آیا فروختن اجناس طبق نرخ مصوّب لازم است؟
شرعا لازم نیست.
شرعا لازم نیست.
عنوان سوال:
آیا فروختن اجناس طبق نرخ مصوّب لازم است؟
پاسخ:
شرعا لازم نیست.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا مغازه داران بدون تعیین وقت می توانند اجناس مورد نیاز مشتری را به صورت نسیه در اختیار آن ها قرار دهند؟ و آیا اجناس نسیه را می توان از اجناس نقد آن گران تر فروخت؟
- نگاه کردن به زن فروشنده موقع خرید اجناس، چگونه است؟
- آیا محاسبه ی نرخ تورّم در دیون و مطالبات ربا محسوب می شود؟
- بعضی از اجناس مغازه ها یا بنگاه ها در ماه یا هفته به قیمت آن ها افزوده می شود، آیا فروشنده می تواند آن ها را به قیمت روز بفروشد یا خیر؟ در فروش اجناس چند درصد سود باید بگیرد؟
- با توجه به بالا بودن نرخ مکالمه تلفن، آیا می شود تقلبی تلفن کرد؟
- حکم خرید و فروش کالای ممنوعه (به لحاظ قانونی) مانند اجناس قاچاق چیست؟
- چون درهم سکّه دار در این زمان وجود ندارد، آیا مبنای مهرالسنة نرخ نقره ی عمومی می باشد؟
- در زکات فطره اگر بخواهد قیمت جنس را حساب کنند، آیا به قیمت دولتی حساب کنند یا به نرخ آزاد؟
- کاسبی که هفته ای یک بار جهت فراهم کردن اجناس، مسافرت شرعی انجام می دهد، وظیفه اش چیست؟
- آیا گرفتن مبلغ بیشتر از تعرفه های تاکسی تلفنی یا مبلغ تاکسی متر از مسافر توسط رانندگان تاکسی جایز است؟ در صورتی که مسافر مبنی بر قیمت های مصوب سوار شده باشد، حکم آن چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا تجارت طلا شرعاحلال است منظور شمش و به نرخ روز خریدن و فروختن است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کارخانهای کالا را به عامل فروش جهت توزیع میدهد و قیمت فروش را نیز مشخّص میکند، امّا پس از مدّتی قیمت کالا افزایش مییابد، حالا آیا فروشنده باید کالاهای موجود را به قیمت مصوّب نرخ قبل بفروشد، یا به قیمت جدید اعلام شده از سوی کارخانه؟
- [سایر] قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1360 چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] خرید اجناس غربی
- [آیت الله مکارم شیرازی] نرخ شناور چیست و چگونه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] سارقی به سرقت اعتراف کرده، ولی دسترسی به اصل مال ندارد، آیا باید قیمت آن را به نرخ روز سرقت پرداخت کند یا به نرخ روز ادا؟
- [آیت الله مظاهری] سارقی به سرقت اعتراف کرده، ولی دسترسی به اصل مال ندارد، آیا باید قیمت آن را به نرخ روز سرقت پرداخت کند یا به نرخ روز ادا؟
- [سایر] آیا پرداخت عیدی و پاداش به میزان بیش از آنچه در قانون مصوب مجلس آمده است مجاز می باشد ؟
- [سایر] آیا علاوه برمازادبرپرداخت اضافه کاری تاسقف وهمچنین پرداخت پاداش علاوه بر بودج مصوب ازخارج ازشمول می توان پرداخت نمود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی سی سال خمس برنج و گندم و اجناس دیگر را نداده حال میخواهد بدهد همانطور که از خود اجناس و قیمت آن را میشود داد از اجناس دیگر به جای این اجناس که سی سال خمس آن را نداده میتواند بدهد یا خیر؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- فروختن مال غصبی باطل است، و فروشنده باید پولی را که از خریدار گرفته به او برگرداند.
- مسافری که خرجی او تمام شده یا مرکبش از کار افتاده، چنانچه سفر او سفر معصیت نباشد و نتواند با قرض کردن یا فروختن چیزی خود را به مقصد برساند، اگرچه در وطن خود فقیر نباشد، میتواند زکات بگیرد، ولی اگر بتواند در جای دیگر با قرض کردن یا فروختن چیزی مخارج بقیه سفر خود را فراهم کند، فقط به مقداری که به آنجا برسد، میتواند زکات بگیرد.
- فروختن و عاریه دادن چیز نجسی که می شود آن را آب کشید، اگر نجس بودن آن را به طرف نگویند ، اشکال ندارد ولی چنانچه انسان بداند که عاریه گیرنده یا خریدار آن را در خوردن و آشامیدن استعمال می کند باید نجاستش را به آنها بگوید. و اگر بداند که آن را در کار حرامی استعمال می کند اصل فروختن یا عاریه دادن محل اشکال است .
- انسان نمیتواند جنسی را که سلف خریده پیش از تمام شدن مدت بفروشد، و بعد از تمام شدن مدت، اگرچه آن را تحویل نگرفته باشد، فروختن آن اشکال ندارد.
- فروختن خیار، بادمجان، سبزیجات و مانند آنها، که سالی چند مرتبه چیده میشود، در صورتی که ظاهر و نمایان شده باشد و معین کنند که مشتری در سال چند مرتبه آن را بچیند، اشکال ندارد.
- فروختن چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است، اشکال ندارد، ولی اگر مشتری بخواهد آن چیز را بخورد، فروشنده باید نجس بودن آن را به او بگوید.
- در صورتی که جایز باشد طلبکار گرو را بفروشد، باید به مقدار طلبش اکتفا نماید و اگر وصول طلبش متوقف بر فروختن تمام آن باشد، در صورتی که بعد از فروش، مبلغ حاصله بیش از طلبش باشد مقدار زیادی را بهصورت امانت نزد خود نگه میدارد، و اگر بدهکار حاضر به فروختن تمام مال نباشد، طلبکار به حاکم رجوع مینماید، و در صورت عدم امکان رجوع به حاکم، به مؤمن عادل مراجعه میکند، و اگر تمام مال کمتر از طلبش باشد، باقی را از بدهکار طلبکار میشود، و چنانچه گرودهنده بخواهد با فروش مال قرضش را ادا کند، باید از گروگیرنده اجازه بگیرد و اگر اجازه نداد به حاکم مراجعه مینماید.
- اگر بین مالک و عامل شرطی در بین نباشد، تصرفات عامل در صورت رعایت مصلحت، نافذ است؛ مثل فروختن نقد و با قیمت متعارف. و اگر عامل از محدوده اذنی که مالک داده تجاوز کند، مثل اینکه به نسیه یا قیمتی کمتر از حدود متعارف معامله نماید، معاملهاش صحیح نیست، مگر آنکه مالک اجازه دهد.
- اگر کسی چیزی را وقف کند، از ملک او خارج میشود و خود او و دیگران نمیتوانند آن را ببخشند یا بفروشند و کسی هم از آن ملک ارث نمیبرد، ولی در بعضی از موارد بسیار نادر که در کتابهای مفصل بیان شده است بهطور استثنایی، فروختن آن جایز است.
- اگر بخواهند میوهای را که روی درخت است، پیش از آنکه گُل آن بریزد بفروشند، باید چیزی از حاصل زمین، مانند سبزی را با آن بفروشند که در اصل، چیز دیگری معامله شود و فروختن میوه تابع و ضمیمه باشد و یا بهصورت شرط یا مصالحه در ضمن معامله دیگری باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] 48 خریدار و فروشنده در تعیین نرخ کالا آزادند، ولی اگر این آزادی در مواردی سبب فساد و اختلال نظام اقتصادی جامعه اسلامی گردد، حاکم شرع در چنین مواردی می تواند تعیین نرخ کند و مردم را به آن ملزم سازد.
- [آیت الله مظاهری] ساختن آلات موسیقی و فروختن و خریدن آنها، بلکه نگاهداری آنها، حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فروختن مال غصبی باطل است و فروشنده باید پولی را که از خریدار گرفته به او برگرداند.
- [آیت الله بروجردی] فروختن مال غصبی باطل است و فروشنده باید پولی را که از خریدار گرفته به او برگرداند.
- [آیت الله خوئی] فروختن مال غصبی باطل است، و فروشنده باید پولی را که از خریدار گرفته به او برگرداند.
- [امام خمینی] فروختن مال غصبی باطل است، و فروشنده باید پولی را که از خریدار گرفته به او برگرداند.
- [آیت الله علوی گرگانی] فروختن وعاریه دادن چیز نجسی که میشود آن را آب کشید، اگر نجس بودن آن را بطرف بگویند اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] فروختن و عاریه دادن چیز نجسی که قابل پاک شدن است اشکال ندارد ، ولی لازم است که نجس بودن آن را به طرف بگوید ، با دو شرط : أول : آنکه طرف در معرض آن باشد که در مخالفت تکلیف شرعی واقع شود ، مثل اینکه او را در خوردن یا آشامیدن استعمال نماید ، و اگر اینچنین نباشد لازم نیست بگوید ، مثلاً نجس بودن لباسی را که طرف با آن نماز میخواند لازم نیست به او بگوید زیرا پاک بودن لباس شرط واقعی نیست . دوم : آنکه احتمال بدهد که طرف به گفته او ترتیب اثر دهد ، وامّا اگر بداند که ترتیب اثر نمیدهد گفتن لازم نیست .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] فروختن چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است اشکال ندارد، و اگر مشتری بخواهد آن چیز را بخورد باید فروشنده نجس بودن آن را به او بگوید. ولی اگر لباس است لازم نیست به او بگوید، اگر چه مشتری با آن نماز بخواند زیرا که در نماز طهارت ظاهری بدن و لباس کافی است.