راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله فاضل لنکرانی
آدرس:
http://www.lankarani.com
در فرض بالا، آیا بین تعزیرات فقهی و تعزیراتی که حکومتی می باشد، فرقی هست؟
فرقی نیست، ولی قاضی منصوب تابع نصب است، و باید طبق مقررات آن عمل کند.
عنوان سوال:
در
فرض
بالا، آیا بین
تعزیرات
فقهی و تعزیراتی که حکومتی می باشد، فرقی هست؟
پاسخ:
فرقی نیست، ولی
قاضی
منصوب تابع نصب است، و باید طبق مقررات آن عمل کند.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا فرقی بین جنون ادواری و جنون دائمی در فرض فوق وجود دارد؟
در تعزیراتی که حق الناس محسوب می شود، آیا با گذشت شاکی تعزیر ساقط می گردد؟
آیا قاضی در تعزیرات، حق دارد گذشت کند؟
اثر رضایت مجنی علیه از وقوع جرائمی که تحت عناوینی چون حدود، تعزیرات، دیات و قصاص می باشد چگونه است؟
نظر مبارک حضرت عالی در مورد تعریف فقهی مرگ چیست؟
از نظر فقهی، مراد از فکین چیست؟ ظاهراً در اصطلاح پزشکی به فک فوقانی و تحتانی فکین اطلاق می شود.
در مسأله قبل، آیا فرقی بین إعسار مستأجر و عدم اعسار او وجود دارد؟
آیا در تغلیظ دیه قتل در ماههای حرام، فرقی بین قتل عمد و خطا وجود دارد؟
نماز آیات را باید بلند خواند یا آهسته؟ و آیا در این جهت فرقی بین فرادی و جماعت وجود دارد؟
آیا اذن پدر در ازدواج دختر باکره، شرط است؟ و آیا فرقی بین ازدواج دائم و موقّت وجود دارد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] زیدیه از نظر فقهی با سایر مکاتب چه فرقی دارند؟
[آیت الله بهجت] تقلید از مجتهد شامل مسایل حکومتی و سیاسی نیز می شود، یا منحصر به مسایل فقهی است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] از آن جا که قانون مجازات اسلامی از شرع انور الهام گرفته، و قانون گذار در مقام تدوین قانون با تمسّک به منابع معتبر فقهی شیعه مبادرت به انشای قانون نموده، در باب تعزیرات حکومتی پاسخ به سؤالات زیر مورد نیاز است: 1 با توجّه به سیاق مادّه 16 قانون مجازات اسلامی در باب تعریف تعزیر، منظور از جمله (به نظر حاکم واگذار شده است) چیست؟ آیا مراد از حاکم، حاکم شرع است، یا قاضی محکمه؟
[سایر] از نظر برخی امام در خصوص سلمان رشدی خائن حکم حکومتی نداد، بلکه نظر فقهی خودش را بیان کرده بود. آیا اساساً اینطور بود؟ پس چرا بعد از مدتی سفرای خارجی از کشورمان رفتند؟
[سایر] چرا حکم مرتد اعدام است و آیا این حکم با روح تعالیم دین سازگار است یا خیر، و آیا از نظر فقهی ممکن است این حکم تغییر کند، البته نه به عنوان حکم حکومتی و ... ؟
[آیت الله علوی گرگانی] از لحاظ وضعیت جهان و جهانیان (چه از نظر اقتصادی و مادّی و چه از نظر معنوی و حکومتی و ...) چه فرقی بین قبل از ظهور امام زمان (عج) و بعد از ظهور ایشان وجود دارد؟
[آیت الله علوی گرگانی] ملاک اصلی تعزیرات در حکومت اسلامی چیست؟
[آیت الله نوری همدانی] همانطوری که مستحضرید تعزیرات در دست حاکم است آیا حداقل تعزیرات مثلاً یک ضربه شلاق است یا اقل معتد به است چگونه باید عمل نمود؟
[آیت الله علوی گرگانی] همان طوری که مسستحضرید تعزیرات بید الحاکم است آیا حدّاقلّ تعزیرات مثلایک ضربه شلاّق است یا اقلّ معتدٌّ به است، چگونه باید عمل نمود؟
[آیت الله مکارم شیرازی] 4 از آن جا که سازمان تعزیرات حکومتی زیر نظر قوّه مجریّه اداره می گردد، و بر اساس مصوّبات مجمع تشخیص مصلحت نظام، صلاحیّت رسیدگی به امور محوّله را دارد; آیا تصمیمات صادره، قضایی تلقّی می گردد، یا جزء تصمیمات اداری می باشد؟ با عنایت به اصل شصتم قانون اساسی که اشعار می دارد: (اعمال قوّه مجریّه، جز در اموری که در این قانون مستقیماً بر عهده رهبری گذارده شده، از طریق رییس جمهور و وزرا است); آیا رؤسای شعب تعزیرات حکومتی منصوب از طرف قوّه مجریّه، که مأذون از ناحیه رهبری می باشند، صلاحیّت فصل خصومت، رسیدگی، صدور حکم و اعمال مجازات را دارند، یا بایستی مأذون از ناحیه رئیس قوّه قضائیّه باشند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر چند نفر که از همدیگر ارث میبرند مثل پدر و پسر و زن و شوهر در یک حادثه بمیرند و معلوم نباشد کدامیک اول مرده اند همه از یکدیگر ارث میبرند. در تقسبم ارث فرض میکنیم که اول یکی از آنها فوت نموده و بنا بر این فرض اموال او را بین ورثه او تقسیم میکنیم و سهم کسانی که فوت کرده اند را به ورثه زنده آنها میدهیم. سپس فرض میکنیم که دیگری اول فوت نموده وبنا بر این فرض اموال او را بین ورثه او تقسیم میکنیم (در این فرض کسی را که در فرض سابق فرض کرده بودیم اول مرده است زنده فرض میکنیم) و سهم الارث افرادی که فوت شده اند را به ورثه زنده آنها میدهیم.
غیر از روزه هائی که گفته شد روزه های حرام دیگری هم هست که در کتابهای مفصّل فقهی گفته شده است.
اگر میت هم برادر و خواهر پدری داشته باشد و هم برادر و خواهر پدری و مادری برادر و خواهر پدری ارث نمی برند و فرقی نمی کند که برادر و خواهر مادری داشته باشد یا نداشته باشد.
اگر مالک و عامل در مقدار سرمایه اختلاف و نزاع نمایند و مالک بیّنه ای بر ادّعای خود نداشته باشد قول عامل با قسم مقدم است و در این مسأله فرقی نیست که سرمایه موجود باشد یا تلف شده باشد.
اگر وارث میت پدر ومادر ویک پسر باشند دراین صورت سهم مادر 61 می شود و فرقی نمی کند که مادر حاجب داشته باشد یا نداشته باشد و سهم پدر هم 61 می شود و بقیه مال به پسر میرسد.
موقعی که انسان خوابش می آید و نیز موقع خودداری کردن از بول و غائط، مکروه است نماز بخواند، و همچنین پوشیدن جوراب تنگ که پا را فشار دهد در نماز مکروه می باشد، و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتابهای مفصّل فقهی گفته شده است.
اجیر باید خود را به جای میت فرض کند و عبادتهای او را به نیابت از او قضا نماید و اگر عملی را انجام دهد و ثواب آنرا برای او هدیه کند کافی نیست.
در فرض قبل اگر بدانند که با تفحص اثری از او پیدا نمی شود، تفحص ساقط است ولی حتماً باید چهار سال صبر کنند و بعد از آن حاکم می تواند زن را طلاق دهد.
وصی باید بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد. و اگر وصیت کننده مسلمان باشد چنانچه عمل به وصیت موجب استیلاء بر ورثه ای که در این فرض طبعاً مسلمان خواهند بود باشد، لازم است مسلمان باشد.
اگر یک یا چند فرزند میت زنده باشند نوه ها ارث نمی برند هر چند پدر آنها فوت شده باشد و آنها حق ندارند ادعای سهم الارث پدر خود را در فرض حیات بکنند. طبقه دوم نسبی
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مظاهری] شهادت زن در حدود و تعزیرات پذیرفته نمیشود مگر در زنا یا لواط که با شهادت سه مرد عادل و دو زن ثابت میگردد.
[آیت الله مکارم شیرازی] 18 فرقی میان شبهای مهتابی و غیرمهتابی نیست.
[آیت الله اردبیلی] در مسأله وجوب یا عدم وجوب اجازه گرفتن از پدر یا جدّ پدری برای ازدواج دختر، فرقی بین ازدواج موقّت یا دائم نیست. همچنین فرقی نمیکند که در ازدواج موقّت شرط کنند که آمیزش صورت نگیرد یا چنین شرطی نکنند.
[آیت الله مظاهری] تیمّم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند.
[آیت الله شبیری زنجانی] آب لولهکشی شهری آب جاریست و فرقی بین آب حمام و غیر حمام نیست.
[آیت الله مکارم شیرازی] در احکام رکوع فرقی بین نماز واجب و مستحب نیست، حتی زیادی رکوع بنابر احتیاط واجب.
[آیت الله نوری همدانی] تیمم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند . احکام تیمم
[امام خمینی] تیمم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند.
[آیت الله اردبیلی] تیمّم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند.
[آیت الله جوادی آملی] .فقیه جامع الشرای ط که ولیّ مسلمین ا ست، از جهت ولا یی و حکومتی می تواند در صورت مصلحت، پرداخت خمس را عفو کند و یا آن را تخفیف بدهد.
تعزیرات
در اسلام به منظور جلوگیری از جرایمی غیر از زنا و لواحق آن، سرقت، شرابخواری و... مجازاتهایی مقرر گردیده است که در فقه از آن به «تعزیرات» یاد میشود.
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.
قاضی
تغییر مسیر به:
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*