نهج البلاغه توسط افراد مختلف ترجمه و شرح شده است و دارای نسخه های متعدد می باشد. به بعضی از این نسخ و ترجمه ها اشاره می شود: 1 نسخه و شرح، ابن ابی الحدید معتزلی. 2 نسخه و شرح، میرزا حبیب الله خوئی. 3 نسخه و شرح، کمال الدین میثم بحرانی. 4 نسخه و شرح و ترجمه، فیض الاسلام. 5 ترجمه نهج البلاغه، سید عبدالمطلب شیرازی. 6 ترجمه نهج البلاغه، محمد مقیمی. 7 ترجمه نهج البلاغه، محمدعلی انصاری. 8 ترجمه نهج البلاغه، سپهر خراسانی. 9 ترجمه نهج البلاغه، اسدالله مبشری. 10 ترجمه نهج البلاغه، محمدجواد شریعت. 11 ترجمه نهج البلاغه، مصطفی زمانی. 12 ترجمه و شرح نهج البلاغه، آیت الله محمدتقی جعفری. 13 ترجمه نهج البلاغه، احمد مدرس وحید. 14 ترجمه نهج البلاغه، محمد دشتی 15 ترجمه نهج البلاغه، دکتر سید جعفر شهیدی. (برای آگاهی بیشتر در این زمینه ر.ک: اسناد و مدارک نهج البلاغه، ج 11، محمد دشتی). w3.hadith.net
نهج البلاغه توسط افراد مختلف ترجمه و شرح شده است و دارای نسخه های متعدد می باشد.
به بعضی از این نسخ و ترجمه ها اشاره می شود:
1 نسخه و شرح، ابن ابی الحدید معتزلی.
2 نسخه و شرح، میرزا حبیب الله خوئی.
3 نسخه و شرح، کمال الدین میثم بحرانی.
4 نسخه و شرح و ترجمه، فیض الاسلام.
5 ترجمه نهج البلاغه، سید عبدالمطلب شیرازی.
6 ترجمه نهج البلاغه، محمد مقیمی.
7 ترجمه نهج البلاغه، محمدعلی انصاری.
8 ترجمه نهج البلاغه، سپهر خراسانی.
9 ترجمه نهج البلاغه، اسدالله مبشری.
10 ترجمه نهج البلاغه، محمدجواد شریعت.
11 ترجمه نهج البلاغه، مصطفی زمانی.
12 ترجمه و شرح نهج البلاغه، آیت الله محمدتقی جعفری.
13 ترجمه نهج البلاغه، احمد مدرس وحید.
14 ترجمه نهج البلاغه، محمد دشتی
15 ترجمه نهج البلاغه، دکتر سید جعفر شهیدی.
(برای آگاهی بیشتر در این زمینه ر.ک: اسناد و مدارک نهج البلاغه، ج 11، محمد دشتی).
w3.hadith.net
- [سایر] بهترین ترجمه کتاب نهج البلاغه به فارسی کدام است؟
- [سایر] بهترین ترجمه قرآن و نهج البلاغه کدام است؟
- [سایر] در حکمت 1 نهج البلاغه روش برخورد با فتنهها را ترجمه و تفسیر کنید.
- [سایر] مصونیت قرآن و نهج البلاغه ؟
- [سایر] تقسیم بندی نهج البلاغه چگونه است؟
- [سایر] تقسیم بندی نهج البلاغه چگونه است؟
- [سایر] نهج البلاغه، حکمت 230 را توضیح دهید؟
- [سایر] بعثت در نهج البلاغه را بیان کنید؟
- [سایر] متمایلم نظر دانشمندان را در خصوص نهج البلاغه بدانم که آیا نهج البلاغه یک منبع دانش اسلامی مورد وثوق، معتبر و قابل اطمینان است؟
- [سایر] بیانات امیرالمؤمنین در خصوص زن در نهجالبلاغه چه توجیهی دارد؟
- [آیت الله بهجت] کسی که تشهد را نمیداند واجب است یاد بگیرد، و در تنگی وقت در صورتی که نتواند از غیر خود متابعت کند و یا از روی نوشته بخواند، ترجمه آن را به زبان خودش، بخواند و اگر از ترجمه هم عاجز بود ذکر یا ترجمه ذکری را به جای آن بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] در روایات اسلامی نسبت به (وفای به عهد و قراردادها) سفارش اکید شده است؛ از جمله در نهج البلاغه آمده است که حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام خطاب به مالک اشتر رحمهالله فرمودند: (.. و اگر با دشمنت پیمان نهادی و در ذمه خود او را امان دادی، به عهد خویش وفا کن و آنچه را بر ذمه داری ادا و خود را چون سپری برابر پیمانت بر پا، چه مردم بر هیچ چیز از واجبهای خدا چون بزرگ شمردن وفای به عهد سخت همداستان نباشند با همه هواهای گونهگون که دارند و رأیهای مخالف یکدیگر که در میان آرند.)(1) بنابر این کلّیّه تعهدات و قراردادهای منعقد شده بین اشخاص و حتّی بین دولتها یا میان آنها و اشخاص باید محترم شمرده شود و نقض یکطرفه آنها بدون مجوز شرعی و نیز اعمال مکر و خدعه جایز نیست. همچنین کلّیّه تعهدات دولت اسلامی با دولتهای کافر غیر حربی که در جهت مصلحت اسلام و مسلمانان منعقد شده باشد، محترم خواهد بود؛ ولی اگر قرارداد یا تعهدی بر اساس مکر و خدعه و =============================================================================== 1 نهجالبلاغه، ترجمه دکتر شهیدی، نامه 53،ص338 و 339. استعمارِ کشور اسلامی از سوی دولت استعمارگر تحمیل شده باشد، عمل به آن تعهد و قرارداد لازم نیست، بلکه در مواردی لغو آن واجب میباشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خواندن یا گوش دادن به ترجمه آیه سجده, سبب وجوب سجده نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تماس بدن با خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است، ولی ترجمه قرآن به زبانهای دیگر این حکم را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اذان و اقامه باید به عربی صحیح گفته شود، پس اگر به عربی غلط مغیّر معنی بگوید یا ترجمه آنها را بگوید، صحیح نیست.
- [آیت الله مظاهری] واجبات نماز باید به عربی صحیح گفته شود پس اگر طوری به عربی غلط بگوید که معنی عوض شود یا ترجمه آنها را بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (الله اکْبر) مانند سایر ذکرهای نماز و حمد و سوره باید به عربی صحیح گفته شود و عربی غلط یا ترجمه آن کافی نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اذان و اقامه باید به عربی صحیح گفته شود، بنابراین اگر غلط بگوید، یا ترجمه آنها را به فارسی یا زبان دیگر بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] حکم ذکر سجده مانند حکم ذکر رکوع است که در مسأله 1052 بیان شد، با این تفاوت که در سجده به جای ذکر (سُبْحانَ رَبّیَِ الْعَظیمِ وَبِحَمْدِهِ) ذکر (سُبْحانَ رَبّیَِ الاَعْلی وَبِحَمْدِهِ) گفته میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در موقع ذکر واجب باید بدن آرام باشد و برای ذکر مستحب نیز اگر آن را به قصد ذکر رکوع می گوید آرام بودن بدن لازم است.