رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : الدَّواءُ مِنَ القَدَرِ ، وقَد یَنفَعُ بِإِذنِ اللّه‌ِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : درمان ، از تقدیر [خداوند] است و ممکن است به اذن خداوند ، نافع باشد. کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 5 ، حدیث 28081 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 50 ******* رسول الله صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : الدَّواءُ مِنَ القَدَرِ ، وهُوَ یَنفَعُ مَن یَشاءُ بِما شاءَ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : درمان ، از تقدیر [خداوند] است و هر کس را که او بخواهد ، به همان‌گونه که بخواهد ، سود می‌رساند . کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 5 ، حدیث 28082 نقلاً عن ابن السنی عن ابن عبّاس دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 50 ******* سنن ابن ماجة عن أبی خزامة : سُئِلَ رَسولُ اللّه‌ِ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : أرَأَیتَ أدِویَةً نَتَداوی بِها ، ورُقیً نَستَرقی بِها ، وتُقیً نَتَّقیها ، هَل تَرُدُّ مِن قَدَرِ اللّه‌ِ شَیئاً؟ قالَ : هِیَ مِن قَدَرِ اللّه‌ِ . سنن ابن ماجة - به نقل از ابو خزامه -: از پیامبر خدا پرسیدند: آیا این که با دارویی درمان کنیم یا تعویذی بر خود بندیم یا پرهیزی بکنیم ، این کار چیزی از تقدیر خداوند را باز می‌دارد؟ فرمودند: (این ، خود از تقدیر خداوند است) . بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 77 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 50
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
الدَّواءُ مِنَ القَدَرِ ، وقَد یَنفَعُ بِإِذنِ اللّهِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
درمان ، از تقدیر [خداوند] است و ممکن است به اذن خداوند ، نافع باشد.
کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 5 ، حدیث 28081 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 50
*******
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم :
الدَّواءُ مِنَ القَدَرِ ، وهُوَ یَنفَعُ مَن یَشاءُ بِما شاءَ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
درمان ، از تقدیر [خداوند] است و هر کس را که او بخواهد ، به همانگونه که بخواهد ، سود میرساند .
کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 5 ، حدیث 28082 نقلاً عن ابن السنی عن ابن عبّاس دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 50
*******
سنن ابن ماجة عن أبی خزامة :
سُئِلَ رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله و سلّم : أرَأَیتَ أدِویَةً نَتَداوی بِها ، ورُقیً نَستَرقی بِها ، وتُقیً نَتَّقیها ، هَل تَرُدُّ مِن قَدَرِ اللّهِ شَیئاً؟
قالَ : هِیَ مِن قَدَرِ اللّهِ .
سنن ابن ماجة - به نقل از ابو خزامه -: از پیامبر خدا پرسیدند: آیا این که با دارویی درمان کنیم یا تعویذی بر خود بندیم یا پرهیزی بکنیم ، این کار چیزی از تقدیر خداوند را باز میدارد؟
فرمودند: (این ، خود از تقدیر خداوند است) .
بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 77 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 50
- [سایر] چه گیاهی چشم را شفا می دهد؟
- [سایر] بهترین دلیل برای شفا بخشی قرآن چیست؟
- [سایر] شفا بودن قرآن به چه معناست؟
- [سایر] آیا طلب شفا از غیر خدا شرک است؟
- [سایر] میگویند تربت شفا دهنده امام حسین(ع) خاکی است سرخ رنگ که از داخل قبر قسمت بالای سر حضرت میجوشد و تربت شفا دهنده، آن تربت است؛ آیا این صحت دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن روزانه تربت به نیت شفا جایز است؟ مقدار آن چقدر باید باشد؟
- [سایر] آیا دلیلی وجود دارد که آب زمزم و خاک کربلا شفا است؟ آیا اینها خرافات نیست؟
- [سایر] آیا امام رضا (ع) درزمان ما معلولی را شفا بخشیده است ؟
- [سایر] شخص بیمار برای شفا یافتن لازم است نزد پزشک برود، یا تربت سیدالشهدا(ع) را بخورد و یا دعا کند؟!
- [سایر] آیا در عصر حاضر امام رضا علیه السّلام معلولی را شفا بخشیده، لطفاً جریان برخی از شفایافتگان را مرقوم فرمائید.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام برای شفا و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر دکتر با دست خود به مریض دارو بدهد، یا درد و داروی مریض را به او بگوید و مریض دارو را بخورد، چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است.
- [آیت الله علوی گرگانی] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی که از اندازه نخود تجاوز نکند از تربت حضرت سیّد الشهدأ7 برای شفا، وخوردن گل داغستان وگل ارمنی برای معالجه اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن خاک و گِل حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سیّد الشّهدا ( علیه السّلام ) برای شفا، و خوردن گل داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد .
- [امام خمینی] خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام برای شفا، و خوردن گِل داغستان و گِل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک نسخه نوشته و دستور مصرف دارو دهد به گونهای که بیمار از خود اختیاری نداشته و به واسطه اعتماد به دستور پزشک دارو را مصرف نماید، چنانچه در معالجه خطا کرده و به بیمار ضرری برسد یا بمیرد، ضامن خواهد بود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار برای درمان غیر ضروری در بینی یا گوش دارو بریزد یا سرمه بکشد اگر نداند که دارو به حلق میرسد، ولی اتفاقاً از این مجاری به حلق رسید و پایین رفت بنابر احتیاط واجب باید قضای روزه را بگیرد، اما اگر بداند که به حلق میرسد، بنابر اظهر روزه باطل و قضای آن واجب است.
- [آیت الله بهجت] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام برای شفا به اندازه یک نخود، که از قبر مطهر آن حضرت یا از اطراف آن برداشته باشند، اشکال ندارد، و مظنون این است که خوردن تربت حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله و سایر ائمه طاهرین علیهمالسلام برای شفا، در این حکم مثل تربت امام حسین علیهالسلام باشد؛ اگرچه احوط این است که آن را در آب مخلوط کنند بهطوریکه مستهلک شود، و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمَنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، بنابر اظهر اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشک بدست خود به مریض دوا بدهد یا تزریق کند، یا به عنوان طبابت نسخه ای برای بیمار بنویسد یا دستوری به او بدهد و مریض دارو را بخورد، چنانچه در طبابت و معالجه اش خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، پزشک ضامن است. ولی اگر در مقام طبابت و معالجه نباشد بلکه بعنوان نظریه پزشکی در کتاب بنویسد یا بگوید فلان دارو برای فلان مرض فائده دارد و بواسطه خوردن دارو ضرری به مریض برسد یا بمیرد پزشک ضامن نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده بر گُلهایی که فقط به عنوان دارو پس از جوشاندن، نوشیده میشود, صحیح است، هرچند احتیاط مستحب, ترک سجده بر آنهاست .