الجامع الصحیح یا صحیح بخاری در مدت شانزده سال از میان ششصد هزار حدیث گزینش شده است. بخاری مقیاسی برای صحیح بودن حدیث قرار داده بود که روایات را با آن میسنجید ولی به گفته ابن حجر عسقلانی همیشه این معیار را رعایت نکرده است. اما مقصود اصلی از تدوین این کتاب گردآوری احادیث صحیح و مستند بوده و احادیث مطلق و موقوف به منظور استشهاد و تفسیر نقاط مبهم و مجمل در احادیث مزبور آمده است. گفته اند: بخاری کتاب خود را به بزرگان و ائمه حدیث چون احمد بن حنبل عرضه داشته که همگان بر تمام احادیث بخاری جز چهار حدیث به صحت و درستی شهادت دادند. امام الحرمین ادعا کرده که همه امت اسلامی در صحت احادیث بخاری اتفاق دارند. با این وجود بعضی از بزرگان حدیث از اهل سنت از جمله حافظ دار قطنی به نقد آن مبادرت کرده و این که احادیث آن صحیحترین احادیث است مورد مناقشه قرار دادهاند. خلاصه اینکه خود بخاری و بسیاری از علمای اهل سنت روایات الجامع الصحیح را صحیح میدانستهاند بلکه برخی از آنان آن را پس از قرآن صحیحترین کتاب دانستهاند. بنابراین تقسیمبندی سابق در این کتاب طبق آنان وجهی ندارد. منبع: پایگاه حوزه
الجامع الصحیح یا صحیح بخاری در مدت شانزده سال از میان ششصد هزار حدیث گزینش شده است. بخاری مقیاسی برای صحیح بودن حدیث قرار داده بود که روایات را با آن میسنجید ولی به گفته ابن حجر عسقلانی همیشه این معیار را رعایت نکرده است. اما مقصود اصلی از تدوین این کتاب گردآوری احادیث صحیح و مستند بوده و احادیث مطلق و موقوف به منظور استشهاد و تفسیر نقاط مبهم و مجمل در احادیث مزبور آمده است. گفته اند: بخاری کتاب خود را به بزرگان و ائمه حدیث چون احمد بن حنبل عرضه داشته که همگان بر تمام احادیث بخاری جز چهار حدیث به صحت و درستی شهادت دادند. امام الحرمین ادعا کرده که همه امت اسلامی در صحت احادیث بخاری اتفاق دارند. با این وجود بعضی از بزرگان حدیث از اهل سنت از جمله حافظ دار قطنی به نقد آن مبادرت کرده و این که احادیث آن صحیحترین احادیث است مورد مناقشه قرار دادهاند.
خلاصه اینکه خود بخاری و بسیاری از علمای اهل سنت روایات الجامع الصحیح را صحیح میدانستهاند بلکه برخی از آنان آن را پس از قرآن صحیحترین کتاب دانستهاند. بنابراین تقسیمبندی سابق در این کتاب طبق آنان وجهی ندارد.
منبع: پایگاه حوزه
- [سایر] آیا شیخ کلینی خودش احادیث کتاب الکافی را به ضعیف، موثق، صحیح، قوی، حسن تقسیم کرده است یا اینکار پس از او و توسط دیگر علماء انجام شده است؟
- [سایر] آیا راویان حدیث مربوط به حکمت غیبت امام زمان(عج) که در کتاب علل الشرائع شیخ صدوق آمده، موثّق هستند و روایت معتبر است؟
- [سایر] اگر یک راوی از راوی دیگر نقل کرده باشد که اختلاف طبقه، اجازه روایت را ندهد، چرا گفته میشود حدیث، مرسل و ضعیف است؟ نمیشود از کتاب یا نوشته متعلق به او نقل کرده باشد، حتماً باید شنیداری باشد؟ مثلاً روایت شیخ صدوق از یونس بن عبدالرحمن از امام(ع)، ضعیف محسوب میشود یا صحیح؟
- [سایر] 1. فرضاً چندین روایت درباره یک موضوع با جزئیات مختلف (و در بعضی ، متناقض) در کتب روائی ما وارد شده است. و فرضاً بسیاری از این روایات اسنادشان دارای روات مهمل یا ضعیفی باشند. آیا کثرت اسانید این روایات همدیگر را تقویت می کنند؟ آیا این روایات به حد تواتر معنوی یا ا جمالی می رسند؟ 2. با توجه به سؤال اولی بنده ، اخبار ولادت حضرت امام زمان از بسیاری از اصحاب امام حسن عسکری نقل شده است (بعضی خبر را از امام یازدهم شنیدند، بعضی خود حضرت ولی عصر را دیدند، و بعضی دعایشان به وسیله ناحیه مقدسه مستجاب شده بود). ضمناً، با توجه به این که بسیاری از این اسانید ضعیف هستند (چون روات مهمل و یا ضعیف دارند) و تعداد کمی از این روایات صحیح الاسناد هستند، آیا همدیگر را تقویت می کنند و خبر ولادت امام زمان از اصحاب امام حسن عسکری (و یا از خود حضرت امام عسکری) را متواتر معنوی یا اجمالی و قطعی الصدور می کنند؟
- [سایر] در خصوص حدیث ثقلین جست و جویی انجام دادم و در صحیح بخاری نتوانستم حدیث مورد نظر را بیابم. آیا صحیح بخاری یک منبع موثق و قابل اطمینان است؟
- [سایر] چرا بخاری و مسلم احادیث مهدویت را در صحاح خود ذکر نکرده اند؟
- [آیت الله خوئی] حکم بازگو نمودن روایت ضعیف در حالت روزه چیست با اینکه میداند ضعیف است؟
- [سایر] مگر (شیعیان) نمی گویند بیشتر روایت های کتاب کافی ضعیف هستند و چیزی صحیحی جز قرآن نداریم؟! پس بعد از چنین سخنی چرا به دروغ می گویند که کافی شرح و تفسیر قرآن است، همان کافی که به اعتراف خودشان بیشتر روایت های آن ضعیف است؟!
- [سایر] آیا کتاب (علل الشرائع) کتاب معتبری است و همه روایات آن صحیح و مورد اعتماد میباشد؟
- [سایر] چرا ایمان اصحاب پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) قوی بود ولی ایمان انسانهای کنونی ضعیف هست؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که گمان به قبله دارد ، اگر بتواند گمان قوی تری پیدا کند نمی تواند به گمان ضعیف عمل نماید ، مثلاً اگر میهمان از گفتة صاحب خانه ، گمان به قبله پیدا کند ولی بتواند از راه دیگر گمان قوی تری پیدا کند نباید به حرف او ، عمل نماید .
- [آیت الله اردبیلی] اگر در اثر مسامحه و تخلّف در رانندگی کسی کشته شود، چنانچه راننده اطمینان یا ظنّ قوی داشته که با عابر برخورد میکند، قتل عمد است؛ ولی چنانچه بدون مسامحه قتلی صورت پذیرد، قتل خطایی میباشد و احکام قتل خطایی در کتاب (فقه الدیات) بیان شده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مالک بازارع قرار بگذارد که مقداری از حاصل برای او (مالک) باشد و بقیّه را بین خودشان تقسیم کنند، چنانچه بدانند که بعد از برداشتن آن مقدار، چیزی باقی می ماند مزارعه صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر قرار بگذارند که همه استفاده را یک نفر ببرد؛ یا تمام ضرر یا بیشتر آن از یکی از آنان باشد؛ شرکت صحیح ولی منفعت و ضرر بین آنها به نسبت مال تقسیم می شود.
- [آیت الله خوئی] اگر قرار بگذارند که هم استفاده را یک نفر ببرد، یا تمام ضرر یا بیشتر آن از یکی از آنان باشد شرکت صحیح است ولی منفعت و ضرر بین آنها به نسبت مال تقسیم میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که می داند روزه برای او ضرر ندارد؛ اگرچه دکتر بگوید ضرر دارد؛ باید روزه بگیرد و کسی که یقین یا گمان دارد که روزه برایش ضرر دارد؛ اگرچه دکتر بگوید ضرر ندارد؛ باید روزه نگیرد و اگر روزه بگیرد صحیح نیست و اگر شک کند روزه برای او ضرر دارد یا نه دکتر حاذق موثق بگوید ضرر دارد یا ندارد لازم است از قول او تبعیت کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی انسان می تواند مشغول نماز شود که یقین به داخل شدن وقت پیدا کند، یا لااقل یک مرد عادل خبر از ورود وقت دهد، اذان شخص وقت شناس و مورد اطمینان نیز کافی است و اگر گمان قوی به دخول وقت از راههای دیگر پیدا کند نیز کفایت می کند، خواه از روی ساعت صحیح باشد یا غیرآن.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که میدانست بدن یا لباس یا محلّ سجده و چیزی که پاک بودن آن شرط صحّت نماز است، متنجّس بوده و به طور متعارف, آنها را شست و یقین یا اطمینان کامل حاصل نمود که پاک شده اند و بعد از نماز فهمید پاک نشدهاند، نماز او صحیح است و اگر فرد آگاه و موثّق آنها را شست و پاک شدن را اعلام نمود و پس از نماز معلوم شد که پاک نشده, نمازش درست است.
- [آیت الله اردبیلی] قراردادی که میان صاحب سرمایه و صاحب صنعت و حرفه بسته میشود تا عامل سرمایه را در صنایع به کار گیرد و سود آن را بین خود تقسیم کنند، به عنوان مضاربه صحیح است؛ همچنین قراردادی که بین صاحب ماشین و راننده یا بین صاحب ابزار کار و کارگر بسته میشود، به عنوان مضاربه صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در عقد شرکت شرط کنند کسی که کار می کند ، یا بیشتر از شریک دیگر کار می کند بیشتر منفعت ببرد باید آنچه را شرط کرده اند عمل کنند ولی اگر شرط کنند کسی که کار نمی کند ، یا کمتر کار می کند بیشتر منفعت ببرد ، این شرط باطل است ولی شرکت آنان صحیح است ومنفعت بدست آمده به نسبت مال بین آنها تقسیم می شود. ( مسذله 2141 ) اگر قرار بگذارند که همة استفاده را یک نفر ببرد ، و یا تمام ضرر یا بیشتر آن را از یکی از آنان باشد شرکت صحیح است . ولی منفعت و ضرر بین آنها به نسبت مال تقسیم می شود .