الف در مورد سرمایه مخمس که استهلاک پیدا کرده و فرسوده شده و در نتیجه قیمت آن کمتر شده است، آیا جایز است که استهلاک و تفاوت قیمت را از سود و ربح سال کسر کرد؟ ب چنانچه قیمت و سرمایه مخمس، تنزّل کرده، آیا از ربح و سود بین سال جبران می شود؟ جواب الف بلی جبران و کسر کردن تفاوت قیمت و استهلاک از سود بین سال مانعی ندارد. ب حکم مسأله سابق را دارد و می توانند کسر کنند.
قیمت فعلی ملاحظه می شود.
عنوان سوال:
الف در مورد سرمایه مخمس که استهلاک پیدا کرده و فرسوده شده و در نتیجه قیمت آن کمتر شده است، آیا جایز است که استهلاک و تفاوت قیمت را از سود و ربحسالکسر کرد؟ ب چنانچه قیمت و سرمایه مخمس، تنزّل کرده، آیا از ربح و سود بین سالجبران می شود؟ جواب الف بلی جبران و کسر کردن تفاوت قیمت و استهلاک از سود بین سال مانعی ندارد. ب حکم مسأله سابق را دارد و می توانند کسر کنند.
نابود کردن و نابود شدن را استهلاک گویند و از این عنوان در بابهای طهارت، صلات، صوم، حج و اطعمه و اشربه به مناسبت بحث شده است.
جبران
جبران و تدارک کردن را تلافی گویند و از آن در باب صلات سخن گفته شده است.
مخمس
مالی كه خمس آن پرداخت شده است.
الف
اَلِف (آ، ا)، نخستین حرف از حروف الفبای زبان فارسی .
ربح
بهره و ربح را سود گویند. به عبارت دیگر درآمد افزون بر سرمایه را سود گویند. از احکام آن در بابهاى زکات، خمس، تجارت، شرکت، مضاربه و ودیعه سخن گفتهاند.
سال
سال به سال قمری و شمسی تقسیم میشود و سال شرعی که احکام مرتبط با زمان بر اساس آن تنظیم شده، سال قمری است که دوازده ماه میباشد. از عنوان سال در بابهاى طهارت، صلات، زکات، خمس، حجر، وصیت، نکاح و طلاق سخن گفتهاند.
سود
بهره و ربح را سود گویند. به عبارت دیگر درآمد افزون بر سرمایه را سود گویند. از احکام آن در بابهاى زکات، خمس، تجارت، شرکت، مضاربه و ودیعه سخن گفتهاند.
کسر
کسر به تخلّف «حکمِ» قیاس از حکمتِ اعتبار شده اطلاق میشود.