آیا در روایات اسلامی موارد زندان وجود دارد؟
در روایات اسلامی، موارد متعددّی برای زندان‌ابد و غیر آن آمده است، از جمله 1 در مورد معاونت در قتل هر گاه کسی، دیگری را بگیرد و شخص دیگری او را به قتل برساند، حکم قاتل از نظر فقه اسلامی، اعدام است و حکم معاون او زندان ابد، این حکم در میان فقهای ما مورد اتّفاق و اجماع است و احادیث متعدّدی که در منابع معتبر حدیث نقل شده به آن گواهی می‌دهد. در حدیثی از علی (ع) می‌خوانیم که در باره دو مرد که یکی از آن دو کسی را گرفته و دیگری او را به قتل رسانده چنین قضاوت فرمود: (یُقْتَلُ الْقاتِلُ و یَحْبَسُ الاخِرُ حَتّی یَمُوتَ غَمّاً کَما حَبَسَهُ حَتّی ماتَ غَمّاً(1) قاتل را می‌کشند و نفر دیگر را حبس می‌کنند تا با اندوه بمیرد، همان گونه که او مقتول را نگهداشت تا با اندوه کشته شود). 2 دستور قتل دادن از نظر فقه اسلامی، اگر کسی دیگری را مجبور به قتل بی‌گناهی کند، حتّی اگر مأمور را تهدید به مرگ در صورت تخلّف نماید، او حق ندارد که بی‌گناه را به قتل رساند، زیرا تقیّه در مورد خون، مشروع نیست، و المأمور معذور در این مورد، سخن بی اساس است. حال اگر کسی به این حکم اسلامی اعتنا نکرد، و برای حفظ جان خویش در برابر تهدید ظالم اقدام به کشتن بی‌گناهی کرد، قانون اسلام می‌گوید حکم قاتل، قصاص است، و حکم آمر زندان ابد امام باقر (ع) دربارة چنین کسی فرمود: (یُحْبَسُ الامِرُ بِقَتْلِهِ حَتّی یَمُوتَ(2) مر کننده را زندان می‌کنند تا بمیرد). 3 در مورد تکرار سرقت نیز دستور داده شده که در مرتبة سوّم، او را به زندان ابد مجازات کنند، این حکم را گروهی از اصحاب بزرگ امام باقر و امام صادق (ع) از آن حضرات نقل کرده‌اند. 4 در مورد زنان مرتد فطری، اگر حاضر به توبه نشوند نیز حکم زندان ابد آمده است. در حدیثی از امام باقر و امام صادق (ع) می‌خوانیم: (وَ االْمَرْئَهُ اذا ارْتَدَّتْ عَنِ الاسْلامِ استُتیبَتْ، فَانْ تابَتْ وَ الّا خُلِّدَتْ فِی السِّجْنَ(3) به زن مرتد پیشنهاد توبه می‌کنند، اگر پذیرفت و بازگشت آزاد می‌شود و گرنه محکوم به زندان ابد خواهد شد). پی‌نوشت‌ (1)) وسائل الشیعه 19/ 35) (2)) وسائل الشیعه 32/ 19) ا (3)) وسائل الشیعه 18/ 549) پیام قرآن ج 10، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران
عنوان سوال:

آیا در روایات اسلامی موارد زندان وجود دارد؟


پاسخ:

در روایات اسلامی، موارد متعددّی برای زندان‌ابد و غیر آن آمده است، از جمله
1 در مورد معاونت در قتل
هر گاه کسی، دیگری را بگیرد و شخص دیگری او را به قتل برساند، حکم قاتل از نظر فقه اسلامی، اعدام است و حکم معاون او زندان ابد، این حکم در میان فقهای ما مورد اتّفاق و اجماع است و احادیث متعدّدی که در منابع معتبر حدیث نقل شده به آن گواهی می‌دهد.
در حدیثی از علی (ع) می‌خوانیم که در باره دو مرد که یکی از آن دو کسی را گرفته و دیگری او را به قتل رسانده چنین قضاوت فرمود: (یُقْتَلُ الْقاتِلُ و یَحْبَسُ الاخِرُ حَتّی یَمُوتَ غَمّاً کَما حَبَسَهُ حَتّی ماتَ غَمّاً(1) قاتل را می‌کشند و نفر دیگر را حبس می‌کنند تا با اندوه بمیرد، همان گونه که او مقتول را نگهداشت تا با اندوه کشته شود).
2 دستور قتل دادن
از نظر فقه اسلامی، اگر کسی دیگری را مجبور به قتل بی‌گناهی کند، حتّی اگر مأمور را تهدید به مرگ در صورت تخلّف نماید، او حق ندارد که بی‌گناه را به قتل رساند، زیرا تقیّه در مورد خون، مشروع نیست، و المأمور معذور در این مورد، سخن بی اساس است.
حال اگر کسی به این حکم اسلامی اعتنا نکرد، و برای حفظ جان خویش در برابر تهدید ظالم اقدام به کشتن بی‌گناهی کرد، قانون اسلام می‌گوید حکم قاتل، قصاص است، و حکم آمر زندان ابد
امام باقر (ع) دربارة چنین کسی فرمود: (یُحْبَسُ الامِرُ بِقَتْلِهِ حَتّی یَمُوتَ(2) مر کننده را زندان می‌کنند تا بمیرد).
3 در مورد تکرار سرقت نیز دستور داده شده که در مرتبة سوّم، او را به زندان ابد مجازات کنند، این حکم را گروهی از اصحاب بزرگ امام باقر و امام صادق (ع) از آن حضرات نقل کرده‌اند.
4 در مورد زنان مرتد فطری، اگر حاضر به توبه نشوند نیز حکم زندان ابد آمده است. در حدیثی از امام باقر و امام صادق (ع) می‌خوانیم: (وَ االْمَرْئَهُ اذا ارْتَدَّتْ عَنِ الاسْلامِ استُتیبَتْ، فَانْ تابَتْ وَ الّا خُلِّدَتْ فِی السِّجْنَ(3) به زن مرتد پیشنهاد توبه می‌کنند، اگر پذیرفت و بازگشت آزاد می‌شود و گرنه محکوم به زندان ابد خواهد شد).
پی‌نوشت‌
(1)) وسائل الشیعه 19/ 35)
(2)) وسائل الشیعه 32/ 19) ا
(3)) وسائل الشیعه 18/ 549)
پیام قرآن ج 10، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین