عالم ذر یا عالم میثاق عبارت از زمان، مرحله، صحنه، موطن و یا جهانی قبل این جهان است که خداوند متعال تمام انسایی را که از صلب حضرت آدم علیه السلام می‌باشند به صورت زرّات ریزی خارج نموده و بعد از تعلق ارواح به آن ذرات، از آنان میثاق و عهد بر ربوبیت خویش و نبوت انبیای الهی و ولایت ائمه‌ی معصومین علیهم السلام را اخذ فرموده است. در اینکه این اخذ میثاق درجه عالمی و یا چه مرحله‌ای رخ داده و کیفیت آن چگونه بوده است در ابتدا پاسخ روشنی از آیات قرآن کریم به دست نمی‌آوریم، روایات تشییع و تسنن هم با وجود کثرت، نتیجه‌ی قطعی و نهایی را به سادگی ارائه ننموده و بدین خاطر، آرا و نظرات متفاوتی از سوی مفسرین و متکلمین و دانشمندان اسلامی پیرامون عالم ذر بیان گردیده است که در مجموع، آیات و روایاتی که پیرامون این عالم و میثاق، و خلقت و طینت انسان‌ها در دسترس می‌باشند میدان وسیعی راحت بررسی و پژوهش فراهم آورده است، ولی آنچه از مجموعه‌ی آیات و روایات و نظرات، نصیب ما می‌گردد چنین است که ذات اقدس اله توفیق معاینه و شهود ربوبیت خویش را به تمام انسان‌ها عطا نموده و هر یک از آنان نوعی معرفت شهودی و حضوری به پروردگار خویش را داشته‌اند، هر چند ممکن است بر اثر اشتغالات، نسبت به این معرفت و شهود دچار غفلت و فراموشی بگردند. ادله اثبات عالم ذر یا عوالم ذر مجموعه‌ای گرانبها از آیات و روایات می‌باشند، که با تدبر و جمع بندی آنها درهای بسیاری به روی مشتاقان معارف الهی باز خواهد کرد. منبع: http://farsi.islamquest.net
عالم ذر چیست؟
عالم ذر یا عالم میثاق عبارت از زمان، مرحله، صحنه، موطن و یا جهانی قبل این جهان است که خداوند متعال تمام انسایی را که از صلب حضرت آدم علیه السلام میباشند به صورت زرّات ریزی خارج نموده و بعد از تعلق ارواح به آن ذرات، از آنان میثاق و عهد بر ربوبیت خویش و نبوت انبیای الهی و ولایت ائمهی معصومین علیهم السلام را اخذ فرموده است.
در اینکه این اخذ میثاق درجه عالمی و یا چه مرحلهای رخ داده و کیفیت آن چگونه بوده است در ابتدا پاسخ روشنی از آیات قرآن کریم به دست نمیآوریم، روایات تشییع و تسنن هم با وجود کثرت، نتیجهی قطعی و نهایی را به سادگی ارائه ننموده و بدین خاطر، آرا و نظرات متفاوتی از سوی مفسرین و متکلمین و دانشمندان اسلامی پیرامون عالم ذر بیان گردیده است که در مجموع، آیات و روایاتی که پیرامون این عالم و میثاق، و خلقت و طینت انسانها در دسترس میباشند میدان وسیعی راحت بررسی و پژوهش فراهم آورده است، ولی آنچه از مجموعهی آیات و روایات و نظرات، نصیب ما میگردد چنین است که ذات اقدس اله توفیق معاینه و شهود ربوبیت خویش را به تمام انسانها عطا نموده و هر یک از آنان نوعی معرفت شهودی و حضوری به پروردگار خویش را داشتهاند، هر چند ممکن است بر اثر اشتغالات، نسبت به این معرفت و شهود دچار غفلت و فراموشی بگردند.
ادله اثبات عالم ذر یا عوالم ذر مجموعهای گرانبها از آیات و روایات میباشند، که با تدبر و جمع بندی آنها درهای بسیاری به روی مشتاقان معارف الهی باز خواهد کرد.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] عالم ذر چیست؟
- [سایر] منظور از عالم ذر چیست؟
- [سایر] منظور از عالم ذر چیست؟
- [سایر] در مورد عالم ذر توضیح میخواستم؟
- [سایر] اگر اعمال دنیوی ما مربوط به تصمیم مان در عالم ذر است، حیات دنیوی چه فایده ای دارد؟ آیا در عالم ذر با اختیار خود انتخاب کرده ایم.
- [سایر] چرا با وجود پیمان عالم ذر برخی از انسان ها ادیانی غیر از اسلام را پذیرفتند؟
- [سایر] چگونه جسمانیة الحدوث بودن نفس با عالم ذر از نگاه علامه طباطبائی قابل جمع است؟
- [سایر] عالم ذر چیست؟ آیا در قرآن به آن اشاره شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا همانگونه که ما در عالم دنیا دلبستگی به عوالم قبل(ذر و رحم) نداریم و حتی فردی از افراد عالم ذر را به خاطر نداریم گذشته گان هم نسبت به ما همین حالت را دارند ؟ اگر چنین است آیا می توان خوابهایی که افراد از گذشتگان خود می بینند و با آنها گفت وگو می کنند را رویا و خیال دانست؟
- [سایر] مفهوم روح ما چیست؟ در حالی که قسم داده می شود در عالم ارواح (اشاره به بحث عالم ذر آیه 172 سوره اعراف دارد) زیرا هر کدام از ما، یا شیعه، مسلمان و یا در خانواده مسیحی متولد شده ایم.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که میت را غسل می دهد؛ باید قصد قربت داشته باشد یعنی غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم به جا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را می دهد، نیّت دادن فطره نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید زکاه فطره را به قصد قربت (یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم) بدهد و موقعی که آن را می دهد؛ نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد، نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد، نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که میت را غسل میدهد، باید قصد قربت داشته باشد، یعنی غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم بهجا آورد.
- [آیت الله خوئی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت؛ یعنی برای خداوند عالم، بدهد و موقعی که آن را میدهد نیّت دادن فطره نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست در وقت غسل نیّت کند که غسل واجب یا مستحبّ میکنم و اگر فقط به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم غسل کند کافیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد اگرچه قصد دعا بهتر است.