رسولُ اللّه صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم فی حُقوقِ الجارِ: إنِ اسْتَغاثَکَ أغَثْتَهُ ، وإنِ اسْتَقْرَضَکَ أقْرَضْتَهُ ، وإنِ افْتَقَر عُدْتَ علَیهِ ، وإنْ أصابَتْهُ مُصیبَةٌ عَزَّیْتَهُ ، وإنْ أصابَهُ خَیرٌ هَنّأتَهُ ، وإنْ مَرِضَ عُدْتَهُ ، وإنْ ماتَ اتَّبَعتَ جَنازَتَهُ ، ولا تَسْتَطِلْ علَیهِ بالبِناءِ فتَحْجُبَ عَنهُ الرِّیحَ إلاّ بإذنِهِ ، وإذا اشْتَرَیتَ فاکِهَةً فأهْدِ لَهُ ، فإنْ لَم تَفْعلْ فأدْخِلْها سِرّا ، ولا تُخْرِجْ بها وُلْدَکَ تَغیظُ بها وُلْدَهُ ، ولا تُؤْذِهِ برِیحِ قِدْرِکَ إلاّ أنْ تَغرِفَ لَهُ مِنها ؛ پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم درباره حقوق همسایه فرمودند: اگر از تو کمک خواست کمکش کنی ، اگر از تو قرض خواست به او قرض دهی ، اگر نیازمند شد نیازش را برطرف سازی ، اگر مصیبتی دید او را دلداری دهی ، اگر خیر و خوبی به او رسید به وی تبریک و شادباش گویی ، اگر بیمار شد به عیادتش روی ، وقتی مرد در تشییع جنازه‌اش شرکت کنی ، خانه‌ات را بلندتر از خانه او نسازی تا جلوی جریان هوا را بر او بگیری مگر آن که خودش اجازه دهد ، هرگاه میوه‌ای خریدی برای او تعارف بفرستی و اگر اینکار را نکردی مخفیانه میوه را به خانه‌ات ببر ، فرزندت را همراه میوه بیرون میاور که بچه او با دیدن میوه در دست او ناراحت شود ، با بوی و دود دیگت او را آزار مده مگر آن که مقداری از غذای آن را برای او بفرستی . مسکّن الفؤاد : 105 منتخب میزان الحکمة : 124
همسایه چه حقوقی دارد؟
رسولُ اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم
فی حُقوقِ الجارِ: إنِ اسْتَغاثَکَ أغَثْتَهُ ، وإنِ اسْتَقْرَضَکَ أقْرَضْتَهُ ، وإنِ افْتَقَر عُدْتَ علَیهِ ، وإنْ أصابَتْهُ مُصیبَةٌ عَزَّیْتَهُ ، وإنْ أصابَهُ خَیرٌ هَنّأتَهُ ، وإنْ مَرِضَ عُدْتَهُ ، وإنْ ماتَ اتَّبَعتَ جَنازَتَهُ ، ولا تَسْتَطِلْ علَیهِ بالبِناءِ فتَحْجُبَ عَنهُ الرِّیحَ إلاّ بإذنِهِ ، وإذا اشْتَرَیتَ فاکِهَةً فأهْدِ لَهُ ، فإنْ لَم تَفْعلْ فأدْخِلْها سِرّا ، ولا تُخْرِجْ بها وُلْدَکَ تَغیظُ بها وُلْدَهُ ، ولا تُؤْذِهِ برِیحِ قِدْرِکَ إلاّ أنْ تَغرِفَ لَهُ مِنها ؛
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم درباره حقوق همسایه فرمودند:
اگر از تو کمک خواست کمکش کنی ، اگر از تو قرض خواست به او قرض دهی ، اگر نیازمند شد نیازش را برطرف سازی ، اگر مصیبتی دید او را دلداری دهی ، اگر خیر و خوبی به او رسید به وی تبریک و شادباش گویی ، اگر بیمار شد به عیادتش روی ، وقتی مرد در تشییع جنازهاش شرکت کنی ، خانهات را بلندتر از خانه او نسازی تا جلوی جریان هوا را بر او بگیری مگر آن که خودش اجازه دهد ، هرگاه میوهای خریدی برای او تعارف بفرستی و اگر اینکار را نکردی مخفیانه میوه را به خانهات ببر ، فرزندت را همراه میوه بیرون میاور که بچه او با دیدن میوه در دست او ناراحت شود ، با بوی و دود دیگت او را آزار مده مگر آن که مقداری از غذای آن را برای او بفرستی .
مسکّن الفؤاد : 105 منتخب میزان الحکمة : 124
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شاخه درختان وارد حریم و زمین همسایه شود و باعث آزار و اذیت همسایه گردد، آیا همسایه میتواند این شاخه را ببُرد؟
- [آیت الله خوئی] اگر صاحب کنتور به وسیله شلنگ، آب به همسایه بدهد، یا برق به همسایه بدهد چگونه است.
- [سایر] نظریه فقهی و نظریه حقوقی چیست؟ فرق نظریه فقهی با نظریه حقوقی در چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ایجاد حصار، یا دیوار در اطراف ملک جهت اشراف نداشتن (صاحب ملک به ملک همسایه و بالعکس) نیاز به تحصیل رضایت همسایه دارد؟
- [سایر] منظور از مفاهیم حقوقی چیست؟
- [سایر] خوب بودن همسایه ها با هم چه فایده ای دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر هنگام ساخت ساختمان همسایه اذیت شود وظیفه معمار چیست؟
- [سایر] همسایه و همجوار خداوند در روز رستاخیز چه کسی میباشد؟
- [سایر] چه آیین هایی، همسایه آیین بودا به شمار میآیند؟
- [سایر] احترام به همسایه تا چه اندازه اهمیت دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قتال با کفار بدون اذن امام(ع) انجام گیرد، غنائم آن فقط متعلق به شخصیّت حقوقی امام(ع) است.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه مرد حقوقی را که زن بر او دارد ترک نماید، رعایت حقوق شوهر بر زن لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] زیاد رفتن به مسجد ورفتن در مسجدی که نمازگزار ندارد، مستحبّ است و همسایه مسجد اگر عذری نداشته باشد، مکروه است در غیر مسجد نماز بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ریشه درخت همسایه در ملک انسان بیاید، میتواند از آن جلوگیری کند و چنانچه ضرری هم از ریشه درخت به او برسد میتواند از صاحب درخت بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] زیاد رفتن به مسجد و رفتن در مسجدی که نمازگزار ندارد مستحب است و همسایه مسجد اگر عذری نداشته باشد، مکروه است در غیر مسجد نماز بخواند.
- [آیت الله جوادی آملی] .زیاد رفتن به مسجد و اقامه نماز در مسجدی که نمازگزار ندارد, مستحب است و نماز همسایه مسجد در غیر مسجد بدون عذر, مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زیاد رفتن به مسجد و رفتن در مسجدی که نمازگزار ندارد مستحب است و همسایه مسجد اگر عذری نداشته باشد مکروه است در غیر مسجد نماز بخواند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زیاد رفتن به مسجد و رفتن در مسجدی که نمازگزار ندارد؛ مستحب است و همسایه مسجد اگر عذری نداشته باشد؛ مکروه است در غیر مسجد نماز بخواند.
- [آیت الله سیستانی] زیاد رفتن به مسجد و رفتن در مسجدی که نمازگزار ندارد مستحب است . و همسایه مسجد اگر عذری نداشته باشد ، مکروه است در غیر مسجد نماز بخواند .
- [آیت الله نوری همدانی] زیاد رفتن به مسجد و رفتن در مسجدی که نماز گزار ندارد مستحب است و همسایة مسجد اگر عذری نداشته باشد ، مکروه است در غیر مسجد ، نماز بخواند .