آیا شریح قاضی فتوا به قتل امام حسین (علیه السلام) داده بود یا نه؟
شریح قاضی شریح بن حارث کندی، مشهور به شریح قاضی از چهره های اجتماعی قضایی و تا حدی سیاسی صدر اسلام می باشد. بنا به نوشته مورخان و نسب شناسان سراسر تاریخ زندگانی این شخص پر از ابهام و تناقض بود و همین عامل سبب گشته تا برخی از محققان وی را شخصیتی افسانه ای بپندارند. سال تولد او مشخص نیست ولی سال وفاتش را (7880) هجری ذکر کرده اند و سن او را در هنگام مرگ 110 سالگی دانسته اند با این حساب سال ولادتش 30 سال قبل از هجرت پیامبر بوده است. ابن مجر تولد او را سال تولد امیرالمؤمنین علیه السلام دانسته است. شریح از تابعین محسوب می شود او مدتی در عصر بزرگانی از صحابه مانند: امیرالمؤمنین علیه السلام ، عمر، زید بن ثابت، عبدالله مسعود علم حدیث و غیره آموخته است. در دوره ابوبکر از جمله تازه مسلمانان محسوب شد در دوره ابوبکر چندان شناخته نبود. در دوره خلافت عمر پنج سال در مدینه بود در این دوره هیچ سمت دولتی نداشت با گسترش دامنه فتوحات زمان خلافت عمر او به منصب قضا منسوب شد، او علاوه بر سواد خواندن و نوشتن در علم انساب و شعر خبره بود. متولی شهر مدینه بود که به قضاوت انتخاب شد و به خاطر قضاوتش بین عمر و یک مردی که بر سر اسبی مرافعه داشتند که عمر پس از آن قضاوت او را به مسند قضاوت کوفه برگزید. او در هنگام تصدی قضاوت کوفه، سال 18 هجری. مردی چهل ساله بود او بر اساس تعلیمات عمر در کوفه قضاوت خویش را آغاز کرد و ماهانه یکصد درهم ، دستمزد دریافت می نمود. در دوره خلافت عثمان منصب قضای شریح تثبیت گردید. در دوره خلافت امیرالمؤمنین علیه السلام به خاطر برخی مصالح اجتماعی در مقام خود ابقاء شد ولی بعدها به خاطر قضاوت های نادرست از طرف حضرت مورد مؤاخذه قرار گرفت و بخاطر قضاوتش درباره مرافعه حضرت با یک یهودی بر سر یک زره بود که به یکی مناطق یهودی نشین تبعید شد. در دوره بعد نیز شریح همچنان به کار قضاوت در دستگاه دولت اموی مشغول بود.[1] شواهدی مبنی بر تایید و تصدیق دخالت شریح درقتل امام حسین وجود دارد : سازگاری او باخلفای اموی و عباسی ، تمایلش به قدرت عبیدالله و همکاری با او ، ترس از عبیدالله و ضعف نفس ، همه عواملی است که نقش او را در بسیج مردم علیه امام حسین تایید می کند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1- دانش نامه جهان اسلام 2- دائره المعارف تشیع. پی نوشت: [1] . تاریخ اسلام، فصلنامه تخصصی، سال دوم پائیز 1380، شماره مسلسل 7، ص 99، مقاله سید علی اکبر خدایی. منبع: اندیشه قم
عنوان سوال:

آیا شریح قاضی فتوا به قتل امام حسین (علیه السلام) داده بود یا نه؟


پاسخ:

شریح قاضی
شریح بن حارث کندی، مشهور به شریح قاضی از چهره های اجتماعی قضایی و تا حدی سیاسی صدر اسلام می باشد. بنا به نوشته مورخان و نسب شناسان سراسر تاریخ زندگانی این شخص پر از ابهام و تناقض بود و همین عامل سبب گشته تا برخی از محققان وی را شخصیتی افسانه ای بپندارند.
سال تولد او مشخص نیست ولی سال وفاتش را (7880) هجری ذکر کرده اند و سن او را در هنگام مرگ 110 سالگی دانسته اند با این حساب سال ولادتش 30 سال قبل از هجرت پیامبر بوده است. ابن مجر تولد او را سال تولد امیرالمؤمنین علیه السلام دانسته است.
شریح از تابعین محسوب می شود او مدتی در عصر بزرگانی از صحابه مانند: امیرالمؤمنین علیه السلام ، عمر، زید بن ثابت، عبدالله مسعود علم حدیث و غیره آموخته است. در دوره ابوبکر از جمله تازه مسلمانان محسوب شد در دوره ابوبکر چندان شناخته نبود. در دوره خلافت عمر پنج سال در مدینه بود در این دوره هیچ سمت دولتی نداشت با گسترش دامنه فتوحات زمان خلافت عمر او به منصب قضا منسوب شد، او علاوه بر سواد خواندن و نوشتن در علم انساب و شعر خبره بود. متولی شهر مدینه بود که به قضاوت انتخاب شد و به خاطر قضاوتش بین عمر و یک مردی که بر سر اسبی مرافعه داشتند که عمر پس از آن قضاوت او را به مسند قضاوت کوفه برگزید. او در هنگام تصدی قضاوت کوفه، سال 18 هجری. مردی چهل ساله بود او بر اساس تعلیمات عمر در کوفه قضاوت خویش را آغاز کرد و ماهانه یکصد درهم ، دستمزد دریافت می نمود. در دوره خلافت عثمان منصب قضای شریح تثبیت گردید.
در دوره خلافت امیرالمؤمنین علیه السلام به خاطر برخی مصالح اجتماعی در مقام خود ابقاء شد ولی بعدها به خاطر قضاوت های نادرست از طرف حضرت مورد مؤاخذه قرار گرفت و بخاطر قضاوتش درباره مرافعه حضرت با یک یهودی بر سر یک زره بود که به یکی مناطق یهودی نشین تبعید شد.
در دوره بعد نیز شریح همچنان به کار قضاوت در دستگاه دولت اموی مشغول بود.[1] شواهدی مبنی بر تایید و تصدیق دخالت شریح درقتل امام حسین وجود دارد : سازگاری او باخلفای اموی و عباسی ، تمایلش به قدرت عبیدالله و همکاری با او ، ترس از عبیدالله و ضعف نفس ، همه عواملی است که نقش او را در بسیج مردم علیه امام حسین تایید می کند.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1- دانش نامه جهان اسلام
2- دائره المعارف تشیع.

پی نوشت:
[1] . تاریخ اسلام، فصلنامه تخصصی، سال دوم پائیز 1380، شماره مسلسل 7، ص 99، مقاله سید علی اکبر خدایی.
منبع: اندیشه قم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین