راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله سیستانی
آدرس:
http://www.sistani.org
گران فروختن تخم مرغ با توجیهات مختلف چه حکمی دارد؟
جایز است ولی کار شایسته ای نیست.
عنوان سوال:
گران فروختن
تخم
مرغ با توجیهات مختلف چه حکمی دارد؟
پاسخ:
جایز است ولی
کار شایسته
ای نیست.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
خوردن تخم شتر مرغ چه حکمی دارد؟
خام خوردن تخم مرغ چه حکمی دارد؟
تخم مرغ که لکه خون دارد حکمش چیست؟
بعضی مرغداران پرورش دهنده مرغ تخم گذار تخم مرغ های شکسته و لمبه و ... را که از لحاظ بهداشتی در پایین ترین حد سلامتی و بهداشتی هستند را به شیرینی فروشها می فروشند تا جهت مصرف در تهیه شیرینی استفاده گردد. خریداران نیز با اذعان به این مهم اقدام به خرید می کنند. آیا عملکرد آنها درست است و چه حکمی دارد؟
بعضی مرغداران پرورش دهنده مرغ تخم گذار تخم مرغ های شکسته و لمبه و ... را که از لحاظ بهداشتی در پایین ترین حد سلامتی و بهداشتی هستند را به شیرینی فروشها می فروشند تا جهت مصرف در تهیه شیرینی استفاده گردد. خریداران نیز با اذعان به این مهم اقدام به خرید می کنند. آیا عملکرد آنها درست است و چه حکمی دارد؟
آیا قرار دادن جایزه مانند اسباب بازی جاکلیدی و کارت اینترنت و... در بسته های تخم مرغ جهت فروش جایز است؟
آیا خون موجود در زرده و یا سفیده تخم مرغ، آن را نجس می کند؟ خوردن آن چطور است و راه حل، کدام است؟
اگر تخم اردک یا مرغ در زمین خود ببیند و بداند که متعلق بخود نیست و علامتی هم ندارد می توان آنرا استفاده نمود یا خیر ؟
خوردن گوشت شتر مرغ چه حکمی دارد؟
آیا خوردن ران مرغ مکروه است ؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] خوردن تخم مرغ خام بازرده وسفیدی و سس مایونز که از تخم مرغ خام درست می شودچ حکمی داره؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] آیا تخم مرغ و گوشت مرغ نجاست خوار نجس است؟
[سایر] زرده ی تخم مرغ چه فوایدی دارد؟
[سایر] زیاد خوردن تخم مرغ چه عوارضی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] خوردن تخم مرغ چه حکمی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن نطفه ی داخل تخم مرغ جایز است؟
[سایر] با هم خوردن تخم مرغ و ماهی چه ضرری دارد؟
[سایر] حکم خونی که گاهی در تخم مرغ پیدا میشود، چیست؟
[آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از گوشت و تخم شتر مرغ چه حکمی دارد؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در تخم مرغ مقداری خون مشاهده گردد، حکمش چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع میفروشند ، یا چیزی را که مثل گردو ، و تخم مرغ با شماره معامله میکنند ، بفروشد و زیادتر بگیرد ، اشکال ندارد ، مگر در صورتی که هر دو از یک جنس بوده ، و معامله با مدت باشد که صحت آن در این صورت محل اشکال است ، مثل اینکه ده دانه گردو نقداً بدهد ، که دوازده دانه گردو پس از یک ماه بگیرد ، و از این قبیل است فروختن اسکناس ، پس مانعی ندارد که مثلاً تومان را به جنس دیگر از اسکناس ، مثل دینار یا دُلار نقداً ، یا با مدت بفروشد ، ولی اگر بخواهد به جنس خودش بفروشد و زیادتر بگیرد ، نباید معامله با مدت باشد ، و گرنه صحت آن محل اشکال است ، مثل اینکه صد تومان نقداً بدهد که صد و ده تومان بعد از شش ماه بگیرد .
احتیاط مستحب آن است که از زرده تخم مرغی که ذرّهای خون در آن میباشد اجتناب شود .
فروختن خیار و بادنجان و سبزیها و مانند اینها که سالی چند مرتبه چیده میشود ، در صورتی که محصول آن ظاهر و نمایان شده باشد ، و معیّن کنند که مشتری چند چین آن را میخرد ، اشکال ندارد ، ولی اگر محصول آن ظاهر و نمایان نشده باشد ، فروختن آن اشکال دارد .
فروختن مال غصبی باطل است ، مگر صاحبش اجازه دهد ، و فروشنده باید پولی را که از خریدار گرفته به او برگرداند .
انسان نمیتواند جنسی را که سلف خریده است ، پیش از تمام شدن مدت به غیر فروشندهاش بفروشد ، و بعد از تمام شدن مدت اگر چه آن را تحویل نگرفته باشد ، فروختن آن اشکال ندارد . ولی فروختن اجناسی که با وزن یا پیمانه فروخته میشود غیر از میوهها ، پیش از تحویل گرفتن آن به غیر فروشنده جایز نیست مگر اینکه به سرمایهاش یا به کمتر از آن بفروشد .
اگر کسی که قرض میدهد شرط کند که زیادتر از مقداری که میدهد بگیرد ، مثلاً یک من گندم بدهد و شرط کند که یک من و پنج سیر بگیرد ، یا ده تخم مرغ بدهد که یازده تا بگیرد ، ربا و حرام است ، بلکه اگر قرار بگذارد که بدهکار کاری برای او انجام دهد ، یا چیزی را که قرض کرده است با مقداری جنس دیگر پس دهد ، مثلاً شرط کند ، یک تومانی را که قرض کرده است با یک کبریت پس دهد ، ربا و حرام است . و نیز اگر با او شرط کند که چیزی را که قرض میگیرد به طور مخصوصی پس دهد ، مثلاً مقداری طلای نساخته به او بدهد و شرط کند که ساخته پس بگیرد ، باز هم ربا و حرام میباشد ؛ ولی اگر بدون اینکه شرط کند ، خود بدهکار زیادتر از آنچه قرض کرده است پس بدهد ، اشکال ندارد ، بلکه مستحب است .
مسافری که خرجی او تمام شده یا مرکبش از کار افتاده ، چنانچه سفر او سفر معصیت نباشد و نتواند با قرض کردن ، یا فروختن چیزی خود را به مقصد برساند ، اگر چه در وطن خود فقیر نباشد ، میتواند زکات بگیرد ، ولی اگر بتواند در جای دیگر با قرض کردن یا فروختن چیزی مخارج سفر خود را فراهم کند ، فقط به مقداری که به آنجا برسد ، میتواند زکات بگیرد و بنابر احتیاط واجب اگر بتواند با فروش یا اجاره مالی در وطن خود خرج راه را تهیه کند نباید زکات بگیرد .
بیع وقف در صورتی که بین کسانی که مال را برای آنان وقف کردهاند اختلاف پیدا شود ، که اگر مال وقف را نفروشند گمان آن برود که مال یا جانی تلف شود ، محل اشکال است ، ولی اگر واقف شرط کند که اگر صلح در فروش وقف باشد ، بفروشند ، فروختن آن در این صورت اشکال ندارد .
اگر کسی چیزی را وقف کند، از ملک او خارج میشود و خود او و دیگران نمیتوانند آن را ببخشند یا بفروشند، و کسی هم از آن ملک ارث نمیبرد، در بعضی از موارد که در مسألههای (???? و ????) گفته شد، فروختن اشکال ندارد.
فروختن چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است ، مانند فرش و ظرف ، اشکال ندارد ، و همچنین است اگر آب کشیدن آن ممکن نباشد ، ولی منافع حلال و معمولی آن متوقف بر طهارت نباشد مانند نفت ، بلکه اگر توقف هم داشته باشد چنانچه منفعت حلال و قابل توجهی داشته باشد باز هم فروختنش جایز است .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سبحانی] خونی که در تخم مرغ می باشد نجس نیست ولی خوردن آن حرام است.
[آیت الله بروجردی] اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع میفروشند، یا چیزی را که مثل گردو و تخم مرغ با شماره معامله میکنند، بفروشد و زیادتر بگیرد مثلاً ده تا تخم مرغ بدهد و یازده تا بگیرد اشکال ندارد.
[آیت الله خوئی] تخم مرغ که از شکم مرغ مرده بیرون میآید، اگر پوست روی آن سفتشده باشد پاک است، ولی ظاهر آن را باید آب کشید.
[آیت الله مکارم شیرازی] گاهی در مرغداریها پودر خون با غذای آنها مخلوط می کنند بطوری که گوشت مرغ به واسطه آن می روید، گوشت و تخم آن مرغ حرام نیست و رطوبتهای مرغ نجس نمی شود، ولی بهتر آن است که از چنین مرغ و تخم آن پرهیز شود.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع می فروشند؛ یا چیزی را که مثل گردو و تخم مرغ با شماره معامله می کنند؛ بفروشد و زیادتر بگیرد؛ مثلا ده تا تخم مرغ بدهد و یازده تا بگیرد اشکال ندارد؛ ولی چنانچه مثلا ده عدد تخم مرغ را به یازده عدد در ذمه بفروشد لازم است که بین آنها امتیاز باشد؛ مثلا ده عدد تخم مرغ بزرگ را به یازده عدد متوسط در ذمه بفروشد؛ زیرا که اگر بین آنها هیچ امتیاز نباشد خرید و فروش محقق نمی شود بلکه واقع معامله قرض است اگرچه به لفظ خرید و فروش باشد و بدین جهت معامله حرام و شرط باطل است و از این قبیل است فروختن اسکناس نقدا به زیادتر از آن به مدت؛ ولی اگر بین آنها امتیازی باشد مثل اسکناس و ریال با دلار یا پوند اشکالی ندارد.
[آیت الله فاضل لنکرانی] تخم مرغی که از شکم مرغ مرده بیرون می آید، اگرچه پوست روی آن سفت نشده باشد، پاک است.
[آیت الله فاضل لنکرانی] خونی که در تخم مرغ می باشد نجس نیست و احتیاط مستحب آن است که از آن اجتناب شود.
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چیزی را که مثل پارچه متری می فروشند یا چیزی را که مثل گردو و تخم مرغ عددی معامله می کنند، بفروشد و زیادتر بگیرد مثلا ده تا تخم مرغ بدهد و یازده تا بگیرد اشکال ندارد. و چنانچه ده عدد تخم مرغ را به یازده عدد در ذمّه بفروشد لازم نیست بین آنها امتیاز باشد زیرا خرید و فروش محقق می شود مثلا می تواند ده عدد تخم مرغ بزرگ را به 11 عدد تخم مرغ متوسط به ذمّه بفروشد، و از این قبیل است فروش اسکناس، یعنی می تواند اسکناس نقد را به زیادتر از آن با مدّت بفروشد مثلا هزار تومان نقد را به هزار و دویست تومان بفروشد که بعد از شش ماه دیگر وصول کند، و همچنین خرید و فروش یا صرف کردن اسکناس به دلار یا سایر ارزهای خارجی توسط بانکها یا صرافی ها و اشخاص اشکال ندارد ولی قرض ربوی حرام است.
[آیت الله وحید خراسانی] خونی که در زرده تخم مرغ پیدا می شود خوردن ان حرام و بنا بر احتیاط محکوم به نجاست است
[آیت الله نوری همدانی] 20 69 ) اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع می فروشد ، یا چیزی راکه مثل گردو و تخم مرغ که با شماره معامله می کنند ، بفروشد و زیاد تر بگیرد ، مثلاً ده تا تخم مرغ بدهد و یازده تا بگیرد ، اشکال ندارد .
تخم
به تخم هر جانور ماده و یا بذر و همچنین به بیضه تخم گفته میشود و از آن در بابهایی نظیر طهارت، حج، تجارت، رهن، اطعمه و اشربه سخن گفته شده است.
کار شایسته
کلید واژهها: کار، ایمان، عمل صالح.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*