1. پلورالیسم به معنای کثرت گرایی است که در حوزه‌های مختلف فلسفه‌ی دین، فلسفه‌ی اخلاق، حقوق و سیاست و... کاربردهای مختلفی دارد و حد مشترک همه‌ی اینها به رسمیت شناختن کثرت در برابر وحدت یا انحصارگرایی است. پلورالیسم دینی به معنای انحصار نداشتن رستگاری در یک دین ویژه و بهره‌مندی همه‌ی ادیان از حقیقت و نجات است. 2. کثرت گرایی ممکن است بین ادیان در نظر گرفته شود و یا بین فرقه‌های موجود در یک دین ملاحظه گردد. 3. از نظر ما مسلمانان، پلورالیسم به این دلیل مردود است که دلایل روشن و واضحی بر حقانیت دین مبین اسلام وجود دارد، به گونه‌ای که همسانی ادیان دیگر با اسلام نمی‌تواند صحیح باشد. علاوه بر این، عدم تحریف کتاب آسمانی (قرآن) و خاتمیت اسلام، به منزله‌ی نسخ ادیان سابق است. 4. قرائت‌های مختلف از دین که یکی از مبانی آن هرمنوتیک نسبی گرا است یکی دیگر از شاخه‌های دین پژوهشی است و طرفداران آن معتقد به تأثیر تمامی پیش فرض‌ها و پیش دانسته‌های هر مفسّری در هنگام فهم متن می‌باشند. در قرائت‌های مختلف از دین، دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد که اهم آنها دیدگاه شلایر ماخر، دیلتای، هایدگر و گادامر است. 5. گرچه مبحث هرمنوتیک از مباحث مدرن فلسفه‌ی دین بوده و از غرب گرفته شده است، لکن بحث از تفسیر و تأویل و فهم متن، پیشینه‌ی دیرینه‌ای در علوم اسلامی، مثل مباحث علم اصول دارد. 6. در رویکردهای نامبرده بهای لازم به ضوابط و معیارهایی که بتوان به داوری میان قرائت‌های مختلف پرداخت، داده نمی‌شود و در واقع، سر از نسبیت در فهم در می‌آورد. 7. مبحث هرمنوتیک و پلورالیسم دو مقوله‌ی جدا از هم می‌باشند، ولی یکی از رویکردهای پلورالیسم، رویکرد هرمنوتیکی آن است و این می‌تواند حلقه‌ی واسطه بین دو مبحث باشد؛ یعنی از آن جا که می‌توان قرائت‌های مختلفی از یک برداشت داشت، پیدایش ادیان مختلف را به این نحو می‌توان توجیه نمود. 8. اشکال این رویکرد این است که نمی‌توان حکم به صحت هر قرائتی نمود و مسلماً فهم انسان‌ها تابع قوانین محاوره و مفاهمه است. در فرایند فهم، اصولی همچون: توجه به وضع گوینده و مؤلف و نظام واژگانی وی و زبانی که برگزیده است (طنز، جدّ، هزل) و این که گوینده قطعاً از عبارات خود مفاهیم خاصی اراده کرده است، وجود دارد. منبع: http://farsi.islamquest.net
نظریه ی پلورالیسم دینی و قرائتهای مختلف از دین را توضیح دهید و تفاوتشان را ذکر کنید؟
1. پلورالیسم به معنای کثرت گرایی است که در حوزههای مختلف فلسفهی دین، فلسفهی اخلاق، حقوق و سیاست و... کاربردهای مختلفی دارد و حد مشترک همهی اینها به رسمیت شناختن کثرت در برابر وحدت یا انحصارگرایی است.
پلورالیسم دینی به معنای انحصار نداشتن رستگاری در یک دین ویژه و بهرهمندی همهی ادیان از حقیقت و نجات است.
2. کثرت گرایی ممکن است بین ادیان در نظر گرفته شود و یا بین فرقههای موجود در یک دین ملاحظه گردد.
3. از نظر ما مسلمانان، پلورالیسم به این دلیل مردود است که دلایل روشن و واضحی بر حقانیت دین مبین اسلام وجود دارد، به گونهای که همسانی ادیان دیگر با اسلام نمیتواند صحیح باشد. علاوه بر این، عدم تحریف کتاب آسمانی (قرآن) و خاتمیت اسلام، به منزلهی نسخ ادیان سابق است.
4. قرائتهای مختلف از دین که یکی از مبانی آن هرمنوتیک نسبی گرا است یکی دیگر از شاخههای دین پژوهشی است و طرفداران آن معتقد به تأثیر تمامی پیش فرضها و پیش دانستههای هر مفسّری در هنگام فهم متن میباشند. در قرائتهای مختلف از دین، دیدگاههای مختلفی وجود دارد که اهم آنها دیدگاه شلایر ماخر، دیلتای، هایدگر و گادامر است.
5. گرچه مبحث هرمنوتیک از مباحث مدرن فلسفهی دین بوده و از غرب گرفته شده است، لکن بحث از تفسیر و تأویل و فهم متن، پیشینهی دیرینهای در علوم اسلامی، مثل مباحث علم اصول دارد.
6. در رویکردهای نامبرده بهای لازم به ضوابط و معیارهایی که بتوان به داوری میان قرائتهای مختلف پرداخت، داده نمیشود و در واقع، سر از نسبیت در فهم در میآورد.
7. مبحث هرمنوتیک و پلورالیسم دو مقولهی جدا از هم میباشند، ولی یکی از رویکردهای پلورالیسم، رویکرد هرمنوتیکی آن است و این میتواند حلقهی واسطه بین دو مبحث باشد؛ یعنی از آن جا که میتوان قرائتهای مختلفی از یک برداشت داشت، پیدایش ادیان مختلف را به این نحو میتوان توجیه نمود.
8. اشکال این رویکرد این است که نمیتوان حکم به صحت هر قرائتی نمود و مسلماً فهم انسانها تابع قوانین محاوره و مفاهمه است. در فرایند فهم، اصولی همچون: توجه به وضع گوینده و مؤلف و نظام واژگانی وی و زبانی که برگزیده است (طنز، جدّ، هزل) و این که گوینده قطعاً از عبارات خود مفاهیم خاصی اراده کرده است، وجود دارد.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] نظریه ی پلورالیسم دینی و قرائتهای مختلف از دین را توضیح دهید و تفاوتشان را ذکر کنید؟
- [سایر] نظریه قرائتهای مختلف از دین، تا چه اندازه دارای وجاهت عقلی و پشتوانه علمی و منطقی است؟
- [سایر] پلورالیسم دینی را تبیین نمایید.
- [سایر] پیآمدهای منفی پلورالیسم دینی کدامند؟
- [سایر] ادلّه و مبانی نظریّة قرائتهای مختلف را بررسی و نقد کنید.
- [سایر] نظر اسلام درباره پلورالیسم دینی چیست؟
- [سایر] نظریات رقیب پلورالیسم دینی کدام اند؟[1]
- [سایر] آیا پلورالیسم دینی با خاتمیّت سازگاری دارد؟
- [سایر] پلورالیسم دینی از منابع دینی قابل استنباط هست یا نه؟[1]
- [سایر] تاریخچه ای از بحث پلورالیسم دینی را ارایه بفرمایید.
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است کسی را که برای گفتن اذان معیّن میکنند عادل و وقتشناس و صدایش بلند باشد و اذان را در جای بلند بگوید. واجبات نماز واجبات نماز یازده چیز است: اول: نیت. دوم: قیام یعنی ایستادن. سوم: تکبیرة الاحرام؛ یعنی گفتن (اَللَّهُ اَکْبَر) در اول نماز. چهارم: رکوع. پنجم: سجده. ششم: قرائت. هفتم: ذکر رکوع و سجود. هشتم: تشهد. نهم: سلام. دهم: ترتیب. یازدهم: موالات؛ یعنی پی در پی بودن اجزاء نماز.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی وصیت های متعدد برای کارهای مختلف کند و ثلث او کفایت نکند، باید به ترتیب آنچه در وصیت ذکر شده عمل کنند تا به اندازه ثلث برسد و بقیه وصیت باطل است (مگر این که ورثه اجازه دهند) اما اگر در وصیت خود واجبات را هم ذکر کرده باشد مانند حج و خمس و زکات و مظالم این قسمت از اصل مال برداشته می شود و بقیه از ثلث.
- [آیت الله اردبیلی] اگر احتمال صحیح داده شود که سکوت موجب میگردد که منکری معروف یا معروفی منکر شود و یا ستمگری تقویت گردد و یا ستمی بر مسلمانان تحمیل گردد یا چهره دین و عالمان دینی نزد مردم مخدوش گردد، اظهار حق و اعلام آن خصوصا بر عالمان و اجب است و سکوت جایز نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقه هائی بوده باشد که در مسأله (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین؛ یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه؛ در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد می شود و احکامی که در مسائل آینده ذکر می شود بر او مترتب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] یکی از واجبات سجده ذکر است و آن گفتن (سُبْحانَ رَبِّیَ الأَعْلی وَ بِحَمْدِهِ) یا (سُبْحانَ اللَّهِ سُبْحانَ اللَّهِ سُبْحانَ اللَّهِ) است و ظاهر آن است که گفتن هر ذکری که به مقدار اینها باشد کفایت میکند، لکن بنا بر احتیاط واجب در سجده (سُبحانَ ربِّیَ العَظِیمِ وَ بِحَمْدِهِ) نگوید؛ و باید ذکر سجده به دنبال هم و به عربی صحیح گفته شود و مستحب است (سُبْحانَ رَبِّیَ الأَعلی وَ بِحَمْدِهِ) را سه یا پنج یا هفت مرتبه یا بیشتر بگوید.
- [آیت الله نوری همدانی] کافر ، یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء ، محمّد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله ) را قبول ندارد مگر اهل کتاب که درآخر مساله ذکر میشود و هخمچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد و نیز کسی که ضروری دین ، یعنی چیزی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود ، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیزبرگردد به انکار خدا ، یا توحید ، یا نبوت ، نجس می باشد و اگر ضروری دین بودن آن را نداند ، به طوری که انکار آن به انکار خدا یا توحید یا نبوت برنگردد ، بهتر آن است که از او اجتناب کنند . کفاری که مانند یهود و نصاری اهل کتاب می باشند و تا هنگامی که علم به ملاقات بدن آنها با یکی از نجاسات که ذکر شد و می شود حاصل نشده است ، اجتناب لازم نیست .
- [آیت الله وحید خراسانی] واجبات نماز یازده چیز است اول نیت دوم قیام یعنی ایستادن سوم تکبیره الاحرام یعنی گفتن الله اکبر در اول نماز چهارم رکوع پنجم سجود ششم قرایت هفتم ذکر هشتم تشهد نهم سلام دهم ترتیب یازدهم موالات یعنی پی در پی بودن اجزای نماز
- [آیت الله سبحانی] واجبات نماز یازده چیز است: اول، نیت. دوم،قیام یعنی (ایستادن). سوم، تَکْبِیرَةُ الإحْرامِ، یعنی گفتن اللّه اکبردر اول نماز. چهارم، رکوع. پنجم، سجود. ششم، قرائت. هفتم، ذکر. هشتم، تشهد. نهم، سلام. دهم، ترتیب. یازدهم، موالات یعنی پی در پی بودن اجزای نماز.
- [آیت الله اردبیلی] واجبات نماز یازده چیز است: اوّل: نیّت، دوم: تکبیرةُالاِحرام (یعنی گفتن (اَللّهُ اَکْبَر) در اوّل نماز)، سوم: قیام (یعنی ایستادن)، چهارم: قرائت، پنجم: ذکر رکوع و سجود و رکعتهای سوم و چهارم، ششم:رکوع، هفتم:سجود، هشتم: تشهّد، نهم: سلام، دهم: ترتیب، یازدهم: موالات (یعنی پی در پی بودن اجزای نماز).