با توجه به چاپ غلط یا دستکاری شده بعضی از قرآن ها، چگونه ادعای عدم تحریف قرآن را دارید؟
روشن است که عده ای در قرآن دست برده و تغییراتی در آن ایجاد می کنند. و اگر اندکی جستجو کنیم خبرهایی از این دست بسیار است. مثل چاپ قرآن با حذف یک حزب، چاپ قرآن با اغلاط فراوان ، چاپ قرآن با حذف آیات جهاد و ... تا چاپ قرآنی که به شرک دعوت می کند! اما نکته آن جاست که  معنای تحریف یا صیانت از تحریف، با آنچه در سوال فرض شده است، متفاوت می باشد. معنای صیانت قرآن از تحریف این نیست که خدا هر کس قصد تغییر الفاظ قرآن را دارند، فورا فلج کرده و او را از هر گونه عملی باز می دارد.  بلکه خدای متعال قرآن را آن گونه حفظ نموده که هر حق جویی، بتواند به آسانی به نسخه اصلی و الهی دست رسی داشته باشد. آشنایی با منطق دینی نشان می دهد که خدای تعالی با جبر، دین خود را حفظ نکرده و آن را توسعه نمی دهد: (وَ لَوْ شاءَ رَبُّکَ لَآمَنَ مَنْ فِی الْأَرْضِ کُلُّهُمْ جَمیعاً[یونس/99] و اگر پروردگار تو (به اراده تکوینی) می‌ خواست قطعا کسانی که در روی زمین ‌اند همگی یکسره به اجبار ایمان می ‌آوردند (لکن خداوند بدون اجبار به ایمان دستور داده)) بلکه امور را از طریق اسباب عادی به سرانجام می رساند همان گونه که امام صادق (ع) می فرمایند: خدای متعال امور را از طریق اسباب خود به جریان می اندازد.[1] و مسیری که درباره قرآن طی شده، این است که توجه ویژه مسلمانان به حفظ و فراگیری آن، و ترویج علم در بین آنها، سبب شده است که اصل وحی محفوظ مانده و به همه اعصار برسد. بنابراین منظور از صیانت قرآن این است که قرآن به گونه ای منتشر شده است که هر حق جویی می تواند به حقیقت آن دسترسی پیدا کند. مطلبی که درباره تورات و انجیل ممکن نیست و هیچ کس نمی تواند ادعا کند که با تحقیقات حتی بسیار مفصل می تواند به نسخه اصلی این کتابها برسد.   [1]. الکافی، ج‌1، ص 184:  أَبَی اللَّهُ أَنْ یُجْرِیَ الْأَشْیَاءَ إِلَّا بِأَسْبَاب‌.
عنوان سوال:

با توجه به چاپ غلط یا دستکاری شده بعضی از قرآن ها، چگونه ادعای عدم تحریف قرآن را دارید؟


پاسخ:

روشن است که عده ای در قرآن دست برده و تغییراتی در آن ایجاد می کنند. و اگر اندکی جستجو کنیم خبرهایی از این دست بسیار است. مثل چاپ قرآن با حذف یک حزب، چاپ قرآن با اغلاط فراوان ، چاپ قرآن با حذف آیات جهاد و ... تا چاپ قرآنی که به شرک دعوت می کند!

اما نکته آن جاست که  معنای تحریف یا صیانت از تحریف، با آنچه در سوال فرض شده است، متفاوت می باشد. معنای صیانت قرآن از تحریف این نیست که خدا هر کس قصد تغییر الفاظ قرآن را دارند، فورا فلج کرده و او را از هر گونه عملی باز می دارد.  بلکه خدای متعال قرآن را آن گونه حفظ نموده که هر حق جویی، بتواند به آسانی به نسخه اصلی و الهی دست رسی داشته باشد.


آشنایی با منطق دینی نشان می دهد که خدای تعالی با جبر، دین خود را حفظ نکرده و آن را توسعه نمی دهد:

(وَ لَوْ شاءَ رَبُّکَ لَآمَنَ مَنْ فِی الْأَرْضِ کُلُّهُمْ جَمیعاً[یونس/99] و اگر پروردگار تو (به اراده تکوینی) می‌ خواست قطعا کسانی که در روی زمین ‌اند همگی یکسره به اجبار ایمان می ‌آوردند (لکن خداوند بدون اجبار به ایمان دستور داده))


بلکه امور را از طریق اسباب عادی به سرانجام می رساند همان گونه که امام صادق (ع) می فرمایند: خدای متعال امور را از طریق اسباب خود به جریان می اندازد.[1]

و مسیری که درباره قرآن طی شده، این است که توجه ویژه مسلمانان به حفظ و فراگیری آن، و ترویج علم در بین آنها، سبب شده است که اصل وحی محفوظ مانده و به همه اعصار برسد.


بنابراین منظور از صیانت قرآن این است که قرآن به گونه ای منتشر شده است که هر حق جویی می تواند به حقیقت آن دسترسی پیدا کند. مطلبی که درباره تورات و انجیل ممکن نیست و هیچ کس نمی تواند ادعا کند که با تحقیقات حتی بسیار مفصل می تواند به نسخه اصلی این کتابها برسد.
 
[1]. الکافی، ج‌1، ص 184:  أَبَی اللَّهُ أَنْ یُجْرِیَ الْأَشْیَاءَ إِلَّا بِأَسْبَاب‌.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین