مقصود از سبک شمردن نماز، اهمیت ندادن به آن است. یکی از مصداق های سبک شمردن نماز این است که شخص گاهی نماز را ترک می کند و یا با نداشتن عذر شرعی، نماز را از اول وقت به تأخیر می اندازد. همچنین با شتاب زیاد نماز خواندن، رکوع و سجود را صحیح و درست انجام ندادن، قرائت و ذکرها را بدون توجه و غلط خواندن، شرایط نماز (مثل طهارت، قبله شناختن، وقت و ساتر داشتن و ...) را رعایت نکردن، با نزدیک بودن مسجد و برگزار شدن جماعت، نماز را فرادا خواندن و... همه اینها از مصادیق سبک شمردن نماز است. آیه (فَوَیْلٌ لِلْمُصَلِّینَ الّذینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ) در مورد کسانی است که نماز را سبک می شمارند؛ وای بر نمازگزارانی که در نماز خود سهل انگاری و در نماز یا دیگر کارها ریا می کنند و دیگران را از کار خیر و کمک به مستمندان باز می دارند. منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
مقصود از سبک شمردن نماز، اهمیت ندادن به آن است. یکی از مصداق های سبک شمردن نماز این است که شخص گاهی نماز را ترک می کند و یا با نداشتن عذر شرعی، نماز را از اول وقت به تأخیر می اندازد. همچنین با شتاب زیاد نماز خواندن، رکوع و سجود را صحیح و درست انجام ندادن، قرائت و ذکرها را بدون توجه و غلط خواندن، شرایط نماز (مثل طهارت، قبله شناختن، وقت و ساتر داشتن و ...) را رعایت نکردن، با نزدیک بودن مسجد و برگزار شدن جماعت، نماز را فرادا خواندن و... همه اینها از مصادیق سبک شمردن نماز است.
آیه (فَوَیْلٌ لِلْمُصَلِّینَ الّذینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ) در مورد کسانی است که نماز را سبک می شمارند؛ وای بر نمازگزارانی که در نماز خود سهل انگاری و در نماز یا دیگر کارها ریا می کنند و دیگران را از کار خیر و کمک به مستمندان باز می دارند.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
- [سایر] منظور از سبک شمردن نماز چیست؟
- [سایر] منظور از سبک شمردن نماز چیست؟
- [آیت الله مظاهری] سبک شمردن نماز یعنی چه؟ رعایت نکردن چه مواردی قبل، حین و بعد از نماز مصداق سبک شمردن نماز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا استخفاف و سبک شمردن مستحبات مثل این که انسان بگوید، نماز شب چیست؟! یا التزام به عدم انجام یک عمل مستحبی، حرام است؟ و آیا چنین عملی موجب ارتداد می گردد؟
- [آیت الله بهجت] در بعضی اماکن اداری، هنگام برپایی نماز جماعت که در وقت اداری است، تعدادی از افراد به خاطر شرایط کاری در نماز جماعت شرکت نمی کنند با آن که انجام دادن آن کارها بعد از وقت اداری یا در روز بعد ممکن است آیا عمل آن ها سبک شمردن نماز محسوب می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] در اماکن نظامی هنگام بر پایی نماز جماعت که در وقت اداری است، تعدادی از نظامیان به خاطر شرایط کاری در آن شرکت نمی کنند، با آنکه انجام آن کارها بعد از وقت اداری و یا در روز بعد ممکن است. آیا این عمل سبک شمردن نماز است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا شمردن تسبیحات اربعه به وسیله انگشتان در نماز، اشکالی دارد؟
- [سایر] عقوبت کسی که نماز را سبک می شمارد چیست؟
- [سایر] نحوه انجام فریضة نماز پیامبر (صلی الله علیه وآله) به سبک مذهب شیعه بوده است یا به سبک مذهب اهل تسنن ؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که عمداً نماز را ترک کند یا سبک بشمارد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی گناه صغیرهای نظیر نگاه شهوتآلود به نامحرم را سبک بشمارد و یا واجبی از واجبات را نظیر کمک به کسی که میبیند در مضیقه است و میتواند به او کمک کند، سبک بشمارد و به او کمک نکند و با بیاعتنایی از او بگذرد، همان گناه کوچک، کبیره میشود، و آن ترک واجب نظیر ترک خمس و زکات از گناهان کبیره میشود، و اگر- العیاذ بالله- آن استخفاف اعتقادی باشد نه عملی، اگر ملتزم به لوازم آن باشد، کفر است.
- [آیت الله سیستانی] وجوب أمر به معروف و نهی از منکر ، بر هر مکلّف نسبت به خانواده و نزدیکان شدیدتر است ، بنابراین اگر کسی در خانواده و نزدیکان خود نسبت به واجبات دینی ، از قبیل نماز ، و روزه و خمس و . . . بی توجّهی و سبک شمردن احساس نماید ، و نسبت به ارتکاب محرّمات از قبیل غیبت ، و دروغ و . . . بی مبالاتی و بی باکی ببیند ، باید اهمّیّت بیشتری ، با مراعات مراتب سه گانه أمر به معروف و نهی از منکر جلو کارهای زشت آنها را بگیرد ، و آنها را با انجام کارهای خوب دعوت نماید . ولی نسبت به پدر و مادر احتیاط واجب است که با ملایمت و نرمی آنها را راهنمائی بکند و هیچوقت با خشونت با آنها روبرو نشود .
- [آیت الله جوادی آملی] .چیزی که با شمردن یا اندازه گیری (متر و ذرع ) خرید و فروش میشود مانند گردو و پارچه زیاده گیری در آن ربا نیست؛ مثلاً اگر صد عدد گردو به صد و بیست عدد فروخته شود یا ده متر پارچه به دو ازده متر پارچه از همان جنس فروخته شود، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز است که سفر را قطع می کند و باید نماز را تمام خواند: اول رسیدن به (وطن) منظور از وطن چیست منظور از وطن محلی است که انسان آن را برای اقامت و زندگی خود انتخاب کرده، خواه در آنجا متولد شده باشد یا نه و خواه وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را انتخاب کرده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چهار محل مسافر مخیّر است نماز را تمام یا شکسته بخواند: (شهر مکّه)، (شهر مدینه) (در این دو شهر تفاوتی بین شهر قدیم و جدید نیست)، (مسجد کوفه) و (حرم حضرت سیّد الشّهداء(علیه السلام)) و منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است. البته افضل در این موارد، نماز تمام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد چنان چه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد مخارج به نسبت مداخل تقسیم می شود و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد مخارج از چیزی محسوب می شود که منظور باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سفر به منظور اذیت کردن مؤمن حرام و نماز در آن سفر تمام است، همچنین اگر پدر یا مادر سفر غیر واجبی را به صلاح فرزند ندانند و از روی دلسوزی او را از سفر نهی کنند چنانچه مسافرت فرزند سبب اذیت آنها شود حرام و نماز در آن سفر تمام است ولی اگر سفر واجب باشد - مانند سفر برای حج واجب - حرام نیست و نماز در آن شکسته است، هر چند سبب اذیت پدر و مادر باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است به امید ثواب از امور زیر بپرهیزند: 1 اگر در صفهای جماعت جا باشد نمازگزار تنها نایستد. 2 مأموم ذکرهای نماز را طوری نگوید که امام بشنود. 3 مسافری که نماز ظهر و عصر و عشا را شکسته می خواند برای کسانی که مسافر نیستند امامت نکند، همچنین کسی که مسافر است به شخص حاضر اقتدا نکند (البته منظور از کراهت در اینجا کمتر بودن ثواب است وگرنه نماز جماعت در هر صورت ثواب دارد).
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند این استعمال جایز است، ولی اگر به این منظور نباشد حرام است، اما به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.