امام علی بن ابی طالب علیه السّلام علاوه بر بهره مندی از فضایل و ویژگی های علمی بی شمار، از جهت فصاحت و بلاغت و سخنوری، سر آمد همة فصحا و بلغا و سخنوران عرب زبان می باشد. به این مطلب، دشمنانی چونان معاویه هم اعتراف دارند.[1] از جمله نشانه های مقام والای امام در ادبیات عرب، خطبه های نهج البلاغه و آثار علمی بجا مانده از آن حضرت است که از جمله آن خطبة بی نقطه و بی الف است که دربارة هر کدام توضیح کوتاه بیان می شود. الف. خطبة بی نقطه: از آن جا که حروف به دو دستة بی نقطه و با نقطه تقسیم می شوند، غالباً گویندگان از هر دو دسته حروف در کلام خود بهره می برند. اگر کسی بخواهد فقط از حروف بی نقطه یا فقط از حروف با نقطه یا تک نقطه استفاده کند، کار بسیار دشواری است. ولی برخی از دانشمندان و گویندگان توانا، با زحمت بسیار توانستند متنی را با محتوای درست از حروف بی نقطه تنظیم بکنند. امّا امام علی علیه السّلام با توجه به مهارت حضرت در سخنوری، بدون یادداشت، با مضامین بسیار بلند سخنان مهمی ایراد می نمود و فقط از حروفی بهره می برد که نقطه نداشتند. این خود نشانة عظمت امام علی علیه السّلام در سخنوری می باشد. مناسبت ایراد این خطبه هم بنا بر نقل مورخان این بود که: امام علی علیه السّلام زمانی که به خواستگاری یکی از همسرانش رفته بود، طبق رسم عرب که باید مرد ضمن سخنانی که هم معرّف شخصیت او باشد و هم از همسرش خواستگاری کند این سخنان را ایراد نمود. خطبة بی الف: در میان 28 حرف عربی به اعتراف همة گویندگان حرف الف بیش از همة حروف کاربرد دارند. چنان که در منابع روایی و تاریخی آمده: روزی جمعی از اصحاب رسول خدا صلّی الله علیه و آله در مسجد پیامبر صلّی الله علیه و آله در مدینه مشغول مذاکرات علمی و ادبی بودند و از جمله، این بحث مطرح شد که کدام حرف در محاورات بیشتر کاربرد دارد؟ همگان گفتند: حرف الف. امام علی علیه السّلام که در آن جلسه حضور داشت بالبداهه به ایراد یک سخنرانی مهمّی پرداخت که در آن از حرف الف اصلاً استفاده نکرد و این نشانگر عظمت سخنوری آن حضرت در ادبیات عرب می باشد. از این روی به حضرت امیر بیان نیز گفته می شود. یادآوری: لازم به ذکر است که خطبة یک نقطه در منابع روایی یافت نشده است. [1] . تستری، محمد تقی، نهج الصباغه فی شرح نهج البلاغه، ج1، ص59؛ و نیز ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج1، ص24.
امام علی بن ابی طالب علیه السّلام علاوه بر بهره مندی از فضایل و ویژگی های علمی بی شمار، از جهت فصاحت و بلاغت و سخنوری، سر آمد همة فصحا و بلغا و سخنوران عرب زبان می باشد. به این مطلب، دشمنانی چونان معاویه هم اعتراف دارند.[1]
از جمله نشانه های مقام والای امام در ادبیات عرب، خطبه های نهج البلاغه و آثار علمی بجا مانده از آن حضرت است که از جمله آن خطبة بی نقطه و بی الف است که دربارة هر کدام توضیح کوتاه بیان می شود.
الف. خطبة بی نقطه:
از آن جا که حروف به دو دستة بی نقطه و با نقطه تقسیم می شوند، غالباً گویندگان از هر دو دسته حروف در کلام خود بهره می برند. اگر کسی بخواهد فقط از حروف بی نقطه یا فقط از حروف با نقطه یا تک نقطه استفاده کند، کار بسیار دشواری است. ولی برخی از دانشمندان و گویندگان توانا، با زحمت بسیار توانستند متنی را با محتوای درست از حروف بی نقطه تنظیم بکنند. امّا امام علی علیه السّلام با توجه به مهارت حضرت در سخنوری، بدون یادداشت، با مضامین بسیار بلند سخنان مهمی ایراد می نمود و فقط از حروفی بهره می برد که نقطه نداشتند. این خود نشانة عظمت امام علی علیه السّلام در سخنوری می باشد.
مناسبت ایراد این خطبه هم بنا بر نقل مورخان این بود که: امام علی علیه السّلام زمانی که به خواستگاری یکی از همسرانش رفته بود، طبق رسم عرب که باید مرد ضمن سخنانی که هم معرّف شخصیت او باشد و هم از همسرش خواستگاری کند این سخنان را ایراد نمود.
خطبة بی الف:
در میان 28 حرف عربی به اعتراف همة گویندگان حرف الف بیش از همة حروف کاربرد دارند.
چنان که در منابع روایی و تاریخی آمده: روزی جمعی از اصحاب رسول خدا صلّی الله علیه و آله در مسجد پیامبر صلّی الله علیه و آله در مدینه مشغول مذاکرات علمی و ادبی بودند و از جمله، این بحث مطرح شد که کدام حرف در محاورات بیشتر کاربرد دارد؟ همگان گفتند: حرف الف. امام علی علیه السّلام که در آن جلسه حضور داشت بالبداهه به ایراد یک سخنرانی مهمّی پرداخت که در آن از حرف الف اصلاً استفاده نکرد و این نشانگر عظمت سخنوری آن حضرت در ادبیات عرب می باشد. از این روی به حضرت امیر بیان نیز گفته می شود.
یادآوری: لازم به ذکر است که خطبة یک نقطه در منابع روایی یافت نشده است.
[1] . تستری، محمد تقی، نهج الصباغه فی شرح نهج البلاغه، ج1، ص59؛ و نیز ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج1، ص24.
- [سایر] حدیث غدیر، در چه نقطه ای و برای چه هدفی بیان شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خطبه بدون نقطه امام علی (علیه السلام) حقیقت دارد؟ منابع آن کدام است؟
- [سایر] خطبه بدون نقطه امام علی(ع) کدام است؟ و چرا در نهج البلاغه سید رضی نیامده است؟
- [سایر] خطبه بدون نقطه امام علی(ع) کدام است؟ و چرا در نهج البلاغه سید رضی نیامده است؟
- [آیت الله خامنه ای] در جایی که من کار می کنم در مکاتبات خود کلمه (اللّه) را به صورت (ا...) می نویسند.آیا نوشتن الف و سه نقطه به جای لفظ جلاله (اللّه) از نظر شرعی صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قرآن را برای نابینایان، نقطه چین می کنند و آنها با دست کشیدن روی نقطه ها آن را می خوانند، آیا این نوع نقطه چین، حکم خط قرآن را دارد و مسّ آن بدون وضو جایز نیست؟
- [سایر] نقطه اشتراک وهابیت و خوارج چیست؟
- [سایر] «مجمع البحرین» کدام نقطه ی زمین است؟
- [سایر] چرا امام علی(علیه السلام) سخن خود در خطبه شقشقیه را ادامه نداد؟
- [سایر] نقطه اساسی نزاع انقلاب اسلامی ایران و ضدّ انقلاب چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورتی که قبل از انجام مسمّای واجب در خطبه (یعنی حداقلی از واجبات خطبه ها که بتوان آنها را خطبه نامید) عده ای از مأمومین متفرق شوند و کمتر از 4 نفر بمانند و پس از مدت کوتاهی برگردند (به طوری که عدد لازم 5 نفر کامل شود) اگر امام در این فاصله سکوت کرده باشد، پس از مراجعت مأمومین باید از نقطه ای که خطبه را قطع نموده ادامه دهد ولی اگر (با وجود تقلیل مأمومین از حد نصاب لازم) قسمت های واجب خطبه را ادامه داده و جریان امر به صورتی بوده که افراد پراکنده صدای او را نشنیده اند باید پس از مراجعت آنها و تکمیل عدد قسمت های واجب را که در غیاب آنها خوانده اعاده کند و اگر زمان بازگشت مأمومین طولانی باشد به طوری که عرفاً به یکپارچگی خطبه لطمه بزند باید امام خطبه را اعاده کند. چنانچه اگر با ورود مأمومین جدید هم عدد لازم 5 نفر کامل بشود اعاده خطبه ضروری است.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه نقطه خاصی از مسجد را برای اعتکاف در نظر بگیرد، اعتکاف در آن نقطه واجب نمی شود. مگر این که آن نقطه از مسجد از فضیلت خاصی برخوردار باشد، در این صورت باید به نیّت خود، جامه عمل بپوشاند.
- [آیت الله نوری همدانی] احتیاط مستحبّ آن است که امام درحال خطبه ، سخنی غیرمربوط به خطبه ها نگوید ، اَلْبَتَّه در فاصلة بین خطبه ها ونماز ، سخن گفتن بلامانع است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط مستحب آن است که امام در حال خطبه سخنی غیر مربوط به خطبه ها نگوید البته در فاصله بین خطبه ها و نماز، سخن گفتن بلامانع است.
- [آیت الله نوری همدانی] واجب است امام پس از خطبة اوّل مقدار کمی بنشیند وسپس به خطبه دوّم بپردازد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است امام پس از خطبه اول مقدار کمی بنشیند و سپس به خطبه دوم بپردازد.
- [آیت الله سبحانی] واجب است امام پس از خطبه اوّل کمی بنشیند و سپس به خطبه دوم بپردازد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زمان غائب بودن امام7 مستحبّ است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر، احکام زکاْ فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بروجردی] در زمان غائب بودن امام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبة عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.