازم نیست و پدر نیز می تواند با رعایت مصلحت دختر او را شوهر دهد.