قرآن برای ایجاد «پیوند» و «روح اجتماعی» از چه وسائلی استفاده کرده است؟
دقت در تعبیرات قرآن نشان میدهد که برای ایجاد این رابطه، نزدیک‌ترین راه را پیموده، و اخوت و برادری را که نزدیک‌ترین و عمیقترین رابطة دو انسان با یکدیگر بر اساس مساوات و احترام متقابل است، اصل اساسی پیوند اجتماعی انسان‌ها شمرده است. و این اخوت را، هم از نظر جسمانی بخاطر بازگشت همة انسانها به یک پدر و مادر و هم از نظر روحانی، بخاطر پیروی از یک مبدأ واحد فکری، یعنی ایمان به خداوند یگانه و آئین و قانون واحد، معتبر شناخته است. قرآن روی کلمة (رفیق) یا (همنوع) و مانند اینها که در دنیای امروز بعنوان یک شعار مهم اجتماعی روی آنها تکیه میشود، تکیه نکرده، بلکه همه جا سخن از (برادری) به میان آورده است، آیات زیر شاهد گویای این مدعاست 1. (انَّما المؤمنون اخوةٌ فاصلحوا بین اخویکم(1) مؤمنان برادر یکدیگرند، بنابراین در میان برادرانتان صلح و صفا ایجاد کنید). 2. (واذکروا نعمت الله علیکم اذ کنتم اعداءً فالفَّ بین قلوبکم فاصبحتم بنعمته اخواناً(2) بخاطر بیاورید نعمت خداوند را بر خود، هنگامیکه دشمن یکدیگر بودید، خداوند در میان دلهای شما الفت ایجاد کرد و به لطف و نعمت الهی برادر یکدیگر شدید). 3. (وان تخالطوهم فاخوانکم(3) اگر با یتیمان آمیزش داشته باشید آنها برادران شما هستند). 4. (ربَّنا اغفر لنا ولاخواننا الَّذین سبقونا بالایمان(4) پروردگارا ما و برادرانمان را که پیش از ما ایمان آوردند ببخشا). 5. قرآن یکی از صفات برجسته بهشتیان را همین (اخوت) شمرده آنجا که می‌گوید: (ونزعنا ما فی صدورهم من غلٍ اخواناً علی سرر متقابلین(5) ما تمام کینه‌ها را از درون سینه‌های آنها برمی‌کنیم، در حالی که احساس برادری می‌کنند، روی تختها در برابر یکدیگر قرار خواهند داشت) (هم برادرند و هم برابر و این دو میتوانند بهشت را در همین دنیا نیز بوجود آورند). پی‌نوشت‌ (1) حجرات/ 10 (2) آل عمران/ 103 (3) بقره 219 (4) حشر 10 (5) حجر 47 قرآن و آخرین پیامبر، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
عنوان سوال:

قرآن برای ایجاد «پیوند» و «روح اجتماعی» از چه وسائلی استفاده کرده است؟


پاسخ:

دقت در تعبیرات قرآن نشان میدهد که برای ایجاد این رابطه، نزدیک‌ترین راه را پیموده، و اخوت و برادری را که نزدیک‌ترین و عمیقترین رابطة دو انسان با یکدیگر بر اساس مساوات و احترام متقابل است، اصل اساسی پیوند اجتماعی انسان‌ها شمرده است.
و این اخوت را، هم از نظر جسمانی بخاطر بازگشت همة انسانها به یک پدر و مادر و هم از نظر روحانی، بخاطر پیروی از یک مبدأ واحد فکری، یعنی ایمان به خداوند یگانه و آئین و قانون واحد، معتبر شناخته است.
قرآن روی کلمة (رفیق) یا (همنوع) و مانند اینها که در دنیای امروز بعنوان یک شعار مهم اجتماعی روی آنها تکیه میشود، تکیه نکرده، بلکه همه جا سخن از (برادری) به میان آورده است، آیات زیر شاهد گویای این مدعاست
1. (انَّما المؤمنون اخوةٌ فاصلحوا بین اخویکم(1) مؤمنان برادر یکدیگرند، بنابراین در میان برادرانتان صلح و صفا ایجاد کنید).
2. (واذکروا نعمت الله علیکم اذ کنتم اعداءً فالفَّ بین قلوبکم فاصبحتم بنعمته اخواناً(2) بخاطر بیاورید نعمت خداوند را بر خود، هنگامیکه دشمن یکدیگر بودید، خداوند در میان دلهای شما الفت ایجاد کرد و به لطف و نعمت الهی برادر یکدیگر شدید).
3. (وان تخالطوهم فاخوانکم(3) اگر با یتیمان آمیزش داشته باشید آنها برادران شما هستند).
4. (ربَّنا اغفر لنا ولاخواننا الَّذین سبقونا بالایمان(4) پروردگارا ما و برادرانمان را که پیش از ما ایمان آوردند ببخشا).
5. قرآن یکی از صفات برجسته بهشتیان را همین (اخوت) شمرده آنجا که می‌گوید: (ونزعنا ما فی صدورهم من غلٍ اخواناً علی سرر متقابلین(5) ما تمام کینه‌ها را از درون سینه‌های آنها برمی‌کنیم، در حالی که احساس برادری می‌کنند، روی تختها در برابر یکدیگر قرار خواهند داشت) (هم برادرند و هم برابر و این دو میتوانند بهشت را در همین دنیا نیز بوجود آورند).
پی‌نوشت‌
(1) حجرات/ 10
(2) آل عمران/ 103
(3) بقره 219
(4) حشر 10
(5) حجر 47
قرآن و آخرین پیامبر، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین