عن أبی سعید الخُدریّ : أوصی رَسولُ اللّه‌ِ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم عَلِیَّ بنَ أبی طالِبٍ علیه‌السلام فَقالَ : یا عَلِیُّ : . . . اِمنَعِ العَروسَ فی اُسبوعِها مِنَ الأَلبانِ ، وَالخَلِّ ، وَالکُزبُرَةِ ، وَالتُّفّاحِ الحامِضِ ، مِن هذِهِ الأَربَعَةِ الأَشیاءِ . فَقالَ عَلِیٌّ علیه‌السلام : یا رَسولَ اللّه‌ِ ، ولِأَیِّ شَیءٍ أمنَعُها هذِهِ الأَشیاءَ الأَربَعَةَ؟ قالَ : لِأَنَّ الرَّحِمَ تَعقَمُ وتَبرُدُ مِن هذِهِ الأَربَعَةِ الأَشیاءِ . . . . فَقالَ عَلِیٌّ علیه‌السلام : یا رَسولَ اللّه‌ِ ، ما بالُ الخَلِّ تُمنَعُ مِنهُ؟ قالَ : إذا حاضَت عَلَی الخَلِّ لَم تَطهُر أبَداً بِتَمامٍ ، وَالکُزبُرَةُ تُثیرُ الحَیضَ فی بَطنِها وتُشَدِّدُ عَلَیهَا الوِلادَةَ ، وَالتُّفّاحُ الحامِضُ یَقطَعُ حَیضَها فَیَصیرُ داءً عَلَیها؛ به نقل از ابوسعید خُدْری: پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم ، به علی بن ابی‌طالب علیهما السلام سفارش کردند و به ایشان فرمودند: (ای علی! عروس را در هفته اوّلش از شیر ، سرکه ، گشنیز ، سیب تُرش ، از این چهار چیز ، باز بدار) . علی علیه‌السلام پرسیدند : ای پیامبر خدا ! برای چه او را از این چیزها باز بدارم؟ فرمودند : (زیرا از این چهار چیز ، زهدان سِتَروَن و سرد می‌شود . . .) . علی علیه‌السلام [دیگر بار] پرسیدند : ای پیامبر خدا ، امّا از این میان ، از سرکه چرا باز داشته می‌شود؟ فرمودند : (اگر در حالی که سرکه خورده است ، عادت ماهانه شود ، هرگز کامل پاک نگردد ، گشنیز هم حیض را در شکم وی برمی‌انگیزانَد و زادن را بر او سخت می‌سازد . سیب تُرش نیز حیض شدن او را قطع می‌کند و این عارضه برای وی یک بیماری می‌شود) . من لا یحضره الفقیه ، جلد 3 ، صفحه 551
سیب ترش چه موقعی مضر است؟
عن أبی سعید الخُدریّ :
أوصی رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله و سلّم عَلِیَّ بنَ أبی طالِبٍ علیهالسلام فَقالَ : یا عَلِیُّ : . . . اِمنَعِ العَروسَ فی اُسبوعِها مِنَ الأَلبانِ ، وَالخَلِّ ، وَالکُزبُرَةِ ، وَالتُّفّاحِ الحامِضِ ، مِن هذِهِ الأَربَعَةِ الأَشیاءِ .
فَقالَ عَلِیٌّ علیهالسلام : یا رَسولَ اللّهِ ، ولِأَیِّ شَیءٍ أمنَعُها هذِهِ الأَشیاءَ الأَربَعَةَ؟
قالَ : لِأَنَّ الرَّحِمَ تَعقَمُ وتَبرُدُ مِن هذِهِ الأَربَعَةِ الأَشیاءِ . . . .
فَقالَ عَلِیٌّ علیهالسلام : یا رَسولَ اللّهِ ، ما بالُ الخَلِّ تُمنَعُ مِنهُ؟
قالَ : إذا حاضَت عَلَی الخَلِّ لَم تَطهُر أبَداً بِتَمامٍ ، وَالکُزبُرَةُ تُثیرُ الحَیضَ فی بَطنِها وتُشَدِّدُ عَلَیهَا الوِلادَةَ ، وَالتُّفّاحُ الحامِضُ یَقطَعُ حَیضَها فَیَصیرُ داءً عَلَیها؛
به نقل از ابوسعید خُدْری: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم ، به علی بن ابیطالب علیهما السلام سفارش کردند و به ایشان فرمودند: (ای علی! عروس را در هفته اوّلش از شیر ، سرکه ، گشنیز ، سیب تُرش ، از این چهار چیز ، باز بدار) .
علی علیهالسلام پرسیدند : ای پیامبر خدا ! برای چه او را از این چیزها باز بدارم؟
فرمودند : (زیرا از این چهار چیز ، زهدان سِتَروَن و سرد میشود . . .) .
علی علیهالسلام [دیگر بار] پرسیدند : ای پیامبر خدا ، امّا از این میان ، از سرکه چرا باز داشته میشود؟
فرمودند : (اگر در حالی که سرکه خورده است ، عادت ماهانه شود ، هرگز کامل پاک نگردد ، گشنیز هم حیض را در شکم وی برمیانگیزانَد و زادن را بر او سخت میسازد . سیب تُرش نیز حیض شدن او را قطع میکند و این عارضه برای وی یک بیماری میشود) .
من لا یحضره الفقیه ، جلد 3 ، صفحه 551
- [سایر] سیب ترش چه اثری بر عادت ماهانه دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] گاهی اوقات انسان ترش می کند، یعنی موادی ترش مزه از معده او به فضای دهان او می آید. حال، اگر روزه داری ترش کند و این مواد را سهواً یا عمداً قورت دهد، روزه اش چه حکمی دارد؟
- [سایر] در کتاب مفاتیح الحیاة حدیثی از رسول خدا(ص) بدین ترتیب نقل شده است: (ای علی! نُه چیز مایه فراموشی است: خوردن سیب ترش، گشنیز، پنیر،... زنده انداختن جانور،...)؛ زنده انداختن جانور به چه معنا است؟ اگر به این معنا است که جانوری که روی لباس ما آمده و حرکت میکند را نباید کاری داشت، پس چه باید کرد؟
- [سایر] سیب چه خواصی دارد؟
- [سایر] آیا این حدیث صحیح است که پیامبر (ص) میفرماید: سیب را ناشتا بخورید که تمیز کننده معده است. (مکارم الاخلاق ج 1ص 375 ح 1248)، آیا در آن زمان در عربستان سیب بوده و آیا عربها سیب دیدهاند؟
- [سایر] سویق سیب چه خواصی دارد؟
- [سایر] رابطه سیب با امام حسین(ع) چیست؟ بوی سیب و کربلا...! چه رابطهای دارند؟ رابطه سیب با حضرت زهرا(س) که پیامبر(ص) در عرش سیبی میل کردند که شد نور دخترشان، چرا سیب؟ چرا انار نه؟ یا میوهای دیگر نه؟
- [سایر] قبل از خوردن سیب چه باید کرد؟
- [سایر] ناشتا سیب خوردن چه فایده ای دارد؟
- [سایر] آیا پیامبراکرم(ص) بادیدن فقیری که در جمع ثروتمندان حضور یافت، به او رو ترش کرد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در یکی از جاهای وضو زخم یا دمل یا شکستگی باشد چنانچه روی آن باز است و خون ندارد و آب هم برای آن مضر نیست، باید مطابق معمول وضو بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقت فضیلت نماز ظهر تا موقعی است که سایه شاخص به اندازه خود شاخص شود (منظور سایه ای است که از ظهر به بعد پیدا می شود) و وقت فضیلت عصر از موقعی که سایه شاخص به اندازه خود آن است تا موقعی که به اندازه دو برابر آن شود و وقت فضیلت نماز مغرب از غروب است تا ناپدید شدن حمره مغربیه (رنگ سرخی که بعد از غروب آفتاب در مغرب ظاهر می شود) و وقت فضیلت نماز عشاء از موقعی است که سرخی مزبور ناپدیدمی شود تا یک سوم از شب و وقت فضیلت نماز صبح از اول طلوع فجر سپیده صبح است تا موقعی که هوا روشن شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر موقعی که ذکر سجده را میگوید، یکی از هفت عضو را عمداً از زمین بردارد، نماز باطل میشود ولی موقعی که مشغول گفتن ذکر نیست اگر غیر پیشانی جاهای دیگر را از زمین بردارد و دوباره بگذارد اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر موقعی که ذکر سجده را میگوید، یکی از هفت عضو را عمداً از زمین بردارد، نماز باطل میشود، ولی موقعی که مشغول گفتن ذکر نیست اگر غیر پیشانی جاهای دیگر را از زمین بردارد و دوباره بگذارد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] موقعی که ذکر سجده را میگوید باید تمام هفت عضو روی زمین باشند و از زمین برداشته نشوند، ولی موقعی که مشغول گفتن ذکر نیست، اگر غیر پیشانی جاهای دیگر را از زمین بردارد و دوباره بگذارد اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر موقعی که ذکر سجده را میگوید، یکی از هفت عضو را عمداً از زمین بردارد، نماز باطل میشود ولی موقعی که مشغول ذکر نیست، اگر غیر از پیشانی جاهای دیگر را از زمین بردارد ودوباره بگذارد اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] موقعی که انسان در نماز مشغول خواندن چیزی از اذکار واجب است باید بدنش ارام باشد و موقعی که می خواهد کمی جلو یا عقب رود یا کمی بدن را به طرف راست یا چپ حرکت دهد باید چیزی نگوید
- [آیت الله بروجردی] اگر موقعی که ذکر سجده را میگوید، یکی از هفت عضو را عمداً از زمین بردارد، نماز باطل میشود، ولی موقعی که مشغول گفتن ذکر نیست، اگر غیر پیشانی جاهای دیگر را از زمین بردارد و دوباره بگذارد اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] موقعی که انسان در نماز مشغول خواندن چیزی از اذکار واجب است باید بدنش آرام باشد و در موقعی که میخواهد کمی جلو یا عقب رود یا کمی بدن را به طرف راست یا چپ حرکت دهد، باید چیزی نگوید.
- [آیت الله علوی گرگانی] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.