سبک در اصطلاح ادبیات عبارت است از روش خاص ادراک و بیان افکار به وسیله ترکیب کلمات و انتخاب الفاظ و طرز تعبیر (1) . احادیثی که صحت انتساب آنها به معصومین ثابت است، مشتمل بر بدیعترین کلمات و رساترین عبارات و جامعترین معانی می باشند، به طوری که هر گونه کم و زیاد و یا تغییری در آنها واقع شود، سبک خاص بر هم می خورد، و ناقدان حدیث که با الفاظ و معانی آن کاملا مأنوس هستند، وقوع تصحیف یا تحریف را گوشزد می کنند، چنان که در کلمات مرحوم علامه مجلسی راجع به بعضی احادیث و ادعیه مشاهده می شود . پیامبر اکرم (ص) فرموده است: (من فصیحترین عرب هستم...) (2) و نیز فرموده: (جوامع کلم به من داده شده است) و حضرت امیر المؤمنین علی (ع) فرموده: (و ما (خاندان رسالت) امیران سخن هستیم، و ریشه های آن در ما نفوذ کرده و شاخه های آن بر ما گسترده شده است) (3) . علامه مجلسی درباره فصاحت رسول خدا (ص) فرموده است: (آن چه از خطبه ها و جوامع کلم از آن حضرت نقل شده است، هیچ انس و جنی نمی تواند همانند آن سخن بگوید، و آن فراتر از توان انسان و فروتر از کلام خدای رحمان است) (4) . چنان که علاء الدین قوشچی حنفی گوید: (بلغاء گفته اند: سخن علی علیه السلام فروتر از کلام خالق اما فراتر از سخن مخلوق است) (5) . و سعد الدین تفتازانی استاد علم بلاغت (6) چنین گفته است: (به شهادت نهج البلاغه، زبان علی (ع) از زبان هر گوینده دیگر فصیح تر است) . آهنگ دلنشین کلمات، و سجع دلپذیر و دور از تکلف جملات، و معانی بلند عبارات، سبک خاصی به احادیث معصومین (ع) بخشیده، و نورانیت سخنان ایشان، چشم و دل عموم صاحب نظران را تسخیر کرده است، به طوری که در امتداد تاریخ مورد توجه کامل دانشوران و شاعران و سخنوران بوده و هست، و صدها کتاب و رساله از مجموعه سخنان ایشان و شرح و تفسیر و ترجمه و تضمین آنها پرداخته اند. نمونه هایی از این مجموعه ها که بین خاص و عام رواج یافته و به سمع و نظر هر دوست و دشمن رسیده، عبارت است از: 1) شهاب الاخبار، تألیف قاضی قضاعی، مشتمل بر قسمتی از سخنان نغز و حکمت آمیز پیامبر اکرم (ص)، 2) نهج البلاغه، گردآوری و گزینش: سید شریف رضی، که بخشی از خطبه ها و نامه ها و کلمات قصار مولای متقیان حضرت علی بن ابی طالب (ع) را در برگرفته است، و نیز مستدرکات آنها، 3) صحیفه سجادیه، قسمتی از ادعیه امام چهارم حضرت زین العابدین (ع)، 4) غرر الحکم و درر الکلم، تألیف آمدی. شیوه گفتار در احادیث معصومین (ع) جمع بین زیبائی و شیوائی الفاظ و کثرت معانی، و انسجام آنها با روح هدف و روش ایشان است، چنان که در خود احادیث بیان شده است، از امام صادق (ع) آمده است : (حدیث ما را اعراب نهید (صحیح تلفظ کنید و درست بنویسید) زیرا که ما خاندان، مردمی فصیح هستیم) (7) . چنان که از همان حضرت روایت شده که فرمود: (از شما کسی فقیه به شمار نیاید مگر این که گوشه ها (اشاره ها و کنایه های) کلام ما را بداند، و همانا سخنی از سخنان ما بر هفتاد گونه بر می آید، که از عهده تمامی آنها بر می آییم) . پی نوشت ها: 1- سبک شناسی، ج1، ص : د 2- بحار الانوار،ج 17، ص 158 3- نهج البلاغه، فیض الاسلام، ص 730 4- بحار الانوار، ج 17، ص 158 5- شرح تجرید، ص 186 6- شرح مقاصد، ص 301 7- الکافی،ج 1، باب فضل العلم، حدیث 13؛ الوافی، ج1 ، ص 233 منبع: دایرة المعارف تشیع / ج 6، ص 148
سبک در اصطلاح ادبیات عبارت است از روش خاص ادراک و بیان افکار به وسیله ترکیب کلمات و انتخاب الفاظ و طرز تعبیر (1) . احادیثی که صحت انتساب آنها به معصومین ثابت است، مشتمل بر بدیعترین کلمات و رساترین عبارات و جامعترین معانی می باشند، به طوری که هر گونه کم و زیاد و یا تغییری در آنها واقع شود، سبک خاص بر هم می خورد، و ناقدان حدیث که با الفاظ و معانی آن کاملا مأنوس هستند، وقوع تصحیف یا تحریف را گوشزد می کنند، چنان که در کلمات مرحوم علامه مجلسی راجع به بعضی احادیث و ادعیه مشاهده می شود . پیامبر اکرم (ص) فرموده است: (من فصیحترین عرب هستم...) (2) و نیز فرموده: (جوامع کلم به من داده شده است) و حضرت امیر المؤمنین علی (ع) فرموده: (و ما (خاندان رسالت) امیران سخن هستیم، و ریشه های آن در ما نفوذ کرده و شاخه های آن بر ما گسترده شده است) (3) . علامه مجلسی درباره فصاحت رسول خدا (ص) فرموده است: (آن چه از خطبه ها و جوامع کلم از آن حضرت نقل شده است، هیچ انس و جنی نمی تواند همانند آن سخن بگوید، و آن فراتر از توان انسان و فروتر از کلام خدای رحمان است) (4) . چنان که علاء الدین قوشچی حنفی گوید: (بلغاء گفته اند: سخن علی علیه السلام فروتر از کلام خالق اما فراتر از سخن مخلوق است) (5) . و سعد الدین تفتازانی استاد علم بلاغت (6) چنین گفته است: (به شهادت نهج البلاغه، زبان علی (ع) از زبان هر گوینده دیگر فصیح تر است) .
آهنگ دلنشین کلمات، و سجع دلپذیر و دور از تکلف جملات، و معانی بلند عبارات، سبک خاصی به احادیث معصومین (ع) بخشیده، و نورانیت سخنان ایشان، چشم و دل عموم صاحب نظران را تسخیر کرده است، به طوری که در امتداد تاریخ مورد توجه کامل دانشوران و شاعران و سخنوران بوده و هست، و صدها کتاب و رساله از مجموعه سخنان ایشان و شرح و تفسیر و ترجمه و تضمین آنها پرداخته اند. نمونه هایی از این مجموعه ها که بین خاص و عام رواج یافته و به سمع و نظر هر دوست و دشمن رسیده، عبارت است از:
1) شهاب الاخبار، تألیف قاضی قضاعی، مشتمل بر قسمتی از سخنان نغز و حکمت آمیز پیامبر اکرم (ص)،
2) نهج البلاغه، گردآوری و گزینش: سید شریف رضی، که بخشی از خطبه ها و نامه ها و کلمات قصار مولای متقیان حضرت علی بن ابی طالب (ع) را در برگرفته است، و نیز مستدرکات آنها،
3) صحیفه سجادیه، قسمتی از ادعیه امام چهارم حضرت زین العابدین (ع)،
4) غرر الحکم و درر الکلم، تألیف آمدی. شیوه گفتار در احادیث معصومین (ع) جمع بین زیبائی و شیوائی الفاظ و کثرت معانی، و انسجام آنها با روح هدف و روش ایشان است، چنان که در خود احادیث بیان شده است، از امام صادق (ع) آمده است : (حدیث ما را اعراب نهید (صحیح تلفظ کنید و درست بنویسید) زیرا که ما خاندان، مردمی فصیح هستیم) (7) . چنان که از همان حضرت روایت شده که فرمود: (از شما کسی فقیه به شمار نیاید مگر این که گوشه ها (اشاره ها و کنایه های) کلام ما را بداند، و همانا سخنی از سخنان ما بر هفتاد گونه بر می آید، که از عهده تمامی آنها بر می آییم) .
پی نوشت ها:
1- سبک شناسی، ج1، ص : د
2- بحار الانوار،ج 17، ص 158
3- نهج البلاغه، فیض الاسلام، ص 730
4- بحار الانوار، ج 17، ص 158
5- شرح تجرید، ص 186
6- شرح مقاصد، ص 301
7- الکافی،ج 1، باب فضل العلم، حدیث 13؛ الوافی، ج1 ، ص 233
منبع: دایرة المعارف تشیع / ج 6، ص 148
- [سایر] حدیث درباره شیوه خرج و مخارج بفرمایید؟
- [سایر] نحوه انجام فریضة نماز پیامبر (صلی الله علیه وآله) به سبک مذهب شیعه بوده است یا به سبک مذهب اهل تسنن ؟
- [سایر] آیا سبک موجود عزاداری امام حسین(علیه السلام)، از دورهی صفویه وارد فرهنگ شیعه شده است؟
- [سایر] مقصود از روایاتی که میگویند: قرآن، دارای هفتاد بطن است، چیست؟ و معنای ظاهر و باطن چیست؟ آیا در روایات معنا شدهاند؟ و امامان از این شیوه استفاده میکردند؟
- [سایر] آیا عزاداری کردن آن گونه که شیعیان در محرم انجام می دهند، شیوه ای اسلامی است؟
- [سایر] با توجه به اختلاف شیوه های امامان معصوم ، آیا اهداف آنان متفاوت است ؟
- [سایر] چرا شیعه و سنتی در شیوه وضو با هم اختلاف دارند؟
- [سایر] میزان و شیوه هجمه وهابیت بر فرهنگ شیعه در فضای مجازی چگونه است؟
- [سایر] آیا شیعیان فقط احادیث دوازده امام خود را معتبر میدانند و روایات صحابه را قبول ندارند؟
- [سایر] چهارده روایت قرآن یعنی چه و اینکه می گویند قرآن را به این شیوه بخوانید یعنی چه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حاضر نشدن به نماز جماعت اگر از روی بی اعتنایی و سبک شمردن باشد حرام است.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی گناه صغیرهای نظیر نگاه شهوتآلود به نامحرم را سبک بشمارد و یا واجبی از واجبات را نظیر کمک به کسی که میبیند در مضیقه است و میتواند به او کمک کند، سبک بشمارد و به او کمک نکند و با بیاعتنایی از او بگذرد، همان گناه کوچک، کبیره میشود، و آن ترک واجب نظیر ترک خمس و زکات از گناهان کبیره میشود، و اگر- العیاذ بالله- آن استخفاف اعتقادی باشد نه عملی، اگر ملتزم به لوازم آن باشد، کفر است.
- [آیت الله اردبیلی] وقت نافله شب از نیمه شب(1) تا اذان صبح است و بهتر است نزدیک اذان صبح خوانده شود. =============================================================================== 1 شیوه محاسبه نیمه شب در مساله 767 گذشت.
- [آیت الله سبحانی] کسی که مالی را پیدا کرده، اگر عمداً به شیوه ای که گفته شد اعلان نکند، گذشته از اینکه معصیت کرده، باز هم واجب است اعلان کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر حیوان حلال گوشت را به شیوه ای که بعداً گفته می شود سر ببرند: چه وحشی باشد و چه اهلی، بعد از جان دادن، گوشت آن حلال و بدن آن پاک است، ولی چهارپائی که انسان با آن نزدیکی کرده و حیوانی که نجاستخوار شده، و گوسفندی که شیر خوک خورده اگر به شیوه ای که شرع معین نموده است آن را استبراء نکرده باشند; بعد از سر بریدن گوشت آن حلال نیست.
- [آیت الله سبحانی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به شیوه ای که قبلاً گفته شد، استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجرا بیرون می آید.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی از عامه بمیرد و از او یک دختر عامی مذهب بماند و برادری داشته باشد اگر برادر شیعه باشد و یا پس از مرگ برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام برادر شیعه می تواند انچه از ترکه میت زیاد می اید از باب تعصیب بگیرد هر چند تعصیب در مذهب شیعه باطل است و همچنین اگر شخصی از عامه یک خواهر عامی مذهب وارث داشته باشد و عموی ابوینی داشته باشد چنانچه عموی او شیعه باشد و یا بعد از مرگ پسر برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام می تواند انچه از باب تعصیب به او می رسد بگیرد و همچنین است حکم در سایر موارد تعصیب