حدیث: (من اغتسل من الماء الّذی قد اغتسل فیه اصابه الجذام فلایلو من الا نفسه): اگر کسی در آبی که دیگری در آن شستشو کرده خود را بشوید و جذام بگیرد، باید خود را ملامت کند. گرچه این روایت، به لحاظ سند ضعیف شمرده شده است،[1] و این روایت در کتاب کلینی و نیز مرحوم شیخ حرّ[2] عاملی در کتاب (وسائل الشیعه) آن را از کافی نقل کرده است از طرف دیگر این روایت به لحاظ مفهوم و دلالت، هیچ مشکلی ندارد بلکه کاملا گویا و روشن است. این روایت اشاره به آب ها و حمام های خزینه ای قدیمی دارد که حتی تا سال های اخیر در سراسر ایران نیز وجود داشت و افراد مختلف داخل خزینه حمام می شدند و به شستشوی بدن خود می پرداختند و احیاناً غسل می نمودند. امام رضا علیه السلام با توجه به بهداشتی نبودن این گونه حمام ها و ورود و خروج افراد مختلف در خزینه آن، هشدار می دهد و مردم را نسبت به بهداشتی نبودن آن آگاه می کند. ذکر مرض جذام در این حدیث شریف به عنوان نمونه است، یعنی ای مردم! از استفاده از این گونه حمام ها دوری کنید تا به مرض صعب العلاجی مانند جذام(سرطان پوست) مبتلا نشوید. قطعا امام علیه السلام سایر بیماری ها (از قبیل کچلی و...) را نیز درنظر داشتند، اما با ذکر بیماری جذام از ذکر بقیه بیماری ها خودداری کرده اند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. آب سرچشمه حیات، محمد امینی گلستانی. 2. پاکیزگی و بهداشت در اسلام، دکتر سید مهدی صانعی. پی نوشتها: [1]. محمد جعفر شمس الدین، تعلیقه بر فروع کافی، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات، چاپ اول، 1413ق، ج4، ص517. [2]. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعه، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ چهارم، 1391ش، ج1، ص158. منبع: اندیشه قم
آیا این حدیث از امام رضا (ع) است : اگر کسی در آبی که دیگری در آن شستشو کرده خود را بشوید و جذام بگیرد باید خود را ملامت کند؟
حدیث: (من اغتسل من الماء الّذی قد اغتسل فیه اصابه الجذام فلایلو من الا نفسه): اگر کسی در آبی که دیگری در آن شستشو کرده خود را بشوید و جذام بگیرد، باید خود را ملامت کند.
گرچه این روایت، به لحاظ سند ضعیف شمرده شده است،[1] و این روایت در کتاب کلینی و نیز مرحوم شیخ حرّ[2] عاملی در کتاب (وسائل الشیعه) آن را از کافی نقل کرده است از طرف دیگر این روایت به لحاظ مفهوم و دلالت، هیچ مشکلی ندارد بلکه کاملا گویا و روشن است. این روایت اشاره به آب ها و حمام های خزینه ای قدیمی دارد که حتی تا سال های اخیر در سراسر ایران نیز وجود داشت و افراد مختلف داخل خزینه حمام می شدند و به شستشوی بدن خود می پرداختند و احیاناً غسل می نمودند.
امام رضا علیه السلام با توجه به بهداشتی نبودن این گونه حمام ها و ورود و خروج افراد مختلف در خزینه آن، هشدار می دهد و مردم را نسبت به بهداشتی نبودن آن آگاه می کند. ذکر مرض جذام در این حدیث شریف به عنوان نمونه است، یعنی ای مردم! از استفاده از این گونه حمام ها دوری کنید تا به مرض صعب العلاجی مانند جذام(سرطان پوست) مبتلا نشوید. قطعا امام علیه السلام سایر بیماری ها (از قبیل کچلی و...) را نیز درنظر داشتند، اما با ذکر بیماری جذام از ذکر بقیه بیماری ها خودداری کرده اند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. آب سرچشمه حیات، محمد امینی گلستانی.
2. پاکیزگی و بهداشت در اسلام، دکتر سید مهدی صانعی.
پی نوشتها:
[1]. محمد جعفر شمس الدین، تعلیقه بر فروع کافی، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات، چاپ اول، 1413ق، ج4، ص517.
[2]. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعه، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ چهارم، 1391ش، ج1، ص158.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] آیا بزنطی از یاران امام رضا (ع) قابل اعتماد است؟
- [سایر] آیا از نگاه احادیث، زیارت امام رضا(ع) بر زیارت امام حسین(ع) برتری دارد؟!
- [سایر] آیا لقب غریب الغربا برای امام رضا(ع) در روایات ذکر شده است؟
- [سایر] آیا احادیث عیون اخبار الرضاو اصول کافی که از امام رضا (ع) نقل شده قابل استناد ومعتبرهستند؟
- [سایر] چرا به امام موسی کاظم(ع) و امام رضا(ع) لقب (ابا الحسن) را دادهاند؟
- [سایر] نظریه شیعه درباره روایت مناظره امام رضا(ع) با علی بن جهم در مورد شخصیت حضرت داود و گناه آدم را بنویسید.
- [سایر] چرا امام رضا (ع) را ابوالحسن می نامند؟
- [سایر] دلیل فرمایش امام حسن عسگری (ع) که ثواب زیارت امام رضا (ع)بیشتر از زیارت امام حسین (ع) است، چیست؟
- [سایر] کیفیت زیارت امام رضا(ع) چگونه است؟
- [سایر] آداب زیارت امام رضا(ع) چیست؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله جوادی آملی] ) .االله اکبر) یعنی خدای سبحان بزرگتر از آن است که وصف شود. (أشهد أن لا إله الاّ االله ), یعنی شهادت می دهم که غیر خدای یکتا و یگانه خدای دیگری نیست . (أشهد أنّ محمداً رسول االله ); یعنی شهادت میدهم که حضرت محمدبن عبداالله(ص) پیامبر و فرستاده خداست . (أشهد أنّ علیاً امیرالمؤمنین و ولیّ االله)؛ یعنی شهادت میدهم که حضرت علی(ع)امیر مؤمنان و ولیّ خدا بر همه خلق است . (حیّ علی الصلاة )؛ یعنی بشتاب برای اقامه نماز، (حیّ علی الفلاح)؛ یعنی بشتاب برای رستگاری، (حیّ علی خیر العمل )؛ یعنی بشتاب برای بهترین کار که نماز است، (قد قامت الصلاة)؛ یعنی به تحقیق نماز برپا شد، (لا إله الاّ االله )؛ یعنی خدایی؛ جز خدای یکتا و یگانه, سزاوار پرستش نیست.
- [آیت الله مظاهری] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیّد الشّهداعلیه السلام میباشد که موجب قبولی نماز است و روایت شده که حجابها را پاره میکند و در محضر ربوبی میرسد یعنی چیزهایی که مانع از قبولی نماز است به واسطه سجده کردن بر تربت حضرت ابی عبداللَّه الحسینعلیه السلام رفع میشود، بعد از آن، خاک و بعد از خاک، سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آداب آشامیدن چند چیز است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب بسم اللّه و بعد از آن الحمد للّه بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب حضرت ابی عبداللّه (ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. چیزهائی که در آشامیدن مذموم است
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند کار در روایات به هنگام آشامیدن آب توصیه شده است: 1 آب را بطور مکیدن بیاشامد 2 در روز ایستاده آب بخورد 3 پیش از نوشیدن آب (بسم الله) و بعد آن (الحمد لله) بگوید. 4 آب را به سه نفس بیاشامد، نه یک نفس. 5 از روی میل آب بیاشامد. 6 بعد از نوشیدن آب حضرت امام حسین(علیه السلام) و اهل او را یاد کند و قاتلان ایشان را لعنت نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اشامیدن شراب و غیر ان از مسکرات حرام است و روایات در مذمت ان بسیار است و در بعضی از انها قریب به این مضامین وارد شده که خداوند معصیت نشده به چیزی که شدیدتر از اشامیدن مسکر باشد و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام سوال شد ایا اشامیدن شراب بدتر است یا ترک نماز فرمود شرب خمر برای این که شرابخوار در حالتی قرار می گیرد که پروردگار خودرا نمی شناسد و از حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم روایت شده که شراب سر هر گناهی است و در بعضی از روایات اشامیدن شراب اشد از زنا و دزدی شمرده شده است و خداوند شراب را حرام کرده به علت این که ام الخبایث و سر هر شری است و شرابخوار عقل خودرا از دست می دهد پس پروردگار خود را نمی شناسد و هر معصیتی را مرتکب و هر حرمتی را هتک و هر رحم وابسته ای را قطع و هر فاحشه ای را مرتکب می شود