شرح پرسش: ما در مفاهیم ذهنی اصلاً مفهوم جزئی نداریم و همه مفاهیم ذهنی قابل صدق بر کثیرین هستند، از مباحث فلسفی است. پس معنای مفهوم جزیی که در منطق سخن از آن میرود چیست؟ آیا یک غلط مصطلح بین منطقیون است که به مفهوم وصف جزئیت میدهند؟ پاسخ: اینکه در مفاهیم ذهنی اصلاً مفهوم جزئی نداریم و همه مفاهیم ذهنی قابل صدق بر کثیرین هستند؛ اشکالی است که صحیح به نظر میرسد؛ زیرا جزئیت و تشخّص مربوط به وجود است و مفاهیم در عالم مفهومیت (حتی اگر مقیّد به هزاران قید باشند) همیشه کلی هستند. اما دلیل اینکه در کتابهای فلسفی و منطقی از این تعبیرات استفاده میشود شاید به دلیل ضیق تعبیر است و مقصودشان از (مفهوم)، (مُسمّی) است. منظور این است که مسمای لفظ گاهی یک حقیقت جزئی خارجی مثل محمد و علی است؛ و به لحاظ جزئی بودن مسمی و مصداق خارجی، گفته میشود مفهوم آن جزئی است. منبع: islamquest.net
در مفاهیم ذهنی اصلاً مفهوم جزئی نداریم و همه مفاهیم ذهنی قابل صدق بر کثیرین هستند، پس معنای درست مفهوم جزئی چیست؟
شرح پرسش:
ما در مفاهیم ذهنی اصلاً مفهوم جزئی نداریم و همه مفاهیم ذهنی قابل صدق بر کثیرین هستند، از مباحث فلسفی است. پس معنای مفهوم جزیی که در منطق سخن از آن میرود چیست؟ آیا یک غلط مصطلح بین منطقیون است که به مفهوم وصف جزئیت میدهند؟
پاسخ:
اینکه در مفاهیم ذهنی اصلاً مفهوم جزئی نداریم و همه مفاهیم ذهنی قابل صدق بر کثیرین هستند؛ اشکالی است که صحیح به نظر میرسد؛ زیرا جزئیت و تشخّص مربوط به وجود است و مفاهیم در عالم مفهومیت (حتی اگر مقیّد به هزاران قید باشند) همیشه کلی هستند. اما دلیل اینکه در کتابهای فلسفی و منطقی از این تعبیرات استفاده میشود شاید به دلیل ضیق تعبیر است و مقصودشان از (مفهوم)، (مُسمّی) است. منظور این است که مسمای لفظ گاهی یک حقیقت جزئی خارجی مثل محمد و علی است؛ و به لحاظ جزئی بودن مسمی و مصداق خارجی، گفته میشود مفهوم آن جزئی است.
منبع: islamquest.net
- [سایر] ما در مفاهیم ذهنی اصلاً مفهوم جزئی نداریم و همه مفاهیم ذهنی قابل صدق بر کثیرین هستند، از مباحث فلسفی است. پس معنای مفهوم جزیی که در منطق سخن از آن میرود چیست؟ آیا یک غلط مصطلح بین منطقیون است که به مفهوم وصف جزئیت میدهند؟
- [سایر] در منطق، فرق بین مفهوم و ماهیّت چیست؟ و چرا می گویند مفاهیم را نمی توان با حدّ تعریف کرد، اما ماهیّت را می توان؟
- [سایر] در تعریف مشکک آمده است که؛ صدق مفهوم بر مصادیقش گوناگون است شدت و ضعف دارد و... به نظر این هم تعریف درستی نیست؛ زیرا صدق مفهوم بر مصادیق، خود مفهوم بر تمام مصادیق آن یکسان است، این اشکال را در پاورقی منطق مظفر هم گرفته شده است پس تعریف مشکک چیست؟
- [سایر] از چه سنی و چگونه باید به بچه ها مفاهیم فلسفی را آموخت؟ مفهوم خدا و جهان ماورا و...؛ از چه سنی و چگونه باید مفاهیم اخلاقی مثل ایثار، گذشت، ادب و... را به بچه ها آموخت؟؛ بچه ها تا چه حد باید برای بازی و شیطنت آزاد باشند؟؛ درکجا باید با بچه دعوا کرد؟
- [سایر] تفاوت مدیتیشن با تفکر و تامل که در قران آمده است در چیست؟ ایا درست است که در مدیتیشن و مراقبه قوای ذهنی به صورت دقیق سامان می یابند و بهره وری قوای ذهنی بالا می رود؟
- [سایر] در یوگا مفهوم آگاهی کیهانی آمده است و در عرفان حلقه شعور کیهانی وارد شده و همین طور در کابالا هم شعورمندی الهی وجود دارد. بعضی میگویند این مفاهیم همان مفهوم تعین اول در عرفان اسلامی است؛ این برداشت را تأیید میکنید؟
- [سایر] خانم من سعی می کند تا از مسائل جزئی مالی من سر در بیاورد . آیا این درست است ؟
- [سایر] آیا روایاتی داریم که در آخرالزمان ازدواج نکنید؟اگر هست ایا درست است؟از جهت سند و مفهوم صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] صفات اصلی برای صدق (ارشد بودن) به ترتیب اولویّت چیست؟ آیا مفهوم (رشد) نسبت به موارد و موضوعات مختلف، دارای قیود اضافه تری می باشد؟ مثلا در مورد سؤال، آیا خبره بودن در امر کشت و زرع را می توان در مفهوم رشد دخالت داد؟
- [سایر] مفاهیم کلی سوره "ص" چیست؟
- [آیت الله سیستانی] کسی که میتواند درست بایستد ، اگر پاها را خیلی گشاد بگذارد که ایستادن بر او صدق نکند ، نمازش باطل است . بلکه بنابر احتیاط لازم نباید پاها را خیلی گشاد بگذارد هر چند ایستادن صدق کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که می تواند درست بایستد اگر پاها را خیلی گشاد بگذارد که عرفاً قیام بر آن صدق نکند نمازش باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که می تواند درست بایستد؛ اگر پاها را خیلی گشاد بگذارد که ایستادن بر او صدق نکند؛ نمازش باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که می تواند درست بایستد اگر پاها را خیلی گشاد بگذارد که ایستادن بر ان صدق نکند نمازش باطل است و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر به صورت ایستادن معمولی نباشد
- [آیت الله جوادی آملی] .حرکت اندک که مانع صدق آرامش بدن نیست, اشکال ندارد؛ ولی ذکر در حال حرکت شدید که مانع صدق آرامش بدن است, کافی نیست و باید در حال آرام شدن بدن, دوباره گفته شود.
- [آیت الله خوئی] بهتر است زکات را آشکار، و صدق مستحبی را، مخفی بدهند.
- [آیت الله مظاهری] وضو گرفتن و تصرّفات جزیی در نهرهای بزرگ یا کوچک اشکال ندارد گرچه صاحبان آنها راضی نباشند یا صغیر و مجنون باشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جای ماموم بلندتر از جای امام باشد اشکال ندارد ولی اگر به قدری بلندتر باشد که صدق جماعت مشکوک باشد نمی تواند قصد جماعت کند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جزئی از حیوان نجس العین را به بدن انسان زنده وصل کنند در صورتی که بیمار مضطر به چنین عملی باشد مانعی ندارد و بعد از حلول حیات در آن، جزء بدن انسان محسوب می شود و طاهر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بعضی از ورثه میت، صغیر یا دیوانه یا غایب باشند تصرف در ملک آنها و نماز در آن حرام است، ولی تصرفات جزیی که برای برداشتن میت معمول است اشکال ندارد.