بدون تردید، افعال خارق العاده ای وجود دارد که یا ما آن را خود دیده ایم یا به حد زیادی برای ما نقل شده که به آن یقین پیدا کرده ایم. برخی از اینها مستند، به اسباب عادی است که از چشم حسی ما خارج است، مانند سی که دارویی به بدن خود مالیده، داخل آتش می شود و نمی سوزد. اما بعضی از آنها مستند به هیچ سببی از اسباب طبیعی و عادی نیست؛ مانند خبر دادن از غیب، ایجاد محبت و یا دشمنی، بیمار کردن، شفا بخشیدن و برخی کارهایی که مرتاض ها نیز انجام می دهند. اما این گونه کار ها با اختلافی که در نوع آنها هست مستند به قوت اراده و شدت ایمان به تاثیر اراده است؛ چرا که اراده تابع علم و ایمان قلبی است و توجه ایمان آدمی به تاثیر اراده هر چه بیشتر باشد، اراده هم موثرتر می شود. شدت قوت اراده هم متوقف بر انجام دادن اعمالی است که هر دین و مذهبی بر اساس نگرش خویش به پیروان خود دستور می دهد. گفتنی است انجام دادن یک سلسله اعمال خاص توسط مرتاض، نفس را از علل و اسباب خارجی ، مایوس ساخته به طوری که مستقل و بدون استمداد از اسباب طبیعی، می تواند کاری انجام دهد. به هر روی، اثر ریاضت این است که برای نفس حالتی حاصل می شود که می فهمد ، می تواند مطلوب را انجام دهد، یعنی هنگامی که ریاضت به طور کامل انجام گرفت ، نفس طوری می شود که اگر مطلوب را اراده کند، حاصل می شود. مثل اینکه روح را برای کودکی در آینه احضار نماید، یا مدت زمان مدیدی، گرسنه باشد، یا روی آب راه رود و... (1) در اینجا تذکر چند مطلب بایسته است: 1. این مطالب واقعیت دارد. 2. خداوند بر اساس مکانیسمی که در نفس آدمی قرار داده است، او را توانا نموده که بر اثر اعمالی، به لایه هایی از نیروی نفس خویش دست یازد. و این یکی از سنت های الهی است که هر فعالیتی، نتیجه خاص خودش را داشته باشد. 3. نظر دین به این اعمال که گاهی تحت عنوان عرفان عملی و سلوک عرفانی مطرح می شود یک نظر استقلالی نیست؛ بلکه نظر آلی و طریقی است ؛ زیرا معلوم است ذائقه دین، راضی به این نیست که مردم به امری سرگرم باشند که ربطی به معرفت خداوند متعال و عبادت او ندارد. دینی که می گوید: (ان الدین عند الله الاسلام) (2) (در نظر خدا، دین عبارت است از تسلیم) چطور ممکن است راضی شود مردم عبادت و معرفت خداوند را کنار گذاشته و تنها به ریاضت نفس آن هم برای رسیدن به یک سلسله نتایج غیر عبادی و خدایی بپردازند؟ متاسفانه برخی با این عمل، دین را از مجرای اصلی خویش دور ساخته و عرفان دینی را به مثابه دکه ای برای جمع کردن مرید و اشتغال به یک سلسله اعمال تبدیل کرده اند. پی نوشتها: 1- در این باب نگا: المیزان، ج 1، صص 365-363 و ج 6، صص 272-275. 2- آل عمران (3)، آیه 19.
بدون تردید، افعال خارق العاده ای وجود دارد که یا ما آن را خود دیده ایم یا به حد زیادی برای ما نقل شده که به آن یقین پیدا کرده ایم. برخی از اینها مستند، به اسباب عادی است که از چشم حسی ما خارج است، مانند سی که دارویی به بدن خود مالیده، داخل آتش می شود و نمی سوزد. اما بعضی از آنها مستند به هیچ سببی از اسباب طبیعی و عادی نیست؛ مانند خبر دادن از غیب، ایجاد محبت و یا دشمنی، بیمار کردن، شفا بخشیدن و برخی کارهایی که مرتاض ها نیز انجام می دهند.
اما این گونه کار ها با اختلافی که در نوع آنها هست مستند به قوت اراده و شدت ایمان به تاثیر اراده است؛ چرا که اراده تابع علم و ایمان قلبی است و توجه ایمان آدمی به تاثیر اراده هر چه بیشتر باشد، اراده هم موثرتر می شود. شدت قوت اراده هم متوقف بر انجام دادن اعمالی است که هر دین و مذهبی بر اساس نگرش خویش به پیروان خود دستور می دهد.
گفتنی است انجام دادن یک سلسله اعمال خاص توسط مرتاض، نفس را از علل و اسباب خارجی ، مایوس ساخته به طوری که مستقل و بدون استمداد از اسباب طبیعی، می تواند کاری انجام دهد.
به هر روی، اثر ریاضت این است که برای نفس حالتی حاصل می شود که می فهمد ، می تواند مطلوب را انجام دهد، یعنی هنگامی که ریاضت به طور کامل انجام گرفت ، نفس طوری می شود که اگر مطلوب را اراده کند، حاصل می شود. مثل اینکه روح را برای کودکی در آینه احضار نماید، یا مدت زمان مدیدی، گرسنه باشد، یا روی آب راه رود و... (1)
در اینجا تذکر چند مطلب بایسته است:
1. این مطالب واقعیت دارد.
2. خداوند بر اساس مکانیسمی که در نفس آدمی قرار داده است، او را توانا نموده که بر اثر اعمالی، به لایه هایی از نیروی نفس خویش دست یازد. و این یکی از سنت های الهی است که هر فعالیتی، نتیجه خاص خودش را داشته باشد.
3. نظر دین به این اعمال که گاهی تحت عنوان عرفان عملی و سلوک عرفانی مطرح می شود یک نظر استقلالی نیست؛ بلکه نظر آلی و طریقی است ؛ زیرا معلوم است ذائقه دین، راضی به این نیست که مردم به امری سرگرم باشند که ربطی به معرفت خداوند متعال و عبادت او ندارد.
دینی که می گوید: (ان الدین عند الله الاسلام) (2) (در نظر خدا، دین عبارت است از تسلیم) چطور ممکن است راضی شود مردم عبادت و معرفت خداوند را کنار گذاشته و تنها به ریاضت نفس آن هم برای رسیدن به یک سلسله نتایج غیر عبادی و خدایی بپردازند؟ متاسفانه برخی با این عمل، دین را از مجرای اصلی خویش دور ساخته و عرفان دینی را به مثابه دکه ای برای جمع کردن مرید و اشتغال به یک سلسله اعمال تبدیل کرده اند.
پی نوشتها:
1- در این باب نگا: المیزان، ج 1، صص 365-363 و ج 6، صص 272-275.
2- آل عمران (3)، آیه 19.
- [سایر] شیوه برخورد والدین با کودکانی که ادعای توانایی های خارق العاده ای دارند. چیست؟
- [سایر] چه فرق بین کارهای خارق العاده عرفانی ما و مرتاضان هندی وجود دارد؟
- [سایر] فرق معجزه با امور خارق العاده دیگر مانند سحر و جادو چیست؟
- [سایر] آیا کارهای خارق العاده برخی انسان ها واقعی است؟ چه می شود که انسان به این توانمندی ها می رسد؟
- [سایر] علوم خارق العاده ائمه علیهم السلام از کجا سرچشمه میگیرد؟ آیا سخنان آنان در زمینه علوم تجربی نیز معتبر است؟
- [سایر] درباره اتّفاقات خارق العاده ای که در هنگام ولادت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله واقع شده توضیح دهید؟
- [آیت الله مظاهری] مدتی طولانی است که در هنگام نماز به واسطه نیروی عرفانی، نیروی سحر و نیروی خارق العاده حافظه ام به طور کامل مختل می شود. مثلاً در وسط نماز اصلاً نمی دانم که رکعت چندم هستم و نمی دانم چه کنم و رکعت چندم برای خودم فرض کنم. همچنین برخی قسمت ها را اصلاً یادم نمی آید که خوانده ام یا خیر. آیا با وجود اینکه اصلا نمی دانم رکعت چندم هستم و بر این اساس نمی دانم که رکعت چندم برای خودم فرض کنم، نماز همچنان واجب است؟
- [سایر] آیا بروز و سر زدن کرامت و امور خارق العاده لزوماً به معنای حقانیت فردی است که این امور را ارائه می کند؟
- [سایر] منظور از «سُلطان»(نیروی فوق العاده) در آیه 33 سوره رحمن چیست، در حالی که بشر به ماه و سیارههای دیگر میرود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مسأله اعجاز و انجام کارهای خارق العاده که یکی از راههای شناسایی پیامبران(ص) است آیا خداوند به پیامبران(ص) خود قدرتی می دهد که آنها، یا خود به آوردن معجزه اقدام می کنند و یا معجزه کاملا به وسیله خدا انجام می شود و فقط در قالب کاری از جانب پیامبران(ص) نشان داده می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه آب در چاه باشد و بواسطه عدم توانایی یا نداشتن وسیله، دسترسی به آب ندارد، باید تیمم کند و همچنین اگر مشقت فوق العاده داشته باشد که عادتاً مردم آن را تحمل نمی کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه به خاطر یک حالت فوق العاده مانند بیماری، غضب یا مصیبت موقتاً گرفتار حالت کثرت شک شود باید به شک خود اعتنا کرده و مطابق احکام آن رفتار کند.
- [آیت الله اردبیلی] گریختن از صحنه جهاد جایز نیست، مگر این که ترک صحنه =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، کتاب الجهاد، باب 1 از (أبواب جهاد العدوّ و ما یناسبه)،ح13،ج15،ص14. جهاد به منظور جا به جایی از جبههای به جبهه دیگر یا برای تدارک نیروی بیشتر باشد.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد بر دو نوع است: (ابتدایی) و (دفاعی). (جهاد ابتدایی) آن است که مسلمانان به منظور دعوت کفّار و مشرکین به اسلام و عدالت و یا جلوگیری از نقض پیمان اهل ذمّه یا طغیان باغیان (شورشیان مسلح) بر امام واجبالطّاعه مسلمین، نیروی نظامی به مناطق آنان گسیل دارند. در حقیقت هدف از جهاد ابتدایی کشور گشایی نیست، بلکه دفاع از حقوق فطری انسانهایی است که توسّط قدرتهای کفر و شرک و طغیان از خدا پرستی و توحید، عدالت و شنیدن و پذیرش آزادانه احکام خداوند محروم شدهاند. (جهاد دفاعی) زمانی است که دشمن به مرز و بوم مسلمانان هجوم آورد و قصد تسلّط سیاسی یا فرهنگی و اقتصادی نسبت به آنان داشته باشد و ممکن است جهاد در برابر باغیان در زمانی که به حمله مسلحانه دست زدهاند نیز جهاد دفاعی محسوب گردد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه اطمینان دارد که آب در محلی دورتر از این مقدار، موجود است و وقت نماز نیز تنگ نشده، باید به سراغ آن برود، مگر این که مشقت فوق العاده ای داشته باشد، ولی اگر احتمال دهد یا گمان داشته باشد که آب در فاصله دورتر است جستجو لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ناچار شود برای تهیه آب قرض کند واجب است قرض نماید، اما اگر می داند یا گمان داردتوانایی ادای آن دین را نداردواجب نیست قرض کند و اگر کسی مقداری آب بدون منت فوق العاده ای به او ببخشد باید قبول کند.
- [آیت الله سیستانی] گندم یا چیز دیگری را که برای فطره میدهد باید به جنس دیگر ، یا خاک مخلوط نباشد ، و چنانچه مخلوط باشد ، اگر خالص آن به یک صاع برسد ، و بدون جدا کردن قابل استفاده باشد ، یا جدا کردن آن زحمت فوق العاده نداشته باشد ، یا آنچه مخلوط شده بقدری کم باشد که قابل اعتنا نباشد ، اشکال ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر و مادر، فرزند خود را از شرکت در جهاد ابتدایی یا دفاعی نهی نمایند، در صورتی که جهاد بر او واجب عینی باشد، نهی آنان تأثیری ندارد و باید در جهاد شرکت کند؛ ولی اگر جهاد بر او واجب کفایی باشد و نیروی کافی در جبهه حضور داشته باشد، چنانچه شرکت در جهاد موجب اذیت و آزار پدر و مادر باشد، مخالفت با آنان جایز نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شهر دیوار دارد باید ابتدای هشت فرسخ را از دیوار شهر حساب کند و اگر دیوار ندارد باید از خانه های آخر شهر حساب نماید و در شهرهای بزرگ خارق العاده در صورتی که خارج شدن از یک محلّه تا محله بعدی، در نظر عرف سفر به حساب بیاید ابتدای هشت فرسخ از آخر محلّه محاسبه می شود. شرط دوّم: آنکه از اوّل مسافرت قصد هشت فرسخ را داشته باشد، با توجه به این شرط، اگر فرد قصد داشته باشد به جایی برود که کمتر از هشت فرسخ می شود و بعد از رسیدن به آنجا تصمیم بگیرد به جایی دیگر برود چنانچه پس از آن هشت فرسخ می شود و حداقل چهار فرسخ آن رفتن است نمازش شکسته است و اگر پس از آن هشت فرسخ نمی شود هرچند با محاسبه مسیر قبلی هشت فرسخ بشود نمازش تمام است. و اگر از ابتدا قصد داشته باشد که به مقصد اول رفته و پس از آن به مقصد دوم برود چنانچه مجموعاً هشت فرسخ می شود نمازش شکسته است هرچند مقصد اول کمتر از هشت فرسخ باشد.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.