نمازگزار در رکعت دوم و آخر نماز، پس از سجده، تشهد می خواند که شامل گواهی دادن به یکتایی خدا و رسالت پیامبر است. درباره فلسفه و حکمت تشهد می توان به موردهای زیر اشاره کرد: 1. حمد و ستایش الهی امام صادق علیه السلام فرمود: تشهد، حمد و ستایش خداست. پس در خلوت، بنده خدا باش و در کارها فروتن؛ زیرا خدا انسان را خلق کرده و او را به عبادت کردن فرمان داده که با قلب و زبان و جوارح، حق عبودیت را به جای آوری... .(1) 2. تجدید ایمان و اسلام امام علی علیه السلام فرمود: (معنای تشهد، تجدید و تکرار شهادتین است؛ تجدید ایمان و اسلام و اعتراف به مبعوث شدن بعد از مرگ).(2) 3. اقرار و اعتراف به توحید و نبوت شخص نمازگزار روزانه ده ها مرتبه به یگانگی خدا و رسالت پیامبر خدا صلی الله علیه و آله شهادت می دهد و این گواهی را در نماز مستحکم می سازد. تشهد، بیان و تکرار سخنانی است که در ابتدای نماز (اذان و اقامه) به زبان آورده و این برای یادآوری و اقرار مکرّر سخنان پیشین است. 4. صلوات بر پیامبر خاندان آن حضرت، نمایان گر مفاهیم زیر است: الف) قدردانی از تلاش های طاقت فرسای پیامبر در هدایت مردمان؛ ب) جایگاه والای خاندان معصوم آن حضرت، به گونه ای که در نماز هم از آنان یاد می شود؛ ج) پیوند نزدیک نبوت با امامت؛ د) عمل به سفارش های پیامبر در دوستی با خاندان آن حضرت. 5. در حمد، به زبان جمع اظهار بندگی می کنیم. تشهد، به زبان اول شخص (شهادت می دهم) است. گویا این گواهی را هر کس باید خود، با آگاهی و اعتقاد عمیق، اظهار و بیعت خویش را با خدا و رسول تجدید کند.(3) 6. در تشهد، مستحب است انسان پای راست خود را بر روی پای چپ بیندازد. امیرالمؤمنین علی علیه السلام در بیان دلیل این عمل فرمود: (تأویل آن این است که خدایا! باطل را بمیران و حق را بر پای دار).(4) 7. تشهد نماز، به زانو زدن در پیشگاه خدای متعال در روز قیامت شباهت دارد.(5) پی نوشتها: 1. مصباح الشریعه، منسوب به امام صادق علیه السلام ، ص 93. 2. پرتوی از اسرار نماز، ص 186. 3. وسائل الشیعه، ج 4، ص 988. 4. عبدالحسین تهرانی، اسرار الصلاة، صص 40 و 41. 5. میزان الحکمة، ج 5، ص 395. منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
نمازگزار در رکعت دوم و آخر نماز، پس از سجده، تشهد می خواند که شامل گواهی دادن به یکتایی خدا و رسالت پیامبر است. درباره فلسفه و حکمت تشهد می توان به موردهای زیر اشاره کرد:
1. حمد و ستایش الهی
امام صادق علیه السلام فرمود:
تشهد، حمد و ستایش خداست. پس در خلوت، بنده خدا باش و در کارها فروتن؛ زیرا خدا انسان را خلق کرده و او را به عبادت کردن فرمان داده که با قلب و زبان و جوارح، حق عبودیت را به جای آوری... .(1)
2. تجدید ایمان و اسلام
امام علی علیه السلام فرمود: (معنای تشهد، تجدید و تکرار شهادتین است؛ تجدید ایمان و اسلام و اعتراف به مبعوث شدن بعد از مرگ).(2)
3. اقرار و اعتراف به توحید و نبوت
شخص نمازگزار روزانه ده ها مرتبه به یگانگی خدا و رسالت پیامبر خدا صلی الله علیه و آله شهادت می دهد و این گواهی را در نماز مستحکم می سازد. تشهد، بیان و تکرار سخنانی است که در ابتدای نماز (اذان و اقامه) به زبان آورده و این برای یادآوری و اقرار مکرّر سخنان پیشین است.
4. صلوات بر پیامبر خاندان آن حضرت، نمایان گر مفاهیم زیر است:
الف) قدردانی از تلاش های طاقت فرسای پیامبر در هدایت مردمان؛
ب) جایگاه والای خاندان معصوم آن حضرت، به گونه ای که در نماز هم از آنان یاد می شود؛
ج) پیوند نزدیک نبوت با امامت؛
د) عمل به سفارش های پیامبر در دوستی با خاندان آن حضرت.
5. در حمد، به زبان جمع اظهار بندگی می کنیم. تشهد، به زبان اول شخص (شهادت می دهم) است. گویا این گواهی را هر کس باید خود، با آگاهی و اعتقاد عمیق، اظهار و بیعت خویش را با خدا و رسول تجدید کند.(3)
6. در تشهد، مستحب است انسان پای راست خود را بر روی پای چپ بیندازد. امیرالمؤمنین علی علیه السلام در بیان دلیل این عمل فرمود: (تأویل آن این است که خدایا! باطل را بمیران و حق را بر پای دار).(4)
7. تشهد نماز، به زانو زدن در پیشگاه خدای متعال در روز قیامت شباهت دارد.(5)
پی نوشتها:
1. مصباح الشریعه، منسوب به امام صادق علیه السلام ، ص 93.
2. پرتوی از اسرار نماز، ص 186.
3. وسائل الشیعه، ج 4، ص 988.
4. عبدالحسین تهرانی، اسرار الصلاة، صص 40 و 41.
5. میزان الحکمة، ج 5، ص 395.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
- [سایر] فلسفه تشهد و سلام چیست؟
- [سایر] فلسفه و اسرار تشهّد در نماز چیست؟ آیا پیامبر صلی الله علیه و آله هم در تشهّد برای خودش صلوات می فرستاد؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟ و آیا این فلسفه در نظر شیعه و اهل سنت تفاوت دارد؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟
- [سایر] فلسفه نیت در نماز چیست؟
- [سایر] فلسفه عربی بودن نماز چیست؟
- [سایر] فلسفه قیام در نماز چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید نماز جماعت در چیست؟
- [سایر] فلسفه نمازهای مستحبّی مانند نماز شب چیست؟
- [آیت الله بروجردی] اگر شک دارد که بعد از نماز قضای سجده یا تشهّد فراموش شده را به جا آورده یا نه، چنانچه وقت نماز نگذشته باید سجده یا تشهّد را قضا نماید و اگر وقت نماز گذشته قضای آن مستحب است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شک دارد که بعد از نماز ، قضای سجده یا تشهد فراموش شده رابجا آورده یا نه ، چنانچه وقت نماز نگذشته ، باید سجده یا تشهد را قضا نماید و اگر وقت نماز هم گذشته ، بنابر احتیاط واجب باید سجده یا تشهد را قضا نماید . کم یا زیاد کردن اجزاء و شرائط نماز
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک دارد که بعد از نماز، قضای سجده یا تشهّد فراموش شده را بجا آورده یا نه، چنانچه وقت نماز نگذشته، باید سجده یا تشهّد را قضا نماید و اگر وقت نماز گذشته، قضای آن مستحبّ است.
- [امام خمینی] اگر تشهد را فراموش کند و بایستد و پیش از رکوع یادش بیاید که تشهد را نخوانده، باید بنشیند و تشهد را بخواند و دوباره بایستد و آنچه باید در آن رکعت خوانده شود بخواند و نماز را تمام کند و اگر در رکوع یا بعد از آن یادش بیاید باید نماز را تمام کند و بعد از سلام نماز تشهد را قضا کند و بنابر احتیاط واجب برای تشهد فراموش شده دو سجده سهو بجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شک دارد که بعد از نماز، قضای سجده یا تشهد فراموش شده را بجا آورده یا نه چنانچه وقت نماز نگذشته باید سجده یا تشهد را قضا نماید و اگر وقت نماز هم گذشته بنابر احتیاط واجب باید سجده یا تشهد را قضا نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر تشهّد را فراموش کند و بایستد و پیش از رکوع یادش بیاید که تشهّد را نخوانده، باید بنشیند و تشهّد را بخواند و دوباره بایستد و حمد یا تسبیحات را بخواند و نماز را تمام کند، و اگر در رکوع یا بعد از آن یادش بیاید باید نماز را تمام کند و بعد از سلام نماز، تشهّد را قضا کند و برای تشهّد فراموش شده دو سجده سهو به جا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تشهّد را فراموش کند و بایستد و پیش از رکوع یادش بیاید که تشهّد را نخوانده باید بنشیند و تشهّد را بخواند و دوباره بایستد و آنچه باید در آن رکعت خوانده شود بخواند و نماز را تمام کند و اگر در رکوع یا بعد از آن یادش بیاید، باید نماز را تمام کند و بعد از سلام نماز، تشهّد را قضا کند، و برای تشهّد فراموش شده دو سجده سهو بجا آورد.
- [آیت الله سبحانی] اگر شک دارد که بعد از نماز، قضای سجده یا تشهد فراموش شده را به جا آورده یا نه، چنانچه وقت نماز نگذشته، باید سجده یا تشهد را قضا نماید، و اگر وقت نماز هم گذشته، بنابر احتیاط باید سجده یا تشهد را قضا نماید.
- [امام خمینی] اگر شک دارد که بعد از نماز قضای سجده یا تشهد فراموش شده را بجاآورده یا نه چنانچه وقت نماز نگذشته باید سجده یا تشهد را قضا نماید و اگر وقت نماز هم گذشته بنابر احتیاط واجب باید سجده یا تشهد را قضا نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر شک دارد که بعد از نماز قضای سجده یا تشهّد فراموش شده را به جا آورده یا نه، باید سجده یا تشهّد را قضا نماید. چه وقت نماز گذشته باشد و چه نگذشته باشد. دستور سجده سهو: