ترک نماز، کوتاهی در مهم ترین دستور الهی و انجام ندادن بزرگ ترین وظیفه و برنامه زندگی است. ترک نماز، ناشکری و ناسپاسی نعمت های الهی و برداشتن ستون دین است؛ زیرا نماز پایه دین است. ترک نماز و عبادت، سبب می شود که آفرینش و زندگی انسان، بیهوده و لغو جلوه کند، در حالی که عبادت، انسان را به هدف آفرینش رهنمون می شود. ترک نماز و نیایش، سبب ترک لذت بخش ترین حالات انسان است. جوامع، ملت ها، اقوام و نژادها، از اول تاریخ آفرینش بشر تا حال، با نیایش، عبادت و مناجات، پویا و زنده مانده اند. (هر چند در روش و کردار و گفتار دچار انحراف هم شده اند.) در هیچ زمانی، انسان از عبادت و پرستش خدا بی نیاز نبوده و نخواهد بود، ولی این عبادت باید با برنامه و روش خاصی صورت گیرد. وگرنه هیچ بهره و نتیجه ای نصیب شخص نیایش گر نخواهد شد. خداوند می فرماید: (إِنَّ الصَّلاَةَ کَانَتْ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ کِتَابًا مَّوْقُوتًا؛ البته نماز بر مؤمنان به طور حتم فرض و واجب شده است).(نساء: 103) ترک نماز یا سبک شمردن آن، آثار شوم فراوانی دارد. حضرت رسول صلی الله علیه و آله دراین باره می فرماید: هر کس نماز را سبک بشمارد، دچار پانزده بلا می شود: شش بلا در دنیا، سه بلا در هنگام مرگ، سه بلا در قبر و سه بلا و عقوبت، هنگامی که از قبر بیرون می آید. 1. آنچه در دنیا به آن دچار می شود: الف) خداوند برکت را از عمر او برمی دارد. ب) خداوند برکت را از روزی اش برمی دارد. ج) چهره خوبان از او گرفته می شود. د) کار نیک وی دیگر پاداش نخواهد داشت. ه) دعایش به اجابت نمی رسد. و) از دعای خوبان بهره ای نخواهد برد. 2. آنچه در هنگام مرگ به آن دچار می شود: الف) با ذلت و خواری می میرد. ب) گرسنه از دنیا می رود. ج) تشنه می میرد. 3. آنچه در قبر گریبانش را می گیرد: الف) خداوند، ملکی را در قبر وی می گمارد، تا او را شکنجه کند. ب) قبر بر وی تنگ خواهد گرفت. ج) درون قبر وی، تاریک خواهد بود. 4. آنچه در قیامت هنگام برخاستن از قبر به آن دچار می شود: الف) خداوند فرشته ای بر او می گمارد، تا وی را با صورت بر زمین بکشد، در حالی که مردم نظاره می کنند. ب) با وی محاسبه سختی خواهد شد. ج) هرگز خداوند به وی نظر رحمت نمی افکند و تطهیرش نمی کند و عذاب دردناک و سختی در انتظار او است.(1) عبید بن زراره می گوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم: گناهان کبیره کدامند؟ آن حضرت فرمود: (گناهان کبیره در نوشتار علی بن ابی طالب علیه السلام هفت چیز است: کفر به خداوند، کشتن انسان، عاق پدر و مادر شدن، ربا گرفتن، خوردن مال یتیم به ناحق، فرار از جهاد و تعرب بعد از هجرت. عبید می گوید: از امام پرسیدم یک درهم از مال یتیم خوردن، بزرگ تر است یا ترک نماز؟ حضرت فرمود: (ترک نماز.) پرسیدم: شما ترک نماز را از گناهان کبیره به حساب نیاوردید. حضرت فرمود: (اولین گناه کبیره چه بود؟) گفتم: کفر به خداوند. فرمود: (شکی نیست که تارک نماز کافر است).(2) (مقصود از این کفر، کفر عملی است. البته اگر ترک نماز به جهت انکار خداوند و رسول باشد، کفر نظری نیز هست.) پی نوشتها: 1. مستدرک الوسایل، ج 1، ص 171 و 172. 2. وسائل الشیعه، ج 11، ص 254. منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
ترک نماز، کوتاهی در مهم ترین دستور الهی و انجام ندادن بزرگ ترین وظیفه و برنامه زندگی است. ترک نماز، ناشکری و ناسپاسی نعمت های الهی و برداشتن ستون دین است؛ زیرا نماز پایه دین است.
ترک نماز و عبادت، سبب می شود که آفرینش و زندگی انسان، بیهوده و لغو جلوه کند، در حالی که عبادت، انسان را به هدف آفرینش رهنمون می شود. ترک نماز و نیایش، سبب ترک لذت بخش ترین حالات انسان است. جوامع، ملت ها، اقوام و نژادها، از اول تاریخ آفرینش بشر تا حال، با نیایش، عبادت و مناجات، پویا و زنده مانده اند. (هر چند در روش و کردار و گفتار دچار انحراف هم شده اند.)
در هیچ زمانی، انسان از عبادت و پرستش خدا بی نیاز نبوده و نخواهد بود، ولی این عبادت باید با برنامه و روش خاصی صورت گیرد. وگرنه هیچ بهره و نتیجه ای نصیب شخص نیایش گر نخواهد شد.
خداوند می فرماید: (إِنَّ الصَّلاَةَ کَانَتْ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ کِتَابًا مَّوْقُوتًا؛ البته نماز بر مؤمنان به طور حتم فرض و واجب شده است).(نساء: 103)
ترک نماز یا سبک شمردن آن، آثار شوم فراوانی دارد. حضرت رسول صلی الله علیه و آله دراین باره می فرماید:
هر کس نماز را سبک بشمارد، دچار پانزده بلا می شود: شش بلا در دنیا، سه بلا در هنگام مرگ، سه بلا در قبر و سه بلا و عقوبت، هنگامی که از قبر بیرون می آید.
1. آنچه در دنیا به آن دچار می شود:
الف) خداوند برکت را از عمر او برمی دارد.
ب) خداوند برکت را از روزی اش برمی دارد.
ج) چهره خوبان از او گرفته می شود.
د) کار نیک وی دیگر پاداش نخواهد داشت.
ه) دعایش به اجابت نمی رسد.
و) از دعای خوبان بهره ای نخواهد برد.
2. آنچه در هنگام مرگ به آن دچار می شود:
الف) با ذلت و خواری می میرد.
ب) گرسنه از دنیا می رود.
ج) تشنه می میرد.
3. آنچه در قبر گریبانش را می گیرد:
الف) خداوند، ملکی را در قبر وی می گمارد، تا او را شکنجه کند.
ب) قبر بر وی تنگ خواهد گرفت.
ج) درون قبر وی، تاریک خواهد بود.
4. آنچه در قیامت هنگام برخاستن از قبر به آن دچار می شود:
الف) خداوند فرشته ای بر او می گمارد، تا وی را با صورت بر زمین بکشد، در حالی که مردم نظاره می کنند.
ب) با وی محاسبه سختی خواهد شد.
ج) هرگز خداوند به وی نظر رحمت نمی افکند و تطهیرش نمی کند و عذاب دردناک و سختی در انتظار او است.(1)
عبید بن زراره می گوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم: گناهان کبیره کدامند؟ آن حضرت فرمود: (گناهان کبیره در نوشتار علی بن ابی طالب علیه السلام هفت چیز است: کفر به خداوند، کشتن انسان، عاق پدر و مادر شدن، ربا گرفتن، خوردن مال یتیم به ناحق، فرار از جهاد و تعرب بعد از هجرت. عبید می گوید: از امام پرسیدم یک درهم از مال یتیم خوردن، بزرگ تر است یا ترک نماز؟
حضرت فرمود: (ترک نماز.) پرسیدم: شما ترک نماز را از گناهان کبیره به حساب نیاوردید. حضرت فرمود: (اولین گناه کبیره چه بود؟) گفتم: کفر به خداوند. فرمود: (شکی نیست که تارک نماز کافر است).(2) (مقصود از این کفر، کفر عملی است. البته اگر ترک نماز به جهت انکار خداوند و رسول باشد، کفر نظری نیز هست.)
پی نوشتها:
1. مستدرک الوسایل، ج 1، ص 171 و 172.
2. وسائل الشیعه، ج 11، ص 254.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
- [سایر] پیامدهای ترک نماز چیست؟
- [سایر] پیامدهای نبود خدا چیست؟
- [سایر] پیامدهای نبود خدا چیست؟
- [سایر] پیامدهای حاکمیت دینی چیست؟
- [سایر] پیامدهای افسردگی در نوجوانان چیست؟
- [سایر] نتایج و پیامدهای انقلاب مشروطه چه بود؟
- [سایر] پیامدهای نهضت عاشورا را تحلیل کنید.
- [سایر] پیامدهای دغلکاری با مسلمان چیست؟
- [سایر] پیامدهای عملی قیام عاشورای امام حسین(علیه السلام) چیست؟
- [سایر] پیامدهای منفی تنبیه بدنی کودکان چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است ترتیب افعال و اقوال نماز رعایت شود و ترک عمدی آن و اکتفا به همان غیر مرتب, باعث بطلان نماز است و ترک سهوی ارکان آن, به صورتی که با ترک سهوی رکن سابق مانند رکوع مثلاً وارد رکن بعدی مانند سجود شود, نماز باطل خواهد شد.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط مستحبّ خرید وفروش را در وقت ندأ )نماز جمعه( ترک نمایند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام یا ترک واجب هم سفر نمیکند، اگر چه در سفر معصیتی انجام دهد یا واجبی را ترک کند؛ مثلاً غیبت کند یا شراب بخورد، یا نماز نخواند، باید نماز خود را شکسته بخواند و اگر سفر وی مستلزم معصیت یا ترک واجبی باشد نیز همینطور است؛ هر چند احتیاط مستحب در اینصورت این است که نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنایی جایز نیست، و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنائی جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند.
- [آیت الله سبحانی] حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنائی جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنایی جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند
- [آیت الله سیستانی] حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنائی جایز نیست . و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند .
- [آیت الله بروجردی] حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بیاعتنایی جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بیاعتنایی جائز نیست، وسزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند.