الإمام الصادق علیه‌السلام : اِتَّخِذوا فی أسنانِکُمُ السُّعدَ ؛ فَإِنَّهُ یُطَیِّبُ الفَمَ ، ویَزیدُ فِی الجِماعِ . امام صادق علیه‌السلام : مُشکک را لابه‌لای دندان‌های خویش کنید ؛ چرا که دهان را خوش‌بو می‌کند و بر توان همبستری می‌افزاید . بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 435 ، حدیث 3 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 386 ******* الکافی عن أبی ولاّد : رَأَیتُ أبَا الحَسَنِ الأَوَّلَ علیه‌السلام فِی الحِجرِ وهُوَ قاعِدٌ ومَعَهُ عِدَّةٌ مِن أهلِ بَیتِهِ ، فَسَمِعتُهُ یَقولُ : ضَرَبَت عَلَیَّ أسنانی ، فَأَخَذتُ السُّعدَ فَدَلَکتُ بِهِ أسنانی ، فَنَفَعَنی ذلِکَ وسَکَنَت عَنّی . الکافی- به نقل از ابو ولاّد: امام کاظم علیه‌السلام را دیدم که در حِجْر اسماعیل نشسته است و شماری از خانواده وی نیز با اویند . از او شنیدم که می‌گفت : (دندان‌هایم دردی سخت گرفت . پس قدری مُشکک برداشتم و دندان‌های خویش را با آن ، مالش دادم . این درمان ، مرا سودمند افتاد و درد ، فرو نشست) . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 379 ، حدیث 6 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 161 ، حدیث 5 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 402 مصطبه‌ای را گویند که دیواری بر آن محیط است و آن ، دو در دارد به دو رکن عراقی و شامی . آن مقدار زمین که حطیم بدو محیط است و قبر هاجر ، مادر اسماعیل ، در آن است (ر . ک : لغت‌نامه دهخدا) . ******* الإمام الکاظم علیه‌السلام : مَنِ استَنجی بِالسُّعدِ بَعدَ الغائِطِ ، وغَسَلَ بِهِ فَمَهُ بَعدَ الطَّعامِ ، لَم تُصِبهُ عِلَّةٌ فی فَمِهِ ، ولَم یَخَف شَیئاً من أریاحِ البَواسیرِ . امام کاظم علیه‌السلام : هر کس پس از قضای حاجت ، آلودگی مَقعد را با مُشکک بزداید و پس از غذا خوردن نیز دهان خویش را با مُشکک بشوید ، نه بیماری‌ای از بیماری‌های دهان به او می‌رسد و نه [باید] از باد بواسیر بترسد . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 378 ، حدیث 3 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 435 ، حدیث 5 دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 336
سُعد (مُشکک) چه خواصی دارد؟
الإمام الصادق علیهالسلام :
اِتَّخِذوا فی أسنانِکُمُ السُّعدَ ؛ فَإِنَّهُ یُطَیِّبُ الفَمَ ، ویَزیدُ فِی الجِماعِ .
امام صادق علیهالسلام :
مُشکک را لابهلای دندانهای خویش کنید ؛ چرا که دهان را خوشبو میکند و بر توان همبستری میافزاید .
بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 435 ، حدیث 3 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 386
*******
الکافی عن أبی ولاّد :
رَأَیتُ أبَا الحَسَنِ الأَوَّلَ علیهالسلام فِی الحِجرِ وهُوَ قاعِدٌ ومَعَهُ عِدَّةٌ مِن أهلِ بَیتِهِ ، فَسَمِعتُهُ یَقولُ : ضَرَبَت عَلَیَّ أسنانی ، فَأَخَذتُ السُّعدَ فَدَلَکتُ بِهِ أسنانی ، فَنَفَعَنی ذلِکَ وسَکَنَت عَنّی .
الکافی- به نقل از ابو ولاّد: امام کاظم علیهالسلام را دیدم که در حِجْر اسماعیل نشسته است و شماری از خانواده وی نیز با اویند . از او شنیدم که میگفت : (دندانهایم دردی سخت گرفت . پس قدری مُشکک برداشتم و دندانهای خویش را با آن ، مالش دادم . این درمان ، مرا سودمند افتاد و درد ، فرو نشست) .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 379 ، حدیث 6 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 161 ، حدیث 5 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 402 مصطبهای را گویند که دیواری بر آن محیط است و آن ، دو در دارد به دو رکن عراقی و شامی . آن مقدار زمین که حطیم بدو محیط است و قبر هاجر ، مادر اسماعیل ، در آن است (ر . ک : لغتنامه دهخدا) .
*******
الإمام الکاظم علیهالسلام :
مَنِ استَنجی بِالسُّعدِ بَعدَ الغائِطِ ، وغَسَلَ بِهِ فَمَهُ بَعدَ الطَّعامِ ، لَم تُصِبهُ عِلَّةٌ فی فَمِهِ ، ولَم یَخَف شَیئاً من أریاحِ البَواسیرِ .
امام کاظم علیهالسلام :
هر کس پس از قضای حاجت ، آلودگی مَقعد را با مُشکک بزداید و پس از غذا خوردن نیز دهان خویش را با مُشکک بشوید ، نه بیماریای از بیماریهای دهان به او میرسد و نه [باید] از باد بواسیر بترسد .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 378 ، حدیث 3 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 435 ، حدیث 5 دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 336
- [سایر] شستن دهان با سعد (مشکک) چه فایده ای دارد؟
- [سایر] تعریف درست برای مشکّک چیست؟
- [سایر] در تعریف مشکک آمده است که؛ صدق مفهوم بر مصادیقش گوناگون است شدت و ضعف دارد و... به نظر این هم تعریف درستی نیست؛ زیرا صدق مفهوم بر مصادیق، خود مفهوم بر تمام مصادیق آن یکسان است، این اشکال را در پاورقی منطق مظفر هم گرفته شده است پس تعریف مشکک چیست؟
- [سایر] کرفس چه خواصی دارد؟
- [سایر] کاهو چه خواصی دارد؟
- [سایر] قارچ چه خواصی دارد؟
- [سایر] تره چه خواصی دارد؟
- [سایر] برنج چه خواصی دارد؟
- [سایر] عسل چه خواصی دارد؟
- [سایر] مویز چه خواصی دارد؟
- [آیت الله خوئی] مالیت مال دو قسم است: یکی آنکه مال ذاتاً دارای منافع و خواصی است که مردم به جهت آن منفعت یا خاصیت به آن رغبت مینمایند و بدین جهت قیمت و ارزش پیدا میکند، مانند خوردنیها، آشامیدنیها، فرشها، ظرفها، اقسام جواهرات و مانند اینها. دیگری آنکه ذاتاً ارزش و مزیتی ندارد بلکه ارزش و قیمتش اعتباری است: مثل تمبرهای پست که دولت برای آنها قیمت معین کرده است از یک ریال کمتر یا بیشتر و آنها را در پستخانه برای مراسلات و در گمرکات و دادسراها برای چسباندن به اظهارنامه و در محاضر رسمی برای اسناد و معاملات و غیر اینها قبول مینماید، و از این جهت ارزش و مالیت پیدا میکند و هر وقت دولت بخواهد که آنها را از مالیت بیندازد روی آنها مهر باطله زده و از اعتبار ساقط مینماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] مالیّت مال دو قسم است: یکی آن که مال ذاتاً دارای منافع و خواصّی است که مردم به جهت آن منفعت یا خاصیّت به آن رغبت مینمایند وبدینجهت قیمت وارزش پیدا میکند، مانند خوردنیها، آشامیدنیها، فرشها، ظرفها، اقسام جواهرات ومانند اینها ودیگری آن که ذاتاً ارزش ومزیّتی ندارد بلکه ارزش وقیمتش اعتباری است مثل: تمبرهای پست که دولت برای آنها قیمت معیّن کرده است از یک ریال بیشتر و آنها را در پستخانه برای مراسلات و در گمرکات وداد سراها برای چسباندن باظهارنامهها و در محاضر رسمی برای اسناد معاملات وغیر اینها قبول مینماید، و از اینجهت ارزش ومالیّت پیدا میکند و هر وقت دولت بخواهد که آنها را از مالیّت بیندازد روی آنها مهر باطله زده و از اعتبار ساقط مینماید.