خداوند سبحان وقتی پیغمبری را برای هدایت مردم می فرستد لازم است او را به مردم معرفی نماید تا او را شناخته و حرفش را بپذیرند بدین جهت باید برای رسالت او نشانه ای قرار دهد که فقط خداوند قادر بر آن باشد و از دست کسی غیر از خداوند ساخته نباشد ، به این نشانه معجزه می گویند که لازم است انجام آن از توان بشر خارج باشد تا بتواند برای مردم دلیل قانع کننده ای برای ارتباط شخص انجام دهنده آن با خدای متعال باشد. حضرت خاتم الاانبیاء ( ص) معجزات زیادی جهت اثبات نبوت خویش به اذن پروردگار داشتند که یکی از آنها معجزه خالده یعنی قرآن کریم می باشد. قرآن با هم آورد طلبی و بیان کردن عجز تمام جن و انس از آوردن مطلبی نظیر قرآن، نشان می دهد که این کلام معجزه است و بنابراین شخص آورنده آن در ادعای رسالت خویش صادق است و باید وحی را از او گرفت. و همین تحدی نیز مراتبی داشته است، از آوردن کتابی نظیر قرآن، تا بیان ده سوره نظیر آن و در نهایت بیان یک سوره نظیر آن: (قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنْسُ وَ الْجِنُّ عَلی أَنْ یَأْتُوا بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآنِ لا یَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَ لَوْ کانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهیراً؛[اسراء/88] بگو: اگر انسانها و پریان (جن و انس) اتفاق کنند که همانند این قرآن را بیاورند، همانند آن را نخواهند آورد هر چند یکدیگر را (در این کار) کمک کنند.) (أَمْ یَقُولُونَ افْتَراهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِثْلِهِ مُفْتَرَیاتٍ وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ؛[هود/13] آنها می گویند: او به دروغ این (قرآن) را (به خدا) نسبت داده (و ساختگی است)! بگو: اگر راست می گویید، شما هم ده سوره ساختگی همانند این قرآن بیاورید و تمام کسانی را که می توانید- غیر از خدا- (برای این کار) دعوت کنید!) (وَ إِنْ کُنْتُمْ فی رَیْبٍ مِمَّا نَزَّلْنا عَلی عَبْدِنا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَ ادْعُوا شُهَداءَکُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ؛[بقره/23] و اگر در باره آنچه بر بنده خود [پیامبر] نازل کرده ایم شک و تردید دارید، (دست کم) یک سوره همانند آن بیاورید و گواهان خود را- غیر خدا- برای این کار، فرا خوانید اگر راست می گویید.) البته قرآن خصیصه دیگری نیز علاوه بر اثبات ادعای رسالت دارد. بر خلاف بعضی از معجزات که غیر از نشان دادن صداقت شخص مدعی، اثر دیگری ندارند. مثلا وقتی که عصای حضرت موسی(ع) تبدیل به اژدها می شود، فقط این حقیقت را نشان می دهد که حضرت موسی(ع) راست می گوید و کار او از سنخ سحر نیست. اما قرآن، کلامی سرار نور و حکمت است و در آن شفای بیماری انسان ها قرار داده شده و راه و رسم نائل شدن به سعادت را به انسان ها نشان می دهد: (قَدْ جاءَکُمْ مِنَ اللَّهِ نُورٌ وَ کِتابٌ مُبینٌ؛[مائده/15] از طرف خدا، نور و کتاب آشکاری به سوی شما آمد.) (لا یَأْتیهِ الْباطِلُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَ لا مِنْ خَلْفِهِ تَنْزیلٌ مِنْ حَکیمٍ حَمیدٍ؛[فصلت/42] که هیچ گونه باطلی، نه از پیش رو و نه از پشت سر، به سراغ آن نمی آید چرا که از سوی خداوند حکیم و شایسته ستایش نازل شده است!) (یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَتْکُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ شِفاءٌ لِما فِی الصُّدُورِ وَ هُدیً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنینَ؛[یونس/57] ای مردم! اندرزی از سوی پروردگارتان برای شما آمده است و درمانی برای آنچه در سینه هاست (درمانی برای دلهای شما) و هدایت و رحمتی است برای مؤمنان)
خداوند سبحان وقتی پیغمبری را برای هدایت مردم می فرستد لازم است او را به مردم معرفی نماید تا او را شناخته و حرفش را بپذیرند بدین جهت باید برای رسالت او نشانه ای قرار دهد که فقط خداوند قادر بر آن باشد و از دست کسی غیر از خداوند ساخته نباشد ، به این نشانه معجزه می گویند که لازم است انجام آن از توان بشر خارج باشد تا بتواند برای مردم دلیل قانع کننده ای برای ارتباط شخص انجام دهنده آن با خدای متعال باشد.
حضرت خاتم الاانبیاء ( ص) معجزات زیادی جهت اثبات نبوت خویش به اذن پروردگار داشتند که یکی از آنها معجزه خالده یعنی قرآن کریم می باشد.
قرآن با هم آورد طلبی و بیان کردن عجز تمام جن و انس از آوردن مطلبی نظیر قرآن، نشان می دهد که این کلام معجزه است و بنابراین شخص آورنده آن در ادعای رسالت خویش صادق است و باید وحی را از او گرفت. و همین تحدی نیز مراتبی داشته است، از آوردن کتابی نظیر قرآن، تا بیان ده سوره نظیر آن و در نهایت بیان یک سوره نظیر آن:
(قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنْسُ وَ الْجِنُّ عَلی أَنْ یَأْتُوا بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآنِ لا یَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَ لَوْ کانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهیراً؛[اسراء/88] بگو: اگر انسانها و پریان (جن و انس) اتفاق کنند که همانند این قرآن را بیاورند، همانند آن را نخواهند آورد هر چند یکدیگر را (در این کار) کمک کنند.)
(أَمْ یَقُولُونَ افْتَراهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِثْلِهِ مُفْتَرَیاتٍ وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ؛[هود/13] آنها می گویند: او به دروغ این (قرآن) را (به خدا) نسبت داده (و ساختگی است)! بگو: اگر راست می گویید، شما هم ده سوره ساختگی همانند این قرآن بیاورید و تمام کسانی را که می توانید- غیر از خدا- (برای این کار) دعوت کنید!)
(وَ إِنْ کُنْتُمْ فی رَیْبٍ مِمَّا نَزَّلْنا عَلی عَبْدِنا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَ ادْعُوا شُهَداءَکُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ؛[بقره/23] و اگر در باره آنچه بر بنده خود [پیامبر] نازل کرده ایم شک و تردید دارید، (دست کم) یک سوره همانند آن بیاورید و گواهان خود را- غیر خدا- برای این کار، فرا خوانید اگر راست می گویید.)
البته قرآن خصیصه دیگری نیز علاوه بر اثبات ادعای رسالت دارد. بر خلاف بعضی از معجزات که غیر از نشان دادن صداقت شخص مدعی، اثر دیگری ندارند. مثلا وقتی که عصای حضرت موسی(ع) تبدیل به اژدها می شود، فقط این حقیقت را نشان می دهد که حضرت موسی(ع) راست می گوید و کار او از سنخ سحر نیست.
اما قرآن، کلامی سرار نور و حکمت است و در آن شفای بیماری انسان ها قرار داده شده و راه و رسم نائل شدن به سعادت را به انسان ها نشان می دهد:
(قَدْ جاءَکُمْ مِنَ اللَّهِ نُورٌ وَ کِتابٌ مُبینٌ؛[مائده/15] از طرف خدا، نور و کتاب آشکاری به سوی شما آمد.)
(لا یَأْتیهِ الْباطِلُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَ لا مِنْ خَلْفِهِ تَنْزیلٌ مِنْ حَکیمٍ حَمیدٍ؛[فصلت/42] که هیچ گونه باطلی، نه از پیش رو و نه از پشت سر، به سراغ آن نمی آید چرا که از سوی خداوند حکیم و شایسته ستایش نازل شده است!)
(یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَتْکُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ شِفاءٌ لِما فِی الصُّدُورِ وَ هُدیً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنینَ؛[یونس/57] ای مردم! اندرزی از سوی پروردگارتان برای شما آمده است و درمانی برای آنچه در سینه هاست (درمانی برای دلهای شما) و هدایت و رحمتی است برای مؤمنان)
- [سایر] چگونگی تحدی قرآن را توضیح دهید؟
- [سایر] منطقی بودن تحدّی قرآن را توضیح دهید؟
- [سایر] وجوه تحدی قرآن را بیان کنید؟
- [سایر] آیا تا کنون در مقابل تحدی قرآن , همانندی آورده اند؟
- [سایر] قرآن مرز تحدی را تا کجا دانسته است؟
- [سایر] تحدی قرآن در بی مانندی را توضیح دهید؟
- [سایر] جنبه های اعجاز و تحدی قرآن را بیان کنید؟
- [سایر] آیا در پاسخ به تحدی قرآن چیزی ارائه شده است؟
- [سایر] خداوند در آیه 23 سوره بقره فرموده است: (کسی نمیتواند سورهای همانند قرآن بیاورد). حال سؤال این است که: آیا این تحدّی باید به زبان عربی باشد تا همانند قرآن شود، یا میتوان به زبانهای دیگر نیز تحدّی کرد؟ اگر مثلاً با زبان فارسی بشود تحدّی کرد، کجای زبان فارسی همانند قرآن است؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره دعوت از انسان ها به تحدی و مقابله به مثل چیست؟
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که دادن قرآن به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله بروجردی] اگر جلد قرآن نجس شود، در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر جلد قرآن نجس شود ، در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد ، باید آن را آب بکشند .